Skocz do zawartości
DiJo

Jak Zmienić Akustyke Pokoju?

Rekomendowane odpowiedzi

siemka, mam taki dość dziwny problem ;) gdy słucham muzyki, nawet cicho, na podładze albo na biurku da się wyczuć drgania w rytm muzyki... ale basu nie widać ani nie słycha ;) próbowałem różnych ustawień kolumn, ale zawsze jest tak samo, basik słychać tylko pod biurkiem, albo poza pokojem :( Pokój ma wymiary 3x5m, dłuższe ściany są prawie puste a na krótszych jest okno i drzwi (po przeciwnych stronach). Da się jakoś poprawić akustyke? Myślałem nad kupieniem dywaniku, albo żeby powiesić coś na ścianach, tylko niewiem zabardzo co, żeby jakoś wmiare ładnie to wyglądało :] Nie chce kupować żadnych gąbek ani obwieszać ścian zasłonami (tak znalazłem w necie). Jakieś propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sub w koncie sprawi że basy sięrozejdą odrobine po pokoju ale za to będą miały tendencję do buczenia, lepszym rozwiązaniem będzie raczej ustawienie głośników na jakimś podwyższeniu. Ewentualnie samprubuj je jakoś poprzestawiać i zobaczyć tego efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idę o zakład że większość forumowiczów mających zestawy z subem posiada mniejszy pokój :wink:

nie mam suba :P 2x Tomsil mistral (takie 2 podłogowe kolumny ;) ) Docelowo mają być w 2 razy większym pomieszczeniu, jednak narazie są tu gdzie są :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytaj jeszcze raz mój ostatni post ;)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

nie mam suba :P :damage_wall:

btw. głosniki nie stoją na kolcach, tylko na 4 warstwach dość grubego filcu. A te pułapki to jak wyglądają? :)

Edytowane przez DiJo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

basik słychać tylko pod biurkiem, albo poza pokojem :(

Sposoby, które stosujesz obniżają poziom wyższych częstotliwości, czyli poprawiają słyszalność basu. Jednak normalnie do takiego celu stosuje się korektor barwy dźwięku ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, z tym subem to się zamyśliłem.

1. Kolumny na kolce koniecznie. Stawiając bliżej roku pokoju uzyskasz zwiększenie ilości basu ( nie zawsze korzystne ).

2. Pułapki basowe zostaw na razie to bardziej zaawansowane rozwiązani i wymaga dokładnych pomiarów

3. Z tanich rozwiązań spróbuj walce za kolumnami

Jak możesz daj zdjęcie ustawienia i schemat pokoju wraz z meblami.

Edytowane przez Skibi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może po prostu te głośniki mają słaby bas? i dopiero jak coś Ci je zasłoni to go słyszysz. niskie częstotliwości najlepiej się rozchodzą, więc przez biórko lub ściany je słyszysz - wyższe są stłumione. w takim wypadku pomoże jedynie equalizer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jeden sposób. W miejscu, w którym chcesz aby był bas postaw subwoofer, a następnie poszukaj w pokoju gdzie bas jest największy, i tam postaw suba. Powinno pomóc. Co do kolców posłuchaj Skibusa, dzięki nim bas będzie przenoszony tylko powietrzem, a nie podłogą, meblami etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać nie każdy potrafi czytać ze zrozumieniem.... w co drugim wiersez ktoś pisze o subie, jak go ma ustawić... :P

Nie wiem czy to pomoże w tym przypadku, ale u mnie na zbyt mocny bas pomógł equalizer w foobarze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaak sub'a nie mam i nie bede miał, więc go nie ustawie tak jak chcecie :) Co do głośników, to patrzyłem w drugim pokoju, troszke większym i chyba bardziej wytłumionym, to głośniczki grają bardzo przyjemnie - nie to co u mnie :( Zastanawiam się jeszcze nad powieszeniem ich pod sufitem w rogach pokoju, skierowanych troche w dół. A co do odsuwania od ściany, to mało dało. Bassreflexy są z przodu :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do odsuwania od ściany, to mało dało. Bassreflexy są z przodu :]

Dlatego mało dało :) Możesz załączyć ( na obrazku, narysuj w paincie) jak masz umeblowany pokuj, gdzie stoją kolumny i w jakim miejscu Ty siedzisz podczas odsłuchu? Wtedy coś się wymyśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w załączniku mój pokoik :] Te żółte słoneczka to miejsca gdzie najczęściej siedze (z lewej przed kompem i na łóżku jak na stolik przestawie lcd - do filmów). Te kolorowe kwadraciki, to miejsca gdzie próbowałem dawać kolumny; jeden kolor - jedno ułożenie :)

post-132161-1181763761_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumny ustaw tak, jak te niebieskie. Stolik przesuń bardziej na środek pokoju. Jeżeli ustawisz odpowiednio kolumny będziesz miał ciekawy efekt, bez większego przemeblowania to jest najoptymalniejsze rozwiązanie :D

Edytowane przez Sylwek_007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sylwek dobrze gada :) Zostaw tak jak jest na niebiesko. Sciana z szafami jest oki ale nad biurkiem coś możesz zapodać (jakieś fiku miku do wystroju) i ewentualnie spróbuj położyć coś ciężkiego na kolumny bo to też daje poprawę.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakbym powiesił je nad biurkiem? :] Z lewej strony obrazka jest okno i na tej ścianie jest troche różnych pierdułek ;) A co d kolców to co one dają? Rozumiem, że mogą tłumić jakieś wyższe częstotliwości, ale dużych drgań, o niskiej częstotliwości chyba nie usuną :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie chcesz przemeblować całego pokoju, to zostaw tak, jak jest z tym, że przesuń stolik bardziej na środek. Co do kolców to troszke sobie pomyliłeś kolce z.... Czyms innym :). Kolce nie ruszają wysokich częstotliwości, są nie zbedne z tego powodu, że dzięki nim bas jest przenoszony powietrzem. Nie drga podłoga, meble etc. Sam dźwięk z głośnika przenoszony tylko powietrzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi