Skocz do zawartości
_fake

Wygłuszanie Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Da sie podobne maty ma firma APP , niektorzy stostuja gąpke akustyczną wygluszeniową, albo jedno i drugie.

Ale prawda jest taka ze lepsze efekty uzyskuje sie usuwajac zrodla halasu. Cichsze wentylatory, cichszy zasilacz , zawieszenia na gumach HDD i wiatrakow itp. Wygluszanie matami to ostatecznosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyciszałem moją bude matami polimerowymi marki APP, kupionymi zresztą u tego samego sprzedawcy.

Trza wiedzieć że redukują one przede wszystkim rezonans wywołany drganiami dysków czy wentylatorów, no i spełniają bardzo dobrze to zadanie.

Ale jak Wavemaster wspomniał wyciszanie budy matami to ostatni etap wyciszenia komputera, bo same maty przy głośnych gratach w środku to zero efektów.

Z tego co wiem to ta kolczasta gąbka którą niektórzy kładą wycisza z kolei inne odgłosy jak np. chrobotanie dysków, ale nie radzi sobie z wysokimi tonami jak np. piski oraz z bardzo niskimi tonami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takimi matami wyklejoną całą obudowę.

Prawda jest taka, żadne maty nie wygłuszą kompa tak jak zastosowanie lepszej jakości komponenty chłodzenia.

Dane maty app czy inne tego typu rzeczy potrafią niwelować małe drgania i wibracje powstałe poprzez wiatraki lub drgające hdd i cdromy. Odgłosy z komputera dochodzą lecz w trochę innej częstotliwości, dodatkowo obudowa nabiera rasowego wyglądu a poza tym staje sie mocniejsza i stabilniejsza (taka jedna mata waży 0.5kg)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi