Skocz do zawartości
DeMeQ

4gb Ram Wasze Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam obecnie Crucial 10th Anniversary. Chodzą 24/7 1000MHz 4-4-4-12. Jednak ja jako zwykły użytkownik (przede wszystkim gry, filmy, net) nie zauważyłem specjalnej poprawy wydajności w stosunku do goodram pro 800 4-4-4-12. Poza satysfakcją z oc.

Chciałem poznać wasze opinie na temat opłacalności zakupu 4 GB ramu. Planuje sprzedać cruciale i zważywszy na ceny ramu kupić OCZ vista upgrade 800 - tki. Timingi słabe 56615 myślę, że można spokojnie podnieść do 44412. Czy jest sens je kupić czy lepiej zainwestować w g.skill hz lecz 2 GB? W kompach lepiej nie kupować na zapas jednak ram może już nigdy nie być tak tani. Temat potrzebny ponieważ znam kilka osób, które mają podobny dylemat. Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do normalnego prztykania w okienkach/grania/filmow zdecydowanie wiecej korzysci przyniesie Ci 4gb ramu taniego jak barszcz w tej chwili niz niskie timmingi. jesli masz okazje na wymiane i nie bawisz sie w syntetyczne marki, nie wahaj sie nad zmiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź. Nie bawię się w syntetyki nie rywalizuje w PI, więc z ekstremalnej szybkości mały pożytek biorę 4 gb ocz. Tylko jeszcze małe pytanie może jest coś lepszego w cenie około 900 zł od tych oczów jeśli tak to podajcie proszę propozycje. Pozdro

Aha jeszcze jedno pytanie jak z oc proca E6600 wystarczą te 800-tki- z nich coś wykrzesać będzie raczej trudno bo to 2x 2GB :\ ?

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trochę forum i znalazłem jeden temat w którym podęta została dyskusja dotycząca wyboru 2x2gb lub 4x1gb. Co według Was teraz jest lepszym wyborem?

To zależy czy masz dużo kasy... 2x2 daje ci to, że sloty zostają dwa wolne, a przy 4x1 już nie. Ja mógłbym mieć 4x1 i bym się nie martwił ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze masz 4 sloty obsadzone - jak sie sprawują?

Jak wygląda sprawa z dual channel - nigdy ie mialem 4 slotow obsadzonych.

4x1 to lepsze oc podobno niz 2x2gb i sa tańsze jednak bardziej sie grzeją i sloty zajęte :/

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze masz 4 sloty obsadzone - jak sie sprawują?

Jak wygląda sprawa z dual channel - nigdy ie mialem 4 slotow obsadzonych.

4x1 to lepsze oc podobno niz 2x2gb i sa tańsze jednak bardziej sie grzeją i sloty zajęte :/

Mam 4 i o dziwo (miłe zaskoczenie, ale w manualu mobo też jest o tym wzmianka) chodzą jako 2 tryby duali. W dodatku są to te same kostki i chodzą bez przeszkód, zwolnień. O tyle, że ich nie kręcę bo nie umiem ^^. Komp dostał niezłego kopa teraz. Jestem zadowolony, a ramu nie będę kupował bardzo długi czas więc mnie te 4 sloty zajęte nie przeszkadzają:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam 4gb ramu w kościach po 1gb i powiem szczerze, że Gothica3 mogę sobie zwijać do paska start jak painta. U mnie na płycie Abita IB9 miałem problem z puszczeniem ich na 800mhz przy fsb300. Pamięć w memorytest po kilku sekundach wyrzucała błędy tak samo było z goldmemory. Dopiero ustawienie fsb na 266 pomogło mi puścić pamięć na 800mhz. Podobno w WinXP można jakimś trikiem zwiększyć przypisanie ilości pamięci dla danej aplikacji (standardowo chyba zawsze max to 1,5gb) tylko, że nie wiem jak i w pewnym sensie ten 1gb ramu sie "marnuje" a tak np. Gothic3 by miał dodatkowo więcej przypisanego ramu. Ogólnie podsumowując przy obecnych cenach ramu opłaca się kupić 4gb. Po przejściu na nowe procesory Intela kupi się nową płytę która ma ddr2 oraz ddr3 i nic na tym interesie się nie straci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem ze sa problemy z x-fi moze to jednak wina mobo a nie pamieci.

edit: Tak w sumie tanie ramy 4x1gb nie beda sie duzo lepiej krecily niz 2x2gb. A g.skille 4x1gb to koszt 2x450zł - brak roznicy w cenie tylko w OC.

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzisiaj wrzucilem 4*1GB i najmniejszych problemow nei zaobserwowalem, poza tym, ze elpidy sa duzo goretsze niz cruciale AE.

taki tam wynik na szybko, wiecej mi nie trzeba:

http://img256.imageshack.us/img256/2857/4096ks2.jpg

wie moze ktos od czego zalezy ilosc ramu widzianego przez winde? u mnie widzi 3,25gb u MaSella 3,5 a u kumpla 2,93 :lol:

http://img145.imageshack.us/my.php?image=xpml4.jpg

EDIT.

po wrzuceniu 4GB nawet zwykly 32bit XP chodzi wyraznie szybciej, lepiej i mniej zamula choc moze byc to spowodowane tym, ze ostatnie 3 tyg meczylem sie na 1gb single.

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trroche i widze ze jednak z 2x2 jest wiecej problemow niz z 4x1. Poza tym 4x1 jest tansze i szybsze. Teraz prosze o rade jakie 4x1 wybrac w cenie do 950 zl. Pozdro

2x2 = więcej problemów niż 4x1 ? - byłbym wdzięczny za szersze opisanie ich istoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem ze na p5k nie dzialaja a z 4x1 nie ma problemu. Ja w sumie juz ie wiem co o tym myslec jedni mowia ze 2x2 lepsze inni odwrotnie. Ładny mam metlik w glowie i teraz juz nie wiem co wybrac. jesli twierdzisz ze 4x1 jest lepsze to poprzyj to argumentami bo kazdy rzuci 1 zdanie a sa tak rozne ze nie wiem gdzie lezy prawda.

Edit; chcialem dodac ze malo kto kupuje 2x2 czesciej wybierane sa 4x1. Latwiej je pozniej sprzedac oraz OC jest lepsze np na 4x1 crucialach niz na 2x2 oczach a cena taka sama nawet cruciale tansze sa.

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od płyty głównej i pod płytę należy dobrać odpowiednią opcję. Pamięci 2x2GB wychodzą drożej od 4x1GB, za to niektóre płyty nie przepadają za zapełnionymi wszystkimi bankami (4x1). Jak widzisz, inne płyty za to nie przepadają za modułami 2GB.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi