Skocz do zawartości
izar

Jak Wam Się To Widzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam komputera do pogrania. Budę mam, dysk 80 GB mam, zasilacz ever silver 420 W mam, napędy optyczne mam.

Ja to widzę tak:

procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+ AM2 BOX 279 zł

płyta: Abit KN9 238 zł

pamięć: Geil DDR2 PC5300 2x1024MB 667MHz CL4 344 zł

karta : Asus GeForce 8800 GTS 320MB DDR3 PCI-E BOX 1038 zł

sytem: Vista home premium 320 zł

Razem: 2219 zł

Nie jestem pewny czy dobrze wybrałem pamięć ram z tym mam kłopot, a nie chcę przepłacać za 800 Mhz. Czy warto dopłacać do 800 Mhz?

Liczę na gry pod DX10 w miarę płynne i nie muszą być na full detal. Mam monitor 1440X900.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień proca na X2 3600+ brisbrane, do tego ram na ocz, goodram, kingston, a-data. A reszta git [;

Rozumiem czy te będą dobre : Goodram DDR2 Dual Channel 2x1024MB 667MHz CL5.0 BOX

Cena: 238.00 zł

Procesor ten AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX (Socket AM2, 65W) 1,9 Ghz

Jeszcze jedno pytanko zielonego: czy dola procesorów AMD ważna jest prędkość pamięci to znaczy CL i częstotliwość pracy. To znaczy czy zostać przy tych 667 Mhz?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

izar

A bedziesz sie później przesiadał na phenoma ze bierzesz x2 ? Czy to raczej komp na dłużej ? :). Jak na dłużej to imo bierz c2d (np 4300) plus abit ab9 (albo coś tańszego)

Zastanawiałem się nad platformą intelowską w konfiguracji którą podałeś. To jednak podraża koszt. Trzeba iść na kompromis, jak chcę sobie kupić grafikę pod DX10 to niestety muszę spuścić z tonu w sprawie płyty i procesora. Jeszcze niedawno brałem pod uwagę kartę GF 8600 GT, ale czytając na forach, zrozumiałem, że tego kastrata nie opłaca się kupować, bo tak i tak nie pociągnie absolutnie gier pod DX10.

Tak naprawdę pozostaje w kwestii grafiki tylko GF 8800 GTS 320 MB, ma najlepszy współczynnik wydajność/cena. Te same karty z 640 MB ramu są o 400 zł droższe a i tak przyda to się dopiero w wysokich rozdzielczościach. Na mój monitorek 1440X900 to 320 MB na karcie wystarczy.

Komputer kupuję na około 3 do 4 lat i przez ten czas ewentualnie zmienię procesor na szybszego athlona. Wydaję mi się że to dobre procesory i z kartą bedzię można spokojnie pograć przez te 4 latka. Nie jestem za bardzo wymagający teraz posiadam; athlon 1,7 XP, 512 Ram 33 MHz, Radeon XT 128 MB i muszę przyznać że ten zestaw zaczyna mnie denerwować. Ja potrzebuje średnio wysokich detalów w najnowszych grach i przynajmniej wygładzanie AA 4 bo schodków nie lubię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość blackhole

Zastanawiałem się nad platformą intelowską w konfiguracji którą podałeś. To jednak podraża koszt. Trzeba iść na kompromis, jak chcę sobie kupić grafikę pod DX10 to niestety muszę spuścić z tonu w sprawie płyty i procesora. Jeszcze niedawno brałem pod uwagę kartę GF 8600 GT, ale czytając na forach, zrozumiałem, że tego kastrata nie opłaca się kupować, bo tak i tak nie pociągnie absolutnie gier pod DX10.

Tak naprawdę pozostaje w kwestii grafiki tylko GF 8800 GTS 320 MB, ma najlepszy współczynnik wydajność/cena. Te same karty z 640 MB ramu są o 400 zł droższe a i tak przyda to się dopiero w wysokich rozdzielczościach. Na mój monitorek 1440X900 to 320 MB na karcie wystarczy.

Komputer kupuję na około 3 do 4 lat i przez ten czas ewentualnie zmienię procesor na szybszego athlona. Wydaję mi się że to dobre procesory i z kartą bedzię można spokojnie pograć przez te 4 latka. Nie jestem za bardzo wymagający teraz posiadam; athlon 1,7 XP, 512 Ram 33 MHz, Radeon XT 128 MB i muszę przyznać że ten zestaw zaczyna mnie denerwować. Ja potrzebuje średnio wysokich detalów w najnowszych grach i przynajmniej wygładzanie AA 4 bo schodków nie lubię.

mial amd xp i sam wiesz ze to kawal dobrego i sprawdzonego sprzetu

do tej konfuguracji amd x2 spokojnie starczy intej jest napewno drozszy a lepszy jedynie w segmentach cenowych powyzej e6600 bo tam juz amd nie ma odpowiedzi

pomysl lepiej jeszcze o lepszej grafice np his 2900xt za 1350 w agito.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

izar

Problem w tym ze dzisiejsze karty z dx 10 prawdopodobnie bedą w nim słabe (nie dziele skóry na niedźwiedziu ale lost planet w dx 10 i coś tam jeszcze pokazały słaobść kart z dx 10 (8800 i 2900xt - na 8600 to nawet nie warto po kątem dx10 patrzeć ;)). Ja bym czekał z modernizacją do ukazania sie 8900 albo r650 no ale jak nie masz wyboru to był stawiał na x2 + 8800, ale napewno to nie bedzie komp na 3-4 lata ;).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej kup pentiuma dual core 2140 280zl

plyte jakas

i ramy kupisz do 300zl jakies i bedzie to lepsze niz amd. teraz to glupota kupowac amd jak sie pojawily 2 rdzeniowe intele do 300zl zwlaszcza jak kupujesz sprzet na kilka lat to mozesz potem wrzucic jakiegos 6600 albo cos lepszego. a z amd bylo lepsze dopóki nie bylo CORE2DUO :)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Zaprzyjaźnij się ze słownikiem ortografii i interpunkcji. Znaków diakrytycznych się nie czepiam, bo niektórzy ich nie używają - jednak znajomość podstawowych zasad ortografii jest obowiązkowa. Jeśli nie możesz sobie z tym poradzić zainstaluj odpowiedni moduł sprawdzający do przeglądarki.

Następne tak rażące błędy ortograficzne = regulaminowa kara.

sansaba

Edytowane przez sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten E2140 to 1.6Ghz? Ciekawe ile pójdzie pod OC... :D Nie zgodzę sie z Tobą, że AMD było dobre do chwili ukazania się C2D. Widać, jesteś wciąż pod wpływem magii Intela. Radzę zdjąć te różowe okulary ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zamierzam kupić taki zestawik jak izar i napewno bedzie to platforma amd. Również jestem ciekawy pod kątem OC tych proców (X2 3600+ brisbrane) na tej płycie . Na ile one idą? Łamią bariere 3.0 Ghz?

Są ludziska co łamią 3GHz na stoch V ;) Zajżyj sobie w Topic o nich :) mój robi "tylko" 2,76 na stock V ;) zlookaj w synaturke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej kup pentiuma dual core 2140 280zl

plyte jakas

i ramy kupisz do 300zl jakies i bedzie to leprze niz amd. teraz to glupota kupowac amd jak sie pojawily 2 rdzeniowe intele do 300zl zwlaszcza jak kupujesz sprzet na kilka lat to mozesz potem wrzucic jakiegos 6600 albo cos leprzego. a z amd bylo leprze dopuki nie bylo CORE2DUO :)

Juz pomijajac fakt, ze baaardzo konkretny i pomocny ten Twoj post. "Jakis ram, jakas plyta" :-| To czy Ty jeszcze podstawowki nie zaczales?? "dopuki", "leprze". Noz sie w kieszeni otwiera :mur:

Co do tematu to X2 bedzie mozna zamienic kiedys na phenoma. Takze zestaw jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zamiany na phenoma to nie bylbym taki pewny do konca bo pod barcelone ( a phenom to taki odlam dla mas jakby ktos nie wiedzial ) beda podstawki am2+ i oczywiscie prawdopodobnie procki wejda w am2 ale kosztem paru rzeczy zapewne wiec .....

Nalezy sie zastanowic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zamiany na phenoma to nie bylbym taki pewny do konca bo pod barcelone ( a phenom to taki odlam dla mas jakby ktos nie wiedzial ) beda podstawki am2+ i oczywiscie prawdopodobnie procki wejda w am2 ale kosztem paru rzeczy zapewne wiec .....

Nalezy sie zastanowic.

No HT będzie mieć tylko 1GHz (w AM2+ ma 2GHz) i to będzie taka jedyna różnica. A jak wiadomo nie ma praktycznie różnicy pomiędzu HT 600 a 1000. No te pare rzeczy to masakra ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi