Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem niedawno na Allegro kartę Audigy 2 ZS (wersja gold) i mam z nią problem. Lewy kanał jest odtwarzany dobrze, natomiast na prawym słychać same szumy i trzaski. Próbowałem różnych wersji sterowników (zarówno creative jak i KX), przekładałem kartę do innych slotów PCI, próbowałem podłączac pod różne źródła we wzmacniaczu i zrobiłem też format systemu, integrę oczywiście wyłączyłem w biosie. Powyciszałem również niepotrzebne rzeczy w ustawieniach dźwięku (cd-audio, line-in itd.). Nic nie pomogło.

Mój sprzęt to SanDiego 2,6Ghz 1,5 GB Ram, X800pro i Asus A8n Sli-Se. System windows XP SP2. Wzmacniacz to stary Pioneer A-401 stereo. Jak pozbyć się tych szumów? Czy to wina sterowników, czy może karta jest uszkodzona? A może ja coś źle ustawiam? Odznaczyłem w KXach "zamień przód z tyłem", głosniki ustawiłem na stereo, wogóle wyciszyłem wszystko oprócz wave. Kabel Aux na 100% jest dobry ponieważ bez problemu działają inne źródła dźwięku jak discman czy telewizor. Na zintegrowanym ALC850 też było wszystko ok.

Bardzo proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co jeszcze mogę z tym zrobić :/

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka piłka -> sprawdź w innym komputerze jak będzie tak samo to karta uszkodzona a jak nie to coś z kompem.

Sprawdziłem u kolegi na Athlonie XP 1600 i nForce2 i dzieje się to samo, więc karta prawdopodobnie jest uszkodzona. Dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam wyschnięte kondensatory w sekcji analogowej albo zimne luty, ot chociażby przy gnieździe. ;)

Albo uszkodzenie w czasie transportu bo karta była słabo zapakowana, włożona jedynie w bąbelkową kopertę, do tego 3 małe kostki styropianu wbite mocno bezpośrednio w PCB i moim zdaniem własnie to wbicie ich na siłę spowodowało obluzowanie/uszkodzenie jakiegoś elementu.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze się nie załamuj.

Swojego czasu też była taka karta na allegro która szumiała w obu kanałach - również Audigy 2ZS (chyba SB0350 Gold). Miałem w sumię ją kupić, ale ktoś dał za nią z 80zł :? Ale to nie ważne.

Musiałbyś posprawdzać ze strony elektronicznej karte. A jak nie, to kXy i używaj sobie tylnego wyjścia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze się nie załamuj.

Swojego czasu też była taka karta na allegro która szumiała w obu kanałach - również Audigy 2ZS (chyba SB0350 Gold). Miałem w sumię ją kupić, ale ktoś dał za nią z 80zł :? Ale to nie ważne.

Musiałbyś posprawdzać ze strony elektronicznej karte. A jak nie, to kXy i używaj sobie tylnego wyjścia :)

Nie załamuję się tylko odsyłam, a trick z zamianą wyjść nie ujdzie bo wszystkie nie działają, a jedno jedyne które działa szumi na prawym kanale.

Edit: chodzi o "zamien przód z tyłem"? :) Jest tak samo, działa w miarę tylko lewy kanał a dźwięk jest duzo gorszy niż normalnie :wink:

Edytowane przez Carcass_101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi