Skocz do zawartości
wassyl

Resety po oc

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec dzis odebralem taki sprzet:

E2160

MSI P35 Neo-F

2 x 1GB Patriot 667mhz cl5

Galaxy 7900 gs 256MB DDR3 600/1600

Chieftec SH-01-B-B 400W

HDD Samsung 250 GB

Po podniesieniu FSB na 333mhz procesor idzie bez problemu na 3ghz, temperatura nie przekracza 27C w idle, w stresie 43C na boxowym wentylatorze. Problem pojawil sie gdy zapuscilem 3DMArka 2001 lub 2006. Komputer po chwili testow po prostu sie resetował. Podnioslem napieci pamieci z 1,9V na 2,0V i wtedy 3DMark 2006 przeszedl bez problemu ukazujac 5500 pkt. niestety 3DMark 2001 dalej powodował reset systemu. Podnioslem napiecie pamieci na 2,1V i dalej bylo to samo. Nastepnie podnioslem napiecie North Bridge z 1,250 na 1,3V i 3D Mark 2001 w koncu zadzialal pokazujac na koncu 35 tys pkt.

Podsumowujac:

procesor 9 x 333mhz = 2997 mhz

pamiec 667 mhz 1:1 z fsb procesora; napiecie 2,1V

napiecie NB 1,3V

Czy te ustawienia sa bezpieczne? Czy nie grozi to jakims przegrzaniem?

Dodam ze obudowa dobrze chlodzona 2x arctic 92 mm + 120 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ktorego działu najlepiej? Bo extremalne oc to to raczej nie jest :) Po calej nocy bojów doszedłem do czegoś takiego:

Vcore 1,51V

FSB 333mhz * 9 = 2908 mhz

Mem voltage 2,10V

NB Voltage 1,4V

VTT FSB voltage 1,450V

Na razie wyglada stabilnie, temperatura procesora nie przekracza 60C w stresie. Co powiecie na takie napiecia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ktorego działu najlepiej? Bo extremalne oc to to raczej nie jest :) Po calej nocy bojów doszedłem do czegoś takiego:

Vcore 1,51V

Mem voltage 2,10V

NB Voltage 1,4V

VTT FSB voltage 1,450V

Na razie wyglada stabilnie, temperatura procesora nie przekracza 60C w stresie. Co powiecie na takie napiecia?

Po testuj ORTHosem, jak nie będzie się wywalał to może hulać. Napięcia są w normie, póki tema nie będzie 75 przekraczać to nic się stać nie może.

Chociaż ostatnio e6300 testowany na boxie przy takim napięciu miał 90st i nadal chodzi jak złoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vcore 1,51V

Mem voltage 2,10V

NB Voltage 1,4V

VTT FSB voltage 1,450V

Hmm mam podobny zestaw. A mianowicie proc e2140, mobo MSI P35 Neo-F, 1GB Ram 667mhz Kingston, Palit GeForce 8600GT. Moje pytanko jest takie, czy następujące napięcia są bezpieczne:

CPU VOLTAGE 1.4V

MEMORY VOLTAGE 2.10V

NB VOLTAGE 1.5V

SB I/O POWER 1.6V

SB CORE 1.15V

VTT FSB VOLTAGE 1.5V

??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa w miare bezpieczne, ale pewnie heatpipy radiatory na mobo juz sie gotuja Ci :D, masz troche ze duze ustawione NB VOLTAGE, SB I/O POWER, SB CORE, VTT FSB VOLTAGE. Obnizaj je pojedynczo i testuj stabilnosc, watpie zeby takie wartosci byly potrzebne na P35 zeby rozbujac E21x0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa w miare bezpieczne, ale pewnie heatpipy radiatory na mobo juz sie gotuja Ci :D, masz troche ze duze ustawione NB VOLTAGE, SB I/O POWER, SB CORE, VTT FSB VOLTAGE. Obnizaj je pojedynczo i testuj stabilnosc, watpie zeby takie wartosci byly potrzebne na P35 zeby rozbujac E21x0.

Mam duży problem z moim OC. A mianowicie nie wiem czy to wina RAMów czy wina napięć. Napięcia mam następujące:

CPU Voltage 1.34

Memory Voltage 2.10

NB Voltage 1.425

SB I/O Power 1.6

SB Core 1.15

VTT FSB Voltage 1.425

Po podkręceniu procka do 2.8ghz ramy pracują na 700mhz. A problem jest taki że podczas startu kompa(zaraz na początku) pojawia się Warming.... i po restarcie wszystkie ustawienia wracają do standartu. Czego to sprawka? Słabe ramy czy jakieś napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi