Skocz do zawartości
przemn2

Komputer Zabytkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję,że to odpowiedni dział. :D

Dostałem od kumpla taki złom bo mu się zawieszał to mi go dał i pomyślałem sobie,że go naprawię:

Płtya gł.FIC KA-6100 via vt 82C691

Celeron 400mhz

256 mb sdram, i 128 mb sdram obie pc-133

grafika s3 trio 3d/2x

dysk 6,4bg seagate

Zasilacz NN

W Windowsie jak otworzę sobie jakiś program to czasami zawiesi się i nie reaguje na nic.Ani klawiatura ani mysz tylko restart pomaga.Widzę jak kursor myszy zwalnia jak nim ruszam po ekranie aż się zatrzyma i stoi.

Pamięci testowałem całą noc,dysk testowałem hdd regeneratorem,procesor też.Nie ma błędów.Zamieniałem pamięci.Resetowałem bios,zamieniałem kable,wyczyściłem i przedmuchałem.Nic się nie grzeje.

Podczas instalacji windowsa raz się zawiesił i podczas instalacji autopatchera też.

Gdzieś szwankuje komunikacja ale nie wiem gdzie.Albo jest coś rozpieprzone może płyta gł.

Albo ustawienia zworek na płycie albo jakieś ustawienia w biosie.

Może z waszą pomocą uda się go przywrócić do życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swego czasu walczyłem z jednym komputerem - wieszał się - i wszystko wyglądało na sprawne, pamięci dysk, procek, aż w końcu wymieniłem karte grafiki - ona była winna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zasilacz ma dość - zapewne ma swoje lata. Podobnie płyta - może kondensatory wymiękają już. Zacznij od dobrego ustawienia bios:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=bi...&lr=lang_pl

Być może coś jest źle/za ostro ustawione.

Karta może być walnięta. Tak z ciekawości - jaki system? 98 czy XP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też kiedyś dostałem "złom" od kolegi tylko bez dysku a tak to kompletny i właśnie memtest mówił że pamięć ok a praktyka pokazała że nie :D bo w innym kompie wogule nie działała a powinna ja bym sprawdził obydwie kości oddzielnie i jak to działa z jedną kostką w tym windowsie bo może któraś z nich jest wredna tak jak u mnie poza tym dobry dobór sterowników do virge powoduje duże różnice począwszy od odświeżania za głębi kolorów i stabilności kończąc (im więcej kolorów/rozdzielczość tym virge/trio niestabilniej działa zwłaszcza po rozbudowie pamięci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci testowałem z osobna i są wedłUg programu ok.

Mam windowsa XP.

Zapomniałem dodać do konfigu porty usb na karcie pci.Ta płyta nie ma usb więc była wpięta ta karta.No i ona powodowała zawiechy.Wyłączyłem w biosie funkcję ACAPI Function.Wszystko hula jak ta lala.Ale to nie koniec problemów.Ten złom miał służyć do korzystania z internetu.Ale radiowego.No i mam kartę sieciową Asmax na moim kompie działa no bo jej używam.Ale jak ją wepnę w gniazdo pci w tym złomie to komputer nie wstaje.Kręcą się wentylatory i nic więcej.Monitor się nie świeci nie ma sygnałów dzwiękowych.Przekładanie karty w inne gniazda nic nie daje.Włączenie funkcji ACAPI też nic nie daje.

Czy ta karta jest za nowa do tego sprzętu?

Bios mam z 1998r nowszego już nie ma.Może chodzi o jakieś ustawienia w biosie ale już nie mam pojęcia jakie.

I jeszcze jedno pytanie-czy na tym sprzęcie będzie działać nagrywarka dvd czy musi spełniać komp. jakieś konkretne wymagania sprzętowe aby takową zamontować?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarka powinna smigac bez problemu.

A z nowa karta wifi na starej plycie niestety ma prawo byc taki cyrk.

Pozostaje Ci chyba szukanie karty wifi na usb o ile udalo Ci sie je poprawnie odpalic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zamiast karty na pci można załadować kartę poprzez usb?.

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...34&katid=72

No i teraz jeszcze nie wiem jak sprawdzić jakie to usb 1.1 czy 2.0 bo na karcie pci z portami usb nic nie pisze na ten temat.Czy karta sieciowa(z linka) ruszy na usb 1.1 czy to jej robi jakąś różnicę?.

I dodatkowo czym skatować kompa wszystko na raz.3dmarki chyba odpadają do takiego słabego kompa a chciałbym mieć pewność ,że wszystko jest już ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...