admax Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 Mam plyte glowna Gigabyte GA-7VAXP Posiada ona dodatkowo kontroler RAID Promise PDC20276 I tu mam dylemat: czy mozna 4 napedy podlaczyc nastepujaco?: IDE1 -> HDD systemowy IDE2 -> CDROM oraz na dwoch kanalach RAID-a (w trybie ATA) IDE3 -> HDD wymienny IDE4 -> CDRW Opieram sie na nastepujacym linku ze strony producenta: http://tw.giga-byte.com/home/raid_ata133.htm Wiele "powazanych" ludzi z branzy komputerowej twierdzi, iz absolutnie nie nalezy w ten sposob laczyc napedow ... Prosze, pomozcie ### admax ### ad_max@wp.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 spoko - można tak jak ty - można też tak: IDE1 -> HDD systemowy IDE2 -> HDD wymienny oraz na dwoch kanalach RAID-a (w trybie ATA) IDE3 -> CDROM IDE4 -> CDRW lub tak: IDE1 -> CDROM IDE2 -> CDRW IDE3 -> HDD systemowy IDE4 -> HDD wymienny i ustawić bootowanie z SCSI/RAID Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziolek_pl Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 No niezabardzo, z tego co sie orjentuje to niewolno podłączać napędów cd-rom,dvd cd-rw do kanałów raidu i chyba to pisze nawet w instrukcji do płyty. Ale moge sie mylić. Osobiście mam tak: IDE1 MASTER --> CD-RW IDE1 SLAVE --> wolny IDE2 MASTER --> wolny/hdd wymienny IDE2 SLAVE --> wolny IDE3 MASTER --> HDD SYSTEM 80GB BARACUDA /ATA IDE3 SLAVE --> wolny IDE4 MASTER --> HDD SECOND 40 U5 series /ATA IDE4 SLAVE --> wolny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 No niezabardzo, z tego co sie orjentuje to niewolno podłączać napędów cd-rom,dvd cd-rw do kanałów raidu i chyba to pisze nawet w instrukcji do płyty. Ale moge sie mylić. Osobiście mam tak: IDE1 MASTER --> CD-RW IDE1 SLAVE --> wolny IDE2 MASTER --> wolny/hdd wymienny IDE2 SLAVE --> wolny IDE3 MASTER --> HDD SYSTEM 80GB BARACUDA /ATA IDE3 SLAVE --> wolny IDE4 MASTER --> HDD SECOND 40 U5 series /ATA IDE4 SLAVE --> wolny wszystko zależy od kontrolera - np. HPT i SIL bez problemu obsługują CD/DVD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Posiadalem wczesniej VRXP obecnie to co w podpisie.Kombinowalem z roznymi zestawieniami i moge powiedziec,ze niestety kontrolery RAID w wymuszonym trybie pracy ATA nie bardzo toleruja napedy ATAPI. Na roznych forach madrzy ludzie zalecaja podlaczanie napedow ATAPI do IDE1,IDE2. Napedy HDD bez problemow dzialaja na IDE3,IDE4 takze w trybie ATA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 No niezabardzo, z tego co sie orjentuje to niewolno podłączać napędów cd-rom,dvd cd-rw do kanałów raidu i chyba to pisze nawet w instrukcji do płyty. Ale moge sie mylić. Osobiście mam tak: IDE1 MASTER --> CD-RW IDE1 SLAVE --> wolny IDE2 MASTER --> wolny/hdd wymienny IDE2 SLAVE --> wolny IDE3 MASTER --> HDD SYSTEM 80GB BARACUDA /ATA IDE3 SLAVE --> wolny IDE4 MASTER --> HDD SECOND 40 U5 series /ATA IDE4 SLAVE --> wolny wszystko zależy od kontrolera - np. HPT i SIL bez problemu obsługują CD/DVD Nie wszystkie i nie zawsze - generalnie NIE ZALECA sie podpinanie urzaden ATAPI (CD Romy/Nagrywarki/DVD) do kanalow RAIDowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowiczek Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Obecnie mam VAXP i pracuja u mnie w trybie RAID dwa dyski, zreszta zobacz moj podpis i bedzie wszystko jasne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...