Skocz do zawartości
rolrain

Temperatura Chipsetu I865pe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam następujący problem, w czasie ostatnich upałów zauważyłem, że temperatura mojego chipsetu znacznie wzrosła. Po aktualnym teście podczas grania wynosi uwaga 70C! Czy to jest normalne na tym chipie? Od siebie dodam, że na radiatorze zamontowałem wentyl 50x50 + własną pastę Arctic Ceramique ale to nic nie dało. Temperatura jest ciągle taka sama. Myślałem, że to błąd czujnika, ale po dotknieciu radiator jest dość ciepły (choć nie parzy a przy 70C już chyba powinien). Jakieś sugestie (obudowa jest otwarta)?

Screen w czasie pisania tego postu (idle):

Dołączona grafika

Edytowane przez rolrain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz napisał(a):

Za duzo pasty. Wtedy zamiast transportowac cieplo z chipu na radiator trzyma w sobie. Efekt nieciekawy ;]

I dla info - ~50*C jest nieprzyjemnie cieple. 70*C wiekszosci sprawialby juz bol...

70 stopni to dość szybko oparzenia, a nie tylko ból. Przy 55 stopniach już dłużej trzymając byłyby, a co dopiero przy 70. Nie wiem nawet czy przy takiej temperaturze da się w ogóle go dotknąć.

Jeśli wrażenia z dotykania radiatora są odmienne od niemożności dotknięcia lub bardzo krótkiego czasu możliwego przytrzymania paluchów to znaczy, że najprawdopodobniej Orgiusz ma rację.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego sadzisz ze to jest temperatura chipsetu, o ile pamiętam to I865 nie ma wbudowanej diody termicznej, wiec niby skąd miał by się ten odczyt brać, sondy w płytach MSI raczej tez nie uświadczysz, wiec prawdopodobnie jest to odczyt temperatury czegoś innego np.: elementu zasilacza impulsowego, który może się bardzo rozgrzać

Po drugie, masz strasznie ciepło w budzie 48C dla dysku to na granicy uszkodzenia

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możliwe jest, że przez taką temperature pojawiają mi się artefakty na grafice? Teraz jest to o tyle częste, że potrafią się pokazywać nawet w biosie :/ Grafike zaniosłem do kumpla i tam jest ok, za to on dał mi swoją i problem (troche w mniejszym stopniu) ale też wystepuje. Wg. Everesta mostek północny odpowiada właśnie za AGP.

Co do temperatury w budzie to nie mam pojęcie, komputer jest na dywanie przed oknem z otwarta obudową i 2 dodatkowymi wentylatorami :s

Edytowane przez rolrain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt faktem taki rozkład powietrza nie powinien utrzymywać na sprzęcie takich temperatur :'( Coś mi tu smierdzi obcymi...

Ps. Jakieś sugestie w stosunku do artów na grafie? Grafa jest zimna, sprawna, monitor również ok :s

Edytowane przez rolrain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi