tom256 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Założenia: - mobilność - brak jakichkolwiek niezamocowanych elementów zewnętrznych - kompaktowość - chłodzenie wodne powinno zajnmować jak najmniejszą ilość miejsca - wydajność - cisza - solidność - chłodzenie musi być bez obsługowe i tak pewne na ile to możliwe Tak wygląda komp z zewnątrz" I w środku: Chłodnica i Fander: Zbliżenie: CPU: Mostek: Chłodzenie zaprojektowałem używając poniższych komponentów: -Bloki wodne CPU:X3n SX NB: XC1 Bloki wodne polskiego producenta MCS, zapewniają swietną wydajność za niewygórowaną cene, dodatkowo, sa one dobrane stylowo. -Wąż Innovatek Po prostu taki wąż polecili ni a angela.pl ,możliwe ze w przyszłości kupię Tygona, generalnie bez rewelacji -Pompka Coolriver rev.2 Warunkiem dobrana pompki było zasilanie 12V, ostatecznie wybór padł na Coolrivera rev2. Niestety w moim egzemplarzu nie łączy kabel zasilający i będę musiał ją kiedyś oddać na gwarancji, póki co czasami pompka lubi się wyłączyć, dlatego też na płycie głównej mam włączone zabezpieczenie przed przegrzaniem. -Chłodnica Cooltek Single do CHIEFTEC Tą chłodnice wybrałem, gdyż jest dedykowana dla mojej obudowy. Musze przyznać że spisuje się świetnie, niestety nie mam porównania do innych chłodnic, dlatego też nie wiem jak wypada w konkurencji z nimi. Natomiast chłodnicę musze pochwalić za nieźdzerający się lakier, na co bardzo narażone są inne chłodnice. -Wiatrak na chłodnicy Fander 120mm Dlaczego Fander, chyba wiadomo: cichy, wydajny, prawie nie zbiera kurzu. Zały sprzęt jest zmontowany na szybkozłączkach skręcanych SM8/10 W przyszłości planuje podłączyć blok na grafę XG1, niestety póki co nie mogę kupić śrubek M2x25MM :/. Planuję też skrócić nieco węże, oraz zrobić porządek z kablami zwłaszcza od zasilacza. Woda podawana jest w następującej kolejności: Pompka-->CPU-->NB->Chłodnica-->Pompka Koszt chłodzenia to około 450-500zł, jedynie bloki wodne kupiłem używane, reszta części nówki nie śmigane. Sprzęt: Athlon 3200+ Venice@2820MHz 1.63V - Stable Dfi LanParty UT Ultra D bios modded by merlin 2x512MB RAM TwinMOS BH5UTT Leadtek GF6800GT@Ultra Seagate Barracuda 7200.9 2x160GB RAID0 Zasilacz Chieftec HPC-360-202 Temperatura w Idle w lecie, przy: Otwartej obudowie CPU 26-28C Chipset - 36-38C Zamknięta buda CPU:32-34C Chipset:42C Stress(PRIME 1 godz): CPU:42-44 2678MHz/1.44V Chipset:43 Edytowane 21 Września 2007 przez tom256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 1 zdjęcie mógłbyś zrobić od strony okna to byśmy coś zobaczyli np chłodnice z Fanderem :P Bardzo duży bałagan wśród kabli,popracuj nad tym;) I przydało by sie info co chłodzisz ,jaki proc itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Wcet standartowy :] Klocki fajne iwdac z jednym "stylu", od jednego producenta :D Zrob porzadek w kabelkach bo jest maly balaganik :D Jaki sprzecik chlodzisz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Rzeczywiście muszę kupić jakieś rzepy żeby te kable jakoś uporządkować. Przydało by się jeszcze kupić grill na Fandera. Dodałem trochę nowych zdjęć. Po sesji zobaczę co ten procek potrafi na wodzie. No i jeszcze podam temperaturę w stresie. Dziwi mnie nieco wysoka temperatura na NB, aż 10C wyższa niż na CPU. Może blok nie dociska prawidłowo?? Zapomniałem dodać, używałem pasty Arctic Silver 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Ale to chyba normalne ze taka temp jest na nf4 ? ;) Pozatym burdel w kablach. Ogolnie ukladzik spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Ponizej 40*C na NF4 to bardzo dobry wynik. Chipset ma mala powierzchnie oddawania ciepla wiec temperatura jest skupiona w punkcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Tak patrze na tego Cooltek'a i troszkę mnie przeraża jego grubość :/ Wprawdzie ja chce kupić Black Water ale chyba za wiele wielkością się nie różnią. Tyle tylko, że ja chce chłodnice wsadzić do obudowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 ' date='10 cze 2007, 18:48' post='2643986'] Tak patrze na tego Cooltek'a i troszkę mnie przeraża jego grubość :/ Wprawdzie ja chce kupić Black Water ale chyba za wiele wielkością się nie różnią. Tyle tylko, że ja chce chłodnice wsadzić do obudowy... ja mam 1x120mm chłodnice zamontowaną na kanapke wszysko w budzie zero problemów odziwo nawet mostefy się nie duszą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 ja mam 1x120mm chłodnice zamontowaną na kanapke wszysko w budzie zero problemów odziwo nawet mostefy się nie duszą Właśnie sobie obejrzałem Twoje WC i to mi poprawiło mi humor. Zastosowanie dwóch wentyli daje realny wzrost wydajności czy to tylko gadżet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 ' date='11 cze 2007, 06:47' post='2644387'] Właśnie sobie obejrzałem Twoje WC i to mi poprawiło mi humor. Zastosowanie dwóch wentyli daje realny wzrost wydajności czy to tylko gadżet? powiem ci tylko że po skręceniu wentyli na minimum temperatura + 10*C w porównaniu do 12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...