toman Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. W sumie to przeglądam od czasu do czasu dział gdzie nie wieje a ciągle płynie woda. Przeglądam, coś sobie tworzę na poczekaniu, od momentu jak zacząłem bawić się wodą udało mi się złozyć już parę układów ciekawszych lub mniej udanych, często przymierzałem się do publikacji swoich dzieł ale nigdy nic z tego nie wyszło. Także, dziś jest dzień na pierwszą publikację, trochę wydumana nazwa tematu miała jedynie przykuć waszą uwagę, nie zamierzam się tutaj przechwalać, tym bardziej, że nie ma zbtnio czym. Trochę trwało skompletowanie tego wszystkiego ze względu na brak czasu przede wszystkim i dwóch miejsc zamieszkania, co skutecznie uniemożliwiało pracę nad układem, no ale jest już cały. Zatem zapraszam na przygodę z "schludnym kibekiem" 1* << POMPKA >> Zacznijmy może od pompki. Tutaj standardowo, ponieważ chciałem zmieścić wszystko w obudowie, która na dodatek miała się zamykać także postawiłem na ciche rowzwiązanie zasilane z linii 12V. HEHE, pewnie teraz pomyślicie sobie, że włożyłem CPC, jednak nie, nie tym razem, choć do pompek z CPC mam duży szacunek. W moim układzie rolę serca pełni Coolriver Rev.2. Jestem pozytywnie zaskoczony jej pracą, jest cicha i ciągnie skutecznie układzik. // Podziękowania : Bartolomius i Samahain // FoTo: 2** << BLOKI >> Bloki, tutaj postawiłem na "Dobre bo polskie". Wsparcie misiowej inwencji, bo o bloczkach Misia15go mówię było bardz dobrym wyborem. Bloki dobrze wykonane. Daję 8,5/10. Bohaterami są Cube2 CPU oraz Cube GPU. FoTo: // Podziękowania: Misiu15go // 3*** << CHŁODNICA >> Chłodnica, szukałem czegoś 2x120 w dobrej cenie i przede wszystkim dostępnej od ręki z czym często bywają problemy. No i nawinęła się chłodniczka, chłodnica zanczy się, ekhmmm, nowy Cooltek Triple. Podkreślam nowy, co w przelożeniu na zwykły język oznacza 30mm grubości. FoTo: Nie ma zdjęć, i nie będzie :P (Patrz: Finał) //Podziękowania: Kuba (Angela.pl) // 4**** << RESZTA SZPARGAŁÓW >> Czyli wąż: Innovatek 8/10. Bardoz przyjemne odczucia mam co do tego wężyka, ma wspaniałe właściwości, dotychczas używałem węży do benzyny, myśląc sobie, jak rozrzutnym trzeba być człowiekiem, żeby kupować wąż po 9 zł/mb. Teraz moje nastawienie się znacznie zmieniło. Czyli płyn/ciecz/woda , czy jak tam sobie każdy to nazwie. Mnie ciężko zdefiniować tą substancję która krąży w moim układzie. Zapewne jest tam borygo Eko, jest też woda demineralizowana, jest też kranóweczka i zawieruszył się barwniczek UV od Realitynet. Proces tworzenia płynu był bardzo skomplkiwany, jego skład zmieniał się za każdym razem gdy na horyzoncie pojawiło się coś co można było dolać do układu. Złączki: ojj złączki przejechały całą polskę z gdyni aż po wrocław. Pozdro dla Mariush'a 5***** << FINAL >> Dobra dość smucenia, czas na foty: FoTo: To byłoby na tyle. Układzik spełnia parę moich wymogów, takich jak: ^ mieści się całkowicie w obudowie po zamknięciu budy. ^ cisza ^ komfortowe temperatury ^ porządek wewnątrz ^ satysfakcja z pracy ( bezcenne, wszystko inne kupisz w Angeli, realitynet lub u Misia ;)) Edytowane 4 Czerwca 2007 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 ja bym powiedzial ze lakoniczne to WC nawet;] ale ma byc ciche wydajne moim zdaniem ;] fajnie wyszlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Bardzo fajny ukladzik. Bloki az sie prosi poniklowac :> Bardzo fajny pomysl z umieszczeniem chlodnicy. BTW co to za buda?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 A ja zapytam o AC :wink: Co to to jest tam miedzianego na NB??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 To chyba nie ten dział Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 1. Nie ten dział, jak Miazga napisał. 2. Przy takim usadowieniu chłodnicy trochę bym się bał otwierać obudowę, jeżeli zaszła by potrzeba zajrzeć do środka. 3. W całości układ prezentuje się jak sam napisałeś "schludnie". 4. Do kompletu przydałby się bloczek na nb. 5. Przydałoby się zdjęcie od środka przy zamkniętej obudowie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Widzisz toman, takie są skutki siedzenia na forum późno w nocy - do galerii trzeba było wrzucić ;) Cieszę się, że wreszcie dobrnąłeś do końca. Układ bardzo mi się podoba, a szczególnie "gazociąg" na podłodze. Jak pisałem, mógłbyś zmienić króciec na GPU, wtedy zmniejszyłby się trochę łuk do trójnika. A sam trójnik mógłbyś jakoś zakorkowac dla świętego spokoju. Co do chłodnicy to uważam, że nie ma strachu jeżeli się odpowiednio przymierzy węże i sprawdzi zamykanie budy. I jeszcze jedno, wentyle wciągają powietrze do obudowy - sprawdzałeś jaka jest różnica przy wyciągających? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Mnie martwi tylko wyciąganie boku budy. Ok mogą być dłuższe węże ale dłuższe weże to spory nacisk na różne elementy bo waż może coś tam poprzestawiać :P Ale jeśli nie używasz boku obudowy to jest to sensowne rozwiązanie. Te Akasy na ile rpm się kręca? I czemu w budzie nie ma innych wentylatorów? Te akasy wyciągają i tagan a to może być mało 0_0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Powtarzam pytanie - co to za miedziak na nb. Czy te radiatory koło proca to własnej roboty i są na mosfetach? Bardzo czysty układ. Przeraża mnie umiejscowienie chłodnicy,bo z własnego doswiadczenia już wypadł mi wąż z chłodnicy przy zabawie:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 netmajor Na drugie pytanie znalazlbys odpowiedz uzywajac grafiki google i szukajac ultra-d. Pierwsze to chyba PW bo nie znalazlem. Uklad zgrabniutki ale 3x120mm pchajace na min powietrze do budy... Odkurzacz bedzie mial co zbierac [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Uklad zgrabniutki ale 3x120mm pchajace na min powietrze do budy... Odkurzacz bedzie mial co zbierac [;Tak zle chyba nie będzie ... w koncu założył filtry przeciwkurzowe ;) Układ dosyć porządny, mi sie tylko nie podoba to umiejscowienie chłodniczki. Dosyć niewygodne to musi być przy otwieraniu i zamykaniu. A w ogóle nie ma mowy o zdjęciu boku do pracy na codzień z otwarta budą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 (edytowane) No to po kolei Bardzo fajny ukladzik. Bloki az sie prosi poniklowac :> Bardzo fajny pomysl z umieszczeniem chlodnicy. BTW co to za buda?? Buda to Ultra Media, identyczny produkt co Chieftec Matrix, z tym, ze koszyki na 3.5 cala były montowane standardowo. Oczywiście zostały wydremelowane ;) A ja zapytam o AC :wink: Co to to jest tam miedzianego na NB??? Primecooler PC-NBHP1 znajdziesz go tu: 2637469[/snapback] Mnie martwi tylko wyciąganie boku budy. Ok mogą być dłuższe węże ale dłuższe weże to spory nacisk na różne elementy bo waż może coś tam poprzestawiać :P Ale jeśli nie używasz boku obudowy to jest to sensowne rozwiązanie. Te Akasy na ile rpm się kręca? I czemu w budzie nie ma innych wentylatorów? Te akasy wyciągają i tagan a to może być mało 0_0 Bez obaw, wszak na początku wydaje się to trudne, no i w rzeczywistości jest, ale to po paru próbach zaczyna iść gładko. Co do umieszczenia chłodnicy nie miałem innego wyjścia. Góra budy zarezerwowana dla napędu, prrzód też odpada, dół; to dopiero byłby zamot z kurzem. Jeśli będą chętni, to zorbie zdjęcie z zamknietą budą, z resztą takie tu wrzuciłem, ale nie pokazuje całej. Następne pytanie, Akasy. Wiatraczki sa pospawane w jeden przewód zasilający podłączony do wtyczki CPU na płycie ( wiem wiem, 3 wentylatory 12 pod jedną wtyczkę !!!) i to działa, płyta się narazie nie zjarała i mam nadzieje że nie będzie z tym problemu. Obrotami wentylatorów zarządza ustawiony przedział temperatur dla CPU w biosie. Efekt jest taki, że wnetyle ledwo co się kręcą do tego stopnia, że sygnał obrotów warjuje i z rzadka pokazują się w Everescie obroty rzędu 1000RPM. netmajor Na drugie pytanie znalazlbys odpowiedz uzywajac grafiki google i szukajac ultra-d. Pierwsze to chyba PW bo nie znalazlem. Uklad zgrabniutki ale 3x120mm pchajace na min powietrze do budy... Odkurzacz bedzie mial co zbierac [; Siatki zamontowane na wentylach sprawują się dobrze, narazie nie narzekam na nadmiar kurzu, aczkolwiek przyznam, że roziwązanie idealne to nie jest. Widzisz toman, takie są skutki siedzenia na forum późno w nocy - do galerii trzeba było wrzucić ;) Cieszę się, że wreszcie dobrnąłeś do końca. Układ bardzo mi się podoba, a szczególnie "gazociąg" na podłodze. Jak pisałem, mógłbyś zmienić króciec na GPU, wtedy zmniejszyłby się trochę łuk do trójnika. A sam trójnik mógłbyś jakoś zakorkowac dla świętego spokoju. Układzik jest zakorokowany, mam bardoz dobrze pasujący koreczek. ze złączka kontową to bardzo dobra uwaga, ale nie mogłaby się obracać, bo zależy mi, żeby wąż robil łuk w kierunku rogu obudowy, przy złączce obracanej obracałaby się w stronę pompki/trójnika i to byłby koniec gazociągu :) Edytowane 5 Czerwca 2007 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Całkiem ładnie to upchnołeś, full miejsca, zero latających kabli i innych wynalazków. Osobiście nie bardzo podoba mi sie tylko ułożenie samej chłodnicy. Ogólnie dobry przykład bo akurat mam identyczna budę i byc może tez za WuCe się zabiorę :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodyzone_pl Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Klasa - super to wyglada - szkoda ze nie mam swojego kompa w domu - sam bym cos takiego sobie sprawil :P (autor wie o co chodzi ) mam pytanie czy sam robiles szlif tego elementu z moneta ( nie wiem jak on sie nazywa ) jesli tak to jak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Wiatraczki sa pospawane w jeden przewód zasilający podłączony do wtyczki CPU na płycie ( wiem wiem, 3 wentylatory 12 pod jedną wtyczkę !!!) i to działa, płyta się narazie nie zjarała i mam nadzieje że nie będzie z tym problemu. Obrotami wentylatorów zarządza ustawiony przedział temperatur dla CPU w biosie. Efekt jest taki, że wnetyle ledwo co się kręcą do tego stopnia, że sygnał obrotów warjuje i z rzadka pokazują się w Everescie obroty rzędu 1000RPM.Dopuszczalne obciążenie gniazdka 3-pin na mobo powinieneś mieć w instrukcji, ale z tego co pamiętam, to trzy standardowe wentylatory (a nie np. Delty...) nie robią na płycie większego wrażenia. A sygnał wariuje, bo programy często nie odczytują obrotów poniżej pewnej granicy (np. 600 obrotów). mam pytanie czy sam robiles szlif tego elementu z moneta ( nie wiem jak on sie nazywa ) jesli tak to jak ?Element z monetą = spód bloku. Wyszlifować można np. w ten sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GruX Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 (edytowane) Chciałem zobaczyć jak wpakujesz wc w bude od mariush'a i się doczekałem i nie jestem zawiedziony, wygląda jak fabryka, bardzo elegancko, a przyokazji obudowa dalej jest w miarę mobilna. Ps: czy ten płyn ma coś wspólnego z moja "nesti" z targów we wrocku :P ?? Ps2: Czy jakiś dobroduszny adm mógłby mi zmienić nick na "GruX", bo proszę od ponad 1 roku i się doprosić nie mogę... Edytowane 2 Lipca 2007 przez [GRUBY] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr1maN Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Porzadeczek a to najbardziej lubie. Jak dla mnie 5+. Gratulacje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 ' date=' 2 lip 2007, 08:13' post='2667788']Ps: czy ten płyn ma coś wspólnego z moja "nesti" z targów we wrocku :P ??Jak już pisałem ciecz która płynie wewnątrz to mieszanka z róznych epok ;) jest tam też duzy wkład waszej wody z barwnikiem z Wrocławia, jak widac nie zmarnowała się. Powiem więcej w UV jest czad. Porzadeczek a to najbardziej lubie. Jak dla mnie 5+. Gratulacje!Dzięki dzięki, niedługo mały update jak się uda, będą zdjęcia i pare modyfikacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODERlukasMODER Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Fajny pomysł.:D Troche pracy ale cieszy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...