Skocz do zawartości
ULLISSES

Allegro i inne serwisy internetowe

Rekomendowane odpowiedzi

Regulamin Allegro:

Ok, nie wiedziałem że reguluje to regulamin. IMO świetnym pomysłem było wprowadzenie opcji pokazywania sumarycznej ceny przedmiotu z wysyłką w widoku kategorii/wyszukiwania - zawsze na to patrzę przed patrzeniem na samą cenę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

regulamin regulaminem a przestrzeganie jego to inna bajka

http://allegro.pl/item507066272_calvin_kle..._banknotow.html

Wykonany ze stali szlachetnej

Wymiary: 6 cm x 2,2 cm x 0,8 cm

Paczka pocztowa ekonomiczna Koszt wysyłki: 20,00 zł

Paczka pocztowa priorytetowa Koszt wysyłki: 60,00 zł

Przesyłka kurierska Koszt wysyłki: 50,00 zł

helloł?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nie jest dozwolone naliczanie wygórowanych opłat, które w rażącym stopniu przewyższają rzeczywisty całościowy koszt obsługi i wysłania przedmiotu."

mialem na mysli sytuacje w ktorej kwota wysylki wynosi np. 15 zamiast 12 czyli jest nieznaczna roznica, a nie sytacje gdzie ktos "krzyczy" 50 za list polecony..

tak samo jesli np. zaznacze w opcjach wystawienia "paczka ekonomiczna" i napisze 10 zl dajmy na to - wygrywajacy aukcje jest poinformowany o typie przesylki (ekono a nie priorytet) i jesli kwota nie odbiega razaco od przecietnych kosztow wysylki to zostaje tylko zaplacic i czekac na paczke, em aj rajt?

@arni

poczta amerykanska - usps - $23.87 za priorytet, $11.35 za normalny przy kopercie i wadze ~150 gr, ceny zblizone imo

edit: sam placilem za przesylke ze stanow paczki niewielkiej dosyc ~30$..

Edytowane przez kukov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nie jest dozwolone naliczanie wygórowanych opłat, które w rażącym stopniu przewyższają rzeczywisty całościowy koszt obsługi i wysłania przedmiotu."

mialem na mysli sytuacje w ktorej kwota wysylki wynosi np. 15 zamiast 12 czyli jest nieznaczna roznica, a nie sytacje gdzie ktos "krzyczy" 50 za list polecony..

tak samo jesli np. zaznacze w opcjach wystawienia "paczka ekonomiczna" i napisze 10 zl dajmy na to - wygrywajacy aukcje jest poinformowany o typie przesylki (ekono a nie priorytet) i jesli kwota nie odbiega razaco od przecietnych kosztow wysylki to zostaje tylko zaplacic i czekac na paczke, em aj rajt?

No tia, sam doliczam koszt pakowania. Na przykład duża koperta bąbelkowa to koszt 1,10zł - mam za to płacić z własnej kieszeni? Nie, więc doliczam to do kosztu wysyłki. I myślę że postępuje OK.

Co do USA, ja za średnią paczkę ważacą ponad 1kg zapłaciłem 12$. Wysyłka przez Polamer USA, szło 16 dni.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tia, sam doliczam koszt pakowania. Na przykład duża koperta bąbelkowa to koszt 1,10zł - mam za to płacić z własnej kieszeni? Nie, więc doliczam to do kosztu wysyłki. I myślę że postępuje OK.

No tia, to czytaj co piszemy, o rażącym zawyżaniu kosztów wysyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja potwierdziłem ze o 2-3zł nie ma się co oburzać bo to są koszta faktyczne. cyt: "sytuacje w ktorej kwota wysylki wynosi np. 15 zamiast 12 czyli jest nieznaczna roznica"

Co do rażacego zawyżania, na poprzedniej stronie wystukałem przecież, że jest na to nawet paragrafik w Allegro i nie należy tolerować takich sytuacji.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, jeśli sprzedajesz jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej to nie możesz sobie doliczyć nawet tej koperty do ceny wysyłki. W cenie towaru powinieneś mieć zawarty koszt tejże koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze daje cene 2 zl wyzsza bo przeciez za papier ani za koperte nie bede placil !

Zawsze po aukcji kontakuje sie z kupujacym badz ze sprzedajacym i pisze ! Waga taka a taka priorytet tyle za pobraniem tyle + 1.20 zl za koperte babelkowa albo papier babelki tasme itd.

Nikt nie szczela z **py i wszystko dobrze zalatwione :)

np. przy cenie za przedmiot 10 zl napewno nie doloze 1.20 za koperte bo niby z jakiej racji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale jak płacę 25zł za przesyłkę mam nadzieje że będzie to priorytet + ubezpieczenie, chodziło o telefon, a jak przychodzi paczka to koszt 10zł, do tego bez priorytetu i ubezpieczenia, więc już przestało mnie dziwić czemu szła ponad tydzień, doliczmy jeszcze kopertę za 2zł, a gdzie reszta? Jeśli mowa że jak licytuję to akceptuję koszty przesyłki to ok, ale jak są wydane odpowiednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, jeśli sprzedajesz jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej to nie możesz sobie doliczyć nawet tej koperty do ceny wysyłki. W cenie towaru powinieneś mieć zawarty koszt tejże koperty.

A co to za roznica, czy owe 1.20zl pojawi sie w cenie przesylki, czy towaru? Jak dla mnie wlasnie bardziej uczciwe jest umieszczenie tego w kosztach wysylki, bo ma to z nia bezposredni zwiazek i np. osoba, ktora zdecyduje sie na odbior osobisty, nie bedzie musdiala placic za opakowanie, ktorego nie dostanie.

Zreswzta, ja i tak zawsze podaje cene przesylki z niewielkim marginesem niepewnosci, majacym pokryc wlasnie koszt opakowania i ew. roznice w wadze paczki miedzy moim oszacowaniem i wazeniem na poczcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duża różnica jeśli towar zakupiłeś jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej, od takie samej kupujesz i na odwrót. A to dlatego, że osoba prywatna nie powinna naliczać żadnych dodatkowych kosztów niż wartości opłaty wnoszonej do operatora pocztowego lub firmy kurierskiej.

Krótki cytat jednego z miejskich rzeczników konsumentów:

Poza tym zapakowanie rzeczy i jej wysyłka jest podstawowym obowiązkiem sprzedawcy wynikającym z umowy sprzedaży rzeczy, a koszty tych czynności wchodzą w skład ceny. Nie może być więc tak, że obok ceny sprzedaży pojawiają się opłaty dodatkowe za realizację takich obowiązków.
Oczywiście osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, osoby prawne, jak i jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, rządzą się innymi prawami.

Kończąc - jeśli ktoś prywatnie doliczy sobie np koszt koperty i robi to jawnie wobec swojego kontrahenta to jak dla mnie to jest OK. Ale np na Allegro jest w pip firm zarabiaja na przesyłkach nie odprowadzając od tego podatku, jak i osoby prywatne zawyżające koszt wysyłki w sposób wręcz chamski.

Więc i tak pewnie to wiecie, ale dla przypomnienia - sprawdzać koszt przesyłki przed zalicytowaniem. :wink:

Edytowane przez mortex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi co to za problem napisać w aukcji opłata wg cennika poczty polskiej + 2zł na pakowanie ? Wszystko jasne... wagę chyba każdy w domu posiada...

@kukov dzięki za info nie wiedziałem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedzę i myślę nad taką kwestią: Allegro i podatek od dochodu i pcc.

Myśle że, te dwie strony w miarę klarownie opisują to zjawisko i sposób postępowania:

http://www.money.pl/podatki/poradniki/arty...8,0,314928.html

http://www.ehandel.pit.pl/

Ale co w sytuacji jeśli sprzedajemy procka (jako osoba fizyczna, nie prowadząca działalności gospodarczej, nie prowadzimy sprzedaży ciągłej i w dużych ilościach) nie mając na niego paragonu, lub jeśli paragon wyblakł totalnie gdyż został wydrukowany na papierze termoczułym? Powiedzmy sprzedałem procka, który ma co najmniej 6 miesięcy, zachowałem paragon (oryginał) i w okresie do 5 lat US każe mi wykazać że był to używany przedmiot. A co jeśli pokaże ksero paragonu? Czy nie będzie problemów?

Jeśli sprzedaję np. w raz w miesiącu używaną rzecz za około 200-300 zł to o takich transakcjach też jest informowany US przez serwis aukcyjny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, nie będą ścigać każdego człowieka na ziemi za to że jeden procesor sprzedał. Ale gdybyś sprzedawał rocznie dużo rzeczy, to wtedy można by się zacząć martwić.

Mnie natomiast intryguje podatek PPC. Co to są czynności cywilnoprawne? Dlaczego kupując od mietka laptopa za 1200 papierów muszę zapłacić jeszcze 24 złote państwu w ramach jakichś czynności cywilnoprawnych. Czy to da się jakoś wytłumaczyć, czy to po prostu mądry wymysł z mądrą nic nie mówiącą nazwą na ściąganie pieniędzy z ludzi którzy właśnie wybulili na nowy sprzęt... :)

Druga sprawa, zacytuję przykład z tejże strony:

Sprzedałam używany zestaw „Walizka do zdobienia paznokci” za 300 zł. Kupiłam go w styczniu a sprzedałam w kwietniu. W jaki sposób mam rozliczyć się z Urzędem Skarbowym od tej kwoty? Jaka jest procedura, nie mam pojęcia co robić.

Przychód, kozsty uzyskania przychodu oraz dochód należy zadeklarować w zeznaniu rocznym PIT-36 (inne źródła) i zapłacić ewentualnie podatek.

Czyli kupiła Pani coś za 400 pln, sprzedała za 300. Przychód jest 300 pln, koszty uzyskania.. 400? Stąd dochód -100. Coś czuję w kościach, że trzeba będzie zasięgnąć fachowej... wiedzy :) Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kupiła Pani coś za 400 pln, sprzedała za 300. Przychód jest 300 pln, koszty uzyskania.. 400? Stąd dochód -100. Coś czuję w kościach, że trzeba będzie zasięgnąć fachowej... wiedzy :)

+1 :lol2:

Mnie się z kolei wydaje że to jest urban legend tzn. oficjalnie jest i płacić trzeba, ale nikt nie płaci ani nikt nie zna kogolwiek, kogo by złapali ;) Ten przepis to zdaje się taki haczyk na handlarzy (np. osoby ściągające towar z zagranicy, które na tym zarabiają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z resztą jest napisane na stronie powyższej iż US twierdzi iż jest to akcja skierowana przeciwko niezdrowej konkurencji firm, które sprzedają na allegro po niższych cenach. Myślę, że w pojedynczych userów strzelać nie będą. Namierzenie takiego usera to praca na kilka dni pewnie dla jednej osoby, której też trzeba płacić. Więc urząd więcej straci niż zyska - nie ma to sensu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę bo irytuje mnie to.... wkurza wręcz...

Dlaczego ludzie nie wystawiają komentarzy na allegro ?

Nie chce im się? nie potrafią ?

Mam zaległych z 10 jeszcze z 2007 roku i mimo kontaktu, upomnienia, czy cokolwiek NIC....

Mówię oczywiście o pozytywach.... co oni traktują gwarancje 2 lata czy co O_o.... wystawią za 2 lata pisząc ze im sie coś popsuło i negatyw ?

Drażni mnie to niesamowicie, niezależnie czy jest odbiór osobisty czy paczka ......

Chcę wystawiać kolejne rzeczy i nowe komenty za podobne przedmioty by się przydały....

APELUJĘ ! Wystawiać komentarze xD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

kiedys musi byc ten pierwszy raz, wiec mam problem ze sprzedajacym.

Otoz, kupilem spliter na aukcji tej:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=528882999

I teraz w czym rzecz, przedmiotem aukcji jest spliter + 2 karty - zwykla i uniwersalna. Po otrzymaniu przesylki okazalo sie ze karta uniwersalna nie dziala mi w dekoderze, testowalem na 3 roznych dekoderach, wszystkie te dekodery byly wymienione w aukcji, pod linkiem ze sprzedaje dokladnie taki sam zestaw.

Teraz gdy zglaszam problem tlumaczy sie w ten sposob:

"Jedna z kart dziala tylko z tunereme Philips 7201 co bylo dokladnie napisane w aukcji, z innym niesprawdzalem,bo u mnei dzialala wlasnie z nim!!!

Prosze zebrac lepiej wiecej informacji,a pozniej testowac sprzet, bo widze ze niestety nie ma Pan pojecia o tym co robi "

przy okazji nieco mnie obrazajac.

Moze mi powiedziec ktos kto ma racje?

Edytowane przez gollumek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedający ma rację. Napisał, że karta uniwersalna działa u niego na danym dekoderze i tyle. Nie gwarantował pracy z innymi dekoderami.

Co do karty zwykłej wypisał listę modeli i wszystko jasne.

Ty piszesz, że karta uniwersalna nie działa u Ciebie na innym dekoderze niż deklarował sprzedający (Philips PVR 7201 HD) więc pretensje możesz mieć tylko i wyłącznie do siebie, bo nie czytasz uważnie opisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi