Skocz do zawartości
KaxxL

Gta 4

Rekomendowane odpowiedzi

Statistics

Average FPS: 47.10

Duration: 37.01 sec

CPU Usage: 90%

System memory usage: 78%

Video memory usage: 96%

Graphics Settings

Video Mode: 1280 x 1024 (75 Hz)

Texture Quality: Medium

Render Quality: Very High

View Distance: 42

Detail Distance: 37

Hardware

Microsoft Windows XP Professional

Dodatek Service Pack 3

Video Adapter: NVIDIA GeForce 9600 GT

Video Driver version: 180.84

Audio Adapter: Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio

Procesor Intel Pentium III Xeon

File ID: Benchmark.cli

tak to u mnie wygląda

OS. Da się otworzyć bagażnik? A o co chodzi z huśtawka?

Edytowane przez SubMaFioZo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem format [KOMP: X2 5000+, 7950GT 512MB, 2GBRam CL4, WinXP SP3 wszystko bez OC]

Świeżutki system Win XP SP3

Najnowsze sterowniki do płyty głównej (15.23_nforce_winxp32_international_whql)

Najnowsze sterowniki do grafiki 7950GT (NVIDIAGPUWindows2000.181_00)

Zainstalowany

DitectX (directx_nov2008_redist)

Net Framework 3.5

Nowa wersja Windows LIVE! (gfwlivesetupmin)

Patch do GTA4 (setup_1229139188)

I DALEJ DU.....

Te samochodziki na drugim screnie były przed sekundą rozwalone

zero dymu, zero ognie w dobrych samochodach nie widać szyb

nie widać mapki i telefonu

CO Z TYM FANTEM ZROBIĆ ? ? ?

POMOCY !?

Ja u siebie na karcie słabszej co prawda, ale tez Geforce z serii 7 mam tak samo nieraz, ale dzieje sie tak tylko jak wejde do gry, potem ja zminimalizuje przy pomocy Alt+tab i jak potem zmaksymalizuje ją z powrotem. Wtedy grafika kaszani sie tak jak u Ciebie. Rozwiazaniem przynajmniej u mnie jest nie minimalizowanie gry podczas rozgrywki przy pomocy Alt+Tab i problemu nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie byłem w tym temacie.. myślałem że coś się zmieniło w końcu z tą PCtową wersją a tu dalej wersja beta oczywiście zafundowana przez m$ i panów z rockstargames...... niewiele osób może pograć w gta4 bez jakiegoś wkurzającego problemu. :kijem:

Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak zbackupowalem sobie same pliki save to jedym slowem doopa?

Wystarczą same save :wink:

da sie przywrócić tylko po wejsciu do gry, gra robi nowy folder z oznaczeniem np: user_e0000382d1da8134 w C:\users\...\appdata\local\Rockstar Games a wcześniejszy jest pod inna np: user_e0004096d1da3954 i do tego noweg wklejasz save z poprzedniego o podobnej nazwie. Ja mialem format i gra wczytala stan gry po przekopiowaniu owych plikow

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalał to ktoś na jakiejś karcie na AGP? Kumpel na stosunkowo podobnej karcie do mojej (7800GS) za nic nie może odpalić gry, komp się restartuje...

W przypadku geforców nie ma znaczenia to czy karta jest na AGP czy PCI-E, bo GPU na tych kartach(oczywiscie chodzi mi o dwie takie same karty graficzne rózniace sie tylko obsługiwanym slotem) sa identyczne i sa dostosowane do obsługi PCI-E niezalzenie od tego czy karta graficznma jest na PCI-E czy AGP, a to, że karta działa przez AGP jest możlwe przez specjalny dodatkowy czip na karcie graficznej, który, że sie tak wyraże tłumaczy procesorowi graficznemu język AGP na PCI-E(to własnie przez te dodatkowe czipy wersje kart na AGP są droższe od tych samych kart, ale w wersji na PCI-E) i ten dodatkowy czip jest obsługiwany z poziomu biosu karty graficznej, a nie sterowników do karty graficznej. Sterowniki w przypadku geforców są te same i do wersji AGP i do PCI-E i nie ma w nich żadnego podziału na karty PCI-E i AGP.

Geforcy, to nie Radeony, które w wersjach AGP musza miec jakies osobne stery, które czesto sprawiaja problemy.

A co do pytania, to ja własnie gram na GF 7600GT w wersji AGP i problemów żadnych nie mam.

Edytowane przez pawel1710

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z hustawka chodzi o to ze dziala jak katapulta ;d wyrzuca na duze odleglosci/wysokosci

a gdzie znajde jakas dzialajaca?? bo znalazlem jedna rozwalona i jedna na jednym lancuchu i nie dzialala :/

Dołączona grafika

gdzie waypoint

Edytowane przez p!Ck3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna: ASRock AM2NF3-VSTA, Procesor: AMD Athlon 64 X2 4600+ (Windsor 90nm) 2,4GHz@3,01GHz(chłodzenie BOX-owe), Karta graficzna: Palit GeForce 7600GT 256MB GDDR3 1.4ns 560/1400@690/1720, Dźwięk: Sound Blaster Audigy SB0090 + CREATIVE INSPIRE T3100 - 2.1, RAM: GOODRAM 3x1024MB DDR2 800MHz@750MHz CL5, HDD: ATA: 40GB WD WD400BB + 160GB WD WD1600JB, SATA: 320GB WD WD3200AAJS, CD/DVD: LITE-ON DVDRW SHW-160P6S + LITE-ON DVD SOHD-167T, Zasilacz: MODE COM FEEL II 500Wat, Obudowa: Tracer VIVO, Monitor: SAMTRON 76E (CRT), OS: Windows XP Pro SP3 PL (32-Bit)

Jego konfiguracja to AM2NF3-VSTA, 4200+ @ 2.6GHz, 2GB GOODRAM, EVGA 7800GS 256MB, XPSP3.

Testowane były już sterowniki 178, 180.48, 180.60, 180.70, 180.84, 181.00 i na żadnych gra nie chce się uruchomić. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jego konfiguracja to AM2NF3-VSTA, 4200+ @ 2.6GHz, 2GB GOODRAM, EVGA 7800GS 256MB, XPSP3.

Testowane były już sterowniki 178, 180.48, 180.60, 180.70, 180.84, 181.00 i na żadnych gra nie chce się uruchomić. :unsure:

Ma te sama płytę główna co ja, procek podobny, tyle, że nieco wolniejszy, a karta graficzna, to praktycznie to samo co moja, tez oparta na G70, tyle, że ma dwa potoki renderujace wiecej, nawet ramy mam tej samej firmy tyle, że 1GB wiecej, wiec w sumie konfiguracja bardzo podobna do mojej, wiec nie powinno byc problemu. U mnie gra uruchamia sie i da sie bez problemu grać. Co prawda w 800x600, ale mam monitor CRT, wiec nie jest źle. :)

Gre testowałem na sterownikach 180.70, 180.84, 181.00 i tylko na tych ostatnich zamiast dymu, to miałem jakies wielkie czarne kwadraty. Teraz gram na 180.84 i jest wszystko ok. Na 180.70 tez gra działała ok, tyle, że średnio wyciagała kilka fps-ów mniej.

EDIT:

GTA IV - Nieoficjalne spolszczenie

Jest to nieoficjalne spolszczenie do GTA IV i jak narazie jest spolszczenie gry na około 25%

PLIK podmieniamy w : ...\Rockstar Games\Grand Theft Auto IV\common\text a później w grze zmieniamy język:

http://rapidshare.com/files/174953874/Spol...GTA_IV.rar.html

I jeszcze jakby ktos chciał prawdziwe nazwy samochodów:

http://rapidshare.com/files/174955115/american.gxt

Lista zmian:

Admiral - Lincoln Town Car

Airtug - Ford Tug M1

Ambulance - Chevrolet Braun Expres G3500

Banshee - Dodge Viper

Benson - Peterbilt 330

Biff - Kenworth T-800 Dumptruck

Blista Compact - Honda CRX

Bobcat - Chevrolet Express

Boxville - Chevrolet Step Van

Buccaneer - Chevrolet Impala

Cavalcade - Cadillac Escalade

Cavalcade FXT - Cadillac Escalade Ext

Chavos - Honda Accord

Cognoscenti - Maybach 62 S

Comet - Porsche 911

Contender - Ford F-150 ext

Coquette - Corvette C

DF8-90 - Saturn Ion

Dilettante - Toyota Prius

Dukes - Dodge Charger

Emperor - Infiniti Q45

Esperanto - Chevy Malibu

Faction - Buick Grand National

Feltzer - Mercedes SL

Feroci - Lexus GS

Fortune - Ford Thunderbird

Futo - Toyota Corolla Levin

Habanero - Lexus RX350

Huntley Sport - Range Rover Sport

Infernus - Lamborghini Murcielago

Ingot - Volkswagen Jetta

Intruder - '06 Infiniti Q45

Landstalker - '06 Lincoln Navigator

Lokus - Lexus GS

Manana - '76 Buick Electra

Merit - Chevrolet Impala

Minivan - Dodge Grand Caravan

Moonbeam - Chevrolet Astro

Mule - Mitsubishi FH100

NOOSE Cruiser - Ford Crown Victoria Police

NOOSE Patriot - Hummer H2 Police

Oracle - BMW E66

Packer - Kenworth K100

Patriot - Hummer H2

Perennial - '06 Honda Odyssey

Phantom - Peterbilt 379

Pinnacle - Nissan Maxima

PMP 600 - Chrysler 300

Police Cruiser - Ford Crown Victoria Police

Police Patrol - Chevrolet Impala Police

Premier - Chevrolet Cobalt LS

Presidente - Cadillac CTS

Primo - Cadillac Allante

Rancher - Ford Bronco

Rebla - Mercedes ML

Ruiner - Chevrolet Camaro

Sabre - Chevrolet Monte Carlo

Sabre GT - Chevrolet Chevelle SS

Schafter - Mercedes Benz S65

Sentinel - BMW M3

Solair - Mercury Sable Station Wagon

Stalion - Chevrolet Chevelle

Steed - Ford Econoline Delivery Truck

Stratum - Honda Accord Wagon

Stretch - Lincoln Town Car Limousine

Sultan - Subaru impreza

Sultan rs - Subaru impreza tuning

Super GT - Aston Martin DB9

Turismo - Ferrari F430

Uranus - Ford Mustang

Vigero - Dodge Challenger

Vincent - Mitsubishi Galant

Virgo - Mercury Cougar

Voodoo - Chevrolet Impala

Washington - Lincoln Continental

Willard - Buick LeSabre

Plik nalezy wrzucić do ...\Rockstar Games\Grand Theft Auto IV\common\text\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy było czy nie... to się przypomni.

X360 / PC - konfiguracja pc nie byle jaka.

http://www.gametrailers.com/player/43930.html

Szczerzę to wolę mieć trochę mniej tych detali niż kupić sprzęt za kilka tyś by mieć ich trochę więcej ale jeszcze nie idealnie.

Na konsoli optymalizacja jest słaba ale na PC to R* przegiął totalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gre testowałem na sterownikach 180.70, 180.84, 181.00 i tylko na tych ostatnich zamiast dymu, to miałem jakies wielkie czarne kwadraty. Teraz gram na 180.84 i jest wszystko ok. Na 180.70 tez gra działała ok, tyle, że średnio wyciagała kilka fps-ów mniej.

Te kwadraty to miałem na 180.84 i mam na 181.00, ale tylko w nocy.

Edytowane przez kwasior500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy było czy nie... to się przypomni.

X360 / PC - konfiguracja pc nie byle jaka.

http://www.gametrailers.com/player/43930.html

Szczerzę to wolę mieć trochę mniej tych detali niż kupić sprzęt za kilka tyś by mieć ich trochę więcej ale jeszcze nie idealnie.

Na konsoli optymalizacja jest słaba ale na PC to R* przegiął totalnie.

Widziałem ten filmik. Fakt na konsoli w niektórych miejscach jest odrobine mniej szczegółowo, ale za to płynnośc jest wyraźnie lepsza, niz na tym mocnym PC z którym było porównanie. A co do grafiki w sumie, to są to takie róznice, że i tak sie na nie nie zwróci uwagi nawet. Ja jakbym dysponował nawet jakims mocnym PC i konsolą, to bez zastanowienia kupiłbym GTA IV na konsolę, a wersje PC bym olał.

Te kwadraty to miałem na 180.84 i mam na 181.00, ale tylko w nocy.

No u mnie tez były tylko w nocy, ale miałem je tylko na sterach 181.00. Na innych problemu nie ma. Edytowane przez pawel1710

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal twierdze ze to marny (w sensie technicznym) port z konsoli ale obczajcie to:

http://www.gamespot.com/features/6202552/p-4.html

Ktoś już dawał jakie ustawienia graficzne są na konsolach ale wyraźnie widać ze na konsolach wcześniej obiekty robią sie coraz prostsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten filmik to przegięcie. U mnie nigdy się tak nie cięło.

Ale bardzo dobrze, że powstał. Niech robi reklamę geniuszom z R*

Tylko zauważ, że Ty masz kartę GF GTX280, a to porównanie było robione na Radeonie 4870 X2. A na Radeonach jak powszechnie wiadomo gra ma wieksze problemy. A tak tez nie powinno byc, bo wiele ludzi posiada także Radeony w swoich kompach.

Nadal twierdze ze to marny (w sensie technicznym) port z konsoli ale obczajcie to:

http://www.gamespot.com/features/6202552/p-4.html

Ktoś już dawał jakie ustawienia graficzne są na konsolach ale wyraźnie widać ze na konsolach wcześniej obiekty robią sie coraz prostsze.

Moim zdaniem najgorzej preznetuje sie wersja na PS3. Ta na X360 wyglada lepiej i bliżej jej do PC-towej wersji. Edytowane przez pawel1710

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Sorry ale "odrobinę mniej szczegółowo"??? Ja rozumiem że konsola + GTA to zdecydowanie bardziej ekonomiczny zakup, ale już nie przesadzajcie że różnica w grafice jest niewielka. Ten filmik pokazuje że różnica jest po prostu gigantyczna.

A skoro takiej różnicy się nie zobaczy podczas grania, to jaki wogóle sens rozwoju sprzętu i grafiki? Nie pojmuję tego co piszecie.

Na prawdę skończmy porównywanie wersji PC do konsolowycj, jak i samych PC do konsoli. To totalnie co innego. Faktem jest że Rockstar się nie spisał, bo na najmocniejszych obecnie kompach gra powinna chodzić conajmniej poprawnie, te stałe 30 FPS w 1280x1024 na max detalach to minimum jakie powinno być do osiągnięcia. Tak niestety nie jest, ale cóż.

Ja grafice w tej grze zarzucić mogę jedynie cienie i brak AA (jedni mówią że niby Rockstar zajmuje się tą sprawą, inni z kolei piszą że na AA nie pozwalają jakieś limity związane z RAGE, co jest prawdą okaże się zapewne za jakiś czas). Poza tym grafika jest super, oczywiście jak na potrzeby GTA. A draw distance po prostu powala.

Co tego cięcia się gry na tym filmiku to dziwna sprawa. Może rzeczywiście Radeony (X2) tak mają, bo u mnie nic takiego nie miało miejsca.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale "odrobinę mniej szczegółowo"??? Ja rozumiem że konsola + GTA to zdecydowanie bardziej ekonomiczny zakup, ale już nie przesadzajcie że różnica w grafice jest niewielka. Ten filmik pokazuje że różnica jest po prostu gigantyczna.

Tak sobie to tłumacz, jak Ci tak wygodniej. :razz: Ja tam róznice widzę, ale niewielkie, a jak czlowiek sie zanurzy w swiecie gry, to w ogóle nie zwróci uwagi na te drobiazgi.

A skoro takiej różnicy się nie zobaczy podczas grania, to jaki wogóle sens rozwoju sprzętu i grafiki? Nie pojmuję tego co piszecie.

Po to, żeby nowe gry ruszyły w wiekszych rozdziałkach i w full detalach, bo wymagania gier rosną, a producenci kart graficznych i procków musza sprzedac swój sprzet i zarabiać, ale nie zawsze te rosnace wymagania sie przekładaja na lepsza grafikę, a przynajmniej w wielu przypadkach nie na tyle lepszą, żeby miec aż takie wymagania. Producenci gier podpisuja umowy z producentami kart graficznych i specjalnie zawyzaja wymagania, aby nowe sprzety sie sprzedawały, a ludzie kupuja te nowe sprzety, żeby nowe gry chodziły, ale tak naparwde jakby producenci gier sie odpowiednio postarali, to wiekszośc gier mogłaby miec o wiele mniejsze wymagania. I tak to sie wszystko kręci. W wiekszosci krajów cywilizowanych wiekszośc ludzi juz o tym wie i nie daje sie dymać w odbyt i dlatego kupuje do gier konsole. No ale na tym zakoncze juz te wypociny, bo sie zaraz zrobi wojna konsole vs. PC :P Edytowane przez pawel1710

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz nawet On nie wytrzymal: LINK - K L I K ale mialem polewke :)

Co do problemow z gra to w sumie procz instalacji ale w sumie sie dalo rade :) a tak to sie gra przyjemnie - nie patrzcie na framerate no chyba ze rzeczywiscie macie 10 fps liczy sie klimat xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koooolejny problem, damn it.

Chce sie pobawic Video Editorem.

Jak chce wladczyc Clip Capture pisze ze mam za malo pamieci/powierzchni cos takiego.

Jesli juz mi sie uda wlaczyc to F2 najnormalniej nie reaguje na F2. Anyyyone?

W opcjach "Clip Capture" masz on? Kolejna sprawa ile masz miejsc na dysku C? Każdy klip potrzebuje około 100mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzuć to na SendSpace albo coś normalnego a nie RS. I to spolsczenie jest do ok. 25% gry? a dalej leci już english?

To nie ja upałem to spolszczenie. Wziąłem to z innego forum, ale ok, zaraz wrzuce gdzie indziej. Zapomniałem, że niektórzy maja stałe ip. ;)

Tak jest 25% gry spolszczone, a reszta jest po angielsku. Sa tez spolszczone menusy. Brakuje polskich znaków też, ale nie ma jakichs dziwnych znaczków zamiast nich, tylko po prostu zamiast "ł" jest "l" itd. Przynajmniej takie info znalazłem o tym spolszczeniu, bo sam jeszcze nie testowałem. Później bede grał, to przetestuje je. :)

Macie link na odsiebie.com: http://odsiebie.com/pokaz/1171736---565c.html

Własnie próbuje znaleźć kto jest autorem tego spolszczenia i może jest jakas stronka gdzie mozna sledzic postepy w pracach nad nim, bo na tym forum z którego wziąłem tego linka tez nie ma zadnych informacji o autorze. :)

A tu macie jeszcze na odsiebie.com linka do pliku z prawdziwymi nazwami aut:

http://odsiebie.com/pokaz/1171791---2cb8.html :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ciekawostka :wink: gra smiga lepiej na detalach ustawionych all 100 :wink:

U mnie jest podobnie, przy jakości tekstur na medium, fps spada do 20-21 i gra się po prostu tnie co parę metrów. Przy teksturach na high - odblokowane komendą - fps utrzymuje się minimalnie na 26-27 fpsów oraz 0 jakichkolwiek przycinek, zwiech. Jedynie te random BSODy <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi