LOL_XD Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Witam, Przyszła pora na wymianę komputera. Najlepszym (tak myślę) rozwiązaniem jest komp z Corem 2, ale teraz nasuwają się pytania co dalej. Oto zestaw jaki sobie sam złożyłem: Mobo: Gigabyte GA-P35-DQ6 - RAM DDR2 Procesor: Core 2 Duo E6750/2.66GHz/4MB/FSB1333 Karta graficzna: GALAXY GEFORCE 7900GS 512/256 ZALMAN [PCI-E] Nie mam pomysłu co do ramu, zasilacza, dysku(do 350gb) i nagrywarki(dvd). Przejrzałem bardzo dużo tematów na ten temat, ale ciężko jest sie w tym połapać. Nasuwa mi się tu jeszcze kilka pytań: *Core którego tu podałem E6750 jest tańszy od cora E6600 pomimo, że jest od niego szybszy - czy jest podkręcany fabrycznie np. ze słabszego modelu przez intela? *Karta graficzna, zostać przy tej którą podałem, czy może poszukać innej tańszej, która da się podkręcić, a za jakiś czas kupić coś pod DX 10? Wprawdzie ta też nie jest pod dx 10, ale sądzę, że to dobry wybór. Prosiłbym o przykłady innych dobrych kart. *Płyta główna która tu podałem opiera się na chipsecie P35 jest on chyba jakiś nowy, ale podobno dobry. Zostawić z tym chipsetem czy może rozglądać się za innym? Znalazłem też taką płytę główną: Gigabyte GA-965P-DQ6. Bardzo odpowiadają mi parametry techniczne tej płyty (wbudowana karta dźwiękowa, obsługa ATA 100), ale nie wiem jak zgra się to z resztą. Prosiłbym o podanie innych płyt o podobnych parametrach. *RAM - widziałem, że jest dużo dobrych firm, ale co z tego wybrać też nie wiem. *Zasilacz - ta sama sytuacja. *Dysk - Seagate bądź Western Digital, słyszałem pozytywne, jak i negatywne opinie o obu firmach, chciałbym coś sprawdzonego. Chciałbym aby wszystko zamknęło się w cenie coś około 3500 tys. może trochę ponad to. Cenę można ewentualnie okroić na ramie i grafice, chcę żeby procesor i płyta pozostały bardzo dobre. Edytowane 10 Czerwca 2007 przez LOL_XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOLEC Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 proc dobry ale jeszcze niedostępny, można powiedzieć że "fabrycznie podkręcony", ma mnożnik 8 na fsb 333, e6600 ma mnożnik 9 na fsb 266 pamięci OCZ, najtańsze special ops 800 mhz cl5 dysk wd 320gb sata2 aaks karta dobra, pod dx 10 to na razie nic nie wiadomo jak obecne karty sobie poradzą, albo wiadomo, że słabo zasilacz corsair 520W, bq sp 450, 550W, albo nowy tagan 2 force II u33 500W płyta na p35 ok, niedługo będzie abit, jest też asus p5k, albo p5k dlx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Nie ma czegoś takiego jak "fabrycznie podkręcony" procesor. Po prostu producent wypuszcza taki model i już. Co innego karty graficznie przyspieszone powyżej zaleceń producenta GPU. Zależy ile chcesz lub możesz wydac pieniędzy a tego nie napisałeś. Ważne tez jaki masz monitor, na jakich rozdzielczościach chesz grac i czy ewentualnie przewidujesz jego wymiane w przyszłości. Co do dysków był ładny test na purepc 320ek. Obecnie właściwie wszystkie dyski są dobre i szybkie. Jak chcesz cichy to Hitachi i Samsung. Może też byc nowa seria WD AAKS lub troche głośniejszy Seagate.10. Trudno wskazac najlepszy bo takiego nie ma i każdy ma jakieś zalety. Zasilacz o mocy 420-480W wystarczy np jakiś Seasonic lub Corsair. Karta ok. O dx10 nie masz się co przez dłuższy czas martwic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOL_XD Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Nie ma czegoś takiego jak "fabrycznie podkręcony" procesor. Po prostu producent wypuszcza taki model i już. Co innego karty graficznie przyspieszone powyżej zaleceń producenta GPU. Zależy ile chcesz lub możesz wydac pieniędzy a tego nie napisałeś. Ważne tez jaki masz monitor, na jakich rozdzielczościach chesz grac i czy ewentualnie przewidujesz jego wymiane w przyszłości. Co do dysków był ładny test na purepc 320ek. Obecnie właściwie wszystkie dyski są dobre i szybkie. Jak chcesz cichy to Hitachi i Samsung. Może też byc nowa seria WD AAKS lub troche głośniejszy Seagate.10. Trudno wskazac najlepszy bo takiego nie ma i każdy ma jakieś zalety. Zasilacz o mocy 420-480W wystarczy np jakiś Seasonic lub Corsair. Karta ok. O dx10 nie masz się co przez dłuższy czas martwic. Napisałem, przecież - 3500zł może trochę powyżej :) Jak liczyłem te 3 rzeczy co podałem to wyszło około 2000 zł. Wiec jakieś 1500-1700 mam na resztę i tak jak napisałem można obciąć cenę na ramie i grafice ewentualnie. Monitor mam LG L1720B (max 1280x1024), nie planuję go wymieniać, w pełni mi odpowiada. A co do dysku to chcę aby nie trzeba było w nim stosować dodatkowego chłodzenia no i oczywiście żeby był w miarę cichy. A co do tego procesora E6750 to da się go jeszcze podkręcić? Zauważyłem też że używa on FSB 1333 to dlatego taka różnica w cenie? I o co chodzi z tym mnożnikiem co napisał Bolec, jakoś nic z tego nie zrozumiałem :? , lepszy jest większy czy mniejszy mnożnik? Edytowane 10 Czerwca 2007 przez LOL_XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOLEC Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 lepszy większy mnożnik e6600 ma mnożnik 9, i standardowo przy szynie 266 (fsb 1066) jest taktowany 2,40 ghz, czyli 9x266 e6750 to będzie nowszy procek, ma mnożnik 8 i standardowo przy szynie 333 (fsb 1333) jest taktowany 2,66 ghz, czyli 8x333 czyli ten e6750 jest tanszy bo teoretycznie na poziomie e6420 e6850 bedzie mial mnoznik 9 i standardowo 3 ghz, bedzie drozszy niz e6600 Jak się będzie podkręcać e6750 nie wiadomo, na pewno będzie przynajmniej tyle co e6400 (ten sam mnoznik), pytanie ile wiecej? te nowe zasadniczo winny zastapić poprzednią serię procków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Nie wiem czy coś jest jasne po wyjaśnieniach BOLCa :D ale zgrubsza chodzi o to że wyższy mnożnik procka stawia mniejsze wymagania wobec płyty głównej ale tylko podczas OC. Co do pytania o E6750 to da się podkręcic każdy procek więc i ten na pewno jeszcze pójdzie w góre. Sorki jakoś nie dotarła do mnie informacja co do kwoty przeznaczonej na sprzęt :ph34r: Żaden z tych dysków nie wymaga chłodzenia a jak chcesz żeby był cichy to dobrym wyborem będzie Hitachi T7k500 320GB albo Samsung P166 320GB. Nagrywarka obecnie najlepsza to Samsung 182M. Pamięci mogą byc te OCZ, albo Patrioty 2048MB 800MHz LLK CL4 (2x1024), ewentualnie Corsair 2048MB 800MHz Twin2X CL4 (2x1024). Dobrym wyborem też mogą byc tanie GoodRamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiper Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Co do pamieci to wez 2Gb zwyklych Kingstonow, Corsairow lub GR choc ostatnio te pierwsze wypadaja w OC lepiej niz GR :wink: Raczej nie odczujesz różnicy przy 800Cl5 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...