Skocz do zawartości
elh

Asus P4S533 czy Abit SD7-533?

Abit Czy Asus?  

1. 1. Abit Czy Asus?

• Asus P4S533
      7
    • Abit SD7-533
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Na ryknu jest naprawde duzy wybor chipsetow, a jeszcze wiekszy plyt, ale juz doszedlem do etapu, gdzie zostaly mi dwie.

Asus zbiera duzo pochwal a jest 100zl tanszy, nie mozna niestety zablokowac PCI na 33MHz ale to chyba nieduzy problem, czy nie ma przypadkiem jakichs problemow z asynchronicznym taktowanie na tej plycie?

Elh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem (a nie chce mi sie szperac) to Asus jest na SIS 645DX a Abit na starszej jego wersji SIS 645. To chyba pozwala wskazac na Asusa. Czasem jednak mozna sie przejechac. Tak na marginesie to czy w tym nowym Asusie mozna pojechac ponad 166Mhz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosher: obie plyty sa na SIS645DX

i gdzies chyba czytalem, ze w asusie sie nie da powyzej 166MHZ fsb

ustawic - ale trudno to uznac za bariere - nie sadze abym pojechal z moim P4 1.6 powyzej 2.65 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza asusem P4S533 bylo : 256 Mb DDR PC2700 +BARRACUDA IV 60 GB+ MSI GF4 TI 4400 128 MB VIVO. Napiecie 1.8 i procek sie grzeje do 55 na standardowym coolerku. Nie bootuje sie na 146 a na 145 chodzi stabilnie. Namawiam go na volcano 7+ to pewnie i 2.5 bedzie :).

Aha pamieci oczywiscie asynchronicznie na 166 Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj dobrze. Chyba sie mylisz.

ASUS P4S533 jest faktycznie na SiS 645DX, jednak ABIT SD7-533 jest na SiS 645 (bez DX), przynajmniej tak piszą w recenzji bo pod radiator nie zaglałem. ABIT jest wydajny jak ja 645'tke, co potwierdzają m.in. testy na www.in4.pl :) Ostatnio bios ABIT'a wprowadza też FSB do 250 MHz. Płyta obsługuje DDR400 (ma tryb 100 FSB / 200 MEM przy PCI 33 i AGP 66), jednak przy FSB 133 co prawda ma MEM na 200, ale przy PCI 40 i AGP 80 :( Vcore ABIT'a to 1,625V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosher: obie plyty sa na SIS645DX

i gdzies chyba czytalem, ze w asusie sie nie da powyzej 166MHZ fsb

ustawic - ale trudno to uznac za bariere - nie sadze abym pojechal z moim P4 1.6 powyzej 2.65 :)

Abit SD7-533 jest na 645 bez DX - wiem bo mam :P

na nim też po zmianie Biosu jest fsb do 250 MHz :) jak ktoś chce to mogę mail'nąć bo podobno juz go nie ma na stronie abita.

Co do Asusa - ostatnio popsuły mu się coś płyty - kumpel pałuje sie z p4s333 - wczesniejsze plytki chodziły bez problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh to bral bym Asusa, sam chcialem go kupic ale nie było to kupilem P4B533 i jestem zadowolony Vcore do 2volt procek mi chodzi na 2655Mhz:) A mialem dobrego procka który chodził na 2927Mhz i wstawal na 3040Mhz na box coolerku lecz kolega mi go zabrał :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ryknu jest naprawde duzy wybor chipsetow, a jeszcze wiekszy plyt, ale juz doszedlem do etapu, gdzie zostaly mi dwie.

Asus zbiera duzo pochwal a jest 100zl tanszy, nie mozna niestety zablokowac PCI na 33MHz ale to chyba nieduzy problem, czy nie ma przypadkiem jakichs problemow z asynchronicznym taktowanie na tej plycie?

Elh

Mam asusa P4s533 i z miejsca dałem mu 1.6@2.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...