Skocz do zawartości
ULLISSES

Allegro i inne serwisy internetowe

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item760343953.html

na pierwszy rzut oka wygląda to jak odciski palców, ale po dokładniejszym przyjrzeniu widać, że po prostu obudowa w tym miejscu jest styrana. Za niezłe pieniądze kupiony, lecz nie upoważnia to sprzedawce do napisania stan bardzo dobry, bo wiele mu brakuje...

btw. czym Ci to wysłał, że w kilka godzin to dostałeś czy jednak na jakiejś wcześniejszej jego aukcji kupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w końcu jak to naprawdę jest, aukcja rozpoczęta 2.10 zakończyła się kilka godzin temu "śro 07 paź 2009 10:20:11 CEST"

vENiZE wysłał swój post około 13: (na forum jest zły czas ustawiony).

O co tu chodzi? :blink:

Edyta:

Sprawdziłem aukcje zakończone od sierpnia i użytkownik pawel_r60 nie sprzedawał wcześniej samsunga i550, tak więc lepiej by było jakbyś vENiZE to wytłumaczył.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allegro › Moje Allegro › Moje konto › PAYBACK: Informacje i ustawienia

... a link z pomocy działa :)

Mam chyba problemy z wzrokiem, proszę bądź taki wyrozumiały i pokaż mi, najlepiej na screenie gdzie to jest : O.

@carek: okey, przepraszam, chyba przejdę się do okulisty. Dzięki za pomoc i screena.

Edytowane przez rolmops

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3380766[/snapback]

To w końcu jak to naprawdę jest, aukcja rozpoczęta 2.10 zakończyła się kilka godzin temu "śro 07 paź 2009 10:20:11 CEST"

vENiZE wysłał swój post około 13: (na forum jest zły czas ustawiony).

O co tu chodzi? :blink:

Edyta:

Sprawdziłem aukcje zakończone od sierpnia i użytkownik pawel_r60 nie sprzedawał wcześniej samsunga i550, tak więc lepiej by było jakbyś vENiZE to wytłumaczył.

Dołączona grafika

Umówiliśmy się poza Allegro, żeby gościu nie płacił prowizji. Paczkę wysłał w poniedziałek.

Sam sobie jesteś winny bo nie poprosiłeś o więcej fotek a dokonałeś zakupu, teraz pozostaje Ci tylko płakać.

Płakać to sobie może sprzedawca, bo nie dostał żadnych pieniędzy. Jest w dodatku w plecy za przesyłkę.

Przy odrzucaniu paczki, wypełniłem papierek o niezgodność towaru z opisem (czy coś takiego), nawet listonosz się uśmiał, że dawno nie widział takiego styranego telefonu, a już na pewno by się nie spodziewał, że ja wezmę to do ręki :D

Nie traktujcie mojej wypowiedzi jako próbę otarcia łez. Chciałem tylko przestrzec innych, że "stan bardzo dobry", nie jest zawsze taki "bardzo dobry" i jeśli nie można odebrać osobiście, to tylko pobranie ze sprawdzeniem zawartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umówiliśmy się poza Allegro, żeby gościu nie płacił prowizji. Paczkę wysłał w poniedziałek.

Zdecydowałeś się na mocno ryzykowne rozwiązanie by z takim użytkownikiem (początkującym) allegro finalizować transakcję poza serwisem, plus taki że nie dostaniesz negatywa [;

Rozumiem ze paczki nie odebrałeś, tzn odmówiłeś przyjęcia więc z kasą nie zabuliłeś jednak myślę że warto byłoby się dogadać aby ten gość nie był stratny za paczkę "pobraniową" i na drugi raz ostrożniej licytować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jest taka sytuacja, kumpel kupił na allegro poprzez KUP TERAZ, MP4 Pentagrama, na aukcji pisało, że sprzęt fabrycznie nowy, w rubryce stan też było zaznaczone NOWY, co się okazało po otwarciu przesyłki MP4 było otwierane, zerwana folia i powgrywane jakieś pliki na odtwarzaczu, otworzone też były słuchawki, w dodatku gwarancja nie podbita i brak dowodu zakupu czyli jak by nie było gwarancji nie ma, po pierwszym mailu do gościa odpisał, że nie ma problemu, że może odesłać odtwarzacz ale na swój koszt (przyznał, że dostał to jako prezent i że otworzył a, że mu nie potrzebne to sprzedał... ok ale trzeba było to napisać w opisie aukcji), jednak gościowi się coś odwidziało i wczoraj przesłał taki mail:

W dniu dzisiejszym konsultowałem sprawę z prawnikiem.

Nie przyjmę zwrotu (ponieważ nie mam takiego obowiązku).

Nie podał Pan nawet przyczyny...

Z poważaniem,

.....

sprawa zgłoszona do allegro ale szybkość działania pomocy tego serwisu poraża...

co z tym fantem? kto o zdrowych zmysłach konsultuje się z prawnikiem w sprawie mp4 za 200zł...

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie: do jakiej rocznej sumy sprzedaży można bez obaw sprzedawać, aby US nie zaczął deptać po piętach ? W tym roku mam już niecałe 2k zł sprzedaży i ponad 3k zł zakupów. Nie chciałbym mieć problemów z US, jednak chciałbym bez obaw jeszcze troszkę poobracać na Allegro.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Kilka stron temu pytałem Was o radę odnośnie wyżej opisanej sprawy. Dziś jednak muszę sprzedać kolejny przedmiot o wartości ok. 1000 zł i boje się że czara zostanie przelana. Ktoś mi kiedyś mówił o możliwości odprowadzenia podatku od jednorazowej sprzedaży. Czyli mam się udać do US, i o co zapytać ? Od razu uprzedzę, że konto jest zarejestrowane na mojego ojca prowadzącego działalność gospodarczą. Czy to coś zmienia ?

Proszę o odp.

Pozdrawiam

rafwlkp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co z tym fantem? kto o zdrowych zmysłach konsultuje się z prawnikiem w sprawie mp4 za 200zł...

Sciemnia bo pierwszy gorszy prawnik kazalby mu placic za wysylke spowrotem do siebie i to byle szybciej ;)

Zrob inny myk. Napisz do niego za 7 dni skladasz powodzctwo cywilne przeciw niedotrzymaniu warunku umowy-sprzedazy. Poszukaj tylko na googlu ile typ zabuli za sprawe w sadzie to mu sie odechce :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka stron temu pytałem Was o radę odnośnie wyżej opisanej sprawy. Dziś jednak muszę sprzedać kolejny przedmiot o wartości ok. 1000 zł i boje się że czara zostanie przelana. Ktoś mi kiedyś mówił o możliwości odprowadzenia podatku od jednorazowej sprzedaży. Czyli mam się udać do US, i o co zapytać ? Od razu uprzedzę, że konto jest zarejestrowane na mojego ojca prowadzącego działalność gospodarczą. Czy to coś zmienia ?

Proszę o odp.

Pozdrawiam

rafwlkp

i znajdują się chętni na zakup rzeczy o wartości 1000zł od użytkownika ze znaczkiem "junior" ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

wczoraj wygralem sobie aukje, wszystk ok, dzisiaj dostalem maila od o wplacie pieniedzy na konto, oczywiscie nie od sprzedawny lecz od jakiegos uzytkownika, czyli po prostu proba wyludzneia pieniedzy. Gdzie moge takiego delikwenta zglosic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedałem ponad miesiąc temu płytę:

http://www.allegro.pl/item777838155_xfx_nf..._3_way_sli.html

Najpierw czekałem ponad tydzień na przelew (z każdym razem miał być na następny dzień), w końcu dotarło po 8 dniach bodajże. Wysłałem zaraz na następny dzień tak jak się należy, 3 dni później (29.10) dostałem pozytywnego komenta o treści: "Bardzo rzetelny allegrowicz, szybki kontakt,wysylka , naprawde wart polecenia:)"

Po kolejnych 3 dniach (1.11) dostałem maila:

witam

z plyta jest problem od samego poczatku sie resetuje:(

pochodzi troche i wywala niebieskie tlo z bledami i reset, napewno nie jest to problem karty graficznej ani procka bo byla testowana na 3 procesorach i 4 kartach graficznych wiec definitywnie to problem z plyta....

jutro sprawdze na innych dyskach a jesli to nie pomoze to odsylam plyte i czekam na zwrot pieniazkow.

pozdrawiam

Starałem się pomóc kupującego najlepiej jak umiem (odnośnie testowania - sprawdzenie pamięci, reset bios itd.). Płyta miała iśc w miniony weekend do sklepu na sprawdzenie i najpóźniej w poniedziałek kupujący miał mi dać znać, odezwał się wczoraj (20.11):

witam

plyta nadal ma swoje zachcianki i resetuje sie kiedy jej sie uwidzi...

zgodnie z aukcja chce ja zwrocic

pozdrawiam

Wcześniej mi jeszcze pisał, ze płyta bez problemu przechodzi Superpi 16 i 32M na C2D, ale resetuje się w czasie 10-30 min od włączenia komputera (jak dla mnie zupełnie się to nie klei, samo Superpi 32M będzie szło z 20 minut).

Płytę testowałem bezpośrednio przed wystawieniem na aukcję przez 4-5h - nic podejrzanego nie zauważyłem. Zresztą jeśli coś jest nie tak, to da się to wykryć praktycznie od razu - i zwykle mała zmiana w biosie czy coś takiego rozwiązuje problem. Jakbym wiedział, ze coś jest nie tak, to bym tego nie wystawił jako w pełni sprawną.

Jak myślicie - oddawać kasę czy nie? Osobiście bym nie oddawał, bo mam niemiłe wrażenie, ze ktoś chce mnie nabić w butelkę. Sam czas oczekiwania na przelew i forma kontaktu daje mi mniej więcej tyle, że kupujący być może rozmyślił się po zakupie przedmiotu. Zresztą jak ma 10 komentarzy, z czego dwa negatywy za niezapłacony przedmiot to też to dobrze o nim nie świadczy. Poza tym nie jestem gwarantem - jeśli piszę, że udzielam gwarancji rozruchowej, to dla mnie to oznacza mniej więcej tyle, że ktoś dostaje mobo, sprawdza sobie, wystawia komenta i na tym nasze drogi się rozchodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z twojego opisu wynika że koleś to raczej krętacz, być może ma kiepski egzemplarz proca i o tym nie wie, więc kupił inną płytę myśląc że coś się polepszy, nic się nie zmieniło więc uważa że utopił kasę, albo ma problem z zasilaczem a myślał że z poprzednim mobo. Różnie można tłumaczyć ale olej kolesia, ociągał się z wpłatą, wystawił pozytywa, nagle coś mu się odwidziało i głupio się tłumaczy... szkoda na takich tracić czas.

"płyta bez problemu przechodzi Superpi 16 i 32M na C2D, ale resetuje się w czasie 10-30 min od włączenia komputera"

Przechodzi 32M ale PC w resetuje się znacznie wcześniej :lol2:

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znajdują się chętni na zakup rzeczy o wartości 1000zł od użytkownika ze znaczkiem "junior" ??

Wyraźnie zaznaczyłem, że konto zarejestrowane jest na mojego ojca, i to głównie jego sprzęt wystawiam. Twoje pytanie jest więc bezpodstawne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki problem, zamienilem sie za e51 (de** ze mnie byl) na to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=810362388

tam pisze ze stan dobry +... ale wyszlo inaczej

cytuje to co do niego napisalem

- telefon jest w zlym stanie technicznym

- bateria nie trzyma dnia

- ladowarka to tania podroba wylatujaca z gniazdka

- sluchawek nie dostalem

- do telefonu nie ma ZADNYCH dokumentow (myslalem ze cokolwiek dasz) przez co nie moge go nigdzie sprzedac, kazdy sie boi go kupic ze wzgledu na to ze nie ma pewnosci czy pochodzi z legalnego zrodla...

jak widac nie mam co z tym zlomem zrobic... na gg juz nie odpowiada (jest dostepny) a fona nikt nie chce... strach z tym chodzic bo jak mnie spisza i sie okaze ze papierow nie mam to lipa...

moge mu za to problemu narobic? mowil mi na gg ze nie ma wszystkich papierow ale nie mowil ze nie ma zadnego dowodu, pudelka etc... moge posilkowac sie opisem aukcji w ktorej nie widnieje zapis o tym ze telefon nie ma papierow?

bateria trzyma dzien - stan techniczny dobry+

to co mam w prawym rogu i w jego teori to folia to powloka dotykowa ktora sie odkleja i mi pozycje w menu przeskakuja - ktos sie mocno staral

gosciu ze serwisu powiedzial ze ten telefon sporo przeszedl i wiecej niz 50 zl nie dostane za taki fon...

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki oto problem i chciałbym wiedzieć co radzicie.

Wygrałem panel na tej aukcji: http://allegro.pl/item804010957_panel_musk..._ii_krakow.html (9 listopada). Pieniądze na poczcie we wtorek (10ego) wpłaciłem. Oczywiście kontakt przez email bardzo dobry ze sprzedającym, w piątek napisał, że kasa jeszcze nie doszła, ale jak mu wyślę potwierdzenie wpłaty, to wyśle panel jeszcze tego dnia (13 listopada). Oczywiście zdjęcie kwitku wpłaty wysłałem i kontakt się urwał w tym momencie.

Zero odpowiedzi na maile, telefon podany w allegro wyłączony. Panelu do tej pory nie ma.

Co radzicie zrobić?? Kasa nie wielka (32zł), jednak nie chciałbym, żeby gość się cieszył i kiedyś spróbował zrobić to samo.

Co wchodzi w grę w tym przypadku? Zgłoszenie do Allegro, na policje (co zgłaszać, oszustwo?)?

Czasu wolnego będę miał dużo (nie licząc przyszłego tygodnia), więc mogę sobie pochodzić po posterunkach, maile wszystkie od niego mam i również kilka wysłanych do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taką małą sprawę. Zakupiłem na allegro pamięci, od użytkownika który ma 4 komentarze (na allegro od 2007roku). Wszystko ok, gadałem z nim koło 24 na gg, ustaliliśmy co i jak no ale uparł się, na wysłanie numeru konta smsem, bo "to żony konto a ona już śpi". No myślę sobie ok, poczekam, ale niech wyśle mailem. Przyjął do wiadomości tego maila, ale potem jeszcze na ten telefon nalegał. Trochę zaniepokojony wrzuciłem jego dane do n-k i okazało się, że typ ma 18 lat, więc żony to raczej nie posiada ;P. Miejscowość, imie i nazwisko się zgadzają. Miejscowość mała, 10k mieszkańców, więc zbieżność nazwisk odpada.

Jak myślicie, wpłacać kasę bez strachu? Niby jakby co mam logi, maile, smsa z tym numerem konta też oczywiście zachowam, ale nie ukrywam, że nie chce mi się potem latać po komisariatach, sądach, bo nie mam zbytnio na to czasu. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, dawno nie pisałem - mniejsza z tym. Ostatnio zaciekawił mnie pewien przypadek na allegro, mianowicie kupiłem pewną książkę i ogólnie wszystko było w porządku książka jest, kasa u sprzedawcy jest, aż tu po pewnym czasie przychodzi mail o zwrot prowizji :blink: Jako powód: "Przedmiot uległ zniszczeniu przed wysłaniem" - konsekwencje po takim uzasadnieniu dla mnie żadne, ale pisze do gościa co jest, a on na to że się pomylił i źle klikną. No cóż zdarza się. Niemniej zaciekawiło mnie to i czekałem na maila o anulowaniu zwrotu. Jak przypuszczałem mail nie nadszedł i sprzedający otrzymał automatycznie zwrot prowizji. No cóż pomyślałem ciekawy sposób na uniknięcie płacenia prowizji. Komentarze pozytywne wystawione, sprzedawca ma zwróconą prowizję a kupujący nie ma żadnych problemów z niewywiązania się z transakcji po takim uzasadnieniu. Jak myślę sprzedawca trafnie zauważył że kupujący:

a. mogą rzadko przeglądać skrzynki i nie wyłapią w porę informacji z allegro o zwrocie prowizji i wobec tego minie termin zgłaszania uwag

b. nie chce się im ;)

c. idą na układ ze sprzedawcą

d. proszą o wyjaśnienie sprzedawcę, ten oznajmia że się pomylił i że anuluje procedurę. Sprzedawca mimo zapewnień nie czyni tego, a jeśli ktoś nie doczytał że przy anulowaniu prowizji kupujący otrzymuje mail z allegro powiadamiający o tym fakcie, termin mija i nastepuje automatyczny zwrot prowizji

e. inne... ;)

Nie handluje ostatnimi czasy często na allegro więc nie wiem czy to częsty proceder, spotkaliście się już z czymś takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sprzedawca wybrał czynniki niezależne od ciebie (np. uszkodzenie przedmiotu w transporcie), to w sumie ten cały zwrot prowizji w ogóle ciebie nie dotyczy. Komentarze są, żadnych punktów karnych czy ostrzeżeń - nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allegro bardzo szybko wylapuje takie oszczędności. Nie ma możliwości, bu zauważalnie zmniejszył koszty poniesione na rzecz prowizji. Kilkukrotna prosbe o cofniecie prowizji musiałby wyjaśniać serwisowi. A oni sie specjalnie nie patyczkują, jak migasz sie od opłat - blokada. Nie musze chyba mowic, ze dla regularnie sprzedających na allegro jest to najgorsza kara, nawet jeżeli da sie ja odkręcić po jakims czasie.

Pewnie sprzedający rzeczywiście źle kliknął i zapomniał o całej sprawie, dlatego nie dostałeś maila o cofnięciu prośby o zwrot prowizji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zamówiłem sobie coś na allegro. Jutro idę zapłacić na pocztę.

Ile będzie szła forsa i ile paczka? (oczywiście mniej więcej)

Jeśli paczka nie doszła by przed Bożym Narodzeniem, to poczta pracuje między świętami i nowym rokiem?

Z góry dzięki :rolleyes:

EDIT: Poczta pracuje do wtorku (22.12)?

Edytowane przez Polon013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zamawiasz! Jeżeli dzisiaj przelałbyś kasę na konto gość jutro ma kasę i albo jutro wysyła albo pojutrze, w tym tygodniu raczej spokojnie byś miał przesyłkę, jeżeli jednak, zapłacisz na poczcie to licz się z tym że kasa idzie do 3 dni, wiec załóżmy że gość kasę dostanie w piątek, w sobotę lub poniedziałek wyśle więc przesyłkę pownienieś mieć w następnym tygodniu przed świętami! Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma pójść jako priorytet.

A w tej przerwie między świętami poczta jest otwarta?

Ferie mają tylko burżuje z oświaty. Placówki poczty nieczynne są w dni oznaczone na czerwono.

Odnośnie twoich pytań, poproś znajomego/rodzinę o przelanie kasy z konta i najlepiej z tego samego banku co rachunek odbiorcy (przelew wewnętrzny). Od razu zyskasz 3 dni.

Swoją drogą bierz również poprawkę na okres świąteczny kiedy to paczki docierają z "nieco" większym opóźnieniem. Ewentualnie niech sprzedający wyśle kurierem (zapłacisz z 10zł więcej o ile to nie za ciężka paczka).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj się ojca :wink: :) tzn. jeśli możesz, wybierz kuriera, bo poczta polska w okresie świąt bożego narodzenia dostaje sporego laga, bez względu na wybrany priorytet przesyłki :D ot co taki jej uroczek :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi