Skocz do zawartości
kencioch

Zestaw Do Ok. 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zostałem raptem postawiony przed faktem konieczności zmiany większej części sprzętu :?

Długo już nie siedzę w tematyce hardware więc pierwsze pytanie :

1. którzy z producentów wymienionych podzespołów są godni polecenia (cpu + mobo + grafika + ram + hdd)

2. obecnie posiadam zasilacz ToPower TOP-350P5 (350W), aktywne pfc i domyślam się że jego wymiana też będzie konieczna, jednak z tego co się zorientowałem to że pisze 350W nie oznacza że tyle daje rady, dodatkowo myli mnie napis na pudełku 300W ~520W P5 :?

3. kolejna sprawa to chłodzenie , wodne cpu -> athlon xp i agp rad.9500. Jak wygląda sprawa bloków ? czy wystarczy zmienić samą zapinkę? dodam że posiadam dawne CPC (dwie pompki) same wężyki bez chłodnicy i zastanawiam się też czy wydajność chłodzenia będzie wystarczająca <_< . ew. prosił bym również o wskazanie marki godnej uwagi o nie wygórowanych cenach ^^

4. ten punkt to raczej zastrzeżenie :D , posiadam "okropną" akustykę w pokoju więc kładę również nacisk na wydzielany poziom dB

5. jeżeli chodzi o zastosowanie to trudno sprecyzować (trochę grania, programowania, jakaś "prymitywna" obróbka grafiki)

reasumując , szukam zestawu (cpu + mobo + grafika + ram + hdd) do ok. 1500zł. nie wliczając w to kosztów związanych z chłodzeniem wodnym.

myślę że to chyba tyle, z góry olbrzymie dzięki ja wszelkie wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej ten dział bo są mocno związane z moim problemem :)

widziałem te zestawy, jednak nie wiem kiedy wprowadzi aktualizację a czas nagli :/

a jak wygląda sprawa tych producentów ?

i pytanie które wstydzę się zadać i na pewno w złym dziale (ale przy okazji tematu) więc wybaczcie:

te natężenie na 12V można odczytać jakimś programem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. kolejna sprawa to chłodzenie , wodne cpu -> athlon xp i agp rad.9500. Jak wygląda sprawa bloków ? czy wystarczy zmienić samą zapinkę? dodam że posiadam dawne CPC (dwie pompki) same wężyki bez chłodnicy i zastanawiam się też czy wydajność chłodzenia będzie wystarczająca . ew. prosił bym również o wskazanie marki godnej uwagi o nie wygórowanych cenach ^^

To nie ten dział.

Złóż coś. Jak tylko coś sam wymyslisz będzie "burza mózgów" i zmienimy te gorsze a zostawimy to lepsze ;) Troche sam pogłówkujesz i tyle :) nie jesteś chyba dzieckiem by dawać Ci gotowe rozwiązania ;)

EDIT

i pytanie które wstydzę się zadać i na pewno w złym dziale (ale przy okazji tematu) więc wybaczcie:

te natężenie na 12V można odczytać jakimś programem ?

Co do natężenia to powinno na zasiłce napisane :) Zczytaj i podaj tą/te wartośći :) Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-148559-1181081216_thumb.jpg

a co do zestawu to obecnie:

WD Caviar SE 300 GB 8MB cache Serial ATA-II (miałem długo WD , problemów nie miałem i w miarę ciche)

Kingston / Goodram 2x1GB 667 (tu bym chyba przy kingstonach został)

AMD Athlon 64 X2 EE 3800+ BOX (Socket AM2, 65W) HyperTransport 1000 MHz, taktowanie 2000 MHz, 1MB cache

Palit 7600GS Sonic 256MB DDR3

Abit KN9

jest też AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX (Socket AM2, 65W) o ok. 80zl droższy z HyperTransport 2000 <-- czy ma to tak samo istotne znaczenia jak cache ?

zastanawiam się też nad zejściem na WD Caviar SE 200 GB 8MB cache Serial ATA-II i tak tych 200 GB nie wykorzystam a za te parę złotych można lepszą grafę lub mobo dać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do zestawu to obecnie:

WD Caviar SE 300 GB 8MB cache Serial ATA-II (miałem długo WD , problemów nie miałem i w miarę ciche)

Kingston / Goodram 2x1GB 667 (tu bym chyba przy kingstonach został)

AMD Athlon 64 X2 EE 3800+ BOX (Socket AM2, 65W) HyperTransport 1000 MHz, taktowanie 2000 MHz, 1MB cache

Palit 7600GS Sonic 256MB DDR3

Abit KN9

jest też AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX (Socket AM2, 65W) o ok. 80zl droższy z HyperTransport 2000 <-- czy ma to tak samo istotne znaczenia jak cache ?

Dysk weź Caviar SE16 320GB WD3200AAKS. Nie pytaj czemu tylko przeczytaj TU.

Zamiast tego 3800+ weź 3600+ Brisbane. OC spore a że masz dobrą płyte wybrane to jak najbardziej wskazane :) (patrz--> sygnaturka)

Co do grafiki to warto dopłacić do Galaxy 7900GS która kosztuje 400 zł.

Zasilacz polegnie niesatety z nowymi configami. Ma za słabą linię 12V. Wymiana za Delte 400W za 55 zł z allegro albo HuntKey HK-350AP za 200zł.

zastanawiam się też nad zejściem na WD Caviar SE 200 GB 8MB cache Serial ATA-II i tak tych 200 GB nie wykorzystam a za te parę złotych można lepszą grafę lub mobo dać

Nie zastanawiaj się :) ta się zawsze myśli że się nie zapełni ale później jest: "a mogłem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> jednak większy" ;)

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem co sądzić o tym Delta 400W :-| nauczyłem się kiedyś że na zasilaczu się nie oszczędza :)

a co sądzisz o Topower TOP-400W P5 ? <- jak pisałem zależy mi na ciszy a Topower'y z tego co się orientuję najlepiej wypadają

co do ram'u też mam dylemat:

GoodRam DDR2 2 x 1GB 667MHz

Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem co sądzić o tym Delta 400W :-| nauczyłem się kiedyś że na zasilaczu się nie oszczędza :)

a co sądzisz o Topower TOP-400W P5 ? <- jak pisałem zależy mi na ciszy a Topower'y z tego co się orientuję najlepiej wypadają

co do ram'u też mam dylemat:

Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5

Jesli odnajdziesz Topic o Delcie 400W to dowiesz się że jest zrobiony z lepszych komponentów niz zasiłki za 400 zł, że ta firma robi zasiłki dla Chiefteca oraz że gdyby miała naklejke Chiefteca to by kosztowała z 150-200 zł :)

Jeśli chcesz już brać inną zasiłke to weź HuntKey HK-350AP za 199 zł. Jego moc szczytowa (czyli taka jaką podają inni producenci) szacowana jest na 450-500W :)

Co do ramu to weź to co jest tańsze :) jednak skłaniał bym sie w strone Kingstonów :) ale pewnie z powodu sentymentu do tej firmy bo jakościowo są podobne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak doradzasz:

AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX Brisbane

Abit KN9

GALAXY GeForce 7900GS 256MB DDR3 / 256bit

Caviar SE16 320GB WD3200AAKS

DELTA 400W DPS-400MB-1 A

póki co olbrzymie dzięki za doradę i wskazówki, jak powstanie mi jakiś znak zapytania to pewno tu napiszę

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi