Gość [RONIN] Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Witka. Wszystko w życiu się zmienia i tak postanowiłem ZNACZNIE uciszyć mojego kompa i inwestuje w WC. Chciałbym wyposażyć swojego C2D w coś naprawdę fajnego i mój wybór padł na bloczek Frost 3 Duo. Ale że bloczek nie jest tani (120 zł nówka) chciałbym się wcześniej zapytać czy ktoś już ma tego bloka na P5N-E SLI? Trudno wywnioskować po zdjęciach czy oby napewno wszedł by na to mobo... Kolizja z radiatorem chipsetu? Seria tranzystorów zaraz przy sockecie? Inne niebezpieczeństwa i niedogodności? Tym bardziej że Frosty nie jest mały: Prosił bym o rady...jakieś..... ...aha....jakby co to TANIE bloki proponujcie :unsure: Edytowane 10 Czerwca 2007 przez [RONIN] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 http://allegro.pl/item201611771_mnp_prison...kosc_fv_gw.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 ' date='10 cze 2007, 01:22' post='2643181'] Prosił bym o rady...jakieś..... ...aha....jakby co to TANIE bloki proponujcie :unsure: hmmm Frost do wydajnych nie należy, a cena lekko nie do przyjęcia więc jeśli chodzi o blok tani a dobry to popieram przedmówcę - victor89. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) hmmm Frost do wydajnych nie należy, a cena lekko nie do przyjęcia więc jeśli chodzi o blok tani a dobry to popieram przedmówcę - victor89. i byłbym zapomniał dodać, kup ati bo na pewno jest lepsze od nV :lol: to forum mnie zabija :ploom: // Co do bloku - wejdzie - są płyty, które mają bardziej zapchane okolice socketu i wchodzi, zresztą na pewno się ktoś wypowie kto go ma na p5n. edit: http://forum.purepc.pl/index.php?act=Searc...=%2Bfrost+p5n-e http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...;hl=frost+p5n-e Edytowane 10 Czerwca 2007 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 i byłbym zapomniał dodać, kup ati bo na pewno jest lepsze od nV :lol: to forum mnie zabija :ploom: // Co do bloku - wejdzie - są płyty, które mają bardziej zapchane okolice socketu i wchodzi, zresztą na pewno się ktoś wypowie kto go ma na p5n. edit: http://forum.purepc.pl/index.php?act=Searc...=%2Bfrost+p5n-e http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...;hl=frost+p5n-e Zgodze sie z Toba w 100% kszonek. Nikt nie zrobil jeszcze porownania ktory blok jest wydajniejszy wiec pisanie ze F3D jest gorszy od Prisona to lekkie przegiecie. Ehhhh i jeszcze ta aukcja i jej opis screeny z przed potopu. ehhhh n/c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Tja, też mam dylemat z tymi blokami... Czy jest jakaś wyższa instancja co by obiektywnie ocenić : Frost czy Prison? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Tja, też mam dylemat z tymi blokami... Czy jest jakaś wyższa instancja co by obiektywnie ocenić : Frost czy Prison? W tej chwili nie. Forum jest podzielone, coś w deseń nv/ati czy intel/amd - czyli nic się nie dowiesz obiektywnego. Jet-pc nie testuje, a to była najwyższa instancja, jarogniew testuje jakieś [ciach!]a ( :lol: nie żebym miał coś do Swiftecha, ale ;) ) zamiast zając się tym co ważne - pozostaje czekać. edit: o! [ciach!]o jest w cenzurze? nie widziałem ;) Edytowane 10 Czerwca 2007 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Hm, czy dobrze wyczytałem wyżej że te screeny na aukcji Prisona są zabytkowe? Może gdzie świeższe dostanę? Generalnie skłaniałbym się ku Prisonowi na cpu, bo tańszy i Frostowi na gpu, bo tańszy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) ' date='10 cze 2007, 01:22' post='2643181'] Witka. Wszystko w życiu się zmienia i tak postanowiłem ZNACZNIE uciszyć mojego kompa i inwestuje w WC. bla bla bla Kszonek powiedział , że wejdzie , może priv na samhain`a ? 2643350[/snapback] hmmm Frost do wydajnych nie należy, a cena lekko nie do przyjęcia więc jeśli chodzi o blok tani a dobry to popieram przedmówcę - victor89. dobrze !!! rozumiem ze masz w domu czarodziejska kule i widzisz jaki blok jest najwydajnieszy ? Wrozka sie znalazla ... Juzef -> tak te wykresy z jet-pc sa nieaktualne. Nowych narazie nie ma Edytowane 10 Czerwca 2007 przez banditos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexor6 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Wydajność wydajnością , ale w takiej sytuacji na pewno brałbym produkt z tzw. pewnej ręki. Sam daje pełną gwarancję a produkty Kyńka - nie chcę komentować tych topików gdzie toczono prawdziwe boje o uznanie reklamacji. Gdzieś czytałem test Jaro porównujący Frosta , G-flowa i Swiftecha Apogee. Biorąc pod uwagę cenę różnica 1-2 stopni to rewelacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 OK, skoro już Orgiusz przeniósł mój topic do tego działu (sam troszkę się bałem by nie narażać się na krytykę czy wyśmianie) to przedstawię resztę sprzętu który planuje skompletować. I tak: Chłodnica => Black Water Advanced 121 Rev 2.0 Wentylator => Scythe Kamikaze 120 mm (wyłumaczę dlaczego: manualna regulacja obrotów wentylatora na śledziu) Blok => Frost 3 Duo (skoro wchodzi na Asus'a to przy nim zostanę) Pompka => Coolriver Rev 2 (bo ma 12V z molex'a) Węże => Innovatek 8x10mm Płyn - Feser Onne Blue (na poczatek wole kupić coś gotowego) Złączki skręcane 1/4' + dystansówki do chłodnicy. Tyle minimum. Z czasem może pomyśli się więcej. Jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu zacznę się już kompletować chłodzonko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 ' date='10 cze 2007, 15:02' post='2643694'] OK, skoro już Orgiusz przeniósł mój topic do tego działu (sam troszkę się bałem by nie narażać się na krytykę czy wyśmianie) to przedstawię resztę sprzętu który planuje skompletować. I tak: Chłodnica => Black Water Advanced 121 Rev 2.0 Wentylator => Scythe Kamikaze 120 mm (wyłumaczę dlaczego: manualna regulacja obrotów wentylatora na śledziu) Blok => Frost 3 Duo (skoro wchodzi na Asus'a to przy nim zostanę) Pompka => Coolriver Rev 2 (bo ma 12V z molex'a) Węże => Innovatek 8x10mm Płyn - Feser Onne Blue (na poczatek wole kupić coś gotowego) Złączki skręcane 1/4' + dystansówki do chłodnicy. Tyle minimum. Z czasem może pomyśli się więcej. Jak dobrze pójdzie to w tym tygodniu zacznę się już kompletować chłodzonko :) Hmmmm zestawik moze byc. Tylko nie wiem czy nie wartoby bylo dolozyc i kupic chlodnicy 2*120mm. Byloby juz na wyrost pod blok na NB/gpu. 40 pln +plus wentyl. Wentyle moze np Fandery maja potencjometr :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Hmmmm zestawik moze byc. Tylko nie wiem czy nie wartoby bylo dolozyc i kupic chlodnicy 2*120mm. Byloby juz na wyrost pod blok na NB/gpu. 40 pln +plus wentyl. Wentyle moze np Fandery maja potencjometr :> Nie no, oczywiście że to nie problem dołożyć kilka złotych na większą chłodnice i dodatkowy wentyl ale pojawia się u mnie inny dylemat. Chłodnica na jeden wentyl weszła by mi na tylną ścianę obudowy przy miejscu dla fana. W przypadku dłuższej chłodnicy już muszę ją wyprowadzić poza obudowę a to oznacza wiercenie dziur na węże. Chciałem tego właśnie uniknąć (na razie, póki obudowa nowa). Z drugiej strony max chłodziła by dwa elementy - cpu i nb. Gpu, póki co sobie daruje. 7600GS nie grzeje się aż tak mocno, a nie jestem nałogowym graczem by inwestować w coś nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Wydajność wydajnością , ale w takiej sytuacji na pewno brałbym produkt z tzw. pewnej ręki. Sam daje pełną gwarancję a produkty Kyńka - nie chcę komentować tych topików gdzie toczono prawdziwe boje o uznanie reklamacji. (...) No sorry Ciebie, ale to było kiedyś, teraz Kyniek daje pełną pisemną GW, także nie widze tutaj problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexor6 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Możliwe ale uważam że do czasu następnej wpadki. Dla mnie osobiście ktoś po tylu wpadkach jest niegodny zaufania raz na zawsze. Dla świętego spokoju unikam takich sprzedawców , ale może jestem w błędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Juzef -> tak te wykresy z jet-pc sa nieaktualne. Nowych narazie nie ma :lol2: Mylisz się. Są nowsze. Pomijając, że testowany był zupełnie inny blok, to screeny z wykresów @ jetpc pokazują sytuacje w lidze jaka była po teście prisonów. Potem były przetestowane inne bloki, które pobiły prosiona... ale po co pisać o tym w aukcji?, skoro można perfidnie wciskać ludziom, ze prison nie ma żadnych konkurentów, którzy byliby wydajniejsi... Jak dla mnie to jest paranoja.... Wiele osób już się na Kyńku nacięło, niektórzy nie mieli problemów i zachwalają te bloki - są tanie, dobra, są wydajne - zgadza się, ale pisanie, że są wydajniejsze od Frosta3, bez żadnego potwierdzenia jest przesadne, nie mówię, że Frost jest wydajniejszy, ale tekst "Frost do wydajnych nie należy" jest kompletną bzdurą. Skoro F3D jest niewiele gorszy od Apogee to z pewnością "należy do wydajnych", ale czy jest lepszy czy gorszy ciężko ocenić bez testu. Dlatego wybór Frost - Prison jest ciężki, wydajność podobna (nie wiadomo, który lepszy) cena większa w przypadku F3D, ale pewniejsza marka (imo, nigdy nie kupowałem ani w Realitynet.pl, ani na allegro u Kyńka). No sorry Ciebie, ale to było kiedyś, teraz Kyniek daje pełną pisemną GW, także nie widze tutaj problemu. Zalegalizowanie działalności raczej dużo nie zmieni, odzywki Kyńka do osób żalących się na jego usługi na forum były jakie były, nic nie zmieni tego, ze swoich klientów miał głęboko gdzieś... może teraz jest inaczej, może zrozumiał, że o klientów trzeba dbać, czasem nawet na tym tracąc $ lecz zyskując zaufanie, ale prawda jest taka, że dużo osób było nie zadowolonych i wcale nie chciał tego zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Mylisz się. Są nowsze. Pomijając, że testowany był zupełnie inny blok, to screeny z wykresów @ jetpc pokazują sytuacje w lidze jaka była po teście prisonów. Potem były przetestowane inne bloki, które pobiły prosiona... ale po co pisać o tym w aukcji?, skoro można perfidnie wciskać ludziom, ze prison nie ma żadnych konkurentów, którzy byliby wydajniejsi... Jak dla mnie to jest paranoja.... Wiele osób już się na Kyńku nacięło, niektórzy nie mieli problemów i zachwalają te bloki - są tanie, dobra, są wydajne - zgadza się, ale pisanie, że są wydajniejsze od Frosta3, bez żadnego potwierdzenia jest przesadne, nie mówię, że Frost jest wydajniejszy, ale tekst "Frost do wydajnych nie należy" jest kompletną bzdurą. Skoro F3D jest niewiele gorszy od Apogee to z pewnością "należy do wydajnych", ale czy jest lepszy czy gorszy ciężko ocenić bez testu. Dlatego wybór Frost - Prison jest ciężki, wydajność podobna (nie wiadomo, który lepszy) cena większa w przypadku F3D, ale pewniejsza marka (imo, nigdy nie kupowałem ani w Realitynet.pl, ani na allegro u Kyńka). Zalegalizowanie działalności raczej dużo nie zmieni, odzywki Kyńka do osób żalących się na jego usługi na forum były jakie były, nic nie zmieni tego, ze swoich klientów miał głęboko gdzieś... może teraz jest inaczej, może zrozumiał, że o klientów trzeba dbać, czasem nawet na tym tracąc $ lecz zyskując zaufanie, ale prawda jest taka, że dużo osób było nie zadowolonych i wcale nie chciał tego zmienić. hm.. prison został pobity FAKT, dokładnie bodajże przez blok Termita, ale jak dobrze wiemy to on już tych bloków nie produkuje więc palma pierwszeństwa przechodzi.. To co napisałem o froscie wzorowalem sie wyłącznie na dot. produktach jak i opinii kolegi który ów blok posiada, jeśli kogoś uraziłem to przepraszam bardzo :), lecz skoro nie było testow to skąd wiesz że "jest niewiele gorszy od Apogee ??" Kyńka już zostawmy w spokoju nie napisał tu żadnego zdania a przy każdym temacie o jego bloku ludzie wytykają jego polityke marketingową ludzie LOOOOZZZZZ, starczy, jak dla mnie może nawet pisać że bedzie je eksportowal w kosmos, LOTTO MI TO. :) :D Panowie nie ma już sie co kłócić czy spierać, założyciel tematu chce konk. odpowiedzi z przykładami a nie pie..... pozdrooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 hm.. prison został pobity FAKT, dokładnie bodajże przez blok Termita, ale jak dobrze wiemy to on już tych bloków nie produkuje więc palma pierwszeństwa przechodzi..idąc tym tokiem myślenia