Skocz do zawartości
lechoo

Ostrzejszy obraz z taniej karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Praktycznie każdą kartę graficzną można lekko zmodyfikować tak, że jakością obrazu będzie może nawet przewyższać osławionego Matroxa :)

www.wsinf.edu.pl/~leszek/przerobka_karty_graf.txt

Ten tekst mojego autorstwa powstał ponad pół roku temu, ale nie był jeszcze oficjalnie publikowany. Na tak przerobionej karcie pracuję do chwili obecnej, musiałem jedynie dodatkowo wymienić wiatraczek, bo oryginalny był kiepskiej jakości i miał tendencje do zacierania się. Zachęcam do leORT: ORT: ORT: ktury.

Jeśli kogoś to zainteresuje, to jutro zrobię fotkę (a raczej skan) tej zmodyfikowanej karty. Pierwszą taką przeróbkę zrobiłem kilka lat temu na S3 Virge i byłem bardzo mile zaskoczony poprawą jakości, widoczną wtedy na 14" monitorze :) Później miałem Voodoo3 3000, które też bez problemów poddało się modyfikacji. Niestety ma to też swoje wady - utratę gwarancji, ale mi jeszcze żadna grafa nie padła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysł dobry, już gdzieś czytałem że są firmy które przerabiają grafikę właśnie przez modyfikację filtrów. A jaką indukcyjność mają te dławiki bo może by zamontowac o mniejszej wartości, podobnie kondensatorki.

A skan by sie przydał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ciekawe 8O Tez mam taka sama karte jak Ty, ale sie w to nie bede raczej bawil, bo moj monitorek ma 14" :cry:

P.S. Wie ktos czy mozna software'owo podkrecic monitorek, aby wyswietlal z wieksza czestotliwoscia odswiezania niz moze? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest chyba nie mozliwe:(

To jest mozliwe, nie jest to nowy pomysl, juz gdzies o tym czytalem byly nawet fotki itd., z pewnoscia jest to metoda skuteczna, tylko trzeba byc ostroznym i liczyc sie z utrata gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się to Wam wydawać może mało odkrywcze, szczególnie że ostatnio pojawiły się w sieci tego typu opisy. Jak już wcześniej pisałem, pierwszą taką przeróbkę zrobiłem kilka lat temu w czasach gdy każdy w kompie miał s3 virge. Dla zainteresowanych zamieszczam skan swojej karty. Obszar przeróbki zaznaczyłem różowym kolorem. Mimo nienajlepszej jakości skanu, dobrze widać 6 mostków z cyny zamiast dławików, oraz miejsca po 9 kondensatorkach.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...