Skocz do zawartości
kater

Nowy Seasonic S12 Ii - 380w, 430w, 500w

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

S12 380W II

S12 430W II

S12 500W II

Oto nowe cycuszki, eeee, cacuszka firmy Seasonic. Nowa rewizja legendarnej w niektórych kręgach (cichofili) serii S12. Seasonic zaprezentował jak na razie 3 modele - 380W, 430W, 500W. Nie ma (być może na razie) modelu 330W - troszkę szkoda, bo właśnie te słabsze modele cieszą się b dużym uznaniem cichofili budujących superoszczędne maszynki do pracy na poziomie dB porównywalnym z puszczaniem miękkich bąków przez muchę, i to niewielką.

Ponieważ strona producenta nie podaje żadnych info o tych zasiłkach (dziwne), a na SPCR też nie ma żadnych info (właściwie to jeszcze dziwniejsze) to pozwolę sobie zapodać kilka osobistych spostrzeżeń po sesji lukania na zdjęcia zlinkowane poniżej. Oczywiście, z niecierpliwością czekam aż Zenfist się weźmie i rozkręci jednego chociaż. Jak na razie to Angela podaje więcej info i to dzięki tym zdjęciom już chociaż coś wiadomo.

380W - na 3,3V i 5V po 20A (razem 130W) w porównaniu do (odpowiednio) 22A i 21A (razem też 130W). 12V - nowa wersja łącznie oddaje do 27A, starsza - 25A. Czyli zmiany kosmetyczne, jednak w dobrym kierunku bo przecież już od jakiegoś czasu liczy się tylko dwunastka.

430W - również po 20A na "małych" liniach, łącznie też do 130W. W porównaniu z 30A dla 3,3V i 30A dla 5V (150W razem) w wersji starszej to już nieco większa zmiana, no i oczywiście w dobrym kierunku. Dzięki temu dwunastka urosła z 29A do 30A - niby niewiele, a cieszy. Jest już wtyczka EPS 8-pin do nowych płyt na silne proce. Są również dwie (zamiast jednej) wtyczki PCI-E 6-pin.

500W - po 24A dla 3,3V i 5V, łącznie do 130W. I super, wystarczy aż nadto. Dwunastka zwiększyła się nieco, z 33A do 34A. Oj wiem, że niewiele, ale widać, że inżynierzy(rowie?) idą w dobrym kierunku. Jest złącze EPS 8-pin oraz jedno złącze PIC-E 6-pin i jedno złącze PCI-E 8-pin (rozdzielane na 6-pin).

Dokładniejsze luknięcie na pudła tych nowych Seasoniców pozwala zauważyć sticker +80. Oznacza to, że zasiłka zawsze działa ze sprawnością ponad 80%, czyli jeszcze mniej się grzeje, co z pewnością dobrze wpłynie na zachowanie wiatraka. Że o nieco niższych rachunkach za prąd nie wspomnę. Aktualne S12 już miały b wysoką sprawność i dzięki temu (m. in.) są takie ciche. W ten sposób seria S12 dołącza do już oferowanych przez Seasonica modeli M12 i S12 Energy+ posiadających certyfikat +80 (przy czym S12 E+ wypadały pod tym względem jeszcze lepiej niż M12). Wielu userów tego sobie właśnie życzyło - mniejszych modeli z podniesioną sprawnością. Szkoda (trudno mi to pisać, ale cóż...) że Seasonic nie pokusił się o odpinane kabelki rodem z Corsaira - bardzo udanego młodszego brata modelu M12. Mielibyśmy wtedy ÓSMY CUD ŚWIATA. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - praktykowanie starożytnej sztuki cablegami buduje charakter, rozwija zdolności strategiczne i myślenie przestrzenne, pozwala podelektować się piwem (coś trzeba dziabnąć podczas układania kabelków w budzie), że o gimnastyce, szczególnie palców, nie wspomnę.

Jakb ktoś się mocniej tym chciał zainteresować, to mam nadzieję, że w tym wątku pojawiać się będzie niedługo więcej informacji. W końcu gdzie jak gdzie, ale na SPCR można znaleźć o Seasonicach wszystko. Jestem pewien, że MikeC i ekipa mają gdzieś tam na zapleczu małą kapliczkę gdzie składają przed wykonanym ze złota S12 430W dary i wznoszą modły dziękczynne ;)

Oczywiście w miarę pojawiania się kolejnych informacji będę je tu umieszczał.

EDYD - serwis Matbe podaje, że nowa seria S12 II będzie obejmować modele 330W, 380W, 430W, 500W, 550W i 650W - czyli dojdzie jeszcze malec oraz dwa byczki z rodziny S12 Energy+. Co oznacza, że wszystkie boxowe modele Seasonica będą miały certyfikat 80 Plus.

EDYD - Zenfist też je ma w sprzedaży, jednak na stronie nie ma na razie info technicznych.

Edytowane przez kater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zadam istotne pytanie:

Jak sobie nowe Seasoniki (a raczej ich pfc) radzą z prawie sinusoidą (taką raczej prostokątną) z zasilaczy awaryjnych backup.

Żeby było konkretniej - Eaton PowerWare 5110 - kat Tagana :mur: (przynajmniej taką mam teorię).

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zadam istotne pytanie:

Jak sobie nowe Seasoniki (a raczej ich pfc) radzą z prawie sinusoidą (taką raczej prostokątną) z zasilaczy awaryjnych backup.

Żeby było konkretniej - Eaton PowerWare 5110 - kat Tagana :mur: (przynajmniej taką mam teorię).

jeżeli załatwisz mi takiego UPS'a to Ci sprawdzę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co mozecie powiedziec o tych nowych S12 ? ...jak wypadaja wzgledem konkurencji ?

tak sie sklada ze planuje za jakis czas jakis powazniejszy upgrade komputera i zapewne bede musial tez nabyc nowy zasilacz

BTW znalazlem tez tu te nowe seasonic http://silent-pc.pl/kat/35/Zasilacze%20Seasonic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda, że dopiero wersja S12II-500 ma wtyczkę PEG 8-pin, poza tym zasilacze rządzą :D sprawność przy większości zakresów przekracza 83% zwykle ~85%, z minusów - wentyl po przyłożeniu ucha popiskuje sobie cichutko, jednak z metra jest to na szczęście niesłyszalne.

Edytowane przez Zenfist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda, że dopiero wersja S12II-500 ma wtyczkę PEG 8-pin, poza tym zasilacze rządzą :D sprawność przy większości zakresów przekracza 83% zwykle ~85%, z minusów - wentyl po przyłożeniu ucha popiskuje sobie cichutko, jednak z metra jest to na szczęście niesłyszalne.

a już myslałem że zamienie swojego Bequieta na tego Seansonica i słysze że też ma swierszcza w środku,dramat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zadowoli Cie Tagan U33 ;) jestem po pierwszych testach i o ile jutrzejsza partia nie wypadnie inaczej to powiem tyle - Tagan ma szanse do łask B-) Kultura pracy U33 jest przyjemna.

Jaki ten nowy Tagan ma wentylator? Bo tutaj na zdjęciu ma 120mm a na Twoich chyba 80mm. Ma może odpinane kable?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi