rafalsky18 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 (edytowane) Mam zamiar złożyć sobie zestaw W/C. Ogólnie nie jestem specjalistą, ale poczytałem troche artów żeby nie było i skomponowałem podstawy zestawu chłodzenia. Oczywiście chciałbym prosić o jakieś korekty, bo na pewno coś niekoniecznie się nadaje: -Pompka -Bloczek -Chłodnica -Wentyle(ew. moge wysupłać grosza na dwa fandery) -Węże Wcześniej interesowałem się zestawem Corsair'a, ale jest chyba trochę za drogi. Chciałbym żeby chłodzenie radziło sobie z C2D E6600 na Asusie P5N32-E SLI Plus w budce Chieffteca LCX. Nie wiem jak sie ma sprawa ze złączkami i długością węży, ale chyba za dużo go nie potrzeba :D. Jeśli chodzi o przedział cenowy to myśle, że 500zł to górna granica łącznie z płynami, złączkami itp. Z góry dziękuje za pomoc i prosze o wyrozumiałość jeśli pisze coś nie tak, ale pierwszy raz staram się coś takiego stworzyć. Edytowane 7 Czerwca 2007 przez rafalsky18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Zestaw ok, poza: - chlodnica, lepiej cooltek - wentyle, lepiej cos innego w stylu fandera, lub innych uznawanych za ciche i dobre w tematyce wyciszania AC Edytowane 9 Czerwca 2007 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Mam zamiar złożyć sobie zestaw W/C. Ogólnie nie jestem specjalistą, ale poczytałem troche artów żeby nie było i skomponowałem podstawy zestawu chłodzenia. Oczywiście chciałbym prosić o jakieś korekty, bo na pewno coś niekoniecznie się nadaje: -Pompka -Bloczek -Chłodnica -Wentyle(ew. moge wysupłać grosza na dwa fandery) -Węże Wcześniej interesowałem się zestawem Corsair'a, ale jest chyba trochę za drogi. Chciałbym żeby chłodzenie radziło sobie z C2D E6600 na Asusie P5N32-E SLI Plus w budce Chieffteca LCX. Nie wiem jak sie ma sprawa ze złączkami i długością węży, ale chyba za dużo go nie potrzeba :D. Jeśli chodzi o przedział cenowy to myśle, że 500zł to górna granica łącznie z płynami, złączkami itp. Z góry dziękuje za pomoc i prosze o wyrozumiałość jeśli pisze coś nie tak, ale pierwszy raz staram się coś takiego stworzyć. Pierwszy zestaw ok, co do tego corsaira to daruj sobie go, bo cena kosmiczna, a ani to wydajne ani użyteczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky18 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Jeszcze zastanawiam się nad wyborem pasty. Ogólnie wybieram spośród: Zalman STG1 i CLP. Z których wy korzystacie? Czy CLP jest aż tak trudna do usunięcia? Ogólnie wydajność przemawia za CLP, a ergonomia za STG1. W sumie blok jest niklowany, więc wydaje mi się że usunięcie tej niby-pasty nie będzie ekstremalnym wyczynem :unsure: I jeszcze pytanie odnośnie pompki: czy pociągnie 3 bloczki i czy można uzupełniać przez nią ciecz w chłodzeniu? Edytowane 9 Czerwca 2007 przez rafalsky18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Jeszcze zastanawiam się nad wyborem pasty. Ogólnie wybieram spośród: Zalman STG1 i CLP. Z których wy korzystacie? Czy CLP jest aż tak trudna do usunięcia? Ogólnie wydajność przemawia za CLP, a ergonomia za STG1. W sumie blok jest niklowany, więc wydaje mi się że usunięcie tej niby-pasty nie będzie ekstremalnym wyczynem :unsure: I jeszcze pytanie odnośnie pompki: czy pociągnie 3 bloczki i czy można uzupełniać przez nią ciecz w chłodzeniu? Co do pasty to wez Zalmana, CLP niszczy shima ktory jest na cpu. Pompka spoko uklad pociagnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky18 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Znalazłem jeszcze taką pompke i zastanawiam się czy warto do niej dołożyć? Podoba mi się, że zasilanie jest z 230V, ale nie wiem czy lepsze są pompki inline czy zatapialne? Słyszałem, że zatapialne pracują ciszej i jednocześnie podgrzewają lekko wodę... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Znalazłem jeszcze taką pompke i zastanawiam się czy warto do niej dołożyć? Podoba mi się, że zasilanie jest z 230V, ale nie wiem czy lepsze są pompki inline czy zatapialne? Słyszałem, że zatapialne pracują ciszej i jednocześnie podgrzewają lekko wodę... :unsure: Wygodniejsze 12v od 230, ale to kwestia gustu raczej..... Zostałbym przy coolriverze, tani i imo lepszy. Zatapialne pracują ciszej niż niezatapialne - a ściślej to zatapialne są tłumione przez wodę. Co do podgrzewania cieczy - teoretycznie prawda, ale praktycznie to może 0.2 stopnia podwyższy temp wody, jeżeli w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Znalazłem jeszcze taką pompke i zastanawiam się czy warto do niej dołożyć? Podoba mi się, że zasilanie jest z 230V, ale nie wiem czy lepsze są pompki inline czy zatapialne? Słyszałem, że zatapialne pracują ciszej i jednocześnie podgrzewają lekko wodę... :unsure:Nie opłaca się tego brać, najlepiej coolrivera kupić, jest to naprawdę dobry wybór jak za taką kasę. Oczywiście coolriver jest niezatapialny i pracuje bardzo cicho , znaczy jak na moje ucho ale każdy użytkownik tej pompki powie że jest cicha :) ... Wiadomo są gusta i o tym ani słowa , ale nawet nie brał bym tego pod uwagę ze względu na gabaryty , ciężko to będzie upchać w budzie ... a coolriver wszędzie wejdzie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky18 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Wygodniejsze 12v od 230, ale to kwestia gustu raczej.....Mi chodziło o to że zasilacz ma zaoszczędzone kilka watów na lini 12V ciężko to będzie upchać w budzie ...Obudowe mam dużą takze z tym nie ma problemu. Właściwie to chodzi mi o porównanie samej praktycznej wydajności i łatwości obsługi tych pompek, bo np w tym Alphacool'u chyba łatwiej uzupełnia się ciecz w układzie i zaoszczędziłbym na rezerwuarku stówke. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...