Skocz do zawartości
alienn

Problem - Carny Ekran,freezy Itp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku dni mam problem z którym już niemogę sobie poradzić.

Komp jak w podpisie, ma może z 3 tygodnie, bez o/c itp.

Przez jakiś czas chodził ok, katowany różnymi gierkami (nadrabiałem zaległości z czasów gdy musiałem grać na low detail :P)

anyways,

pewnego dnia odpaliłem gierkę i po jakichś 20min pojawiały się sporadycznie jakieś małe artefakty (przynajmniej tak to wyglądało - wszystko znikało, pozostawały jedynie kilka prostokątów kolorowych).

Mignęło tak parę razy i spokój na 5min - potem zwis totalny - wszystko stanęło (poza mp3-jkami w tle). po chwili monitor się wyłączył.

po restarcie wszedłem w ustawienia grafy - nvcpl wywalił jakiś błąd a windows otworzył stronę.

po następnym restarcie system nie wstał, po załadowaniu się xp-ka zamiast ekranu logowania pokazało się :

Dołączona grafika

po czym monitor się wyłączył.

Następnego dnia reinstall systemu i niby wszystko ok..

Ale po 2h identyczne objawy.

Oprócz tego zauważyłem, że np szybkie rozszerzanie okna z np explorera czy firefoxa powoduje jak gdyby restart monitora (wyłącza isię i po sekundzie wraca...)

Co dziwne - po odinstalowaniu sterowników wszystko jest ok (poza akceleracją sprzętową...)

Sterowniki instalowałem różne, ściągnąłem najnowsze do chyba wszystkiego, system jest czysty, monitor jest ok, grafy nie mam jak sprawdzić na innym kompie (PCI-E...)..

instalka ubuntu jest zrypana i niemogę sprawdzić czy to wina windy lub sterów...

szukałem trochę na forum ale przyznam się że nie dokładnie (800x600@16kolorów, coś namieszałem i tylko tak się odpala..)

miał ktoś podobny problem albo wie co może być przyczyną ?

z góry dzięki za help

Edytowane przez AlieNV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amacrox Warrior 350W BOX AX400-PNF

na stałe podpięte mam tylko 2 dyski, próbowałem odpinać 'zbędny sprzęt' do testów..

aha - system to win xp 64-bit, zapomniałem napisać wcześniej

Edytowane przez AlieNV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w stresie GPU miał ok 62st.

po zainstalowaniu jeszcze raz sterów system się włączył, wykrzaczył się dopiero w momencie zmiany rozdzielczości na odpowiedniejszą ...

ale przynajmniej teraz mam 1280x1024@32b :P

sądzisz że to mogą być przez 64bit ?

hm ale pare dni działały ok, tak nagle by się zepsuły :>...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w stresie GPU miał ok 62st.

po zainstalowaniu jeszcze raz sterów system się włączył, wykrzaczył się dopiero w momencie zmiany rozdzielczości na odpowiedniejszą ...

ale przynajmniej teraz mam 1280x1024@32b :P

sądzisz że to mogą być przez 64bit ?

hm ale pare dni działały ok, tak nagle by się zepsuły :>...

Miałem tak samo ze swoim GTXem poprzednim ale dopiero po włączeniu AA , grafa do wymiany była...... jak robi ci takie jaja to na gware z nią............to nie zasiłka na 100% ..........bez AA było ok z AA wysyp taki jak u ciebie.Robiłem wszystko , stery , różne systemy , 32 i 64 bit i nic....poprostu grafa do [gluteus maximus]. Edytowane przez konio68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi