Skocz do zawartości
szpot

Jaki Zasilacz Do Tego Potwora?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Noszę się z zamiarek kupna dobrego zasilacza. Posiadam sprzęt:

Procek: AMD Athlon 64 3700 San Diego

Grafika: GainWard GeForce 7600 GT 256MB BLISS

Pamięć: 512 mega DDR

Muzyczna: Creative SB live 24 bit

Płyta główna: ASUS A8V-VM SE

1 twardy dysk i 1 DVD

Cooler: Cooler Master Hyper TX

Proszę doradźcie mi jaki zasilacz jest potrzebny do tego zestawu?? Do tej pory posiadałem dennego Deera 350W... mam narazie 70 zł ale będę miał maxymalnie 90 zł.

Zastanawiałem się nad 400W Fortrona lub jakiegoś Tracera... tylko czy te 400 wystarczy?? I jaką firmę najlepiej brać??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

a 350 to nie będzie za mało?? Wydaje mi się, że ta karta co mam to zżera tyle że ja pierdziele... nie chcę jej uszkodzić...:(

Źle Ci sie wydaje ale jak już to delta 400W z allegro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a lepsza już będzie ta Delta czy ten Fortron?? Wszystkie mają te całe filtry zabezpieczające więc chyba nie wybuchnie mi tam nic i nie spali sprzętu??

Wogóle to jest jakieś porównanie tego obecnego mojego zasilacza (Deer 350W 3 latka na karku będzie miał) z tym zasilaczem Delty lub Fortrona?? Sorki za głupie pytania ale ja za bardzo się na tym nie znam.

Co sądzicie o tym sprzęcie Fortron http://www.allegro.pl/item203944504_ultra_...ier_10zl_f.html okazuje się, że mam tylko 70 zł i ani centa więcej (okazuje się, że matula nie dołoży się do sprzętu)

Czy ten zasilacz nie zniszczy mi mojego sprzętu?? O to się najbardziej boję:(( bo sam to wszystko ze swoich pieniędzy kupowałem:((

Edytowane przez szpot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a lepsza już będzie ta Delta czy ten Fortron?? Wszystkie mają te całe filtry zabezpieczające więc chyba nie wybuchnie mi tam nic i nie spali sprzętu??

Wogóle to jest jakieś porównanie tego obecnego mojego zasilacza (Deer 350W 3 latka na karku będzie miał) z tym zasilaczem Delty lub Fortrona?? Sorki za głupie pytania ale ja za bardzo się na tym nie znam.

Co sądzicie o tym sprzęcie Fortron http://www.allegro.pl/item203944504_ultra_...ier_10zl_f.html okazuje się, że mam tylko 70 zł i ani centa więcej (okazuje się, że matula nie dołoży się do sprzętu)

Czy ten zasilacz nie zniszczy mi mojego sprzętu?? O to się najbardziej boję:(( bo sam to wszystko ze swoich pieniędzy kupowałem:((

nie ma co nawet porównywać Delty lub Fortrona do tego (zasilaczopodobnego) Deera :mur: :blink: Edytowane przez Shymeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz delte, bo te fortrony to lepsze nie sa(jakies poserwisowe itp. na allegro sprzedaja, polecilem mojemu znajomemu go kupic i co jakis czas nie chcial sie wlaczyc), za prawdziwego to musialbys zaplacic 40$. Co do tych niby "tylko" 350W to zobacz co moj modecom mc kupiony rok temu za 109zl ciagnie(+ 5 dodatkowych wentyli) i zadnych zwiech resetow itp.

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz delte, bo te fortrony to lepsze nie sa(jakies poserwisowe itp. na allegro sprzedaja, polecilem mojemu znajomemu go kupic i co jakis czas nie chcial sie wlaczyc), za prawdziwego to musialbys zaplacic 40$. Co do tych niby "tylko" 350W to zobacz co moj modecom mc kupiony rok temu za 109zl ciagnie(+ 5 dodatkowych wentyli) i zadnych zwiech resetow itp.

Popieram.

Do autora tematu troche smiesznie to brzmi POTWOR:D juz myslalem ze jakies dwa jajca z SLI 8800 ultra;D a tu kaszanka taka;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram.

Do autora tematu troche smiesznie to brzmi POTWOR:D juz myslalem ze jakies dwa jajca z SLI 8800 ultra;D a tu kaszanka taka;D

Również oddaje głos na Delte z allegro, moj ciasteczkowy potwór z siga również zasilany jest tym zasilatorkiem.

Pomimo wątpliwego pochodzenia tych Delt bardzo dużo forumowiczów je ma, a jeszcze nikt sie nim nie sparzył a wręcz przeciwnie, chwalą sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry temat przyciąga:)

Jeszcze jedno pytanko. Czy dobry zasilacz 350W starczy do tego configa, który podałem na początku?? Zastanawiałem się nad Deltą 350W.

Wogóel to co jest ważne?? To 350W czy te wartości: 12V(18A) 5V(30) 3.3V(22) [takie wartości ma w przybliżeniu ta Delta 350W]

Boję się, że wyskoczy mi jakiś komunikat, że za mało ma mocy. Mój kolega miał jakiegoś nonamea 350 i mu wyskakiwał taki komunikat więc sobie zmienił na Fortrona 400W i było ok. A ja się zastanawiam, czy ten mój komp wytrzyma przy tej 350 Delty.

Moja karta graficzna nie ma dodatkowego wejścia na zasilanie (bierze tylko z płyty głównej).

I ostatnie pytanie. Bo zasilacze mają tak, że np. w 350W to 200 idzie na płytę główną a reszta na napędy. I jeżeli mi nie starczy na płycie te 200 to on będzie dociągał z tych napędów czy nie??

PROSZĘ o odpowiedz. Dziękuję wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek: AMD Athlon 64 3700 San Diego

Grafika: GainWard GeForce 7600 GT 256MB BLISS

Pamięć: 512 mega DDR

Muzyczna: Creative SB live 24 bit

Płyta główna: ASUS A8V-VM SE

1 twardy dysk i 1 DVD

Cooler: Cooler Master Hyper TX

Taki zestaw w życiu się nie zbliży do 200W, nawet po mocnym OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry temat przyciąga:)

Jeszcze jedno pytanko. Czy dobry zasilacz 350W starczy do tego configa, który podałem na początku?? Zastanawiałem się nad Deltą 350W.

Wogóel to co jest ważne?? To 350W czy te wartości: 12V(18A) 5V(30) 3.3V(22) [takie wartości ma w przybliżeniu ta Delta 350W]

Boję się, że wyskoczy mi jakiś komunikat, że za mało ma mocy. Mój kolega miał jakiegoś nonamea 350 i mu wyskakiwał taki komunikat więc sobie zmienił na Fortrona 400W i było ok. A ja się zastanawiam, czy ten mój komp wytrzyma przy tej 350 Delty.

Moja karta graficzna nie ma dodatkowego wejścia na zasilanie (bierze tylko z płyty głównej).

I ostatnie pytanie. Bo zasilacze mają tak, że np. w 350W to 200 idzie na płytę główną a reszta na napędy. I jeżeli mi nie starczy na płycie te 200 to on będzie dociągał z tych napędów czy nie??

PROSZĘ o odpowiedz. Dziękuję wszystkim

Hehe możesz być pewien że noname vel. codegen bardzo 'jasno' oznajmi jak mu braknie mocy =] Komunikaty o za niskiej mocy wyświetlane są tylko w przypadku kart mających dodatkowe złącza do zasilania i jak sie ich nie podepnie.

Nie patrzy się tylko na tabliczki tylko na obciążenia poszczególnych linii - w dzisiejszych konfigach liczy się szczególnie ta 12V.

Tabliczka na Delcie 350AB mówi żeby obciążenie 12V1 i 12V2 nie przekraczało 300W. Po mocnym OC będziesz miał jeszcz duży zapas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje:) Czuję się pewniejszy.

Wiem już, że wemę tego zasilacza firmy Delta lub ewentualnie Fortrona 350W. Tylko na allegro trafiłem na 2 różne modele. Jeden to model z tym dużym wiatrakiem 12 cm. Podobno te zasilacze są nowsze i lepsze od tych "zwykłych" bez tego dużego wiatraka...?? Czy to prawda??

Oto adres do tych dwóch zasilaczy:

Delta z dużym wiatrakiem: http://www.allegro.pl/item200523670_delta_...es_fvat_ss.html

Delta z małym wiatraczkiem: http://www.allegro.pl/item201620736_delta_...owych_plyt.html

Z tego co zauważyłem ten drugi (a więc ten niby gorszy) jest droższy.

Fortron: z waitrakiem: http://www.allegro.pl/item202623054_mega_p...x_sata_pci.html

Fortron bez dużego wiatraka: http://www.allegro.pl/item204509348_fortro...sata_gw_ss.html

Który z tych zasilaczy jest najlepszy?? Prosze uprzejmie o odpowiedz. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Oto adres do tych dwóch zasilaczy:

Delta z dużym wiatrakiem: http://www.allegro.pl/item200523670_delta_...es_fvat_ss.html

Delta z małym wiatraczkiem: http://www.allegro.pl/item201620736_delta_...owych_plyt.html

Z tego co zauważyłem ten drugi (a więc ten niby gorszy) jest droższy.

Delta z dużym wiatrakiem ma jedną linie 12V, ta z małym ma za to 2 linie 12V i bardziej nadaje sie do nowych kompów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego drugiego z małym wiatrakiem i dwoma liniami 12V.

Tylko się zastanawiam, bo na płycie głównej mam 2 wejścia na power: 12v i 24 pin (wiecie o co chodzi). No i bo tam są te dwie ścieżki 12V - czy to będzie pasować?? Czy te dwie ścieżki są w tym zasilaczu a wychodzi jeden kabelek - właśnie ten 12V (tam są 4 kabelki - 2 żółte i 2 czarne) czy wychodzą dwa kabelki 12V?? No chyba, że te dodatkowe 4P dodane do 20 pinów to jest właśnie ta druga ścieżka?? Jak to jest??

Trochę debilne pytanko ale tak to już jest z nowicjuszami:/

PS. I mówicie na bank, że ten zasilacz bez problemu da sobie radę z moim komputerem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego drugiego z małym wiatrakiem i dwoma liniami 12V.

Tylko się zastanawiam, bo na płycie głównej mam 2 wejścia na power: 12v i 24 pin (wiecie o co chodzi). No i bo tam są te dwie ścieżki 12V - czy to będzie pasować?? Czy te dwie ścieżki są w tym zasilaczu a wychodzi jeden kabelek - właśnie ten 12V (tam są 4 kabelki - 2 żółte i 2 czarne) czy wychodzą dwa kabelki 12V?? No chyba, że te dodatkowe 4P dodane do 20 pinów to jest właśnie ta druga ścieżka?? Jak to jest??

Trochę debilne pytanko ale tak to już jest z nowicjuszami:/

PS. I mówicie na bank, że ten zasilacz bez problemu da sobie radę z moim komputerem??

Zasilacz ma zarówno złącze ATX 24pin oraz P4 (4-pin), 350AB spokojnie ujażmi Twojego potwora, nie martw się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Delty jak i zarówno Fortrony są powyjmowane ze starych sprzętów "poniemieckich", bo nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda ci nówki za 40 zł i jakoś wszystkim jak na razie działają, więc wstrzymaj się z takimi komentarzami ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Delty jak i zarówno Fortrony są powyjmowane ze starych sprzętów "poniemieckich", bo nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda ci nówki za 40 zł i jakoś wszystkim jak na razie działają, więc wstrzymaj się z takimi komentarzami ;).

Witam! Podepnę się do tematu :-) sprzęt mam jak w podpisie. Czy mój fortron udźwignie zmianę grafiki na ASUS 8800GTS 320MB ? Nie bardzo mam kasę na razie na zmianę zasilacza... A odpowiedzi na forum nie znalazłem - wszędzie tylko ten Huntkey albo Chieftec :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Podepnę się do tematu :-) sprzęt mam jak w podpisie. Czy mój fortron udźwignie zmianę grafiki na ASUS 8800GTS 320MB ? Nie bardzo mam kasę na razie na zmianę zasilacza... A odpowiedzi na forum nie znalazłem - wszędzie tylko ten Huntkey albo Chieftec :P

jest 50% szansy, ja bym nie ryzykował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ze podepninam sie pod temat, ale troche nie zabardzo obeznany jestem w nowym sprzecie. :(

Chcialbym kupic zasilacz do czegos takiego: p4 2.4 [prescott], ic7g, 1024ram+, 6600gt - lecz niestety nie mam pojecia w co zainwestowac.

Bardziej sklanialbym sie na cos bardziej markowego niz Delta, np Chieftec. Moglbym prosic o jakies rady?

Mysle ze cena wchodzaca w gre to jakies ~100zl, ewentualnie moze troszke wiecej - max 200. Prosilbym o zasilacze w jednym i drugim segmencie cenowym.

Pozdro.

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj sprzet:

-Gainward GeForce 8800gts 320mb

-Abit KN9

-AMD X2 3600+

-OCZ System Elite 2x1024mb cl5 667mhz

Czy te zasilacze pociagna ten konfig :

-Seasonic S12-380 380W

-Tagan 380-U01 380W

-Huntkey HK-350AP 350W

-Chieftec GPS-450AA-101A 450W

Nie bedzie zadnego OC , liczy sie komfort pracy ,cisza,moc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi