AL-X Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Będe kupował wkrótce obudowę SilverStone TJ-09 i będę ją traktował 5 wentylami 120mm (3 w tylnej górnej części (wydech), jeden na dole z przodu (seryjnie montowany) i z przodu na górze przy pomocy SilverStone CFP51). Z obudową dostanę wentylatory FN121 (1 przód i 1 tył) ale mogę tył i chyba przód też dość łatwo wymienić jeśli koszty nie będą zbyt wysokie. Wentylator w CFP51 na pewno chcę wymienić, bo nie lubię gdy coś mi świeci w kompie. Czy FN121 to dobre wentylatory? Jakie 120mm byście mi polecali najbardziej dla tej budy? Powinny być przede wszystkim ciche i to najlepiej na pełnej mocy (12V) bo nie będę miał miejsca na kontrolery, czarne i bez świecidełek. Myślę o Papstach o których tylko dobre rzeczy się słyszy, ale to aż ok. 75 zł. Konkretnie Papst 4412 F/2GLL (18 dB i ponad 40 CFM). Aczkolwiek SilverStone podaje, że jego FN121 daje ponad 50 CFM i ok. 26,6 dB na 12V i kosztuje 35 zł. Jednak dane producentów to chyba bajka. Czy Papst jest wart swojej ceny? Jeśli SilverStone jest kiepski to co innego poniżej 75 zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) Będe kupował wkrótce obudowę SilverStone TJ-09 i będę ją traktował 5 wentylami 120mm (3 w tylnej górnej części (wydech), jeden na dole z przodu (seryjnie montowany) i z przodu na górze przy pomocy SilverStone CFP51). Z obudową dostanę wentylatory FN121 (1 przód i 1 tył) ale mogę tył i chyba przód też dość łatwo wymienić jeśli koszty nie będą zbyt wysokie. Wentylator w CFP51 na pewno chcę wymienić, bo nie lubię gdy coś mi świeci w kompie. Czy FN121 to dobre wentylatory? Jakie 120mm byście mi polecali najbardziej dla tej budy? Powinny być przede wszystkim ciche i to najlepiej na pełnej mocy (12V) bo nie będę miał miejsca na kontrolery, czarne i bez świecidełek. Myślę o Papstach o których tylko dobre rzeczy się słyszy, ale to aż ok. 75 zł. Konkretnie Papst 4412 F/2GLL (18 dB i ponad 40 CFM). Aczkolwiek SilverStone podaje, że jego FN121 daje ponad 50 CFM i ok. 26,6 dB na 12V i kosztuje 35 zł. Jednak dane producentów to chyba bajka. Czy Papst jest wart swojej ceny? Jeśli SilverStone jest kiepski to co innego poniżej 75 zł? Po pierwsze.Zmień tytuł tematu, bo jeśli mówisz ze maja chodzić na 12V...to tą cisze uzyskasz dopiero po wypatroszeniu własnych bębenków usznych :wink: Po drugie.Na cholerę Ci 5 wentyli 120mm porozstawianych po całej budzie?Wystarczy jeden na przedzie i 1, ewentualnie 2 na tyle-wystarczy całkowicie. Sprzedaj te SS i kup sobie 3x Fander 120mm i ustawisz rpm na 700-800 i będzie wydajnie i co najważniejsze-cicho!!! Jeśli usilnie chcesz mieć 12V i te 5 wentyli to kup sobie najlepiej: http://www.allegro.pl/item201678744__cooli...120mm_11db.html albo jesli naprawdę chciałeś wydac 5x75zł na Papsta :blink: to juz lepiej wydaj 5x71 na: http://www.allegro.pl/item203430903_noctua...8dba_od_ss.html Pozdro. Edytowane 8 Czerwca 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) Noiseblocker XL1 na 5V - będzie cichutko :) Kręcą się około 440 RPM. Lepszy niż Noctua i Fander, o Coolinku nie wspominając, bo terkocze jak cholera. Edytowane 8 Czerwca 2007 przez Puma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Noiseblocker XL1 na 5V - będzie cichutko :) Kręcą się około 440 RPM. Lepszy niż Noctua i Fander, o Coolinku nie wspominając, bo terkocze jak cholera. Ale tu niema mowy o 5V.Tylko 12V wchodzi w gre...nie rozumiesz?? :lol2: :wink: Taki Coolink po przejściach na pewno terkocze-ale sam w sobie??Nie może być :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AL-X Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Naprawdę te Papsty albo SS by nie były ciche na napięciu 12V? Nie chodzi o to by były niesłyszalne z odległości 1m, ale żeby był delikatny szumik. W tej chwili mam otwartą budę a w środku starego Pentagrama 80-Cu na 12V. Jest to według mnie dość ciche chłodzenie CPU i jestem do takiego natężenia hałasu przyzwyczajony. Nowego kompa chciałbym mieć cichszego, ale to będzie chyba realne gdyż tym razem będzie zamknięta buda. Chcę mieć 5 wentyli, by był jak najlepszy przepływ powietrza. Myślałem o WC, ale stwierdziłem, że jeszcze dla mnie za wcześnie. Ale zamiast tego chcę mieć jak najwydajniejsze chłodzenie AC. Noctua i NoiseBlocker to rewelacyjne wentylki, ale na prawdę chce by te wentylatory były czarne. Takie moje zboczenie :wink: . Jeśli SS lub nawet te Papsty są dość głośne na 12V to pewnie po prostu zamontuję coś w tym stylu ale obniżające napięcie na 7V i wyposażę obudowę w FN121. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 No jak koniecznie czarne na 12V i wg. Ciebie Pentagram na 12V jest dość cichy(w moim odczuciu to jest suszara) to tylko Fander. Będziesz miał regulację i dopasujesz sobie do preferencji akustycznych. Moim zdaniem NB XL1 prezentuje się lepiej niż każdy cały czarny wentylator, ale co kto lubi. Aha, Noctua to nie jest rewelacyjny wentyl - kosztuje majątek a kultura pracy taka sobie. JejoX, Coolink od razu po wyjęciu z pudełka terkocze i to mocno. Zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym testem wentylatorów 120 mm na Mod-Planet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AL-X Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Do Pentagrama już się tak przyzwyczaiłem, że go właściwie nie słyszę. Ale w takim razie dla mnie cichy wentyl to dla was suszara :wink: . To może Fander w takim razie... On ma jakiegoś FanMate'a w komplecie, że napisałeś "będziesz miał regulację"? Możesz podać linka do tego testu 120mm? Nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) Doceniać trzeba ludzi, którzy zamiast wybierać połowiczne rozwiązania WC, decydują się na high-end AC - nie ma nas tak wielu niestety ;) Ad rem: Jest wiele sposobów na ciszę, ale skoro nabywasz tak drogą i bajerancką obudowę to kwestia półśrodków winna być pozostawiona sama sobie :D Każdy Ci poradzi co innego, więc będziesz musiał sam zdecydować. Aczkolwiek osobiście wychodzę z założenia, że jeśli więc decydujesz się wydać tyle pieniędzy to trzeba uszanować Twój pomysł na same czarne wentylatory i takie Ci właśnie polecić. W końcu wydajesz je by być zadowolonym z własnego pomysłu na ich wydanie, a nie z czyjegoś. Zwłaszcza, że nie rodzi on jakichś większych problemów czy sprzeczności w Twojej idei ^_^ Jeśli SS lub nawet te Papsty są dość głośne na 12V to pewnie po prostu zamontuję coś w tym stylu ale obniżające napięcie na 7V i wyposażę obudowę w FN121.FN121 to są znakomite wentylatory, ale ewidentnie trochę będą szumieć przy 1200rpm. Warto wspomnieć, że Silverstone jest jednym z wiarygodniejszych producentów, jeśli można kwalifikować ich względem bliskości do hałaśliwej prawdy. :) Moim zdaniem Twoje wyjście jest bardzo dobre, choć nie wiem czy wystarczające. 9.5V to nadal wentylatory będą kręcić się z około 1000rpm - będzie na pewno porządnie słyszalny. Spróbuj poszukać przejściówek na max 7V wyjściowo. Np. takich: http://www.4max.pl/default.asp?g=126&g...mp;produkt=1125 lub takich: http://www.4max.pl/default.asp?g=126&g...mp;produkt=1657 Ewentualnie na 5V - wtedy FN121 będą na pewno bardzo ciche (czerwone porty): http://www.4max.pl/default.asp?g=126&g...mp;produkt=1787 Ofkors na Allegro znajdziesz wszystko taniej :) Same FN121 to kulkowe łożysko, dobry przepływ powietrza i dobra jakość. Ja bym zamiast wymieniać, po prostu dokupił kolejne FN121 z przejściówkami i miał wszystko jednej marki. Z ciszy i wydajności powinieneś być zadowolony. http://4max.pl/default.asp?g=77&gg=76&produkt=2030 ----------- Jeśli planujesz wymieniać wszystkie to ja bym nie decydował się, wbrew temu co radzi Puma, na Noiseblockery. Jesteś przyzwyczajony do dość silnego natężenia dźwięku, więc na pewno masz mniej czułe niż on ucho. Noiseblocker to najwyższa półka, jeśli chodzi o ciszę, ale wydajnościowo to tak sobie. Poza tym ma ślizgowe łożysko, które, o czym niestety się nie pisze, rodzi pewne problemy natury montażowej... oraz, o czym już częściej, natury trwałościowej :rolleyes: Podobnie Fander. Są za to bardzo ciche. Ja bym jednak zdecydował się na: Scythe S-Flex 800 - ma trwałe, olejowe łożysko. Poza tym niewielkie maksymalne obroty (800rpm), więc cicho bez przejściówek. No i jest czarny i jakościowo dobry :) Aczkolwiek osobiście pozostałbym przy Silverstone'ach z przejściówkami. Masz jednak teraz wybór spośród tego, co sobie życzyłeś :) ---------- Na koniec jeszcze drobna uwaga - jak zrobi się cicho to zaczniesz wychwytywać dość mocno irytujące i męczące z czasem drgania, które mogą się na obudowę od wentylatorów przenosić. TJ-09 to co prawda klasa sama w sobie, ale może się tak zdarzyć. Pomyśl więc nad kołeczkami gumowymi do montażu. http://4max.pl/default.asp?g=43&gg=18&produkt=152 Linki do 4max, bo tam można dostać jeszcze Silverstone'y w Polsce. Wentylatory Scythe są dostępne szerzej :) Pamiętaj tylko by to była wersja 800rpm. Pozdrawiam Edytowane 8 Czerwca 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AL-X Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) Wielkie dzięki za tego posta. Potrzebowałem usłyszeć (przeczytać) coś takiego. Też najbardziej realnie myślałem o SS FN121. Aczkolwiek gdyby się okazało, że Papsty są wypas wentyle, może bym wszystko wymienił. W każdym razie raczej temat zamykam na tym, że mój SS TJ-09 będzie dmuchany przez 5 FN121. Najpierw zainstaluję je bez zmiany napięcia. Gdy uzmnam, że nawet myśleć się nie da przy tym hałąsie, pewnie zmienię na 7V. Edytowane 9 Czerwca 2007 przez AL-X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wavemaster Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Fandery 12 cm naprawde polecam. Jest czarna wersja tez. I maja wlasna regulacje na kabelku. I umiarkowaną cene. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...