Skocz do zawartości
KaxxL

Gta 4

Rekomendowane odpowiedzi

Co do ograniczen opcji grafiki to sprobujcie z komenda -norestrictions ;) Chociaz z tego co widze to nikomu to nie dziala... no nie wie jak wlaczyc -_- Dodawanie tych komend do skrotow na pulpicie nic nie daje. Wiec tworzymy w folderze z gra plik txt o nazwie commandline i w nim wpisujemy wszystkie komendy jakich chcemy uzyc ;) tryb okna, brak ograniczen ustawiania garafiki itp. Komendy dodajemy po "-" i kazda oddzielamy spacja, np:

I sprawdzał może ktoś opcje "-novblank" (czyli wyłączenie vsync), czy daje przyrost fps ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończy sie na tym że nVidia dopracuje GTA 4 kwestią sterowników ;]

BTW. Widziałem jak działają piraty (na 5-ciu kopiach). Każdy inaczej - i żaden nie działa jak oryginał. Nie wiem co oni porobili ale dobrze zrobili :) Na nowych sterach już się grać da dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim sprzęcie po odblokowaniu że mogę mimo 512mb na karcie dać wszystko na maxa mam w wbudowanym benchu:

Statistics

Average FPS: 37.33

Duration: 37.40 sec

CPU Usage: 93%

System memory usage: 65%

Video memory usage: 100%

Graphics Settings

Video Mode: 1280 x 1024 (75 Hz)

Texture Quality: High

Render Quality: Highest

View Distance: 100

Detail Distance: 100

Hardware

Microsoft® Windows Vista" Ultimate

Service Pack 1

Video Adapter: ATI Radeon HD 4800 Series

Video Driver version: 7.14.10.621

Audio Adapter: Realtek Digital Output(RCA) (Realtek High Definition Audio)

Intel® Core2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz

File ID: Benchmark.cli

W grze to już nie wygląda tak kolorowo, widać graficznie różnicę pomiędzy medium a high i jak się da view distance na max. Ale pojawiają się lekkie przycinki jakby doczytywał tekstury. Ale da się bez problemu tak grać w miarę komfortowo :razz:

Trochę tak przeraża jak pokazuje zużycie pamięci 1419/501MB :rolleyes:

Edytowane przez adrianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym co w podpisie idzie tak jak napisane pod spodem. Save-y dzialaja, kamerka nie buja tylko grac.

Average FPS: 28.00

Duration: 37.50 sec

CPU Usage: 87%

System memory usage: 75%

Video memory usage: 73%

Graphics Settings

Video Mode: 1440 x 900 (60 Hz)

Texture Quality: Medium

Render Quality: High

View Distance: 25

Detail Distance: 37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wy na tych kartach macie w grze pokazane 5xx MB do wykorzystania? Ja na swoim 4850 512MB w grze mam dostepne zawsze jakies 48x MB czyzby reszte zabieral Windows XP?

@down

tak samo jak wersja 64bitowa, w koncu mozna tam wiecej RAMU uzyc pow 3GB

Edytowane przez Tasslehoff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadziwiające są te spadki wydajności u niektórych. Ja na E8400@ około 4140MHz, HD4850 843/2400MHz, 4GB OCZ titanium 1000MHz gram bardzo płynnie po odblokowaniu detali. Nic nie szarpie ani nie utrudnia rozrywki. I jeszcze jedno, nie uświadczyłem ŻADNYCH problemów na radeonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Statistics

Average FPS: 39.72

Duration: 37.12 sec

CPU Usage: 91%

System memory usage: 77%

Video memory usage: 100%

Graphics Settings

Video Mode: 1680 x 1050 (60 Hz)

Texture Quality: High

Render Quality: Highest

Hardware

Microsoft Windows XP Professional

Dodatek Service Pack 3

Video Adapter: NVIDIA GeForce 9800 GT

Video Driver version: 180.84

Audio Adapter: Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio

Tak czy inaczej, gra już ładnie wygląda, wszystko jest OK... tylko zatrzymałem sie na 34% gry... ciężka misja :D

post-22947-1228606173_thumb.jpg

post-22947-1228606177_thumb.jpg

post-22947-1228606181_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nawiązując do systemów: sprawdzał ktoś jak gra działa na xp vs vista? Mam tylko możliwosc granai na viście ale jakby się okazało, że zżera 20% fps'a to chyba bym zaczął kombinować

no ja różnicy w fps wiekszej niz 2-3 fps nie zanotowałem, jedyny DUŻY minus visty to to ze żre dokładnie o 1GB wiecej ramu (na xp 1,4GB a na viście 2,4GB) ogólnie wole grać pod xp+sp3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem w MM i...

- lekki burdel przy instalacji; wszystko wprawdzie do przejścia, ale chwilami bardzo mało czytelne a pomysł z logowaniem się to kpina; bawię się z logowaniem na social club już z pół godziny - cały czas podaje, że hasło złe, przy odzyskiwaniu hasła nie otrzymuje z koleimaila na skrzynkę :sad: - żenada; gdyby ta gra kosztowała 50 % ceny możnaby na te niedogodności przymknąć oko, ale obecnie nie można :wink: ;

- bardzo zła optymalizacja gry; na vista sp1, ASUS 4850 TOP, I Core Duo 2 2,53, 4x1 GB 800 Mhz Kingston - "na oko" około 20 klatek, przy wyjściowych ustawieniach. Grafika jest oczywiście bez porównania lepsza niż we wcześniejszych częściach ale nie przekłada się w żadnym wypadku na anormalne wymagania.

Jakieś wskazówki jak podciągnąć płynność?

p.s. ciągle lipa z tym win id (cośtam z regionem;-//); z socialem toże;-//)

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadziwiające są te spadki wydajności u niektórych. Ja na E8400@ około 4140MHz, HD4850 843/2400MHz, 4GB OCZ titanium 1000MHz gram bardzo płynnie po odblokowaniu detali. Nic nie szarpie ani nie utrudnia rozrywki. I jeszcze jedno, nie uświadczyłem ŻADNYCH problemów na radeonie.

YEAH! Udało się suwaki na maxa ustawić i HIGH w teksturach. :D

Jak Wam sie to udało ?

Dobry joke z tym portem z ps3... Powinni za to R* rozj***ć i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na screeny widać dwie irytujące rzeczy ... obecność bloom i brak obecności AntyAliasu. Ogólnie dziwi fakt że w 2008 roku nie można włączyć AA w jakiejś grze.

ja gram sobie na swoim starym kompie z sigu xD

tak! gta4 dziala na gf73gt :D

rowniez mialem problem z teksturami lecz wgranie sterownikow 180.70 zalatwilo sprawe ;)

Masz stosunkowo szybki procesor a gra wymaga szczególnie tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem w MM i...

- lekki burdel przy instalacji; wszystko wprawdzie do przejścia, ale chwilami bardzo mało czytelne a pomysł z logowaniem się to kpina; bawię się z logowaniem na social club już z pół godziny - cały czas podaje, że hasło złe, przy odzyskiwaniu hasła nie otrzymuje z koleimaila na skrzynkę :sad: - żenada; gdyby ta gra kosztowała 50 % ceny możnaby na te niedogodności przymknąć oko, ale obecnie nie można :wink: ;

- bardzo zła optymalizacja gry; na vista sp1, ASUS 4850 TOP, I Core Duo 2 2,53, 4x1 GB 800 Mhz Kingston - "na oko" około 20 klatek, przy wyjściowych ustawieniach. Grafika jest oczywiście bez porównania lepsza niż we wcześniejszych częściach ale nie przekłada się w żadnym wypadku na anormalne wymagania.

Jakieś wskazówki jak podciągnąć płynność?

p.s. ciągle lipa z tym win id (cośtam z regionem;-//); z socialem toże;-//)

1. Podkręć proca, 2.53Ghz to do tej gry zdecydowanie za mało. Płynnie jest od 3.6Ghz w górę :)

2. 3163594[/snapback]

Czy może mi ktoś wstawić oryginalny LaunchGTA , bawiłem się crackami w celu sprawdzenia FPS.

Prosze bardzo ;]

3163538[/snapback]

to wy na tych kartach macie w grze pokazane 5xx MB do wykorzystania? Ja na swoim 4850 512MB w grze mam dostepne zawsze jakies 48x MB czyzby reszte zabieral Windows XP?

Każda karta 512MB ma do dyspozycji realnie około ~490MB w każdej grze :) Po prostu inne gry nie pokazują tego (możesz to sprawdzić w monitoringu użycia pamięci np Rivie Tunerze, na karcie 512MB użycie pamięci nigdy nie przekracza 490MB w każdej grze :] )

BTW. Widziałem jak działają piraty (na 5-ciu kopiach). Każdy inaczej - i żaden nie działa jak oryginał. Nie wiem co oni porobili ale dobrze zrobili :) Na nowych sterach już się grać da dobrze.

U mnie po wrzuceniu cracka, który omija securoma (denerwowała mnie płytka w napędzie) wszystko działa tak jak działało. Live też śmiga bezproblemowo ;))

A co do gry, wątek fabularny bardzo dobry, dialogi w samochodach i w cutscenkach wprost genialne :lol: :D

Gra ani razu mi się nie wysypała/nie wyłączyła sama z siebie. Wszystko działa bezproblemowo od samego początku (brak textur pierwszego dnia spowodowany 1GB ramu :) ). Aż dziwnie się czyta o tych problemach -.-

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo zawirowań technicznych, chodzi głównie o idiotyczny pomysł z logowaniem, gra jest kapitalna. Takie mam zdanie po kilkunastu minutach zabawy. To jest prawdziwe ukoronowanie serii.

Idę spać :wink: .

p.s. Bardzo dziękuje - Lanc.

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam troche inny problem. GTA 4 odpala wszystko ok. Filmik poczatkowy przelatuje spox. Gorzej jak pojawia sie samochod i zaczynam grac. Tu jest problem bo znika mi doslownie wszystko oprocz samochodu (na filmie wszstko bylo) Żeby nie byc goloslownym dam screena http://pl.tinypic.com/view.php?pic=5wmmmg&s=4

Co z tym zrobic zeby dalo sie pograc. A teraz moj sprzet (wiem ze nie za nowy xd)

- karta graficzna Palit GeForce 8600GT Sonic +

- karta dzwiekowa soundblaster 5.1

- 1GB ramu (troszke malo ale gra chodzi a ram nie ma raczej nic do grafiki)

- hdd 80GB

- Płyta główna Asus p5b

- Procek Intel Dual Core e2160 1.8GHZ podkrecony na 3.0 Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Wam sie to udało ?

.

tworzysz plik commandline.txt w w nim

nomemrestrict -norestrictions -texturequality=3 -renderquality=3 -detailquality=100 -viewdistance=100 -width=1920 -height=1200

ustawienia 1-3 low to VH

nie jest tak strasznie jak płakali

a aa-4x

Statistics

Average FPS: 47.81

Duration: 37.42 sec

CPU Usage: 91%

System memory usage: 54%

Video memory usage: 97%

Graphics Settings

Video Mode: 1920 x 1200 (59 Hz)

Texture Quality: Very High

Render Quality: Very High

z anizo-16x

Statistics

Average FPS: 46.43

Duration: 37.35 sec

CPU Usage: 93%

System memory usage: 58%

Video memory usage: 97%

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak! gta4 dziala na gf73gt icon_biggrin3.gif

Tylko szkoda, że ją mam na DDR2... Do 1000mhz na pamięciach wycisnę, ale wtedy radiatorek się stopi xD

A ja mam troche inny problem. GTA 4 odpala wszystko ok. Filmik poczatkowy przelatuje spox. Gorzej jak pojawia sie samochod i zaczynam grac. Tu jest problem bo znika mi doslownie wszystko oprocz samochodu (na filmie wszstko bylo)

Lenistwo nie zna granic ... Panie CheesmanGamer, 6 stron wcześniej, 2 strony wcześniej, nawet na tej stronie była o tym mowa. Sterowniki , 180.70 albo nowsze. A RAM'u i tak jest za mało i nie zdziwię się, jeśli problem dalej będzie występował. Czyli szykuj 90zł i leć po kostkę Goodramu 2GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CheesmanGamer tyle razy już o tym było pisane usuń sterowniki od karty graficznej i wgraj te 180.84

ale mnie jeden tekst w grze rozwalił xD podchodzę do kobiety lekkich obyczajów :P ta się do mnie nachyla i wywala z tekstem "eat me xD"

a i ciekawostka pewnie wszyscy to już wiedzą ale przeglądając listę utworów radia w Głosie Liberty City "Fusion FM" znalazłem utwór "Pokusa Aleksander Maliszewki"

słyszał już ktoś to czy to tylko sama melodia ?

Edytowane przez Helldud3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi