Skocz do zawartości
Klasz

"zamarzanie Komputera" Mimo Nowego Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Moj problem z komputerem zaczal sie po zmianie karty graficznej. Wczesniej wszystko chodzilo jak nalezy. Odkad wlozylem karte graficzna: Radeon X1300 Pro komputer zaczal sie zawieszac - dokladniej mowiac zamarzac (nie reaguje na nic + martwy kursor). Oddalem do serwisu, zmienili mi zasilacz - mialem ponoc za slaby, bo ta karte podlacza sie rowniez do zasilacza. Niestety po wymianie zasilacza na: "Tracer 4life 400 AC 230V 4A 50 Hz" problem nie ustapil. Co ciekawe problem ten pojawia sie u mnie podczas zwyklej pracy w windowsie, badz przy zostawianiu wlaczonego komputera - np. na noc. Oddalem komputer na testy ponownie do serwisu - testowali go roznie, przez kilka dni. Pod koniec jak przyszedlem widzialem ze chodzil banchmark - ponoc nie zawiesil sie ani razu... Zwrocili mi komputer - w domu znowu co jakis czas sie wiesza w windowsie, w zaleznosci od tego czy ma 'gorsze czy lepsze dni'. Nie mam pojecia co jest tego przyczyna, ale jest to dla mnie uciazliwe. Czy mam wadliwa karte graficzna? Czy moze dalej za slaby zasilacz?

Prosze o pomoc.

Mój obecny sprzęt to:

AMD Athlon 2400 +

2,00 GHz

768 MB Ram

Radeon X1300 Pro

zasilacz: Tracer 4life 400 AC 230V 4A 50 Hz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, MSI.

Ale nie ma sensu chyba uzywanego zasilacza- tylko nowy, prawda? i W czym lezy wobec tego problem? Ten moj nowy zasilacz - mam go jakies pol roku, nie wiecej - jest zbyt slaby?

Czy chodzi ci o ten zasilacz?: DELTA 350W PFC NOISE KILLER GW.12 MIES FVAT SS

... widze ze kosztuje + - 40 zł ... a ja za swoj nowy dalem 100 zł i niepotrzebnie jak mniemam... :/

Edytowane przez Klasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zmienisz zasilacz, to sprawdź kartę. Brat miał to samo z GF6600. Nie szło pracować w Windows na karcie (sprawdzone na 2 kompach/3 zasilaczach) a jak już się grę odpaliło, to chodziła. Odesłaliśmy kartę do serwisu. Po 2 tygodniach przyszła 6800XT z notką, że tamtej nie dało się naprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat delta nie jest uzywana :) i tak chodzi o nia .

ona jest w wiekszosci przypadkow lepsza od zasilaczy za 150zl , a ten twoj zasilacz.. sorki, ale on sie nawet do slabszych kompow nie nadaje. ja nie wiem kto ci go za 100zl sprzedal, ale na twoim miejscu bym poszedl do nich i zwrocil zasilacz ;) ( a przynajmniej sprobowal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie tak - w czasie gry nie zawiesila mi sie chyba ani razu... Stad nie dziwi mnie ze wszelkie banchmarki przechodzi bez problemu... Sorry za byc moze glupie pytanie - ale ile jest gwarancji na karte graficzna? Bo paragon mam w innym mieszkaniu, nie jestem w stanie teraz sprawdzic... A wlozylem swoja karte graficzna chyba niecaly rok temu - bodaj w sierpniu... Moze to faktycznia karta graficzna jest wadliwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może też być wina sterowników. Mi się takie coś zdarza na starszych catalystach. Gryzą się z chipsetem. Przykład: Na NF4 mogłem używać 6.5 i nowsze. Na i965 + cat. 6.5=zamarzanie. Wystarczyło zainstalować nowsze sterowniki i problem znikł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy przed tym ''zamrozeniem'' slyszysz jakis stukot lub brzdek lub inny dzwiek- nie zwiazany z normalna praca ?

jesli tak, to sprawdz hdd- tasmy i zasilanie

identyczny objaw mialem - ot tak z niczego zawieszal sie- tylko wtyczka pomagala- przyczyna okazal sie wentyl na 5v podpiety na pajaka i zwieral owez 5 voltow - hdd stawal- bylo slychac wyrazny stukot parkujacej glowicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat delta nie jest uzywana :) i tak chodzi o nia .

ona jest w wiekszosci przypadkow lepsza od zasilaczy za 150zl , a ten twoj zasilacz.. sorki, ale on sie nawet do slabszych kompow nie nadaje. ja nie wiem kto ci go za 100zl sprzedal, ale na twoim miejscu bym poszedl do nich i zwrocil zasilacz ;) ( a przynajmniej sprobowal)

jak to nie jest, jak jest ;]

sprawdz jeszcze pamiec ram, memtestem lub goldmemory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych dzwiekow przed "zwisem" nie ma, wiec raczej odrzucam dysk twardy. Ram sprawdzilem - bez errorow, sterowniki do karty graficznej mam nowe, do plyty glownej nic nie instaluje.

Jak bede mial okazje to sproboje ta karte u kogos innego. Najpewniej jednak chyba wysle ja pod koniec czerwca w reklamacji a jesli wroci - z diagnoza ze jest OK, to wtedy zmienie zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie instaluje sterownikow od plyty glownej bo chyba nie ma takiej potrzeby? A przynajmniej tak mi sie zdaje... Po formacie normalnie wszystko chodzi (poza zawieszaniem kompa o ktorym mowa) - instaluje tylko stery od karty graficznej a reszta jakos smiga na XP, plyta glowna nie prosi sie o sterowniki, a przynajmniej nie wydaje mi sie. Nigdy nie instalowalem sterownikow od plyty glownej, na poprzedniej karcie graficznej tez nie, a chodzilo OK. Moja plyta glowna to : MSI VIA KT4AV .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne podejście, nie instalujesz sterowników, bo płyta nie pyta o nie. To jest pierwsze co się robi po instalacji XP. Co innego, jak system ma wbudowane dobre sterowniki. Na XP stery do via są wskazane.

http://www.viaarena.com/Driver/VIA_4in1_443v.zip

Te 4 in 1 odpowiadają choćby za prawidłową obsługę IDE czy AGP. Jak to zainstalujesz, to ponownie drivery do grafiki zainstaluj. Nie mówię, że te 4 in 1 pomogą na zamarzanie, ale jeśli bez nich komp działał prawidłowo kiedyś, to po prostu miałeś szczęście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie updatowalem tez nigdy BIOSu... czy powinienem? Czy jest szansa ze pomoze?

Dzieki za link, ale ze strony MSI jest juz wersja driverow: 5.11A, to chyba lepiej najnowsza zainstalowac?

Edytowane przez Klasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie instaluje sterownikow od plyty glownej bo chyba nie ma takiej potrzeby? A przynajmniej tak mi sie zdaje... Po formacie normalnie wszystko chodzi (poza zawieszaniem kompa o ktorym mowa) - instaluje tylko stery od karty graficznej a reszta jakos smiga na XP, plyta glowna nie prosi sie o sterowniki, a przynajmniej nie wydaje mi sie. Nigdy nie instalowalem sterownikow od plyty glownej, na poprzedniej karcie graficznej tez nie, a chodzilo OK. Moja plyta glowna to : MSI VIA KT4AV .

1. zasilacz Tracer 4ife 400W to szrot nad szrotami, sprzedałem swój na allegro za 25zł - prawie nowy, ponieważ za często resetował mi kompa z X1300 (PCI-E), do Radeona 9000 wystarczał jakimś cudem.

2. Tak ja Ci napisał WDK, sterowniki od AGP musisz mieć zainstalowane! Najlepiej tę wersję - VIAHyperion4in1456v

3. Sprawdził bym jeszcze kartę czy się nie przegrzewa. Skoro X1300 na AGP to jest na mostku rialto. Może ten mostek za bardzo podnosi temperaturę i karta "staje".

Dzieki za link, ale ze strony MSI jest juz wersja driverow: 5.11A, to chyba lepiej najnowsza zainstalowac?

Nie lepiej! Instaluj 4.43 pod Windows98, lub 4.56 pod XP - i to tylko sam sterownik AGP. Te paczki driverów w których jest wszystko razem, często nie instalują garta do AGP pomimo, że się go wybiera podczas instalacji. Przerabiałem to już niejednokrotnie na chipsecie VIA :mur: Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O przegrzewanie sie raczej na pewno nie chodzi, bo czasem zdarza sie, ze wlacze komputer i po doslownie kilku minutach zamarznie (bez zadnych gier)... A moze to ten zasilacz - skoro tobie resetowal kompa to moze mi zawiesza... A najlepsze jest to ze to w serwisie kilka dobrych miesiecy temu wymienili mi slabszy wlasnie na ten - zeby sie nie wieszalo. :/ Drivery zainstaluje, ale na takie powazne zawieszanie jakim jest zamarzanie to chyba raczej nie pomoze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O przegrzewanie sie raczej na pewno nie chodzi, bo czasem zdarza sie, ze wlacze komputer i po doslownie kilku minutach zamarznie (bez zadnych gier)... A moze to ten zasilacz - skoro tobie resetowal kompa to moze mi zawiesza... A najlepsze jest to ze to w serwisie kilka dobrych miesiecy temu wymienili mi slabszy wlasnie na ten - zeby sie nie wieszalo. :/ Drivery zainstaluje, ale na takie powazne zawieszanie jakim jest zamarzanie to chyba raczej nie pomoze...

Drivery do AGP muszą być zainstalowane przed driverami karty graficznej, inaczej grafa będzie się non stop wieszać pod Windą (2D) i w grach to już napewno. Poprostu od tego zacznij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem flash BIOSu - przy okazji przypomnialo mi to o tym, ze mam procesor Sempron 2800+ a nie Athlon 2400+ jak wczesniej pisalem. Korzystajac z Live Update MSI okazuje sie ze oferuje mi on jeszcze sterowniki do plyty glownej w wersji 5.07A oraz w zakladce "MSI Live VGA Driver" mam rozne wersje tych sterownikow, przy kazdym napisane: "For all MSI VGA cards." Sa to nastepujace wersje: 6430, 6436, 6451, 6458, 6476, 6525, 6512, 6512, 6505, 6505, 6458. Kazda z nich zajmuje okolo 25 MB. Jako ze flash z live update przeszedl gladko, bezproblemowo, moze zaufac tez odnosnie tych sterownikow 5.07A ? Jak sadzicie? Zas odnosnie MSI Live VGA Driver - czy tutaj instalowac cokolwiek z tych wersji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O my god ... :wink: Zainstaluj poprostu VIA Hyperion (AGP driver), później drivery ze strony ATI! np. Catalyst 7.5, z Control Center (potrzebne wcześniej zainstalowane .NET Framework 2.0) lub bez niego.

Lepszym wyjściem będzie jeszcze najnowszy dostępny driver NGO 7.5 z Control Panel, i do tego update DirectX9c z czerwca'07. Nie kombinuj "na około" bo to nie ma sensu. Poprostu zrób jak piszę.

VIA AGP (KT400)

NGO driver (X1300PRO)

DirectX9c update (czerwiec'07)

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko rozumiem, tylko po prostu nie mam pojecia dlaczego skoro juz instaluje sterowniki, to nie instalowac najnowszych, w wersji 5.11a? : http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...amp;prod_no=552

Od razu przepraszam, bo byc moze odpowiedz na to pytanie jest dla wiekszosci oczywista, ale ja na prawde nie wiem i jesli to mozliwe - prosze o krotkie wyjasnienie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nikt Cię nie zmusza do instalowania sterowników które się podaje. Możesz zainstalować nowszy "pack" do VIA, z tym, że sprawdź po instalacji w menedżerze urządzeń VIA CPU-to-AGP Controller (nie pamiętam teraz dokładnej nazwy) w jakiej wersji jest ten sterownik, i kto jest jego dostawcą. Jeśli wciąż Microsoft to "d... blada".

Ja osobiście polecam Ci wersję 4.56 (1.44MB) wszystko na nim śmiga bez problemu (przetestowane trochę kart). Ale rób jak uważasz, być może sam AGP gart (4.43) od tamtego czasu wcale nie został zaktualizowany, a jedynie inne komponenty (np.SATA) i dlatego paczka nosi numerek 5.11. Nie powiem Ci teraz ponieważ płyty na VIA pozbyłem się już jakiś czas temu.

P.S. Just Do IT! :lol2:

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mi się przypomniało, że używając jeszcze KT600 to te 4.56 były uważane za najlepsze ale nie pamiętam, dlaczego.

Nowe 5.XX może po prostu dodają obsługę KT880/Pro i innych nowszych.

Jak masz takie wątpliwości, możesz nawet walnąć sterowniki z płytki dołączonej do płyty głównej i też nie będzie źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem odświeżyć temat z powodu pojawienia sie nowego problemu. Zgodnie z waszymi radami zainstalowałem proponowane przez was sterowniki do płyty głównej i do karty graficznej (w podanej przez was kolejności). Niedługo przed tym zaczynał się pojawiać pewien nowy problem - ale pomyślałem wtedy, że może on być powodowany tym, że nie miałem zainstalowanych sterowników z płyty głównej. Mianowicie ze 2 razy zdarzyło mi się, że bez konkretnych przyczyn nagle pojawiał się krytyczny błąd - niebieski ekran. Ale po zainstalowaniu tych sterowników problem nie zniknął i do dziś co jakiś czas w różnych momentach bywa, że nagle mam ten błąd krytyczny z niebieskim ekranem. Niezależnie od środowiska - podczas gry się zdarzało, ale też i w normalnej pracy w Windowsie. Nie wiem już czy więc to tylko zasilacz, czy też coś innego zaczyna mi się psuć, albo może po prostu ta karta graficzna jest wadliwa? Nie potrafię właściwie zinterpretować przyczyn albo znaczenia tego ekranu, ale pojawił mi się już nie raz. Załączam w załączniku jego zdjęcie.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi!

post-148560-1184587500_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi