Skocz do zawartości
1jaa

Płyta Sl-65me I Celeron 1,2 Ghz Tualatin.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zakupiłem sobie procesor 1,2 Ghz i nie wiem czy będzie pasował do mojej płyty głównej Soltek SL-65ME-T/ME+-T. Slotem będzie pasować ale czy moja plyta główna da rade obsłużyć ten procesor? Na pudełku od płyty głównej jest naklejka nie wiem czy to istone ale pisze na niej "TUNED - for Intel Tualatin, Coppermine Processor, z tego co ja rozumiem to chodzi o to, że obsłuży takie procesory. Dodam również, że ten model płyty głównej zaopatrzono w system automatycznej zmiany częstotliwości - Red Storm Overclocking Technology, choć też nie wiem czy to istotne. A tu zostawiam link do manualu płyty głównej http://81.169.156.245/sol...0/65me(+)-t.pdf

Edytowane przez 1jaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym linku co podałem do specyfikacji płyty pisze coś takiego

Dołączona grafika Z tego co tu pisze to piszą że obsłuzy do 1.1 Ghz. Boję się, ze wsadze ten procesor i mi się coś spali, bo jest większy niż tam pisze w książecce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O fuck, jednak zabangla. Sorki myślałem że to zwykły 65ME, jak to 65ME-T/+T, to powinno być git

Tutaj wpisz sobie 65ME a znajdziesz 3 płyty, jedna bez obsługi, i dwie obsługujące Tulipana.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak moge wsadzic ten procesor do plyty glownej tej?

EDIT

Dołączona grafika

Widzę, że jednak mogę? Nie mylę się? Jak tak to mnie poprawcie.

Edytowane przez 1jaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak moge wsadzic ten procesor do plyty glownej tej?

EDIT

[ciach!]http://www.otofotki.pl/obrazki/klmn549029585k.jpg[ciach!]

Widzę, że jednak mogę? Nie mylę się? Jak tak to mnie poprawcie.

Możesz

Przez półtora miesiąca miałęś taką rozkminę?? LOL

Edited by Sikor:

Obrazków nie cytujemy.

Edytowane przez Sikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie po prostu kupiłem ten procesor i jak sprawdzałem temat to Twój post był ostatnii i już nie wchodziłem, bo myślałem, że nie pójdzie, czyli myślałem, że nie pójdzie ale ostatnio znalazłem link do tego tematu i sie zdziwiłem, że ktoś jeszcze odpowiedział i odpowiedź na moje pytanie się zmieniła, że jednak pójdzie. Chyba już mnie rozumiesz, a teraz mam inny problem, wsadziłem ten procesor zamiast celerona 850 mhz i temperatura wynosi aż 94 stopnie! Jak tylkoo ma wejść do systemu to się komputer wyłącza, bo w biose mam ustawione, że jak za wysoka temperatura a konkretnie 70 stopni celsjusza to się ma wyłączyć. Paste wydaje mi się, że nałożyłem prawidłowo, zresztą jak wsadzałem tego sterego celerona i nakładałem paste to temeperatura jest już normalna czyli 34 stopnie. Radiator jest troche porysowany czytałem, że to może mieć wpływ ale wtedy temeperatura idzie max 4 stopnie celsjusza w góre no ale czemu na starym celeronie nie poszła w góre? Pasta jest zakupiona za 6 zł to też może być powód i powinienem kupić artic silver ale przecież nakłądałem taką samą na starego celerona. Czyżby procesor uszkodzony?

Pozdrawiam

EDIT

A oto fotka biosu - napięć i temp.

Dołączona grafika

Edytowane przez 1jaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj sflashować biosa, może tak być że coś średnio sobie radzi z Tualatinami, np. na modowane proce na BX czy nawet zwykłym i815 przeważnie (żeby nie powiedzieć, że zawsze) przekłamywały z temperaturą.

Jeżeli nie możesz sflashować biosu to przynajmniej po odpaleniu kompa potrzymaj go na odpalonym samym biose i sprawdź temperaturę organoleptycznie. Raczej napewno coś przekłamuje, także jak nic Ci rączki nie poparzy to wyłącz ograniczenie temperaturowe i się tym nie przejmuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sflashować biosa nie moge, bo mi sie komputer nawet nie włączy dobrze bo się zaraz wyłączy, chciałem zreinstalować system na początku no i do któregoś tam momentu się robił i się wyłączył. No właśnie tak zrobiłem, włączyłem komputer i siedziałem w biosie z pół godziny - radiator zimny. Napewno jak wyłącze blokade to mu sie nic nie stanie? A jak wyłącze i nic się nie stanie i będzie normalnie chodzić to może wtedy sflasciach!e biosa? A jak już by miało się spalić to płyta głowna będzie cała? Też mi się tak wydaje, że jeżeli radiator zimny to raczej nie ma tych 94 stopni. Ale pytań dużo zadałem hehe.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie siedze już godzine na celeronie 1,2 ghz i się nic jeszcze nie spaliło i spalić raczej nie powinno.

A oto tak teraz wyglądają odczyty z Everesta:

Dołączona grafika

Ta temperatura, którą wskazuje bios nie jest temperaturą procesora lecz AUX. Siedziałem czytałem na forach różnych co to jest to AUX i nadal nie wiem, piszą, że zasilacz, monitor, a nawet karta dźwiękowa.

A z moimi napięciami jest wszystko okej?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...