bloku grzecha nukleona i innych też nie powinno być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexor6 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Ten test przeprowadzony przez Jaro udowadnia wydajność Frosta3Duo względem Apogee i G-Flowa. No chyba , że ktoś podważy wiarygodność testów Jarogniewa. Osobiście nie radziłbym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Ten test przeprowadzony przez Jaro udowadnia wydajność Frosta3Duo względem Apogee i G-Flowa. No chyba , że ktoś podważy wiarygodność testów Jarogniewa. Osobiście nie radziłbym. :oops: :oops: Test na jednordzeniowym AMD nie pokazuje jak wyglądać to będzie na c2d:(, na wyniki na Core2Duo trzeba poczekać , a różnice mogą być inne większe/mniejsze (?!?) mam nadzieję, że uda nam się szybko zrobić f3d. Dużo kontrowersji budzi bloczek, a sam jestem ciekaw jak będzie na c2d ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 idąc tym tokiem myślenia bloku grzecha nukleona i innych też nie powinno byćMoże jedna sztuka by się znalazła :wink: hyh A co do bloków to szczerze powiedziawszy ja kierowałbym się wyglądem i ogólnym designem całości układu - ale to ja :) A co do wydajności to bardziej zastanowiłbym się nad doborem wentylatorów i chłodnicy. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Widzę że poruszyłem jakiś temat rzeke. Czy ta dyskusja ma mi w czymś pomóc? Ja chce tani i wydajny bloczek. Mój C2D nie jest wykręcony do nie wiadomo jakich wartości żeby stosować jakieś super bloki. Chce coś na początek. To wszystko :lol2: Jeżeli miałbym temperatury mniejsze niż teraz na Freezerze 7 Pro to już dla mnie byłby WIELKI sukces. Zwłaszcza, że poziom hałasu powinien ulec zmniejszeniu, w założeniu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 hm.. prison został pobity FAKT, dokładnie bodajże przez blok Termita, ale jak dobrze wiemy to on już tych bloków nie produkuje więc palma pierwszeństwa przechodzi.. Nie tylko przez blok, termita. to, że flowpin nie jest już produkowany to nie oznacza, że screen ma być starszy - swego czasu też w aukcji był ten screen, a inne bloki, które były wydajniejsze były w sprzedaży. To co napisałem o froscie wzorowalem sie wyłącznie na dot. produktach jak i opinii kolegi który ów blok posiada, jeśli kogoś uraziłem to przepraszam bardzo :), lecz skoro nie było testow to skąd wiesz że "jest niewiele gorszy od Apogee ??" Test był, ale było to porównanie z apogee i g-flowem, więc nie jest on odniesieniem do Prisona. Kyńka już zostawmy w spokoju nie napisał tu żadnego zdania a przy każdym temacie o jego bloku ludzie wytykają jego polityke marketingową ludzie LOOOOZZZZZ, starczy, jak dla mnie może nawet pisać że bedzie je eksportowal w kosmos, LOTTO MI TO. :) :D Dobra, ale ewidentne kłamanie w aukcji to jednak jest co najmniej nie w porządku. Od tego czasu wyszło wiele bloków sprzedawanych legalnie (i nie legalnie) na polskim rynku, które były wydajniejsze od Prisona, ale Kyniek mimo że został o tym poinformowany nie zmienił opisu - może Tobie to lotto, ale jest to perfidne okłamywanie klientów. Panowie nie ma już sie co kłócić czy spierać, założyciel tematu chce konk. odpowiedzi z przykładami a nie pie..... I takim konkretnym przykładem jest link do aukcji, gdzie jest napisane, że Prison jest najlepszy i żaden inny blok nie jest od niego wydajniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) I takim konkretnym przykładem jest link do aukcji, gdzie jest napisane, że Prison jest najlepszy i żaden inny blok nie jest od niego wydajniejszy?Niestety obym się mylił ale 80 % klientów jest spoza forum i pewnie nabierają się na tą aukcje i na ten wykresik :( Ja proponuje kupić blok jaki Ci się podoba :) lecz skłaniał bym się ku F3D B-) Edytowane 10 Czerwca 2007 przez wegorz91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Co do wykresu to niestety smutna prawda. Zastanawiam się również czy Kyniek ma pozwolenie na publikacje tego wykresu (co by nie mówić własność starego dobrego jet-pc) Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...