Skocz do zawartości
Klasz

"zamarzanie Komputera" Mimo Nowego Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, ale wydaje mi sie ze nie w plycie lezy problem. Wczesniej na tej samej plycie mialem inna karte graficzna i zadnych problemow nie bylo. Pytanie wiec czy ten niebieski ekran - skoro ram jest OK i dysk tez - czy moze byc efektem karty graficznej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linka, przejrzałem wszystkie tematy wyświetlane pod hasłem kt4av. Skromnie jednak zmuszony jestem nadmienić, iż nie jestem specem komputerowym i z pewnością nie na wszystkim się znam. :unsure: Jeżeli więc coś ważnego zbagatelizowałem, to jeśli możesz - popraw mnie. Czy właściwą w moim przypadku radą będzie zastosowanie tych ustawień, które proponowałeś komuś z Radeonem 9500 PRO, to jest w BIOSie:

AGP x4

disable fast-write

enable PCI read/write i AGP read

disable AGP write

Czy dokładnie takie odpowiednie są również do mojej karty graficznej (Radeon X1300 Pro) i czy jest szansa, że pomoże to w walce z problemem bądź to "zamarzania komputera", bądź też niebieskimi ekranami?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, to bez sensu - nic nie kumasz jak widzę !

Ustaw w Advanced Chipset Features :

AGP Mode -> Auto

AGP Fast Write -> Dis

APG Aperture Size -> 128

AGP Master 1 W/S Write -> Dis

AGP Master 1 W/S Read -> Dis

AGP Read Synchronization -> Ena

I podaj ustawienia w Biosie : procesora i pamieci

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec ustawilem dokladnie jak poleciles. W sumie wszystko tak mialem ustawione poza 2 opcjami, w ktorych to mialem pierwotnie tak:

AGP Aperture Size - 64

AGP Read Synchronization - DIS

ale przestawilem na 128 i ENA.

Podaje ustawienia pamieci:

DRAM Timing Control:

Current Host Clock - 166 MHz

Configure SDRAM Timing by - SPD

SDRAM Frequency - Auto

DDR400 + WRT Timing - 3T

SDRAM Burst Length - 4QW

SDRAM 1T Command - DIS

Fast Command - Normal

Fast R-2-R Turnaround - DIS

I teraz pada pytanie, za ktore to byc moze powinienem przeprosic, ale ktore obrazuje moja znajomosc BIOSu... : Gdzie sa ustawienia procesora, jak nazywa sie ten "dzial"?

Dzieki za pomoc!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie sa ustawienia procesora, jak nazywa sie ten "dzial"?

Frequency/Voltage Control - i napisz jeszcze jakie te pamięci masz ( pojemności, firma, typ ) i na na jaką szynę DDR266/333/400 ?

I jak mam rozumieć :

- przecież procesor XP 2400+ (2GHz) to pracuje standardowo jako 15 x 133 ?

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do niejasnosci - na poczatku watku pomylilem sie podajac typ procesora, po update biosu przypomnialo mi sie ze na prawde mam AMD Sempron 2800+ 2.00 GHz.

Ustawienia procesora: (nic przy nim nie grzebalem, nie podkrecalem)

Spread Spectrum +- 0,25%

CPU FSB Clock - 166 MHz

CPU Ratio - Auto

CPU Vcore (V) - Auto

DDR Voltage (V) - Auto

Termination Vol (V) - Auto

AGP Voltage (V) - Auto

Pamieci RAM: (mam 3 kosci po 256 MB)

- na naklejce: 256 MB UNB PC2700 CL 2.5 , firma Apacer, na kosci napisane PSC

- na naklejce: 256 MB DDR-400

IC: 32Mbx8 FHAS

MPXB62D - 38KT3R

S/N: E56N03604001

na kosci: KINGMAX KDL388P4LA - 50

- na naklejce: M2U25664DS8HAG-75B

256MB DDR - 266 MHz - CL.2.5

PC2100U - 25330

0145.E9011 - 0075M

na kości: Elixir D4700APx

Jak widac poprzepisywalem po prostu z tych naklejek glownie. Jezeli mam podac cos jeszcze, prosze powiedziec ;)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do procesora to Spread Spectrum -> Dis , reszta może być !

A z pamięciami to masz taki bałagan, że ja wątpię czy ten komp w ogóle kiedyś chodził ???

1) 256 MB UNB PC2700 CL 2.5 , firma Apacer

2) 256 MB DDR-400, KINGMAX KDL388P4LA - 50 , CL 2.5

3) 256MB DDR - 266 MHz - CL.2.5 , Elixir D4700APx

pierwsza -> PC2700, czyli DDR333

druga -> PC3200, czyli DDR400

trzecia -> PC2100, czyli DDR266 :damage_wall:

To nie może razem dobrze pracować ! Wyciągnij tego najgorszego Elixira DDR266 i ustaw pamięci tak :

DRAM Timing Control:

Configure SDRAM Timing by -> User

SDRAM Frequency -> 333

SDRAM CAS# Latency -> 2.5

Row Precharge Time -> 3T

Ras Pulse With -> 7T

RAS to CAS Delay -> 3T

Write Recovery Cycle -> 1T

Bank Interleave -> 4-Way

DDR400 + WRT Timing -> 1T

SDRAM Burst Length -> 4QW

SDRAM 1T Command -> DIS

Fast Command -> Normal

Fast R-2-R Turnaround -> Ena

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rady! Co do pamieci... to wlasnie chodzil dobrze wczesniej, przed wlozeniem nowej grafiki ;) Czy na prawde wyciagniecie tej pamieci ukroci ktorykolwiek z moich problemow? Bo niechcialbym wyciagac tej pamieci, jezeli rzeczywiscie nie jest to rzecz niezbedna, obowiazkowa do zrobienia. Jakby to nie bylo, to wtedy zostanie mi tylko 512 Ram... Czy rzeczywiscie ta pamiec jest w moim przykladzie przyslowiowa "koscia niezgody" powodujaca te problemy?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzisz, że nie pasuje zupełnie ? Procesor masz na szynie 166 MHz, a że pamięci na platformie K7 najlepiej chodzą synchronicznie z prockiem, to najwłaściwsze jest ustawienie ich jako DDR333(166). Masz jedną 333 i jedną 400-tkę, która jak najbardziej będzie chodzić z niższą częstotliwością, ale tej 266 nie zmusisz żeby chodziła jako 333 !

Żeby wszystkie pracowały to musiałbyś ustawić pamięć jako DDR266(133). Ale wtedy 333 i 400 pracują sporo poniżej swoich możliwości i w dodatku asynchronicznie z CPU, który chodzi na szynie 166 MHz. To jest kiepski pomysł. Spróbój tak jak pisałem, 512MB wystarczy - a jak będzie wszystko działać, to można kombinować co dalej robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za logiczne i proste wytlumaczenie na moj powiedzmy "chlopski" w tej dziedzinie rozum :-)

Zrobie jak polecasz, mam jeszcze tylko takie pytanko - z czystej ciekawosci. Czy to oznacza ze ta moja stara 266 nie chodzi poki co wcale, bo nie osiaga 333? Czy tez moze chodzi ale wlasnie moze byc zrodlem konfliktu?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem... Zatem wyciagne ta najslabsza i kupie czym predzej 256 nowej. Jaka polecasz zeby pasowala do reszty mojej pamieciowej wesolej gromadki? :) Czy moze byc na przyklad taka? : DDRAM 256MB 3200 PC400

I czy wowczas, po wlozeniu nowej - zostawic te same ustawienia odnosnie ramu, ktore polecales kilka postow wyzej, czy cos sie wtedy zmienia?

I wreszcie jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie... Czy sadzisz ze moglo to powodowac ten moj niebieski ekran? Dopytuje tak dlatego, ze nadal co jakis czas wiesza mi sie ten komputer - zamarza. W oparciu o wypowiedzi innych forumowiczow wywnioskowalem, ze jest to powodowane najpewniej moim nowym - ale ponoc beznadziejnym - zasilaczem Tracer 4life 400 AC 230V 4A 50 Hz . Zasilacza jeszcze nie wymienilem. Ostatnio sie jeszcze zaczely pojawiac te niebieskie ekrany... I teraz dopytuje tak dlatego, czy to moze miec cos wspolnego z RAMem, ze zastanawiam sie czy nie wyslac na wakacyjna wycieczke mojej karty graficznej (Radeon X1300 Pro) do reklamacji...

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem wyciagne ta najslabsza i kupie czym predzej 256 nowej.

Spokojnie - nie spiesz się tak :lol2: - jak uruchomisz wszystko dobrze na 512, to wtedy możesz myśleć o dokupieniu czegoś. Mam jak widać w podpisie 2x256 i nie jest to wcale mało - przez kilka lat pracowałem na 256 MB i też wszystko chodziło jak trzeba.

Zasilacz rewelacyjny nie jest, to fakt, ale jak jest w miarę nowy powinien sobie poradzić z taką konfiguracją.

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale mam sporo programów w autostarcie, a jako, że nie jest to wielki wydatek, to dokupie ta jedna kosc ;) . Ale cos jednak jest nie tak - albo zasilacz, albo karta graficzna, bo opisywane przeze mnie problemy wystepuja, nie znikaja. Wysle wiec chyba karte do reklamacji, wczesniej moze oddam jeszcze komputer do testow...

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak... zanim kupie kolejny zasilacz (ten Tracer byl nowy), to wysle karte do reklamacji... Opisze wszystko dokladnie i mam nadzieje, ze ja solidnie i dlugo sprawdza. Problem jest z nia bowiem taki, ze ona ma doslownie "gorsze" i "lepsze" dni... Potrafi chodzic przez tydzien bez zarzutu, a potem nagle miec ze 2 dni zwisow, niebieskich ekranow... Jesli puszcza ja tylko na benchmarka - to bez szans, bo benchmarki to przechodzi bez problemu. Najlepiej, zeby po prostu zostawili komputer na kilka dni wlaczony - sam sie zawiesi ;) . Coz - pozostaje sprobowac... Dzieki za pomoc i zainteresowanie!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z zaleceniem - wyjalem pamiec Elixira i przestawilem ustawienia pamieci RAM.

Szczerze - nie mam pojecia co one oznaczaja wiec zaufalem po prostu w 100%.

W sumie - robiac bilans, przedstawie to co musialem zmienic, bo wczesniej bylo inaczej:

(przedstawiam stan poprzedni):

Configure SDRAM Timing by -> SPD

SDRAM Frequency -> AUTO

SDRAM CAS# Latency ->AUTO

Row Precharge Time ->AUTO

Ras Pulse With -> AUTO

RAS to CAS Delay -> AUTO

Write Recovery Cycle -> AUTO

Bank Interleave ->AUTO

DDR400 + WRT Timing -> 3 T

Fast R-2-R Turnaround -> DIS

To, co wymienilem powyzej - musialem zmienic. Po zmianie na zalecane - komputer normalnie sie uruchomil. Czy jest lepiej? Nie mam pojecia :) Ale mam nadzieje ze wszystko OK

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie na zalecane - komputer normalnie sie uruchomil. Czy jest lepiej? Nie mam pojecia Ale mam nadzieje ze wszystko OK

Szkoda, że nie masz pojęcia ! Najwyższy czas żeby mieć - robi się testy przed i po zmianie i się wie ! A testować można np.: MemTest86, Prime95/ Prime2005, PCmark, 3Dmark2001 /03/05 , SisoftSandra, Everest (test pamięci) ... itd.

Pozdr. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak... Wrocilem do domu z pracy, chcialem potestowac... Przy ostatniej konfiguracji o ktorej pisalem, z 2ma wlasciwymi koscmi ramu, akurat w trakcie instalacji 3dmarka 2005 wyskoczyl mi... niebieski ekran. Odinstalowalem go, bo ponowna instalacja i tak z jakiegos powodu dzialac mi nie chciala. Zainstalowalem 3dMark 2003 i zaczalem testy... Podczas testow wyszlo kilka ciekawych wnioskow.

1) Poczatkowo ani razu 3dMark nie mogl mi dojsc do konca - zawsze niebieski ekran w roznych momentach. Sprawe rozwiazalem... otwierajac obudowe, wylaczajac na chwile kompa i pozostawiajac obudowe otwarta. Okazuje sie, ze moja karta w obecnych upalach nagrzewa sie masakrycznie - byla goraca. Zasilacz tez zreszta cieply, ale nie az tak jak ta karta. Po otwarciu i ochlodzeniu - 3dmark 2003 spelnial swoja role.

Oto wyniki w roznych konfiguracjach:

A) Przy kompletnie standardowych ustawieniach BIOSu, przy 2 kosciach (wyjetym ELIXIRze) - 3497 pkt

B) Na starych ustawieniach pamieci RAM, przy 2 kosciach (wyjetym ELIXIRze) - 3546 pkt (za 2gim razem 3526 pkt)

C) Przy wszystkich 3 kosciach i kompletnie standardowych ustawieniach BIOSu - 3539 pkt

D) Przy wszystkich 3 kosciach i starych (pierwotnych) ustawieniach RAMu - 3609 pkt

E) Przy 2 kosciach (bez ELIXIRa), po wprowadzeniu wszystkich polecanych zmianach w BIOSie - 4116 pkt (za drugim razem 4141 pkt)

* Wyjasnienie - piszac o standardowych ustawieniach BIOSa mam na mysli - zanim zaczalem cokolwiek zmieniac. Piszac o starych ustawieniach RAMu mam na mysli powrot do starych ustawien RAMu w BIOSie, ale pozostawienie drobnych zmian w przypadku procesora i karty graf - zalecanych mi wczesniej.

Jak sie okazalo, co widac zreszta powyzej, moja 3cia pamiec ELIXIR w istocie - skutecznie spowalniala moj komputer. Drugim waznym wnioskiem jest tez, iz standardowe ustawienia BIOSu pozwalaja na osiagniecie zdecydowanie mniejszych osiagow, anizeli po wprowadzeniu zmian. I jeszcze trzeci wniosek... mojej karcie graficznej jest goraco.

A czy gdy dokupie 3cia kosc RAM to ustawienia pamieci w BIOSie bedzie trzeba zmienic?

Pozdrawiam!

Edytowane przez Klasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, nie miałem racji ! - dobrze piszesz, zabrakło mi tylko jednego -> dzięki Lzep :lol2: .

A czy gdy dokupie 3cia kosc RAM to ustawienia pamieci w BIOSie bedzie trzeba zmienic?

Jak dokupisz coś sensownego, to nie ! -> np. jakąś PC3200 (DDR400) CL2.5 - jak ten Twój Kingmax.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, Dzieki za pomoc :D Czlowiek czasem jak skonstruuje solidnego newsa badawczego w pracy to potem zapomni dodac najwazniejszego ;) Fakt faktem, jakby to nie bylo to 500pkt to jednak jest chyba odczuwalna roznica :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już się tak wziąłeś za "prace badawcze", to może potestujesz coś jeszcze ? Są takie dwa parametry, które dają "kopa", ale nie zawsze chodzą :

SDRAM 1T Command -> DIS

Fast Command -> Normal

Otóż tak - spróbój ustawień dla tych opcji (zamiast Dis, Normal) :

1) Ena , Normal

2) Ena, Fast

3) Dis, Fast

U mnie chodzi na 2) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, chetnie to jutro rano sprawdze jak wroce do domu, ale chcialbym tylko wiedziec wczesniej co ryzykuje? Tzn czy w razie czego uda mi sie jeszcze wejsc do BIOSu i to wszystko odkrecic? Bo nie bardzo wiem gdzie sie u mnie na plycie bios resetuje, a instrukcje od plyty gl. mam w innym miescie niz teraz stacjonuje - wiec wolalbym tego uniknac... ?

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, czasem może się nie podnieść :lol2: - zworka Clear CMOS (JBAT1) jest trochę powyżej baterii. A manuala w PDF-ie to już dawno powinieneś sobie ściągnąć -> http://global.msi.com.tw/index.php?func=pr...o=&cat3_no= , zakładka "Manual", plik E6712v1.5.zip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi