KOFEK Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Zachciało mi sie dzisiaj bawić w przekładanie elementów w budzie no i bach. model : SEAGATE 160 GB, 8 MB, SATA II - ST3160815AS Zepsułem dysk (strasznie te napędy sata delikatne), wyrwałem kawałek plastiku z dysku tam gdzie podłącza sie wtyczkę sata oraz jeden drucik. Wtyczka plastikowa została w kablu sata a pręcik miedziany odleciał. Wszystko na zdjęciach. Da sie to jakoś naprawić ? To był dysk na którym trzymałem system. Edytowane 9 Czerwca 2007 przez KOFEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Pewnie że się da. Lutowanko. Lutownica z małym grotem 20-40W. Plastik na dysku rozkroić żeby była większa powierzchnia do przylutowania, oczyścić, powielić. Rozkroić wtyczkę i albo dosztukować albo przylutować wtyczkę na stałe do dysku. Zrobił bym Ci to bez problemu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Czyli przylutować wtyczkę na stałe do dysku ? Nie przeszkadza mi takie rozwiązanie. Czy potrzebuje jakieś schematy do tego ? Jak nie znajdę u siebie nikogo kto to zrobi to może skorzystam z twojej propozycji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Bez schematu się obejdzie. Jak rozkroisz umiejętnie wtyczkę to będziesz miał 7 przewodzików , wystarczy ze w takiej samej kolejności przylutujesz je do złącz na dysku, chyba nic trudnego. Robiłem już coś takiego i to w identycznej sytuacji tylko że był ułamany trzeci ząbek na dysku. Jak już będziesz wiedział jaki przewód gdzie idzie to możesz sie pozbyć wtyczki i przylutować same przewodziki do dysku. Tylko się nie pomyl (może i nic by się nie stało ale lepiej zrobić to uważnie). Edytowane 9 Czerwca 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Sam tego nie będę robił bo nic nigdy nie lutowałem ale poszukam w poniedziałek kogoś kto by to zrobił. Dziękuje za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...