Skocz do zawartości
macste

Logitech Mx3000 - Opóźnienia

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

jakiś czas temu zakupiłem zestaw logitecha MX3000 - klawisze+mycha. Od samego poczatku dręczy mnie jedna sprawa - opóźnienia jakie ten zestaw generuje - zwłaszcza myszka. Właściwie w szybkie strzelanki grać sie nie da- rownież w RTSy. Opóźnienia sa tak duze ze nie da sie precyzyjnie i szybko sterować myszą. Czy ktoś ma podobny problem z w/w zestawem lub jakimkolwiek bezprzewodowym - czy to jest normalne? Czy byc moze mozna przeladowac firmware nadajnika i problem zniknie ?? Prosze o cenne porady za ktore z góry dziękuję !

pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety opóźnienia to domena radiowych sygnałów akcesoriów. A najgorsze jest to że te opóźnienia są namacalne. Nie ma to jak miedziany przewód i niemalże prędkość światła :]. Chociaż opóźnienie i tak będzie przez samą mysz i USB. Ogólnie takie zestawy do grania sie nie nadają. Raczej nic nie zrobisz. Można coś pokombinować z firmware i sterownikami ale to raczej nic nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki ! to co mowisz jest na 100% jasne i REALne ale wydaje mi sie ze nie az w takim stopni radiowosc ma na to wpływ. To ze zestawy przewodowe sa lepsze nie nei ma zadnych wątpliwosci ale ze az tak ... Czekam dalej na jakiegos praktyka na radiówce - idelalnie na jakiiegos LOGITECHOWCA, ktory ma cos do powiedzenie w tej materiii :) Czy rzeczywiscie opóźnienie klawiszy nie ma az tak wielkeigo znaczenia np. w Colinie i innych samochodowkach ???

pzdr,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macste - instalowałeś sterowniki w ogóle? Sama zabawa opcjami mouse speed, intelligent move i wyłączenie mouse acceleration sporo powinna dać... ale opoźnienia nie eliminuje do końca.

Dołączę się do tematu, też mam zestaw Logitecha, z mychą MX600, opóźnienia są i w sumie bym o tym nie pisał... gdyby nie fakt, że mój 7 letni zestaw, też Logitecha (Cordless Desktop Pro) tych opóźnień praktycznie nie ma! A myszkę, MouseMan, ma też bezprzewodową. Jak to możliwe, że kupując nowy produkt, w sumie ideologiczną następcę wyżej wspomnianego, dostaje się gorszą wydajność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dołączy sie kolejny właściciel tego zestawu, mysz jak mysz- sprawdziłem jak mi sie w BF gra na innej myszce i po prostu podpiąłem laptopową. Uj, skill chyba z miejsca sie nie zmienił- niemniej jednak, zacząłem celniej strzelać. Tak więc na czas komputerowej rozrywki podpinam... A4Techa X-718BF:/ Klawiatury nie rozgryzłem, ale zdaża się, że klawisz nie tyle ma opóźnienie... co nie reaguje wcale:> Nie, wiem czy to wina umiejscowienia nadajnika, ale takie zachowanie mocno ten zestaw w moich oczach zepsuło, niemniej do codziennej pracy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> Cruel

stery najnowsze zaciagniete z Logitecha (wszakze zszedlem z drzewa juz dawno temu i troche wiem o sprzecie:). Co do MX 3000 - zgadzam sie ze jest degradacja w stosunku do starych zestawow - w koncu era "cost reduction" nie mogła nie dotknąć Logitecha. Pooki co stwierdzam ze w szybkie RTSy nie ma grac z w/w mychą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam G7, wyłączone wszystkie akceleracje (które są prawdopodobnie przyczyną twoich opóźnień) i w UT2004 po prostu wymiata. Nie zamieniłbym jej na nic innego. Miałem mx700 i też było super. Dobry firmware myszki, bardzo szybki układ optyczny (im więcej zdjęć/s tym lepiej) i niepotrzebne byłby te 2000DPI. 300dpi jest już zupełnie bezlitosnym wykorzystaniem możliwości przesunięcia myszki za pomocą ludzkiej ręki!!!!! Ważne tylko, żeby układ robił wystarczająco szybko zdjęcia, aby zauważyć ruch. Producenci wybrali DPI, jako napędzacza rynku, zapominając o podawaniu szybkości robienia zdjęć przez "kamerkę" myszki, która na pewno rosła i rośnie równomiernie z DPI. Populacja dobrze wciągnęła bajeczkę o DPI, więc po co mieszać. Aspekt szybkości raportowania pozycji komputerowi to inna sprawa, ale także bardzo ważna.

Kabelek USB pod względem szybkości raportowania jest lepszy, max 1000Hz. Radiówki 60Hz i 125Hz to Shit(wyjątki się zdarzają), jakość odwzorowania ruchów na pewno zauważysz na takich myszkach. Jednak jeśli jest to już 500Hz np: G7 (5x tyle co odświeżanie twojego monitora) to jakość odwzorowania "nie będzie" się różniła od myszki na kabelku, nie będziesz w stanie tego zauważyć, choćby nie wiem co.

Kabelek? Nie, podziękuję, wieczne ograniczenie ruchów (zależy jaki kabelek), zaczepianie się go itp. Opóźnienia kablowe kontra sygnał radiowy? Jakie opóźnienia? Czy sygnał radiowy ma mniejszą prędkość, niż sygnał po kablu, od kiedy to? Rozumiem, że sygnał ma więcej elektroniki i powietrza LOL do pokonania, ale są to wielkości których człowiek nigdy nie zauważy, tylko dobrej jakości sprzęt z pomiarem czasu z kilkunastoma miejscami po przecinku. Przecież sygnał radiowy rozchodzi się z prędkością światła.

Jeśli masz jakieś opóźnienia to tylko i wyłącznie szukaj rozwiązania w sterownikach. Podejrzewam, że w grach sieciowych zauważyłbyś 1000x większą różnicę, gdyby ping zmalał ci o 4ms, niż gdybyś zmienił myszkę kablową na radiową (mam na myśli te dobre produkty, a nie te za 40zł z MM, gdzie odświeżanie to 60Hz, a myszka gubi się po przejechaniu 5cm >>>szybkość układu optycznego).

Gdy gram w UT i jak mi ping spadnie z 60-64 na 56, to wtedy zaczyna się dopiero prawdziwa frajda z Headshotów i intuicyjnych strzałów, których jest znacznie więcej niż na wyższym pingu. Nie chcę już mówić, jak by mi się grało na pingu 20. OMG toż to byłaby istna masakra. Wszyscy wyzywaliby mnie od cheaterów :P. Grałoby się prawie, jak z Botami i myszka kablowa/radiowa w niczym by się tutaj nie różniły.

Z pingami powyżej 60 nie ma sensu grać z graczami z pingiem 30 choćby z powodu intuicyjnych strzałów. Gdy będzie ci się wydawało, że strzeliliście w tym samym czasie, ty zostajesz zabity. Dlaczego? Ponieważ jego sygnał z komputera wyląduje szybciej na serwerze, który przyjmie, że on wystrzelił pierwszy.

Stary temat, ale jakoś tak mnie naszło, jak przeczytałem komentarz razor1, który popisał się inteligencją odnośnie tej prędkości światła. Tak kolego na pewno zauważysz różnicę między 3x10^8 po kabelku, a 3x10^8 - 1 po radiówce. OMG. Wina leży tylko i wyłącznie po stronie Firmware/Soft do myszki. O Opóźnieniach elektronicznych zapomnijcie raz na zawsze, bo to jest żenujące.

SORRY za tą objętość!!! :D

BTW. W UT ma nick "Elektron", często gram na TAM'ach i dla zabawy na Bermuda DM i AREA 3/4.

Są tu jacyś maniacy UT2004?

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi