Koowi Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Składniki: 40 dkg bialej maki pszennej 2 ugotowane i utluczone ziemniaki 3 dkg drozdzy 1 szklanka letniego mleka [w wersji wegańskiej mleka sojowego] cukier [lub odrobina słodu] sol olej Przepis: Drozdze rozrobic z 1/2 szklanki mleka i odrobina cukru. Make przesiac, wsypac do miski, posrodku zrobic dolek, do ktorego wlac rozczyn drozdzy, dodda mase z ziemniakow i lyzke oleju, dodac reszte mleka, sol do smaku i wyrobic ciasto o konsystencji nieco twardszej, niz na kluski kladzione. Posypac maka i zostawic pod przykryciem, w cieplym miejscu na godzine. Formowac cienkie placki wielkosci dloni i smazyc na wrzacym oleju (smazy sie je na patelni w glebokim tluszczu) -- poczatkowa pod przykryciem, a po przewroceniu na druga strone juz bez przykrycia. Ps. wychodzi pycha! I jedna rada. przy formowaniu placuszka potrzeba maki aby sie to ciasto do palcow nie przyklejalo. Normalnie mówie wam palce lizać , kiedyś jak byłem na Węgrzech to ciągle to zajadałem z kefirem i żółtym serem. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Nie omieszkam sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 yy... a przypadkiem placka węgierskiego nie robi się z ziemniaków? coś w tym stylu jadam :) na góre jeszcze śmietana Składniki: 0,6 kg okrawków mięsa wieprzowego 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 1 jajko olej 1 strąk papryki 1 słoik koncentratu pomidorowego pieprz, sól, suszone zioła (lubczyk, tymianek) Wykonanie: Sos: Mięso pokroić w kostkę (2x2 cm), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk i tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką. Placki: Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rogrzanym oleju smażyć dość grube placki. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Raczej nie. Ale placek jest the best nie którzy jedzą go ketchup + ser lub śmietana + ser. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 yy... a przypadkiem placka węgierskiego nie robi się z ziemniaków? Placek o którym piszesz, jest wyśmienity. Moje 3 ulubione miejsca na placek po węgiersku (kolejność przypadkowa) - "Balaton" (Kraków), lokal pod Ochodzitą (Koniaków), Kolibecka (Zakopane). Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Właśnie konsumuje takiego z ziemniaków home made :) Mmm pychota, polecam ten przepis podany wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Dawniej bywałem na węgrzech co roku i na sam widok tego placka chce mi się wymiotować. Baskuctwo. Ale poza tym życzę smacznego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddmar Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Pigmej dzięki ;) pare tygodni temu bylem w Miskolcu po raz hmm 5 ale poprzednio miałem dużą przerwę i przypomniało mi sie o tych lansosach :) chętnie przetestuję Twój przepis i napisze czy wyszło, i czy smakuje tak samo :) pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 heh, langosz... byłem jakiś miesiąc temu na Węgrzech [Hajduszoboszlo], to jadłem langosza, nie raz. Z sosem czosnkowym rzecz jasna... 8) Trzeba pamiętać żeby nie jeść za często, bo to sie może przejeść, przynajmniej tak było w moim wypadku... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 2 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2007 yy... a przypadkiem placka węgierskiego nie robi się z ziemniaków? coś w tym stylu jadam :) na góre jeszcze śmietana Składniki: 0,6 kg okrawków mięsa wieprzowego 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 1 jajko olej 1 strąk papryki 1 słoik koncentratu pomidorowego pieprz, sól, suszone zioła (lubczyk, tymianek) Wykonanie: Sos: Mięso pokroić w kostkę (2x2 cm), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk i tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką. Placki: Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rogrzanym oleju smażyć dość grube placki. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Te placki wygladaja mi na zwykle ziemniaczane ;) Langosz troche inaczej wyglada. ps. Polecam wycisnac troche wode z utartych ziemniakow - placki wyjda duzo bardziej chrupiace :) Ja zawsze wcinam posmarowane maselkiem i polane smietana :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...