rolrain Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) Witam. Mam następujący problem, w czasie ostatnich upałów zauważyłem, że temperatura mojego chipsetu znacznie wzrosła. Po aktualnym teście podczas grania wynosi uwaga 70C! Czy to jest normalne na tym chipie? Od siebie dodam, że na radiatorze zamontowałem wentyl 50x50 + własną pastę Arctic Ceramique ale to nic nie dało. Temperatura jest ciągle taka sama. Myślałem, że to błąd czujnika, ale po dotknieciu radiator jest dość ciepły (choć nie parzy a przy 70C już chyba powinien). Jakieś sugestie (obudowa jest otwarta)? Screen w czasie pisania tego postu (idle): Edytowane 8 Czerwca 2007 przez rolrain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Przy 70*C byś się poparzył. Płyta przekłamuje - jak jest stabilna to nie przejmować się [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolrain Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Tyle, że jeszcze z miesiąc temu normą było 45C. Czy możliwe, że czujnik skopsał się z dnia na dzień? W BIOSie temperatura jest taka sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Rzuc okiem jak w biosie jest. Moze to przeklamanie everesta. No i zmieniajac paste mogles zrobic izolator... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolrain Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Tak jak pisałem w biosie jest tak samo duża. A z tym izolatorem to możesz przybliżyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Za duzo pasty. Wtedy zamiast transportowac cieplo z chipu na radiator trzyma w sobie. Efekt nieciekawy ;] I dla info - ~50*C jest nieprzyjemnie cieple. 70*C wiekszosci sprawialby juz bol... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Orgiusz napisał(a): Za duzo pasty. Wtedy zamiast transportowac cieplo z chipu na radiator trzyma w sobie. Efekt nieciekawy ;] I dla info - ~50*C jest nieprzyjemnie cieple. 70*C wiekszosci sprawialby juz bol... 70 stopni to dość szybko oparzenia, a nie tylko ból. Przy 55 stopniach już dłużej trzymając byłyby, a co dopiero przy 70. Nie wiem nawet czy przy takiej temperaturze da się w ogóle go dotknąć. Jeśli wrażenia z dotykania radiatora są odmienne od niemożności dotknięcia lub bardzo krótkiego czasu możliwego przytrzymania paluchów to znaczy, że najprawdopodobniej Orgiusz ma rację. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Dlaczego sadzisz ze to jest temperatura chipsetu, o ile pamiętam to I865 nie ma wbudowanej diody termicznej, wiec niby skąd miał by się ten odczyt brać, sondy w płytach MSI raczej tez nie uświadczysz, wiec prawdopodobnie jest to odczyt temperatury czegoś innego np.: elementu zasilacza impulsowego, który może się bardzo rozgrzać Po drugie, masz strasznie ciepło w budzie 48C dla dysku to na granicy uszkodzenia Edytowane 9 Czerwca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolrain Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Czy możliwe jest, że przez taką temperature pojawiają mi się artefakty na grafice? Teraz jest to o tyle częste, że potrafią się pokazywać nawet w biosie :/ Grafike zaniosłem do kumpla i tam jest ok, za to on dał mi swoją i problem (troche w mniejszym stopniu) ale też wystepuje. Wg. Everesta mostek północny odpowiada właśnie za AGP. Co do temperatury w budzie to nie mam pojęcie, komputer jest na dywanie przed oknem z otwarta obudową i 2 dodatkowymi wentylatorami :s Edytowane 9 Czerwca 2007 przez rolrain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Otwarta buda i dodatkowe wentylatory maja taki sam sens jak spoilery w maluchu. Idea wentylowanej budy zawiera sie w tym ze albo mamy przod wciagajacy i tyl wyciagajacy albo wszystkie graty leza na biurku i ladnie wygladaja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolrain Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Fakt faktem taki rozkład powietrza nie powinien utrzymywać na sprzęcie takich temperatur :'( Coś mi tu smierdzi obcymi... Ps. Jakieś sugestie w stosunku do artów na grafie? Grafa jest zimna, sprawna, monitor również ok :s Edytowane 9 Czerwca 2007 przez rolrain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zasilacz, chlodzenie. Masa tematow i wystarczy poswiecic chwile na znalezienie odpowiedzi bez uzywania przyciskow Nowy temat czy Odpowiedz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...