Skocz do zawartości
KaxxL

Gta 4

Rekomendowane odpowiedzi

http://gzmagic.neostrada.pl/iom/omoimpc.htm z tego opisu wynika że kolega @MAGIC posiada bardzo wydajną grafikę GIGABYTE GeForce 9800GTX 512MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (1.0ns) (675/2200) więc nie wiem w czym problem by gra chodziła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po testowałem trochę i mogę powiedzieć że gta4 ma beznadziejne zarządzanie pamięcią graficzną. Przy moich ustawieniach:

-nomemrestrict -fullspecaudio -norestrictions -texturequality=1 -renderquality=1 -detailquality=30 -viewdistance=30 -shadowdensity=3 -width=1680 -height=1050
gra zabiera 370-380MB vram ale czasem jej odwala i nagle zużycie rośnie prawie dwukrotnie. Na razie znalazłem jeden sposób na to. Wystarczy wyjść do mapy a potem ALT-TAB do windy, chwila przerwy i wracamy a gra znowu zajmuje tyle ile powinna. Rozwiązanie to niestety z czasem działa coraz słabiej i trzeba całkiem zamknąć grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kedly napisał(a):

albo o konsole :wink:

troche dziwne ze 7950 i na minimalnych? ja myslalem ze ta karta to coś pod 8600gt na ktorej chodzi medium

No strasznie dziwne, bo u mnie na GF 7600GT, to działa lepiej. W 800x600 nawet na medium i view distance 30 da sie grać.

Cytat

gra zabiera 370-380MB vram ale czasem jej odwala i nagle zużycie rośnie prawie dwukrotnie. Na razie znalazłem jeden sposób na to. Wystarczy wyjść do mapy a potem ALT-TAB do windy, chwila przerwy i wracamy a gra znowu zajmuje tyle ile powinna. Rozwiązanie to niestety z czasem działa coraz słabiej i trzeba całkiem zamknąć grę.

Ja jak tak zrobie, to po zmaksymalizowaniu gry kaszani mi sie grafika. Edytowane przez pawel1710

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A był ktoś na Tug'u? :unsure:

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - ""
post-102322-1230068740_thumb.jpg

:)

Szok poprostu. Tylko trochę poszperać i się pobawić i na wszystko da się dojść, ale tego duuużego statku do wydobywania piasku, czy do czego to służy, Niko obsłużyć nie umiał :D Edytowane przez Nick126

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem.

Okazuje się, że faktycznie na kartach ATI gra chodzi słabo.

Vide:

Statistics

Average FPS: 36.45

Duration: 37.26 sec

CPU Usage: 94%

System memory usage: 75%

Video memory usage: 71%

Graphics Settings

Video Mode: 1440 x 900 (60 Hz)

Texture Quality: Medium

Render Quality: High

View Distance: 25

Detail Distance: 37

Hardware

Microsoft® Windows Vista" Home Premium

Service Pack 1

Video Adapter: ATI Radeon HD 4800 Series

Video Driver version: 7.14.10.630

Audio Adapter: Głośniki (Realtek High Definition Audio)

Intel® Core2 Duo CPU E7200 @ 2.53GHz

Przy czym w samej grze zdarzają się spadki fps, zwłaszcza po wgraniu łatki :blink: Najgorsze są jednak doczyty tekstur; wystarczy obejrzeć się za siebie aby zobaczyć domalowujące się w locie obiekty - wygląda to oględnie biorąc - ch##owo. Da się coś zrobić z tymi usterkami?

Pozdrawiam świątecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Proc zapewne podkręcony tylko benchmark pokazuje to co system, czyli zawsze domyslne taktowanie.

A ja się zaopatrzyłem w Q6600, obecnie @ 3.2 GHz (o 3.6 raczej będzie ciężko przez temperatury). Jak przyjdzie GTA z UK to zobaczymy jaka różnica względem E8400 @ 3.6 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

28 funtów z wysyłką więc mniej wiecej to samo, do tego zamówiłem razem z innymi grami (np. Far Cry 2, kolekcjonerka sporo taniej niż u nas a do tego w pełni eng), koszt wysyłki ten sam.

Po co mi z UK? Lubię jak całe wydanie jest po angielsku, polskie książeczki i dodatki jakoś mi nie pasują, zwłaszcza jak mają zwalone polskie znaczki.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yuucOm napisał(a):

Jake79

Podkręć procka bo to aż żal e7200 trzymać na def ;). Tutaj ludzie roblili testy i nawet 200mhz (!) dawało wyraźny przyrost FPS a co dopiero zmiana z 2,5Ghz na np 4Ghz ;).

Procek jest oczywiście podkręcony, przy czym technikalia i tak nawalają. Najbardziej rażą doczyty tekstur <_<

Notatbene - jak korzystać z własnej muzyki? (Niby wiem jak to zrobić ale nie działa :wink: ).

Na marginesie, mimo wielu stacji, muzyka w GTIV jest chyba najsłabsza z całej serii. Poza kilkoma utworami - zupełna monotonia, zero jaj (z małymi wyjątkami). W ViceCity - to była muza :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jake79 napisał(a):

Na marginesie, mimo wielu stacji, muzyka w GTIV jest chyba najsłabsza z całej serii. Poza kilkoma utworami - zupełna monotonia, zero jaj (z małymi wyjątkami). W ViceCity - to była muza :wink:.

Na początku też tak myślałem ale po wielogodzinnym odsłuchiwaniu doceniłem to radyjko [; wg mnie pasuje do gry idealnie, a najlepsza stacja to oczywiście Vladivostok FM! :)

Ciekawe jak tam wyniki sprzedaży wersji PC, wydaje mi się że ogólnie będzie całkiem nieźle, wystarczy spojrzeć na samo allegro - jak świeże pączki.

Co do gry to sumie ja już wymiękłem, love love GTA :) ^^ na początku była nerwówka, ale teraz wszystko jakoś fajnie działa. Mogę grać kilka godzin bez przerwy i żadnych zgrzytów.

Wg mnie jest to najlepsza część z serii, fantastyczny klimat, wyrazista postać Niko, optymalizacja czasem kuleje ale trochę pobawiłem się ustawieniami i teraz jest całkiem ładnie i płynnie więc już tak nie marudzę ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie na to. Dziś z ciekawości zrobilem benchmarka gta IV textury medium ,rendering highest,1280x1024 , draw distance 30,detail distance 100, vehicle density 0 ,shadows density 1. Wyniku nie pamietam. Po czym zmienilem ustawienia textur na high i draw distance na 50. Reszta bez zmian. I co sie okazalo ? Ze gra chodzi mi plynniej na high i draw distance 50 (average fps 32) niz na texturach medium i draw distance 30. Nie wiem jak to sie stało ,ale gra chodzi o kilka fpsow lepiej ,jest to widoczne nawet podczas padania deszczu. <szok!> :) Komp jak w sigu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majkick napisał(a):

a co powiecie na to. Dziś z ciekawości zrobilem benchmarka gta IV textury medium ,rendering highest,1280x1024 , draw distance 30,detail distance 100, vehicle density 0 ,shadows density 1. Wyniku nie pamietam. Po czym zmienilem ustawienia textur na high i draw distance na 50. Reszta bez zmian. I co sie okazalo ? Ze gra chodzi mi plynniej na high i draw distance 50 (average fps 32) niz na texturach medium i draw distance 30. Nie wiem jak to sie stało ,ale gra chodzi o kilka fpsow lepiej ,jest to widoczne nawet podczas padania deszczu. <szok!> :) Komp jak w sigu.

muszę cie rozczarować ale po wrzuceniu nowych ustawien textur nalezy zresetowac grę :)

a po drugie to gra od załadowania przez kilka chwil chodzi wysmienicie płynnie a potem jakiś spadek.

po trzecie to test bencha rob zawsze 2 razy a nie tylko raz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jutro sprawdze u sie jak mi to bedzie chodzic i moge dac znac, ogolnie mam oglad na sprawe. Kuzyn lupi w GTA4 na E8200 nie kreconym i R4850 i widac, ze brakuje tego 1GHz wiecej bo gra sie scina.

Jestem ciekaw jak to bedzie chodzic u mnie. Jest roznica miedzy 2 a 4 rdzenie ?? ciekawe czy proc wytrzyma ... prime95 leci twardo tylko temp mnie troche niepokoja. Na totalnym stresie w primie mam 72-74 stopni i niewiem czy procek bedzie chcial chodzic w tym GTA z taka tempa podczas obciazenia na 4 jajka. Ale zobaczymy troche zal tego, ze R4870 512 a 1 GB i jestem ciekaw czy RAID wplynie na plynnosc gry jak ma to w innych grach, gdzie doczytywania praktycznie nie ma. No to jutro sie przekonam czy moj dziadek jeszcze cos potrafi :P Jak spadnie pierwsza gwiazdka i bezproblemowo pojdzie instalka to kolo 18 zdam relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja żadnego doczytywania nie widzę, no chyba że zasuwam mostem pomiędzy wyspami - po prostu na kilka sekund fpsy oscylują ~20-25, gra ma w tym momencie sporo do przerzucenia. Bardzo rzadko kiedy przy szybkim obrocie potrafi w ostatniej chwili podmienić jakąś teksturę pod nogami, ale wina silnika gry, a nie wydajności raida... Tylko na początku ładuje się dość długo - koło minuty od startu z menu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taki probolem otoz gra chodzi mi na najmniejszych detalach i do tego przy tym jeszcze lekko sie tnie a moj komputer to

Windows VISTA SP1

Intel Core 2 Duo P7350 2.0GHz

NVIDIA Geforce 9600M GT

4GB RAM

a oto screeny

Dołączona grafika

Dołączona grafika

mozecie mi powiedziec dlaczego tak jest i jak najlepiej ustawic te detale ? byl bym bardzo wdzieczny

Edytowane przez Chezzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kedly napisał(a):

albo o konsole :wink:

troche dziwne ze 7950 i na minimalnych? ja myslalem ze ta karta to coś pod 8600gt na ktorej chodzi medium

A mi na 7900 GTX chodzi na medium i to w rozdziałce 1280x1024, więc nie rozumiem, czemu tak.  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotrjancy napisał(a):

http://gzmagic.neostrada.pl/iom/omoimpc.htm z tego opisu wynika że kolega @MAGIC posiada bardzo wydajną grafikę GIGABYTE GeForce 9800GTX 512MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (1.0ns) (675/2200) więc nie wiem w czym problem by gra chodziła :D

Ja mam w obecnym swoim kompie 9800GTX i u mnie śmiga pięknie :)

Ale na moim starym kompie co stoi u szfagra na 7950GT się tak wali

moim zdaniem to tylko problemy ze sterownikami i optymalizacją gry

Poczekamy zobaczymy

-----

WESOŁYCH ŚWIĄT !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chezzo napisał(a):

Witam

Mam taki probolem otoz gra chodzi mi na najmniejszych detalach i do tego przy tym jeszcze lekko sie tnie a moj komputer to

Windows VISTA SP1

NVIDIA Geforce 9600M GT

4GB RAM

mozecie mi powiedziec dlaczego tak jest i jak najlepiej ustawic te detale ? byl bym bardzo wdzieczny

ta gra jest b. mocno uzalezniona od procesora i jego szybkosci, wiec twoje 2,0ghz to raczej tak słabo... Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majkick napisał(a):

Ja juz pisałem o tym chyba kilka razy czemu tak jest, a tu dalej sie jaraja, ze im na high lepiej chodzi jak na medium. Zobacz jak szybko sie dorysowuje otoczenie jak ustawisz medium, a zobacz jak szybko sie dorysowuje otoczenie jak dasz high i odpowiedź nasunie sie sama dlaczego na high lepiej Ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kedly napisał(a):

raczej chwale :wink: bo jakbym miał monitor 19" to bym słowa nie rzucił na płynność ale niestety gram na 24" i mi sie na tej rozdziałce tnie. A jak Tobie się nie podoba treść w tym wątku to możesz zamknąć tę strone i iść na inne forum, nie mozesz nikomu zabronić pisania na temat sprzętu i optymalizacji!

Nie wiem czy jest sens dyskutowac ale jak juz tak bardzo chcecie sie chwalic/zalic to zrobcie sobie drugi topic o tym jak gra chodzi a tutaj zeby mozna bylo normalnie pogadac o grze - bo jak narazie to z jakies 90% postow to placz jak gra chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chezzo napisał(a):

Witam

Windows VISTA SP1

NVIDIA Geforce 9600M GT

4GB RAM

Dokładnie jak Neon69 napisał - na 2.0Ghz nie pograsz ;). Na dokładkę podkręcić pewnie nie możesz bo to laptop. Pozostaje gra na stacjonarnym kompie z c2d przynajmniej 3,0Ghz a najlepiej 4,0 ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kacp3r napisał(a):

A ja pomyśle o radeonie 4870 1gb, lub dokupię drugiego 512mb. Czuje niedosyt w ustawieniach graficznych :P

gra mam problemy z X2 wiec nic ci nie da dodatkowe 512 w x2. Najlepszą opcją była by przesiadka na GTX260 a jak masz $ to na 280

Edytowane przez kedly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CarsonPoland napisał(a):

nie ma :D :D najlepiej ustaw sie na wyscig u bruciego i okradnij ktoregos z kierowcow ;) najlepsze jest to ze jak tylko wsiadziesz do jakiegos "unikatu" to zaraz pol miasta sie nim wypelnia, glupie to troche...

bez przesady, moze z 1/4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi