Carcass_101 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Witam. Kupiłem niedawno na Allegro kartę Audigy 2 ZS (wersja gold) i mam z nią problem. Lewy kanał jest odtwarzany dobrze, natomiast na prawym słychać same szumy i trzaski. Próbowałem różnych wersji sterowników (zarówno creative jak i KX), przekładałem kartę do innych slotów PCI, próbowałem podłączac pod różne źródła we wzmacniaczu i zrobiłem też format systemu, integrę oczywiście wyłączyłem w biosie. Powyciszałem również niepotrzebne rzeczy w ustawieniach dźwięku (cd-audio, line-in itd.). Nic nie pomogło. Mój sprzęt to SanDiego 2,6Ghz 1,5 GB Ram, X800pro i Asus A8n Sli-Se. System windows XP SP2. Wzmacniacz to stary Pioneer A-401 stereo. Jak pozbyć się tych szumów? Czy to wina sterowników, czy może karta jest uszkodzona? A może ja coś źle ustawiam? Odznaczyłem w KXach "zamień przód z tyłem", głosniki ustawiłem na stereo, wogóle wyciszyłem wszystko oprócz wave. Kabel Aux na 100% jest dobry ponieważ bez problemu działają inne źródła dźwięku jak discman czy telewizor. Na zintegrowanym ALC850 też było wszystko ok. Bardzo proszę o pomoc bo nie mam pojęcia co jeszcze mogę z tym zrobić :/ Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Krótka piłka -> sprawdź w innym komputerze jak będzie tak samo to karta uszkodzona a jak nie to coś z kompem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carcass_101 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Krótka piłka -> sprawdź w innym komputerze jak będzie tak samo to karta uszkodzona a jak nie to coś z kompem. Sprawdziłem u kolegi na Athlonie XP 1600 i nForce2 i dzieje się to samo, więc karta prawdopodobnie jest uszkodzona. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Podejrzewam wyschnięte kondensatory w sekcji analogowej albo zimne luty, ot chociażby przy gnieździe. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carcass_101 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Podejrzewam wyschnięte kondensatory w sekcji analogowej albo zimne luty, ot chociażby przy gnieździe. ;) Albo uszkodzenie w czasie transportu bo karta była słabo zapakowana, włożona jedynie w bąbelkową kopertę, do tego 3 małe kostki styropianu wbite mocno bezpośrednio w PCB i moim zdaniem własnie to wbicie ich na siłę spowodowało obluzowanie/uszkodzenie jakiegoś elementu. Pozdrawiam i dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Jeszcze się nie załamuj. Swojego czasu też była taka karta na allegro która szumiała w obu kanałach - również Audigy 2ZS (chyba SB0350 Gold). Miałem w sumię ją kupić, ale ktoś dał za nią z 80zł :? Ale to nie ważne. Musiałbyś posprawdzać ze strony elektronicznej karte. A jak nie, to kXy i używaj sobie tylnego wyjścia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carcass_101 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) Jeszcze się nie załamuj. Swojego czasu też była taka karta na allegro która szumiała w obu kanałach - również Audigy 2ZS (chyba SB0350 Gold). Miałem w sumię ją kupić, ale ktoś dał za nią z 80zł :? Ale to nie ważne. Musiałbyś posprawdzać ze strony elektronicznej karte. A jak nie, to kXy i używaj sobie tylnego wyjścia :) Nie załamuję się tylko odsyłam, a trick z zamianą wyjść nie ujdzie bo wszystkie nie działają, a jedno jedyne które działa szumi na prawym kanale. Edit: chodzi o "zamien przód z tyłem"? :) Jest tak samo, działa w miarę tylko lewy kanał a dźwięk jest duzo gorszy niż normalnie :wink: Edytowane 8 Czerwca 2007 przez Carcass_101 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Eh, no to posypało się coś innego, może jakiś DAC... co tu kminić - widzę, że możesz, no to odsyłaj :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...