trymek Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 (edytowane) Eh najbardziej by pasowało jakoś uziemić allegro i żeby wszyscy przeszli na świstaka albo otworzyć konkurencję i wszyscy byliby zadowoleni :PSkąd wiesz co myślą o Twoim pomyśle "wszyscy"? Imo jesteś strasznie poirytowany zawyżaniem kosztów przesyłki i związanym z tym olewactwem ze strony allegro. Załóżmy, że Świstak wyrósł by na takiego potentata i co? I było by dokładnie to samo! A konkurencja jest, tylko nie daje rady się wybić;/ Edytowane 3 Czerwca 2009 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 jak ebay wchodził na polski rynek miała to być super hiper alternatywa i pogrążenie allegro, i co? jak zwykle nic z tego nie wyszło, każdy się przyzwyczaił do allegro, poza tym musiałby być ogromny marketing żeby przebić alledrogo No kto jak kto, ale chyba Ebay kase na reklame ma. A co oni za wała odwalili przy starcie Ebaya ? Prawie w ogole kategorii nie bylo, bledy ortograficzne w wielu dzialach na stronie, ogolnie poprostu przecieralem oczy ze zdumienia, ze taka hałe mogli wypuscic. A szkoda, bo sam bardzo duze nadzieje pokladalem w tym starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Witam , czy wy też macie taki problem z allegro od wczoraj, że jak chcecie przeglądać przedmioty użytkownika , który ma wystawione przedmioty to pokazuje wam , że użytkownik nie ma żadnych wystawionych , tak samo wchodząc w kartę użytkownika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 TAK! Problem pojawia się wtedy gdy chcemy zobaczyć przedmioty tylko z danej kategorii... sttuacja jest karygodna bo trwa już chyba z 20 godzin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Witam pare dni temu kupilem na allegro okulary przeciwsloneczne... Ale niestety sa w innym rozmiarze niz podawal kupujacy pisal 140 sa 145 i sa troche porysowane a napisal na aukcji ze okulary sa nowe po czym w mailu napisal mi ze mial je pary razy na nosie. Co moge w tej sytuacji zrobic ? nie chce porysowanych i w zlym rozmiarze okularow... nie jest to zaden sklep tylko zwykly uzytkownik allegro... Bardzo prosze o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 No to napisz mu, że nie są nowe i zły rozmiar, więc chcesz je odesłać i on ma pokryć koszt wysyłki. W przeciwnym razie, napisz, że rzucisz negiem i wniesiesz sprawę do Allegro. Zobaczymy co odpisze, i wtedy można myślec co dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 zlozylem mu propozycje ze ma 2 wyjscia i albo sie do nich dostosuje albo bedzie neg i sprawa w allegro. 1. oddaje kase ja mu odsylam itd tak bym najbardziej chcial. 2. odda mi czesc kwoty zeby zrownalo sie z okularami uzywanymi. Mam nadzieje ze bedzie to jakos chcial zalatwic w przeciwnym razie nie bede sie z nim cackał i od razu do allegro sprawa... Tylko boje sie iż allegro oleje sprawe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Przepraszam za post pod postem ale chcialbym aby ktos zobaczyl iz jest postep w sprawie ( a raczej jego brak ) Rozpoczalem spor allegro w sprawie tych okularow ale czy allegro ingeruje w to ? czy tylko my sobie o tym rozmawiamy ? Prosze o konkretne porady jak zalatwic ta sprawe gdyz sprzedajacy nie chce oddac kasy, a ewidenta jest jego wina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 (edytowane) Allegro chyba tego nie czyta, ale potem jest dokumentacja Napisz mu w sporze że jesteś człowiekiem upartym i niestety ale będziesz zmuszony wnieść sprawę o oszustwo na Policję (nawet jeśli tego nie zrobisz ;p ) PS. Jaka jest warość? Zeby glupio nie zabrzmiało że o 30zł idziesz na pałki Edytowane 9 Czerwca 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 troche ponad 200 zl ... nie wiem czy policja w ogole wezmie sie za to bo dla nich to tylko 200 zl nie wiem czy cos wskuram... jezeli nie to chyba wszystko wolno puscic na allegro bez konsekwencji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 200zł to już konkret Napisz mu przez spór allegro, że zgłosisz sprawę na policję jeśli nie zgodzi się na zwrot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Oprocz zawiazania sporu napisalem tez do allegro. Oto odpowiedz: Z dostępnych mi informacji wynika, że z powodu wystąpienia opisanego przez Pana problemu transakcyjnego został już zawiązany spór. W związku z powyższym w celu wyjaśnienia tej kwestii proszę kontaktować się bezpośrednio z Pana Kontrahentem z aukcji. Proszę również pamiętać, że w momencie zakończenia aukcji między Sprzedającym a Kupującym została zawarta umowa kupna-sprzedaży. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa Sprzedający powinien dotrzymać jej warunków. W przypadku, gdy Sprzedający złamie warunki zawartej transakcji, Kupujący ma prawo zgłoszenia tego faktu do odpowiednich organów (sądy powszechne lub wcześniej policja). Jeśli próby polubownego załatwienia sprawy zawiodą, należy rozważyć możliwość zgłoszenia sprawy na policję. W przypadku podjęcia takiego kroku proszę o kontakt, a udzielę szczegółowych informacji. Mam nadzieję, że sprawa zakończy się pomyślnie. Napisalem do goscia mejla co odpisalo mi allegro i ze bede musial sie zglosic po wskazowki dotyczace policji itd. Nie chcialem tego tak zalatwiac no ale coz... Dziwi mnie fakt iz gosc brnie w zaparte... Ja niestety nie bede kolejnym poszkodowanym ktory nic nie robi bo nie warto itd... Bedzie policja sady co tylko gosc bedzie chcial... Niestety ale narobie mu takiego bagna, ze odechce mu sie takich numerow. Jak bedzie dalej cwaniaczyl oskarze go jeszcze o to ze przez niego mialem zamorzona gotowke nie moglem sobie kupic nowych okularow itd itd czy ktos kiedykolwiek zrobil podobna sprawe ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Dziękuję za wiadomość. Pragnę przypomnieć, że w związku z poważnym naruszeniem zasad współpraca z Panem została definitywnie zakończona. Przykro mi, ale stanowisko serwisu Allegro w tej sprawie pozostanie niezmienne. W zaistniałej sytuacji jestem zmuszony poinformować Pana o braku możliwości kontynuowania naszej współpracy. Żadne z Pana kont nie zostanie odblokowane, natomiast każde nowe konto zostanie natychmiast zablokowane. Z poważaniem, -- Marcin Wantuch Zespół Allegro http://www.allegro.pl :damage_wall: :damage_wall: :damage_wall: czyli moja kariera na allegro została dozytownio zakończona bez podania jasnego powodu zawieszenia konta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 @Dandek Walcz, ja kiedyś odpuściłem o 300zł i nawet na policję nie poszedłem, cóż, żałuję teraz. Walić hajs, ale sam fakt że to złodziej a ja mu puściłem płazem. @Maniak Eee... załóż na ojczulka :) I uważaj aby nie zostawić dowodu że Ty używasz konta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ten moj to raczej jakis maly oszuscik mogl nie wiedziec o tym w ogole. Gdybym nie dostal przedmiotu czy cos... ale pojde z takim czyms jak inny romiar na policje i co ? Nie wiem co z tym zrobic... Najwyzej nawiedze delikwenta :P niby to nad morzem a nie wybieram sie tam w tym roku wiec nie wiem... :) Maniakalny cos musiales przeskrobac :) Ze mna zalatwiles sprawe wzorowo :D ;p Allegro zachowuje sie czasami jak jedna wielka kupa gowna i nie liczy sie z porzadnymi uzytkownikami... Po mojej sprawie doszedlem do wniosku ze jak cos mam zepsute czy spalone czy cokolwiek innego napisze ze nowe sprawne i od razu moge puscic na allegro. No bo co ? allegro nic nie robi w tym kierunku. Policja tez sie nie zajmuje reklamacjami tylko oszustwami. Wiec nic mi nie grozi i moge sprzedac byle gowno - do tego wlasnie prowadzi to cale chore allegro... Gdyby porzadnie wzieli sie za naciagaczy i sami podpisali umowe z jakas firma windykacyjna to mysle ze jakos by to wygladalo i ludzie nie bali by sie zakupow na allegro a i mysle ze odstraszyloby to potencjalnych oszustow. pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2009 Pokaż mu to co odpisało Allegro, że będziesz zmuszony pójść na Policję jeśli nie zgodzi się teraz na odesłanie. W razie czego idziesz faktycznie na policję i mówisz, że nabyłeś przedmiot na aukcji, zawiązana była umowa kupna sprzedaży ale przedmiot nie zgadza się, jest używany i zły rozimiar = czujesz się oszukany i zgłaszasz popełnienie wykroczenia przez sprzedawcę. Jak przyjmą sprawę (uj że później ją wtrzymają) to możesz wysłać papier od policji do Allegro i dostaniesz połowę kasy (100zł) A koleś będzie miał bałagan w papierach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) @Dandek Walcz, ja kiedyś odpuściłem o 300zł i nawet na policję nie poszedłem, cóż, żałuję teraz. Walić hajs, ale sam fakt że to złodziej a ja mu puściłem płazem. @Maniak Eee... załóż na ojczulka :) I uważaj aby nie zostawić dowodu że Ty używasz konta nie da rady zalozyc, ten adres juz jest calkowcie "zbanowany" zalozylem dwa konta jeszcze na moje dane i inny numer mieszkania (mialem pierwszekonto 10 dni drugie 2 dni) kseruje dowod/paszport itp i wysyłam do nich pismo poleconym prio i zobacze co bedzie dalej dodatkowo kilka postow wyzej ktoś dał telefon do allegro - jeszcze raz potwierdzam, to telefon do administracji budynku, nie udzielają zadnych informacji, chociaz przy drugim telefonie podali email do Katarzyny Kuśnierskiej - Dyrektora działu obsługi klienta, ale wysłałem kilka maili i nic - brak opd Edytowane 12 Czerwca 2009 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 A o co właściwie ten dym z zablokowaniem konta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś naruszenie zasad -> Zgłoś naruszenie dotyczące opisu -> Doliczanie dodatkowych opłatKoszty przesyłki imo można sobie ustalić dowolne. Jeśli wysyłka pocztą kosztuje powiedzmy 6pln, natomiast Ty żeby wysłać musisz: kupić kopertę/paczkę zapakować (czas) jechać 50km do najbliższej placówki poczty, to oczywiste jest ze u Ciebie wysyłka pocztą będzie kosztować 12pln. A że kosztów udowodnić nie musisz to możesz dowolny koszt przesyłki ustawić. To są twoje koszty wysyłki za pomocą danego providera a nie cena jaką świadczy provider. Nie można natomiast doliczać do aukcji czegoś poza ceną przedmiotu i kosztu wysyłki, co nie znaczy że ta dodatkowa opłata nie może być wliczona w te dwie - a zazwyczaj jest, bo nic za darmo nikt nie dostaje. Znam kilku dużych sprzedawców i wiem, że na aukcjach liczy się każdy grosz chociaz przy drugim telefonie podali email do Katarzyny Kuśnierskiej - Dyrektora działu obsługi klienta, ale wysłałem kilka maili i nic - brak opdTo nie wiesz, że oni nie odbierają maili? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Jedynie kto faktycznie pracuje w allegro to informatycy, reszta biurowych leni się tylko leni :lol2: Na email odpisują z wielką łaską i to jeszcze wg szablonu, a załatwienie jakiejś sprawy to kwestia farta gdzie trzeba trafić na 1 kompetentną osobę z 20 olewaczy. Jedynie w kwestii egzekwowania prowizji są skuteczni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Namod Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Info dla furiatów i osób niepełnosprawnych z uwagi na wadę wzroku odnośnie pretensji co do kosztów wysyłki: nie podobają się to nie kupować. Jeśli mnie na czymś zależy a koszta przesyłki są wg. mnie za duże, to piszę do gościa o rabat. Jak się nie zgodzi to pal go licho, kupuję od kogoś innego. Ale nie wylewam łez na forach, że WIDZĄC koszt wysyłki np 30 zł zgodziłem się na to a potem miałem wizję/refleksję czy jakiś inny omam, że koszt wyniósł 10 zł. Widziały gały co kupowały! A w drugą stronę - jeśli koszt podany w aukcji to 10 zł a Sprzedawca, z różnych przyczyn [niewiedza, pomyłka] poniesie koszt wyższy np. 15 zł, to co? Wspaniałomyślnie dopłacicie mu, płaczki, te 5 zł? Hehe, nie sądzę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Namod zgadzam się z tobą, ale jak wysyłka jest zawyżona na wszystkich aukcjach danego przedmiotu to nie widzę innej opcji jak wypłakać się na forum :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Namod zgadzam się z tobą, ale jak wysyłka jest zawyżona na wszystkich aukcjach danego przedmiotu to nie widzę innej opcji jak wypłakać się na forum :(a co w sytuacji gdy gosc wystawił aukcje wieloprzedmiotową 10 sztuk koszty wysyłki 10zł, a ja kupie 2 sztuki to mam płacic : wartos przedmiotu x2 + wysyłka x2 (czy wysyyłka tylko 10zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 A to juz zalezy od sprzedajacego... Wiekszosc pisze, jak traktowane sa koszty wysylki przy zakupie kilku przedmiotow. A jak nie jest napisane, totrzeba sie sprzedajacego zapytac, I fail to see the problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Info dla furiatów i osób niepełnosprawnych z uwagi na wadę wzroku odnośnie pretensji co do kosztów wysyłki: nie podobają się to nie kupować. Jeśli mnie na czymś zależy a koszta przesyłki są wg. mnie za duże, to piszę do gościa o rabat. Jak się nie zgodzi to pal go licho, kupuję od kogoś innego. Ale nie wylewam łez na forach, że WIDZĄC koszt wysyłki np 30 zł zgodziłem się na to a potem miałem wizję/refleksję czy jakiś inny omam, że koszt wyniósł 10 zł. Widziały gały co kupowały! A w drugą stronę - jeśli koszt podany w aukcji to 10 zł a Sprzedawca, z różnych przyczyn [niewiedza, pomyłka] poniesie koszt wyższy np. 15 zł, to co? Wspaniałomyślnie dopłacicie mu, płaczki, te 5 zł? Hehe, nie sądzę... No ale chwila moment. A co jesli wysylka jest podana np. 10zl i tyle tez wynosi wysylka paczka (wiec nie ma nic podejrzanego), a gosc wysyla listem poleconym za 4zl ?? To jest Twoim zdaniem fair ? Widzac koszt wysylki 30zl, zgadzam sie na koszt wysylki 30zl, a nie 10zl o ktorych dowiaduje sie otrzymujac paczke do reki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 No ale chwila moment. A co jesli wysylka jest podana np. 10zl i tyle tez wynosi wysylka paczka (wiec nie ma nic podejrzanego), a gosc wysyla listem poleconym za 4zl ?? To jest Twoim zdaniem fair ? Widzac koszt wysylki 30zl, zgadzam sie na koszt wysylki 30zl, a nie 10zl o ktorych dowiaduje sie otrzymujac paczke do reki. i o to sie dokladnie rozchodzi. o zeta czy dwa nie ma sie co klocic, bo moze ktos musi podjechac, ale jak koszta rzeczywiste odbiegaja w sposob razacy od tego co jest napisane to trzeba to ganiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Znowu Allegro leży, żalosne. Wczoraj też była "przerwa techniczna" 1:00-6:00, dziś dokładnie to samo ale jeszcze o 2 godz dłużej (0;30-7;30)!! Załosne, akurat miałem coś pilnego dziś a tu lipa. Ostrzegali o tym w ogole w komunikatach? Ja nie kojarze, choć może było ale nie widziałem Edytowane 16 Czerwca 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Nie ostrzegali. Też się wkurzyłem strasznie bo miałem aukcję wystawić :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 No ale chwila moment. A co jesli wysylka jest podana np. 10zl i tyle tez wynosi wysylka paczka (wiec nie ma nic podejrzanego), a gosc wysyla listem poleconym za 4zl ?? To jest Twoim zdaniem fair ? Widzac koszt wysylki 30zl, zgadzam sie na koszt wysylki 30zl, a nie 10zl o ktorych dowiaduje sie otrzymujac paczke do reki.Rozumiem, ze masz jakis tajny patent na gratisowe opakowania i bezkosztowe dotarcie na poczte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Hmm ja używam pudeł odzyskanych z przesyłek które były do mnie, a do poczty mam 100 metrów z buta :) Niemniej ja to uważam trochę za cwaniactwo zawyżanie kosztów, zobacz, taka sytuacja: Był tanio monitor LCD 15 calowy na Allegro, ale koszty wysyłki chyba 60zł, chora kwota. Ale patrze, gość z Poznania. To pisze do niego, witam, chciałbym kupić LCD i odebrać osobiście w PZN - a on mi na to "odbiór osobisty to 40zł dopłaty :D :D Cwaniactwo i tyle Wiadomo że o 3 czy 5zł się nie ma co wykłócać, ale jak koleś mi kiedyś wziął 22zł za wysyłkę "paczka pocztowa", a wysłał listem poleconym za 8,50zł to.... można się czuć wykiwanym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...