Skocz do zawartości
KaxxL

Gta 4

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Profil online czy offline? Jak online to wystarczy pobrać profil z serwerów i przekopiować save-y.

Jak profil offline to ściągnij "moda" xliveless. Wyłącza Social Club i LIVE, a do tego można używać dowolnych save-ów (które są trzymane w My Documents).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

wirion wspaniały opis problemu - "nic się nie dzieje". Przeczytałeś readme i zrobiłeś tak jak należy? Może chociaż to opisz. Jakoś u mnie to działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dosłownie nic się nie dzieje, zrobiłem tak jak trzeba zgodnie z instrukcją, trzeba było bodajze przekopiować xlife.dll czy jakoś tak... no i po tym wszystkim odpalam gre,chce wczytać saevy a tam pisze ze takowych gra nie widzi, nie znalazła. Przyznam się że komputery to był mój konik ale hmmm dawno temu... teraz mam po prostu kilka dni wolnego i myślałem ze porozbijam sie wieczorami po mieście w grze. Nie rajcuje mnie już zabawa w odgadywanie problemu tym bardziej ze szczęka mi opadła jak sie dowiedziałem ze moje gry zapisane nie wystarczą : (

a moze wyśle komuś moje seavy i da sie to jakoś przekonwertować.... sam nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

To ja bym tego nie określił że "nic się nie dzieje"? Przekopiowałeś save-y do My Documents? W readme jest dokłądnie opisane gdzie je trzeba umieścić (My Documents\Rockstar Games\GTA IV\savegames).

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Czy mi się zdaje czy od tego najnowszego patcha można zmieniać broń na klawiaturze od 1 do 9. Przydatna rzecz bo kręceni scrollem czasem dobijało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

I fajnie się tak gra?

Przyznam że zdecydowanie wolałbym wielki telewizor (nawet gdyby monitory były bez ramek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I fajnie się tak gra?

Przyznam że zdecydowanie wolałbym wielki telewizor (nawet gdyby monitory były bez ramek).

w innych grach naprawde fajnie ale w gta akurat jakos tak dziwnie

ale za rok moze zloze 3x 42" TV

to to bedzie cos :D

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja bym tego nie określił że "nic się nie dzieje"? Przekopiowałeś save-y do My Documents? W readme jest dokłądnie opisane gdzie je trzeba umieścić (My Documents\Rockstar Games\GTA IV\savegames).

zrobiłem wszystko dokładnie, nawet inne saevy znalazłem w necie i polskie instrukcje, ale mimo robienia tego wszystkiego gra nie widzi zadnych zapisanych saevów na komputerze mimo iz są w katalogach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie gra chodzi mi dobrze ale mam problem ze zmiana klawiszologii. Jesli zmienie w opcjach jakis klawisz w menu jest wszystko ok a w grze nadal mam defaultowe ustawienie. Z tego co widze na dole to nie ma czegos takiego jak zapisz ustawienia tylko biore esc. Jak ponownie wchodze do klawiszologii to mam zmieniona ale co z tego jak w grze nadal jest ustawienie standardowe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy powiedzcie czy ja mam coś nie tak, czy tak ma być bo już ręce mi opadły. Mój kumpel ma prawie identycznego kompa, tylko że GTX 295 i jemu śmiga na full detal przy ~100 FPS non stop.

Mój komp:

Gigabyte P35 DS4

4GB ram @ 1066 5-5-5-18 (muszę się nimi pobawić)

q9550 narazie na 3.6 Ghz

GTX 285 1gb

Jak tylko zacznę grę, wyjdę na ulicę to mam 30-40 FPS'ów :| WTF?! Czasami spadnie nawet na 15-20. Jak patrze na youtube to ludzie normalnie latają na słabszym sprzęcie mając znacznie więcej klatek niż ja.

Edytowane przez Adasi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win 7 x64

Rozdzielczość jak na pulpicie czyli 1680x1050. Wykorzystuje ~750MB z 1gb dostepnych na grafie.

Najnowszy patch czyli 1.0.4 jest.

Może by przeinstalować grę bo wczoraj procka z C2D zmieniłem? W grze jednak wykrywa poprawie, że jest quad. Benchmark pokazuje, że wykorzystanie cpu,ramu, gfx jest na poziomie 70-80%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Full detale i 100 FPS non stop? Sorry ale tyle to na Fermi nie będzie, a zapewne nawet i na SLI, więc ci kolega bajki wciska, albo ty nam.

U mnie w 1920x1080 ze wsztstkim max poza teksturami na Medium i View Distance na 75 jest przeważnie powyżej 30 FPS, okazjonalne spadki do okolic 25, czasami mniej jak pada deszcz w nocy.

Nawet na stałe 60 FPS nie ma co liczyć w najbliższej przyszłości.

Spadki do 15 FPS to jednak troche dziwne jak na twój konfig, chyba że to też tylko w deszczu, nie wiem raczej co poradzić. Zabawe pamięciami odpuść bo nawet 1 FPS-a ci to nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wciskam bajki to znaczy, że mam wyimaginowany problem :| Troche bez sensu. Sam grałem na tym kompie (kolegi) i przez czas jaki miałem włączonego frapsa to klatki 80-100 ze spokojem. Potem grałem już z wyłączonym frapsem i chodziło idealnie czyli klatek być musiało dużo.

Za każdym razem sprawdzam fpsy w tych samych warunkach. Tzn biore new game i wychodze na ulice. Chyba zawsze jest wtedy ta sama pora dnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

No to niestety masz problem bo to jest fizycznie niemożliwe by mieć tyle FPS-ów w tej grze przy max detalach na takim sprzęcie. Praw fizyki póki co nie da się złamać. Nawet w 800x600 chyba tyle nie wyciągnie, choć tutaj strzelam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obczaj sobie mój sprzęt z siga, bo mamy dość podobny(Nawet Quada pogoniłem na tyle samo). Pościg przy deszczu i sporym ruchu = spadek poniżej 30 FPS(Gram na 1680x1050). To normalne przy dzisiejszym sprzęcie.

Na pewno nie miał cały czas 80-100 FPS. Choćbyś wpakował tam 2 takie GTX 295, to nie będziesz tylu miał. Ja suwaki dałem wszystkie na maksimum, poza gęstością ruchu(Dałem na ok. 50 chyba), View Distance(Ok. 75) i jakością wody(Medium). Prawie cały czas przy tych ustawieniach mogę grać komfortowo z 40-50 FPS'ami. Deszcz, spory pościg, czy zasuwanie po ruchliwej drodze dołują mi ilość klatek na sekundę do ok. 25 na chwilkę.

Spadki poniżej 15 FPS to już w sumie problemik jest u Ciebie. Może dałeś wszystkie detale na max? Wypadałoby też odsyfić system, jeżeli już zdążyłeś zaniedbać go. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obczaj sobie mój sprzęt z siga, bo mamy dość podobny(Nawet Quada pogoniłem na tyle samo). Pościg przy deszczu i sporym ruchu = spadek poniżej 30 FPS(Gram na 1680x1050). To normalne przy dzisiejszym sprzęcie.

Na pewno nie miał cały czas 80-100 FPS. Choćbyś wpakował tam 2 takie GTX 295, to nie będziesz tylu miał. Ja suwaki dałem wszystkie na maksimum, poza gęstością ruchu(Dałem na ok. 50 chyba), View Distance(Ok. 75) i jakością wody(Medium). Prawie cały czas przy tych ustawieniach mogę grać komfortowo z 40-50 FPS'ami. Deszcz, spory pościg, czy zasuwanie po ruchliwej drodze dołują mi ilość klatek na sekundę do ok. 25 na chwilkę.

Spadki poniżej 15 FPS to już w sumie problemik jest u Ciebie. Może dałeś wszystkie detale na max? Wypadałoby też odsyfić system, jeżeli już zdążyłeś zaniedbać go. ;)

Zreinstalowałem grę i wszystko jest już dobrze. Przeważnie klatek mam 50-70, czasem jak jest dużo akcji szczególnie w środku dnia to mi spadnie na 30-40. Starczyło przeinstalować grę :) Oczywiście ze wszystkim co możliwe na max nie licząc detali bo maksymalnie mogą być na medium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdyby ktos nie wiedzial to

Po ponad roku oczekiwań, możecie nareszcie zagrać w pełni spolonizowaną grę Grand Theft Auto IV. Bez zbędnego rozpisywania się, nakreślę tylko obecną sytuację:

* gra jest przetłumaczona w 100%

* strony internetowe nie były brane pod uwagę przy tłumaczeniu

* 75% gry zostało poddane korekcie, reszta niestety prezentuje niższy poziom i tam mogą przytrafić się błędy (również ortograficzne)

* raz na kilkadziesiąt godzin gry może zdarzyć się jakiś nieprzetłumaczony dialog (na pewno jest jeden taki w głównym wątku fabularnym, gdyż nie mogliśmy sobie poradzić z jego translacją ze względu na brak kontekstu i problemy z jego lokalizacją w grze)

* łatka polonizacyjna współpracuje ze wszystkimi dostępnymi (na dzień 1 marca 2010) patchami

Łatka polonizująca oznaczona numerkiem 0.96 dostępna jest do pobrania na stronie głównej. Życzymy miłej zabawy.

GTAPOLSKA.PL - spolszczenie GTA 4, GTA IV, łatka polonizacyjna, polonizacja gry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie jaki jest teraz najtańszy konfig, żeby pograć komfortowo w gtaiv (nie muszą być wszystkie fajerwerki, byle płynnie), bo jak była promocja na steamie to kolega prosił żebym mu kupił gre i teraz ma wreszcie płynność finansową i chciałby coś złożyć (płyta,proc,grafa,ram) aby pograć.

Co innego po prostu wybrać z zestawu na marzec, a co innego porada od ludzi którzy grali na konkretnym sprzęcie w gta.

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to pomaga?

PROCESOR: Przede wszystkim do komfortowej gry należny zaopatrzyć sie w procesor co najmniej dwurdzeniowy, najlepiej c2d, c2q lub phenom. Dual Core i Athlony x2 maja słaba wydajność w gta4 ze względu na mały cache, jedynym ratunkiem w przypadku tych procesorów jest możliwie jak największe podkręcenie procesora. O jedno rdzeniowych procesorach nawet nie wspominając, chociaż uruchomienie gry na np. A64 jest możliwe.

RAM: Co tu dużo pisać, absolutnym minimum jest 2gb. Co prawda producent podaje minimum 1,5gb ale radzimy nie uruchamiać gry z taka ilością pamięci. Ciągle doczytki sa gwarantowane.

GRAFIKA: Gta4 jest bardzo wymagające jesli chodzi o vram (pamięć karty graf.). Rozsądnie jest miec 512mb ale 384mb tez powinno wystarczyć. Gra posiada pewne ograniczenie przez co nie możemy ustawić zbyt wysokich detali co jest uwarunkowane ilością pamięci na karcie graficznej. Oczywiście możną to zabezpieczenie ominąć ale o tym później. Nie ukrywa sie ze gra ma poważne problemy z kartami spod marki ATI, jeśli zamierzasz wymienić kartę specjalnie pod gta i chcesz sobie oszczędzić nerwów i rwania włosów z głowy to radzimy zakup karty od NVIDIA (przynajmniej do czasu wypuszczenia przez ATI dobry sterów pod GTA4).

Podsumowując, oczywiście wszystkie komponenty sa ważne do zapewnienia płynnej rozgrywki ale największe znaczenie odgrywa procesor (ilość rdzeni i wielkości pamięci cache). Na sam koniec podajemy linka do testu wydajności 13stu procesorów w GTA4

GTA 4 (PC): CPU benchmark review with 13 processors - GTA 4,CPU, Quad Core, Benchmark, Test Grand Theft Auto, review, performance - PC Games Hardware

A zatem najlepiej quad, 3GB ramu i karta najlepiej z 896mb pamieci, bo 512 to mimo wszystko za mało.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Co do RAM-u to zależy od detali. U mnie w 1920x1080, tekstury medium, View Distance na 75, reszta na max, łączne użycie pamięci na Win 7 było 3200-3500 MiB ale chodzi ładnie, pod Vistą to 3500-3800 MiB i gierka lubi przycinać, zwłaszcza jak sie dłużej gra.

Zmniejszenie rozdziałki drastycznie zmniejsza użycie pamięci systemowej (graficznej też), tak samo zmniejszenie View Distance. To dwa podstawowe ustawienia wpływające na wydajnosć, zdecydowanie bardziej niż jakość tekstur i reszta.

Optymalnym prockiem jest 3-rdzeniowiec, ale Phenoma trzeba by mocno wykręcić. Przy dwóch rdzeniach absolutnie minimum to 4 GHz, użycie proca non stop 98-100%.

Ilość pamięci na grafie także ma duże znaczenie w kwestii ustawień, bo użycie pokazywane przez grę dojdzie do czerwonego poziomu to gra nie ma sensu, non stop są doczytki. Nawet na żółtym poziomie u mnie lubią znikać znacznie oddalone obiekty, szczególnie np. jadąc szybko i patrząc do tyłu i z powrotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi