Skocz do zawartości
The_Wayn

Procesory Pentium 2,4 Ghz Za 147zł I 1400 Ghz Za 182zł

Rekomendowane odpowiedzi

na wstępie zaznaczam że nie jestem wybitnym znawcą

ostatnio przygotowuje się do zmiany mojego proca i przeglądając allegro znalazłem p4 2,4 ghz ( http://allegro.pl/item197995615_pentium_4_...gwarancja.html) za 147 zł który całkowicie mi odpowiada. Przeglądając inne aukcje sprzedawcy który oferuje ten interesujący mnie P4 natrafiłem na inny procesor według mnie dużo gorszy - P III TUALATIN 1400 ( http://allegro.pl/item197983668_p_iii_tual..._gwarancja.html ) ale kosztuje on 182 zł - i tu moje pytanie - czemu ten gorszy procesor kosztuje więcej? obydwa procesory są używane i pochodzą od jednego sprzedawcy. Czy może ja jestem w błędzie i tak naprawde ten drugi procesor jest lepszy od pierwszego? :blink:

i jeszcze jedno pytanie - tutaj jest p4 1,6 ghz ( http://www.allegro.pl/item197988020_pentiu..._gwarancja.html ) i kosztuje... 42zł

więc jak to ma sie do tego P III za 182zł? rozumiem że ten za 42zł ma 256 cachu a ten 182zł 512, ale aż taka różnica cen?

Edytowane przez The_Wayn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wstępie zaznaczam że nie jestem wybitnym znawcą

ostatnio przygotowuje się do zmiany mojego proca i przeglądając allegro znalazłem p4 2,4 ghz ( http://allegro.pl/item197995615_pentium_4_...gwarancja.html) za 147 zł który całkowicie mi odpowiada. Przeglądając inne aukcje sprzedawcy który oferuje ten interesujący mnie P4 natrafiłem na inny procesor według mnie dużo gorszy - P III TUALATIN 1400 ( http://allegro.pl/item197983668_p_iii_tual..._gwarancja.html ) ale kosztuje on 182 zł - i tu moje pytanie - czemu ten gorszy procesor kosztuje więcej? obydwa procesory są używane i pochodzą od jednego sprzedawcy. Czy może ja jestem w błędzie i tak naprawde ten drugi procesor jest lepszy od pierwszego? :blink:

i jeszcze jedno pytanie - tutaj jest p4 1,6 ghz ( http://www.allegro.pl/item197988020_pentiu..._gwarancja.html ) i kosztuje... 42zł

więc jak to ma sie do tego P III za 182zł? rozumiem że ten za 42zł ma 256 cachu a ten 182zł 512, ale aż taka różnica cen?

P III Tualatin jest zupełnie inną konstrukcją w stosunku do P IV 2,4GHz.

Oczywiście jest starszy ale nie znaczy odrazu gorszy. Być może nie poradzi sobie akurat w bezpośredniej konkurencji z tym prockiem (PIII 1,4GHz vs PIV 2,4GHz) ale napewno poradzi sobie z takm prockiem jak P IV 1,7GHz. Zupełnie inne rozwiązania konstruktorskie do tego nowy proces technologiczny powoduje to, że P IV 2,4 jest tańsze niż tamten Tualatin.

Natomiast jeżeli ktoś poszukuje upgrade starego kompa na socket 370 i obsługuje on rdzenie Tualatin to nie ma lepszego wyjścia niż kupić odrazu taki procek w takiej (jak dla mnie wysokiej) cenie.

Tych Pentiumów teraz jest bardzo mało na rynku a pozatym 1,4GHz były chyba najszybszymi z rodziny PIII (nie dam sobie ręki uciąć gdyż jestem w szkole i nie mam możliwości sprawdzić czy tak rzeczywiście jest).

Jeżeli gdzieś popełniłem błąd to proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam,

Trolu609

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jeden mały błąd, zarówno Tualatin jak i Northwood były w 0.13mikrona, z resztą zasadniczo się zgadzam. Nie można porównywać tych procesorów bezpośrednio bo co prawda 1.4 PIII by został w tyle w stosunku do 2.4 PIV ale te procesory zasadniczo mają wspólną tylko nazwę i producenta. Bliżej takiemu Pentium III konstrukcyjnie do Core :) niż do architektury Netburst - Pentium IV.

A jeżeli chodzi o tego PIV 1.6Ghz to jest to Willamette. IMO już lepiej byłoby wybrać 4 razy droższego PIII :P

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie domyślałem się że są jakieś różnice technologiczne itd. itp. powodujące że ten tualatin ciągle trzyma cenę, ale w tym temacie jestem ciemny całkowicie i szczerze mówiąc nie interesują mnie aż tak dalece idące szczegóły :)

czyli wychodzi na to, że dla zwykłego wyjadacza chleba ten P4 jest po prostu lepszy

dzięki za odpowiedzi

edit.

A jeżeli chodzi o tego PIV 1.6Ghz to jest to Willamette. IMO już lepiej byłoby wybrać 4 razy droższego PIII :P

przybliżysz nieco temat? aż taki sh!t z tego Willamette ?:] Edytowane przez The_Wayn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widzisz jest różnica między brakiem wiedzy a lenistwem

twój post powinien wyglądać tak

dokładnie domyślałem się że są jakieś różnice technologiczne itd. itp. powodujące że ten tualatin ciągle trzyma cenę, ale w tym temacie jestem ciemny całkowicie i szczerze mówiąc nie interesują mnie aż tak dalece idące szczegóły icon_smile3.gif

czyli wychodzi na to, że dla zwykłego wyjadacza chleba ten P4 jest po prostu lepszy

dzięki za odpowiedzi

edit.

[tu quotka]

wpisałem w google willamette i teraz już wiem czemu to taki shit

ale znaj dobre serce..

po pIII nastaly ogólnie ciemne wieki architektury netburst. pierwszym prockiem w anb jest willametta mająca marną wydajność pracująca z rdramem i w swoim czasie droga. ogólnia gorszy proc od poprzednika i ogólnie uznawany za klapę (raczej nie marketingową bo nie wierze żeby i ich za malo sprzedał, technologiczny crap i tyle). wszystkie p4/d to cały czas nburst i w praktyce hymm balansowanie między utrzymywaniem w ryzach wad nbursta a wykorzystaniem jego jednej praktycznej zalety - mozliwości pracy z wysokim zegarem

doskonale widać to dzisiaj, wczesniej p4 @ 4,5ghz scigalo sie z a64 @ 2,7, tera sie sciga z c2d @ 2ghz ;)

wydajność willametki bedzie w wielu zastosowaniach gorsza niż pIII 1,4 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi