ThRuSt Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Witam, Zakupilem niedawno nowy dysk SATA2 - WD 320GB 16MB Raid Edition, podlaczylem do PC, bios go wykryl bez problemu, w trakcie instalacji systemu XPSP2 zapodalem stery SATA z dyskietki, poczatkowo dobrze wszystko chodzilo, nazajutrz odpalam kompa chodzilo dlugo (7h) do momentu BSODa: BugCheck 7A, {e17718f8, c000000e, bf916327, 173ce860} ***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis. ***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis. ********************************************************************* * Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. * * * * The Symbol Path can be set by: * * using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. * * using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. * * using .sympath and .sympath+ * ********************************************************************* *** WARNING: Unable to verify timestamp for win32k.sys *** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for win32k.sys Probably caused by : win32k.sys ( win32k+116327 ) po zresetowaniu pojawil mi sie komunikat przed samym zaladowaniem systemu "Reboot and Select proper Boot Device ............" myslalem ze sie windows skaszanil, ale okazalo sie, iz BIOS nie widzi dysku! wylaczylem kompa, wlaczam i to samo, ponownie wylaczylem, ale wylaczajac takze zasilacz i o dziwo dziala ! partycje sa 3 - wszystkie podstawowe (primary), ale nie bylo unnalocated space, dlatego tez zrobilem 63MB pustego miejsca, wiem ze system XP przy instalacji sam sobie tworzyl takie puste miejsce dla dyskow 8MB cache = 8MB, 16MB cache = 16MB itp. rowniez i to nie pomoglo, wczesniej takze robilem reset BIOSa Podobny problem mial moj brat, tylko ze on mial dysk ATA133 - Maxtor 250GB 8MB, plyta DFI LAN Party i dzialo sie dokladnie to samo, ale udalo mu sie z tym uporac, jednak nie wie co dokladnie mu pomoglo, mowi ze zrobil od nowa partycje z pustym miejscem okolo 60MB, przeflashowal BIOSa i problemy zniknely! Teraz mam wgrany starszy bios 2.10, wczesniej najnowszy 2.30 i jak narazie nie ma problemow ( testuje okolo 2h ) bez O/C, plyta glowna to Asrock DualSATA2! Czy mial ktos z Was podobny problem? Jak widac to nie jest problem dysku SATA, bo moj brat mial ATA i podobne klocki :P a moze ktos wie od czego to moze byc? Ja osobiscie uwazam, iz jest to kwestia BIOSu, moze od O/C lub tajemniczych ustawien? Mam jeszcze male pytanko do Was, w BIOSie przy wyborze dysku na SATA2 jest taka opcja SATA Driving (Normal, Strong) i co tutaj ustawic Normal czy Strong i jaki to ma wplyw na stabilnosc itp ? z gory dzieki wszystkim za pomoc Pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 niestety dalej wystepuja problemy i nie wiem co robic :( gralem w csa, ktory by zainstalowany na partycji D, nagle blue screen, dalem reset, chcialem wejsc do BIOSa, ale sie nie dalo wogole, to wkladam plyte instalacyjna XP i pokazalo mi sie ze partycja D i E nieznana, natomiast C jest nie naruszona, ale system sie nie odpala, no to probuje usunac wszystkie partycje, niestety zacina sie przy usuwaniu !! przelaczylem na kontroler SATA1, wykrylo dysk, instalator wykryl partycje, co ciekawe nie naruszone!! dobra to robie partycje od nowa, formatuje dysk i co widze? dioda od dysku LED swieci sie z maxymalna sila, natomiast na kontrolerze SATA2 wogole sie nie swiecila, a dysk formatowalo!! i tu jest moje pytanie czy na SATA2 dioda LED sie nie swieci przy formatowaniu ? bo byc moze kontroler SATA2 na plycie uwalony ? przypomne tylko, iz bios byl wymieniany, kabel sata od zasilania i do plyty glownej takze!! XP zainstalowany, nie pozostaje nic innego jak sprawdzic dysk czy nie ma badow!! niestety na partycji D jest uszkodzone 4KB, podejrzewam, ze nastapilo to w momencie, gdy gralem w csa, ktory byl na partycji D !! (trzeba bedzie reklamowac dysk) mam jeszcze pytanie co do SATA1, czy trzeba instalowac jakies dodatkowe sterowniki w windzie? przy instalacji chipsetu Uli, wykrylo, ze mam dysk SATA1 i zainstalowalem te stery, ale wydajnosc na nich byla gorsza od tych co XP zainstalowal, takze wrocilem do tych z windowsa!! jeszcze jedno pytanko, czy te problemy moga byc spowodowane przez karte graficzna? wydaje mi sie, ze grafa sie sypie i to juz od dluzszego czasu mam z nia dziwne problemy!! ludzie poradzcie cos, napewno ktos z Was mial podobne problemy lub wie co moze byc nie tak!! jak wymienia mi dysk na nowy musze miec pewnosc, co powoduje blad, bo nastepny pojdzie do piachu i tak w kolko!! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Instaluejsz sata2 przy isntalce windy . Czy robisz ide i potem w iwindzie. Jak to 2 to zrob peirwszy sposob. Sprawdz tez. Czy dorbze kable wpiete masz. Jak nie pomoze. To najprawdopodobniej dysk padl. Albo cos z zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Instaluejsz sata2 przy isntalce windy . Czy robisz ide i potem w iwindzie. Jak to 2 to zrob peirwszy sposob. Sprawdz tez. Czy dorbze kable wpiete masz. Jak nie pomoze. To najprawdopodobniej dysk padl. Albo cos z zasilaczem. przy instalce windy naciskam F6 i zapodaje stery SATA z dyskietki, takze pierwszy sposob, kable sa napewno dobrze wpiete, nawet wymienialem na inne, zasilacz to Fortron 350W tak jak w opisie, wydaje mi sie, ze powinien spokojnie uciagnac taka konfiguracje powiedz mi czy u Ciebie tez tak jest przy formatowaniu partycji, dioda LED nie swieci sie wogole na kontrolerze SATA2 ? natomiast na SATA swieci sie pelna para!! teraz podlaczylem dysk do SATA2, ale zapodalem zworke na 5 i 6 pin, aby dysk pracowal w trybie SATA1, formatuje partycje i dioda LED nie swieci sie, a na kontrolerze SATA sie swieci, tak ma byc czy cos nie tak ? Edit: naprawila sie partycja D, poprostu sformatowalem jeszcze raz partycje!! dopiero za drugim pelnym formatem zniknely bady :P Edytowane 10 Czerwca 2007 przez ThRuSt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Czy ja mam rozumiec, ze na tym jednym dysku masz 3 podstawowe partycje??????????????????? Jesli tak jest, to nie jest to prawidlowe, primary moze byc jedna a pozostale musza byc extended. Sprawa druga, widze, ze masz radeona 9500, czy nie ma tam czasem kwadratowych pamieci Samsunga? Jakis czas temu pisalismy w watku o dual sata2, ze plyta gryzie sie z grafami z kwadratowymi pamieciami samsunga, np. moj Gigabyte Radeon 9600xt jest niekompatybilny z plyta, podczas grania gry sie zacinaja, wywala mnie z windowsa a dysk pod sata2 swieci ciaglym swiatlem. Myslalem, ze dysk uwalony ale okazalo sie, ze to niekompatybilna grafa powoduje takie jaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Czy ja mam rozumiec, ze na tym jednym dysku masz 3 podstawowe partycje??????????????????? Jesli tak jest, to nie jest to prawidlowe, primary moze byc jedna a pozostale musza byc extended. Sprawa druga, widze, ze masz radeona 9500, czy nie ma tam czasem kwadratowych pamieci Samsunga? Jakis czas temu pisalismy w watku o dual sata2, ze plyta gryzie sie z grafami z kwadratowymi pamieciami samsunga, np. moj Gigabyte Radeon 9600xt jest niekompatybilny z plyta, podczas grania gry sie zacinaja, wywala mnie z windowsa a dysk pod sata2 swieci ciaglym swiatlem. Myslalem, ze dysk uwalony ale okazalo sie, ze to niekompatybilna grafa powoduje takie jaja. tak, mam 3 podstawowe partycje, zrobilem tak dlatego, iz windows Vista wymusza podstawowe partycje!! w Viscie nie da sie zrobic Extended!! dlatego zrobilem przyszlosciowo :P Po tym, jak wysypal sie system, zrobilem wszystkie partycje od nowa w instalatorze XP, czyli 1 podstawowa, a dwie sa rozszerzone, XP przydzielil takze 8MB pustego miejsca (unnalocated space) slyszalem, ze jak sie tego nie posiada moga wystepowac problemy z dyskiem! jesli chodzi o karte graficzna, to zastosowane na niej sa kosci BGA czyli kwadratowe, ale nie samsung!! dokladnie nie wiem jakiego producenta, bo mam radiatory na nich, ale wydaje mi sie, ze sa to infineon badz hynixy 3.3ns i rowniez grafa sie dziwnie zachowuje np. w CS 1.6 jak ustawiam na 60FPS to widac takie poszarpane paski przechodzace z gory do dolu ekranu, jak ustawiam 100FPS to tych paskow prawie nie ma, ale za to chodzi o wiele gorzej niz na 60FPS!! nie jest plynnie tak jak na 60FPS, jeszcze jakie bym stery nie zainstalowal zawsze na OpenGL sie sciemnia ekran w CSie i jest bardzo ciemno, to samo zauwazylem w Quake3, ale rzadko kiedy sie sciemnia, natomiast wczoraj odpalam Q3 i mi po 20 sek do windy wywalalo!! czesto w windowsie VPU Recover wywalal bledy i restartowal sterownik graficzny!! z grafa mialem duzo jaj, ale nie bede sie rozpisywal na jej temat :P ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia, a mianowicie przy formatowaniu partycji, dioda LED nie swieci sie wogole na kontrolerze SATA2 ? natomiast na SATA swieci sie pelna para!! teraz podlaczylem dysk do SATA2, ale zapodalem zworke na 5 i 6 pin, aby dysk pracowal w trybie SATA, formatuje partycje i dioda LED nie swieci sie, a na kontrolerze SATA sie swieci, tak ma byc czy cos nie tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Pierwsza rada, wyrzuc Viste:) Wlasnie temat grafy chcialbym pociagnac bo to ona mnie przyprawila o mysli, ze to dysk pada. Jakbys mogl, zainstaluj Carbona i pograj troche, jesli bedziesz mial problemy w stylu zacinanie sie gry, podczas ktorego dioda od dysku swieci ciaglym swiatlem, wjezdzanie "w nicosc" z powodu niezaladowania tekstur badz wywalanie z windy i swiecenie tejze diody ciaglym swiatlem to daj znac, bo moze sie okazac, ze to grafa jest niekompatybilna z plyta i dysk od tego swiruje. Jak mi VPU recover wywalal sterownik do windy to byla to wina zasilki, ktora grafie dawala za malo pradu. Tak w ogole przetestuj ten dysk na innym kompie. Wrzuc kopiowanie duzych plikow albo odpal film z niego i szybko przenos sie do roznych czesci filmu zarowno wprzod jak i w tyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 @ThRuSt mam również płytę DualSata2 oraz dysk na SataII Seagate 320GB. Podczas formatowania w trybie SataII również dioda od dysku się nie świeci (chociaż jakby się jej przyjrzeć to bardzo słabo jednak świeci-ledwo zauważalne) więc chyba tak to już jest z tą płytą i dyskiem na SataII. @Misiekskrzypek dlaczego nie można mieć tylu partycji podstawowych na jednym dysku :) ? Z tego co mi wiadomo to na dysku fizycznym można utworzyć cztery partycje podstawowe lub trzy partycje podstawowe i jedną rozszerzoną, na której może się znajdować nieograniczona liczba dysków logicznych. Sam mam cztery partycje na dysku 320 GB podstawowe i dysk działa jak najbardziej prawidłowo. Rozszerzonej nie robiłem, bo nie mam potrzeby dysku 320 GB dzielić więcej jak na cztery partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Twierdzenie odnośnie tego, że nie może być więcej niż jedna partycja podstawowa, pozostało z czasów Dos/Windows 9x. Przy nich rzeczywiście były problemy przy 2 (i więcej) partycjach podstawowych. W dobie XP/Visty to nie jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) @Adyan dzieki wielkie za wazna informacje, bo juz myslalem, ze kontroler SATA2 na plycie jest uwalony :D @Misiekskrzypek w Carbona gralem dawno, jeszcze na starym dysku ATA WD 80GB i mialem problemy, ale z karta graficzna, mianowicie po kilkunastu minutach gry byly zwiechy, poczatkowo myslalem, ze moze na procu jest za male napiecie itp., jednak kluczem do sukcesu okazala sie opcja predkosci AGP !! przestawilem z 8x na 4x i zwieszki ustapily :P a czy dioda sie swiecila ciaglym swiatlem na dysku to nie wiem, nie zwracalem na to uwagi :P a ten wtyk 3pin od dodatkowego zasilania dla grafy jest troche przykopcony, na starym zasilaczu Chieftec 300W tez byl przykopcony, czyli karta ladnie ciagnie pradu, mozliwe ze zasilka nie wyrabia Edytowane 10 Czerwca 2007 przez ThRuSt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Czy ja mam rozumiec, ze na tym jednym dysku masz 3 podstawowe partycje??????????????????? Jesli tak jest, to nie jest to prawidlowe, primary moze byc jedna a pozostale musza byc extended. 1. Partycja extended moze byc tylko jedna i w dodatku jest typu primary... 2. Partycji podstawowych na dysku moze byc 4. tak, mam 3 podstawowe partycje, zrobilem tak dlatego, iz windows Vista wymusza podstawowe partycje!! w Viscie nie da sie zrobic Extended!! dlatego zrobilem przyszlosciowo :PZ zarządzania dyskami automatycznie kolejne partycje idą jako dyski logiczne na rozszerzonej. Twierdzenie odnośnie tego, że nie może być więcej niż jedna partycja podstawowa, pozostało z czasów Dos/Windows 9x. Przy nich rzeczywiście były problemy przy 2 (i więcej) partycjach podstawowych. W dobie XP/Visty to nie jest problem.Na 98 problemów nigdy nie zauwazyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...