Skocz do zawartości
°°°

Cooler Master Elite 330 (rc-330)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja właśnie stałem się posiadaczem

Cooler Master Elite 331. Obudowa jest świetna! - Lekka blacha, wygodnie się ją otwiera, nie rysuje się łatwo, wygodne montowanie komponentów. Zdecydowanie polecam! To jest praktycznie to samo co 330, tyle że ma inny przód, który bardziej mi się podoba.

Dołączam się do tematu, gdyż nie wiem jak zdjąć przedni panel, w instrukcji nic nie ma. POMOCY?

EDIT:

OK, poradziłem sobie. Okazało się, że wystarczy odkręcić drugą stronę obudowy i przycisnąć plastikowe bolce w środku. Łatwo odskoczyła.

Edytowane przez Moloch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 2 dni też jestem szczęśliwym posiadaczem tej obudowy, jest bardzo dobra, ma tylko jedną wadę, przyciski i diody umieszczone tak, że nie da się na zewnątrz zamontować wiatraka z przodu obudowy, a ja się wcześniej zaopatrzyłem w 130mm wiatrak TT, który da się zamocować tylko w jedną stronę, ale długie śruby załatwiły sprawę, no i dysk trochę wystaje z zatoki, bo wentylator jest zamocowany wewnątrz :) . I jeszcze taka sprawa, jak podłączyć przedni panel audio, składałem już dwa kompy z tą obudową, jeden mój z płytą Asus A8N5X i znajomym z Abit IP-35e i podłaczałem FP Audio zgodnie z instrukcjami dołączonymi do płyt, ale i u mnie i u znajomych nie działa, jak to podłączyć :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 2 dni też jestem szczęśliwym posiadaczem tej obudowy, jest bardzo dobra, ma tylko jedną wadę, przyciski i diody umieszczone tak, że nie da się na zewnątrz zamontować wiatraka z przodu obudowy, a ja się wcześniej zaopatrzyłem w 130mm wiatrak TT, który da się zamocować tylko w jedną stronę, ale długie śruby załatwiły sprawę, no i dysk trochę wystaje z zatoki, bo wentylator jest zamocowany wewnątrz :) . I jeszcze taka sprawa, jak podłączyć przedni panel audio, składałem już dwa kompy z tą obudową, jeden mój z płytą Asus A8N5X i znajomym z Abit IP-35e i podłaczałem FP Audio zgodnie z instrukcjami dołączonymi do płyt, ale i u mnie i u znajomych nie działa, jak to podłączyć :) ?

Dokładnie,trzeba wtyczke audio w standardzie HD chyba że będziesz główkował i pokombinujesz hehe z pinami :)

jak to sie nie da zamontować wentylatora z przodu ?? czemu niby sie nie da ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to sie nie da zamontować wentylatora z przodu ?? czemu niby sie nie da ?

Ano się nie da, bo w miejscu gdzie powinno dać się przykręcić wentylator jest plastikowa skrzynka z przyciskami i diodą. Można go przykręcić, ale od wewnątrz a nie "w" przednim plastiku.

Dokładnie,trzeba wtyczke audio w standardzie HD chyba że będziesz główkował i pokombinujesz hehe z pinami

No w Abicie jest HD Audio, ale w instrukcji do tej płyty są dwa schematy połączeń, jeden dla HD i drugi dla zwykłego AC'97, i podłączyłem według tego drugiego, a mój Asus nie ma w ogóle HD :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w Abicie jest HD Audio, ale w instrukcji do tej płyty są dwa schematy połączeń, jeden dla HD i drugi dla zwykłego AC'97, i podłączyłem według tego drugiego, a mój Asus nie ma w ogóle HD :) .

To zdanie to dla mnie czysta abstrakcja... Musisz sprawdzic jaka wtyczke ma ta obudowa - powinno pisac ;-) No i oczywiscie wedlug tego podlaczyc do plyty. Proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a w czym to przeszkadza że wentylator przykręcasz od środka obudowy a nie od zewnątrz ??icon_smile3.gif

tak też zrobiłem, ale dysk wystaje z zatoki 3,5", a ja kupiłem taki wentylator, więc żeby mi wciągał powietrze z przodu obudowy potrzebowałem długich śrub, ale od czego ma się kumpli z warsztatami :) .

To zdanie to dla mnie czysta abstrakcja... Musisz sprawdzic jaka wtyczke ma ta obudowa - powinno pisac icon_wink.gif No i oczywiscie wedlug tego podlaczyc do plyty. Proste.

To może inaczej, schemat zwykłego AC'97 w instrukcjach do Abita i Asusa wygląda następująco:

2 4 6 - 10

* * * x *

* * * * *

1 3 5 7 9

gdzie "*" to piny, a "x" to brak pinu :)

Obudowa ma wtyczkę złożoną z 5 oddzielnych pinów: MIC-power (pin nr 1), MIC-in (pin nr 3), Ground (pin nr 2), Left out (pin nr 5), Right out (pin nr 9) - numery pinów według instrukcji do płyt głównych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tym przedziale cenowym (do 150zł) znajdę coś lepszego od cooler mastera?

Czy może lepiej kupić to:

http://allegro.pl/item263347034_obudowa_an...a_gwar_bcm.html

Szefuncia raczej nie chcę, nie podobają mi się te obudowy.Grunt żeby miała jak najmniej błyskotek i lampek na froncie ;]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory że odgrzebuje temat ale po co zakładać nowy. Mam pytanie czy chłodzenie TR Ultra-120a zmieści się do Elite 331 pionowo czy zasialcz jest za nisko? Najlepiej niech ktoś odpowie kto ma takie zestawienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki że odgrzebuje stary temat ale niechcę zaśmiecać forum nowym. Również jestem nieszczęśliwym posiadaczem tej obudowy i mam pytanie, przy wkładaniu dysku twardego oraz napędów optycznych jest tak ciasno że boki tych napędów się po prostu rysują strasznie, czy to tylko ja tak mam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi