mortex Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Artykuł 8. ROLA ALLEGRO 8.6. Użytkownik, którego Konto jest zawieszone nie może w tym czasie ponownie zarejestrować się w Allegro bez uprzedniej zgody QXL. QXL może odmówić Użytkownikowi ponownej rejestracji także wówczas, gdy Konto tego Użytkownika było zawieszone w przeszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Czyli można ponieważ by je aktywować należy otrzymać list od allegro [chyba nie wysyłają listu skoro się nie zgadzają :|] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Czyli można ponieważ by je aktywować należy otrzymać list od allegro [chyba nie wysyłają listu skoro się nie zgadzają :|]Nie na tym to polega, listy wysyłają hurtowo, na tym etapie nie jest dokonywana żadna weryfikacja, a to kiedy konto aktywowane bądź nie, zostanie zawieszone to często kwestia losu - ale zazwyczaj żadne konto się nie uchroni, prędzej czy później zostanie zawieszone jeśli zostało założone niezgodnie z regulaminem. Gdy z Allegro będziemy bawić się w kotka i myszkę w końcu może dojść do sytuacji że zablokują nas na zawsze. Dlatego jeśli masz jedno konto zawszone wpierw skontaktuj się z allegro jak sprawę rozwiązać zanim zarejestrujesz kolejne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Co sądzicie o dwóch - dość nietypowych - polskich serwisach? Podbij i Dopnij Na początku wykupuje kredyty, czyli 'ichsze' wewnętrzne jednostki walutowe, których używamy do licytacji. Towary kupuje za grosze - taki np. K810 w archiwum poszedł za kilkanaście złotych. Jednak cały bajer polega na tym, że każde zalicytowanie podbija wartość przedmiotu o 5, 10 lub 15gr i zużywamy do tego jeden kredyt (czyli jedno klinkięcie 'licytuj' kosztuje 1,22zł). Co gorsza - w większości aukcji, podbicie ceny oznacza przedłużenie jej o 10 sekund (i tak np. niektóre aukcje pierwotnie 15-sekundowe trwają już 3 dni). Racjonalnie kombinując - da radę kupić coś bardzo tanio. Jednak zauważam tu bardzo hazardowe podłoże. Czy ktoś z was korzystał już z czegoś podobnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Jeśli ja to dobrze zrozumiałem, to jeśli podbijasz 10 razy przedmiot i ktoś cie przebił np na 4,50... to taki przedmiot schodzi za 1pln * ilosc podbić przez wszystkich userów + wylicytowana kwota... Czyli ten co wygra płaci za niego tyle co wylicytowano, 4,50 + 1PLN * ilość własnych podbić jakie stracił, czyli ok. 17PLN, a sprzedawca czyli serwis otrzymuje z tego: ilosć podbić 45*1PLN + wylicytowaną kwotę 4,50, czyli 50 PLN... Innymi słowy ludzie kupują Ci prezent, a jeśli nie wygrasz to idziesz po bandzie że aż piszczy ;) Czy nie o to chodzi? Czyli na dobrą sprawę, zawsze jesteśmy stratni, bo trzeba by było za każdym razem wygrać licytację i nie wyjść ponad cenę jaką to faktycznie kosztuje w sklepie. Jesli nie wygramy to jaki zysk z tego, że telewizor kupimy za 10PLN skoro na pozostałych aukcjach umoczymy 4k ;] No chyba, że ktoś będzie czekał 3 dni aż wykruszą się automaty podbijające i kupi przedmiot za 1,22+cena wylicytowana Edytowane 9 Grudnia 2008 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Dokładnie o to chodzi. MP4-ki, odtwarzacza DVD itp. schodzą po parę złotych. Telewizory czy laptopy już nawet po 2-3k zł + 30'000zł (3000 podbić o 10gr) w 'kredytach'. Gdyby to nie przynosiło zysków, to po co by funkcjonowali. Zastanawiam się jednak skąd ich taki bogaty asortyment i brak możliwości odbioru osobistego :D - ale podobno 'ktośtam' faktycznie wylicytował i dostał sprzęt. Ale nawet jeśli są uczciwi, to boję się, że bym uległ emocjom i wydał dajmy na to - 500zł na kredyty, a nic nie wygrał, bo np. ktoś z tysiącem kredytów licytuje automatem. Inny scenariusz zakłada, że 3/4 użytkowników to ich roboty, które fikcyjnie podbijają i podnoszą ciśnienie licytujących. Wracając do głównego wątku - czy ktoś cokolwiek wylicytował i dostał z tego typu licytacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 (edytowane) gdyby rozpracować działanie tych botów, można by napisać bota śledzącego podbicia, który by nas poinformował, tudzież sam podbił jak zobaczy że inni nie podbijają. Z tego co widziałem to automat podbija 5 sekund przed końcem.. Jeśli nie podbije do 3 sekundy, to podbijamy, i w ten sposób za 1,22+wylicytowana kwota jesteśmy właścicielami telewizora, za który zapłacili inni uczestnicy :D 3000 podbić za 10gr to jest 300 pln ;], ale faktem jest, że sprzedawca dostaje więcej kasy za towar niż normlanie, a ten co wygra kupuje taniej... Obie strony są zadowolone... z wyjątkiem reszty uczestników ;] Edytowane 10 Grudnia 2008 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Na żadnej aukcji poza sprzedającym i kupującym nikt nie jest zadowolony :D HiS ziomek miał zablokowane konto 4 lata temu bez pytania łaski założył nowe... do dzisiaj daje rade ;) Edytowane 11 Grudnia 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 no tak, ale na allegro grasz za friko, a tu płacisz ciężkie talary za przyjemność wzięcia udziału w licytacji ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Cwaniactwo Polactwo . Dzisiaj dostałem spodnie hilfigera kupione kup teraz jako nówki z metkami (nie ukrywam cena w miarę okazyjna). Metki są nowe , ale spodnie używane (zmechacenie wewnętrznych kieszeni , stan metek wewnątrz). Wystawie nega dostanę 1 nega (2 lata na allegro) nie wystawię -oznacza to , że toleruje cwaniactwo i oszustwo bądź tu mądry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Cwaniactwo Polactwo . Dzisiaj dostałem spodnie hilfigera kupione kup teraz jako nówki z metkami (nie ukrywam cena w miarę okazyjna). Metki są nowe , ale spodnie używane (zmechacenie wewnętrznych kieszeni , stan metek wewnątrz). Wystawie nega dostanę 1 nega (2 lata na allegro) nie wystawię -oznacza to , że toleruje cwaniactwo i oszustwo bądź tu mądry od negow sie nie ginie. ja za nega wystawionego za oszustwo na kosztach przesylki jeszcze nie dostalem zwrotnego. ludzie sie za bardzo obawiaja wystawiac negi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Mam pytanie, aktualnie konto jest założone na rodzica, mam 17 lat, czy po osiągnięciu pełnoletności będę mógł zmienić dane na swoje? Czy dostane za to bana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Mam pytanie, aktualnie konto jest założone na rodzica, mam 17 lat, czy po osiągnięciu pełnoletności będę mógł zmienić dane na swoje? Czy dostane za to bana?Nie wolno zmieniać danych na które zostało założone konto! Musisz założyć nowe, albo zostawić jak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Dobra, dziękuje za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Nie wolno zmieniać danych na które zostało założone konto! Musisz założyć nowe, albo zostawić jak jest.No adres można przecież ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Mnie teraz Allegro straszy Firmą Windykacyjną ^^ o marne 12zł. Muszę w końcu przejść się na ta pocztę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 ja tez dostałem liścik... masz 7 dni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2008 Mnie teraz Allegro straszy Firmą Windykacyjną ^^ o marne 12zł. Muszę w końcu przejść się na ta pocztę... ja tez dostałem liścik... masz 7 dni ;) nigdy nie zrozumiem takich ludzi: korzystac tak - placic termnowo nie :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 zapomniałem... raucnek miałem na 10,75 a ostatnio przez allegro coś sprzedałem bodaj 2 miesiące temu :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Ja tam mam -0.77PLN i nie mam co wystawić, żeby przekroczyć tą magiczną złotówkę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam, mam prosbe czy moglibyscie zerknac na mojego posta w tym temacie : http://forum.purepc.pl/Osla-laczka-f7/Pocz...&start=1020 i cos doradzic ? Nie wiem czy powinienem pisac tam czy tu, ale nie chce kopiowac tego samego tez tutaj wiec zamiescilem linka. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam ponownie. Pytanie: zakładamy sytuacje x: Wystawiam 2 aukcje, całość identyczna, oprócz ilości sztuk. Pierwsza aukcja- 60 sztuk Druga aukcja- 999 sztuk Po zakończeniu aukcji okazało się, że na obydwu aukcjach sprzedało się 50 przedmiotów. Prowizja taka sama, czy różni się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 http://allegro-kalkulator.prv.pl/ ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ombre Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Coś nie bardzo z jej wyświetleniem, ale może to chwilowe problemy. Anyway, dzięki za linka, nie wiedziałem o takiej stronce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 A ja mam taki problem - sprzedałem na allegro płytę główną za 325 zł. Kasa szybko przyszła, tego samego dnia wysłałem, kupujący wybrał paczkę na warunkach szczególnych (17 zł). Paczka wysłana 1 grudnia nie dotarła do dzisiaj tj. 19 grudnia. Reklamowałem 17 grudnia. I teraz tak - kwotą jaką mogę żądać od poczty za zagubienie paczki to max 10x opłata za paczkę + zwrot kosztów wysyłki czyli 187 zł. Kupujący już zaczyna mi truć o jakimś zwrocie kasy (na bieżąco jest informowany, dostał skany dokumentów pocztowych), bo komputer jest mu potrzebny do pracy itp. Jeśli paczka wróci do mnie to ok, wyślę na swój koszt jeszcze raz i tyle. A jeśli nie, to dostanę 187 zł jak dobrze pójdzie i co wtedy? Kto pokryje dodatkowe koszty? Kupujący, bo nie wybrał ubezpieczenia czy ja? Bo w sumie to wychodzi tak, że kupujący chce jak najtańszą przesyłkę, a traci na tym wszystkim sprzedający. Jak byście to rozwiązali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Również mam mały problem. Otóż wysłałem na 100% sprawny telefon, a kupujący twierdzi, że klawiatura nie działa (konkretnie 3 klawisze). Jak do tej pory, doszliśmy jedynie do tego, że "nie taki ch^j już mnie próbował naciąć" i wysyła paczkę do Allegro jako dowód oszustwa. Nie wyobrażam sobie w jaki sposób ma udowodnić w jakim stanie telefon odebrał, a ja w jakim wysłałem. Moglibyście coś poradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 A ja mam taki problem - sprzedałem na allegro płytę główną za 325 zł. Kasa szybko przyszła, tego samego dnia wysłałem, kupujący wybrał paczkę na warunkach szczególnych (17 zł). Paczka wysłana 1 grudnia nie dotarła do dzisiaj tj. 19 grudnia. Reklamowałem 17 grudnia. I teraz tak - kwotą jaką mogę żądać od poczty za zagubienie paczki to max 10x opłata za paczkę + zwrot kosztów wysyłki czyli 187 zł. Kupujący już zaczyna mi truć o jakimś zwrocie kasy (na bieżąco jest informowany, dostał skany dokumentów pocztowych), bo komputer jest mu potrzebny do pracy itp. Jeśli paczka wróci do mnie to ok, wyślę na swój koszt jeszcze raz i tyle. A jeśli nie, to dostanę 187 zł jak dobrze pójdzie i co wtedy? Kto pokryje dodatkowe koszty? Kupujący, bo nie wybrał ubezpieczenia czy ja? Bo w sumie to wychodzi tak, że kupujący chce jak najtańszą przesyłkę, a traci na tym wszystkim sprzedający. Jak byście to rozwiązali? z tego co wiem to jeśli po kupnie informowałes go o możliwości przesyłki ubezpieczonej to nie ma podstaw do zwrotu całej kasy. Ja juz dodalem w mailu który kupujący otrzymuje od allegro taką adnotacje Proszę pamiętać że przy wysyłce pocztą polską lub kurierem paczki nieubezpieczonej ja nie odpowiadam za zaginięcie paczki. Zawsze można dopłacić kilka złotych więcej i wysłać paczkę ubezpieczoną (jak decydujesz się na paczkę ubezpieczoną to prosze o kontakt żeby ustalić szczegóły wysyłki) i nie ma problemów. W twojej sytuacji chybva jendak będziesz musiał oddać całośc kasy A co ci poczta powiedziała o twoje paczce ? zagineła ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 I btw. jakby jeszcze ktoś myślał, że można mieć "debet" 10zł zanim zaczną się przyczepiać z allegro, to ogłaszam wszem i wobec, że nie ;) Z jakieś pół roku dostałem listownie wezwanie do zapłaty bodajże 7zł, pod groźbą sprawy w sądzie. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 (edytowane) http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4763051 aukcja: http://www.allegro.pl/item495754054_nokia_...kia_bh_210.html koszt przesyłki 25zł, a naprawdę kosztowała 10zł + koperta. Teraz wmawia mi że paczka została nadana jako priorytet i wartościowa, tylko szkoda że na blankiecie z poczty nic takiego nie ma a tym bardziej na paczce, policzył sobie za dojazd na poczte niby 30min 2.5l silnik w aucie a jak rozmawiałem z jego żona ponieważ to ona wysyłała paczkę powiedziala że poczta jest na przeciwko domu, do tego wprost powiedziała że specjalnie są zawyżone koszty wysyłki ponieważ ich poczta różnie nalicza. Do tego jak po 3 dniach od nadania zadzwoniłem zapytać sie czy ja wysłał priorytetem powiedział że tak, że przy nim pani naklejała znaczek. Takiemu panu to ja dziękuje Edytowane 20 Grudnia 2008 przez DoctorPulse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Czemu nie wysyłacie wszystkich paczek (o wartości > 100 zł) z ubezpieczeniem? Ja tam na każdej aukcji piszę, że wysyłam tylko ubezpieczone. Jest to koszt większy raptem o kilka złotych (1 zł za każde 50 zł wartości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...