DeMeQ Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Witam. Mam obecnie Crucial 10th Anniversary. Chodzą 24/7 1000MHz 4-4-4-12. Jednak ja jako zwykły użytkownik (przede wszystkim gry, filmy, net) nie zauważyłem specjalnej poprawy wydajności w stosunku do goodram pro 800 4-4-4-12. Poza satysfakcją z oc. Chciałem poznać wasze opinie na temat opłacalności zakupu 4 GB ramu. Planuje sprzedać cruciale i zważywszy na ceny ramu kupić OCZ vista upgrade 800 - tki. Timingi słabe 56615 myślę, że można spokojnie podnieść do 44412. Czy jest sens je kupić czy lepiej zainwestować w g.skill hz lecz 2 GB? W kompach lepiej nie kupować na zapas jednak ram może już nigdy nie być tak tani. Temat potrzebny ponieważ znam kilka osób, które mają podobny dylemat. Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 wieksza wydajnosc na pewno uzyskasz, gdy bedziesz mial 4Gb ram :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Pod warunkiem ze ma sie system obslugujacy 4gb ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 nawet jesli sie nie ma, to przy zmianie na viste nie trzeba bedzie kombinowac, a teraz pamieci sa baaardzo tanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 do normalnego prztykania w okienkach/grania/filmow zdecydowanie wiecej korzysci przyniesie Ci 4gb ramu taniego jak barszcz w tej chwili niz niskie timmingi. jesli masz okazje na wymiane i nie bawisz sie w syntetyczne marki, nie wahaj sie nad zmiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 4gb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 4GB poki sa tanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. Nie bawię się w syntetyki nie rywalizuje w PI, więc z ekstremalnej szybkości mały pożytek biorę 4 gb ocz. Tylko jeszcze małe pytanie może jest coś lepszego w cenie około 900 zł od tych oczów jeśli tak to podajcie proszę propozycje. Pozdro Aha jeszcze jedno pytanie jak z oc proca E6600 wystarczą te 800-tki- z nich coś wykrzesać będzie raczej trudno bo to 2x 2GB :\ ? Edytowane 10 Czerwca 2007 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 tylko nie zapomnij o 64bitowym systemie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Wiem wreszcie bede mial motywacje zeby viste zainstalować. Co myslicie o tych g.skillach KLIK Czy warto do nich doplacic rownie dobrze moge miec 4 gb 667 za mniej niz 500 zl.:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 nie oplaca sie doplacac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Poczytałem trochę forum i znalazłem jeden temat w którym podęta została dyskusja dotycząca wyboru 2x2gb lub 4x1gb. Co według Was teraz jest lepszym wyborem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Poczytałem trochę forum i znalazłem jeden temat w którym podęta została dyskusja dotycząca wyboru 2x2gb lub 4x1gb. Co według Was teraz jest lepszym wyborem? To zależy czy masz dużo kasy... 2x2 daje ci to, że sloty zostają dwa wolne, a przy 4x1 już nie. Ja mógłbym mieć 4x1 i bym się nie martwił ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 (edytowane) Widze ze masz 4 sloty obsadzone - jak sie sprawują? Jak wygląda sprawa z dual channel - nigdy ie mialem 4 slotow obsadzonych. 4x1 to lepsze oc podobno niz 2x2gb i sa tańsze jednak bardziej sie grzeją i sloty zajęte :/ Edytowane 11 Czerwca 2007 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Widze ze masz 4 sloty obsadzone - jak sie sprawują? Jak wygląda sprawa z dual channel - nigdy ie mialem 4 slotow obsadzonych. 4x1 to lepsze oc podobno niz 2x2gb i sa tańsze jednak bardziej sie grzeją i sloty zajęte :/ Mam 4 i o dziwo (miłe zaskoczenie, ale w manualu mobo też jest o tym wzmianka) chodzą jako 2 tryby duali. W dodatku są to te same kostki i chodzą bez przeszkód, zwolnień. O tyle, że ich nie kręcę bo nie umiem ^^. Komp dostał niezłego kopa teraz. Jestem zadowolony, a ramu nie będę kupował bardzo długi czas więc mnie te 4 sloty zajęte nie przeszkadzają:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Prosiłbym jeszcze wiecej osób o wyrażenie opinii co lepsze 4x1gb czy 2x2gb. Na razie jestem przekonany ze 2x2 jest lepsze jednak 4x1 jest tansze i szybsze:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Też mam 4gb ramu w kościach po 1gb i powiem szczerze, że Gothica3 mogę sobie zwijać do paska start jak painta. U mnie na płycie Abita IB9 miałem problem z puszczeniem ich na 800mhz przy fsb300. Pamięć w memorytest po kilku sekundach wyrzucała błędy tak samo było z goldmemory. Dopiero ustawienie fsb na 266 pomogło mi puścić pamięć na 800mhz. Podobno w WinXP można jakimś trikiem zwiększyć przypisanie ilości pamięci dla danej aplikacji (standardowo chyba zawsze max to 1,5gb) tylko, że nie wiem jak i w pewnym sensie ten 1gb ramu sie "marnuje" a tak np. Gothic3 by miał dodatkowo więcej przypisanego ramu. Ogólnie podsumowując przy obecnych cenach ramu opłaca się kupić 4gb. Po przejściu na nowe procesory Intela kupi się nową płytę która ma ddr2 oraz ddr3 i nic na tym interesie się nie straci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 U AMD wiecej slotow obsadzonych powoduje gorsze oc procka/pamieci. Generalnie lepiej jest 2x2Gb, ale drozej. Najkorzystniej kupic 4x1Gb :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 (edytowane) Czytalem ze sa problemy z x-fi moze to jednak wina mobo a nie pamieci. edit: Tak w sumie tanie ramy 4x1gb nie beda sie duzo lepiej krecily niz 2x2gb. A g.skille 4x1gb to koszt 2x450zł - brak roznicy w cenie tylko w OC. Edytowane 11 Czerwca 2007 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukix Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 słyszałem, że niektore plyty mają problemy z obsługą czterech modułów pamięci... i to dużo razy to słyszalem.. Bierz 2X2GB... różnicy w cenie nie ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Moja plyta to p5w dh deluxe - moze ktos ma i sie wypowie ?? Tak chyba biore 2x2 roznicy po oc pewnie nie odczuje, a bedzie stabilniejsze i otwarta droga do rozbudowy:D - zart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) ja dzisiaj wrzucilem 4*1GB i najmniejszych problemow nei zaobserwowalem, poza tym, ze elpidy sa duzo goretsze niz cruciale AE. taki tam wynik na szybko, wiecej mi nie trzeba: http://img256.imageshack.us/img256/2857/4096ks2.jpg wie moze ktos od czego zalezy ilosc ramu widzianego przez winde? u mnie widzi 3,25gb u MaSella 3,5 a u kumpla 2,93 :lol: http://img145.imageshack.us/my.php?image=xpml4.jpg EDIT. po wrzuceniu 4GB nawet zwykly 32bit XP chodzi wyraznie szybciej, lepiej i mniej zamula choc moze byc to spowodowane tym, ze ostatnie 3 tyg meczylem sie na 1gb single. Edytowane 12 Czerwca 2007 przez Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Poczytałem trroche i widze ze jednak z 2x2 jest wiecej problemow niz z 4x1. Poza tym 4x1 jest tansze i szybsze. Teraz prosze o rade jakie 4x1 wybrac w cenie do 950 zl. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 -wie moze ktos od czego zalezy ilosc ramu widzianego przez winde? u mnie widzi 3,25gb u MaSella 3,5 a u kumpla 2,93 :lol:Od płyty, ilosci wsadzonej na nie urządzen i ustawien w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Poczytałem trroche i widze ze jednak z 2x2 jest wiecej problemow niz z 4x1. Poza tym 4x1 jest tansze i szybsze. Teraz prosze o rade jakie 4x1 wybrac w cenie do 950 zl. Pozdro2x2 = więcej problemów niż 4x1 ? - byłbym wdzięczny za szersze opisanie ich istoty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 (edytowane) Czytalem ze na p5k nie dzialaja a z 4x1 nie ma problemu. Ja w sumie juz ie wiem co o tym myslec jedni mowia ze 2x2 lepsze inni odwrotnie. Ładny mam metlik w glowie i teraz juz nie wiem co wybrac. jesli twierdzisz ze 4x1 jest lepsze to poprzyj to argumentami bo kazdy rzuci 1 zdanie a sa tak rozne ze nie wiem gdzie lezy prawda. Edit; chcialem dodac ze malo kto kupuje 2x2 czesciej wybierane sa 4x1. Latwiej je pozniej sprzedac oraz OC jest lepsze np na 4x1 crucialach niz na 2x2 oczach a cena taka sama nawet cruciale tansze sa. Edytowane 13 Czerwca 2007 przez DeMeQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 (edytowane) To zależy od płyty głównej i pod płytę należy dobrać odpowiednią opcję. Pamięci 2x2GB wychodzą drożej od 4x1GB, za to niektóre płyty nie przepadają za zapełnionymi wszystkimi bankami (4x1). Jak widzisz, inne płyty za to nie przepadają za modułami 2GB. Edytowane 13 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMeQ Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Moja plyta to p5w dh deluxe. raczej nie ma na niej problemu z 4x1. Tak wynika z tego co czytalem na roznych forach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...