Skocz do zawartości
difrat

8rda+ - pomoc jest mi potrzebna

Rekomendowane odpowiedzi

z gory sorki za dosc przyziemne pytanie, ale jestem w kropce nieco.

oto moj problem. zakupilem wspmnianego wyzej epoxa - moze troche na wyrost jesli chodzi o moja znajomosc sprzetu ale biorac pod uwage koniecznosc zakupienia takze karty muzycznej cena wyszla ta sama.

do tego mam durona 1200 (na razie jeszcze). pamiec 128 (kingston) i 256 inifeon. radeon 9000 oraz hdd 40 gb cawiar, dvd. na razie brak fdd.

zainstalowalem win 98 se (btw instalacja expresowa). na to sterowniki do radka (bez wiekszych problemow). pozniej wlozylem do napedu plytke od epoxa i przystaplem do instalacji sterow nvidii.

i... zonk.

wyskoczyla ramka z textem:

"we need to install some files from win 98 cd.

please provide path to win 98 cd (path to extract exe)" i drzewko napedow, programow.

wlozenie windy skonczylo instalacje.

wyrzuciem winde i probowalem instalowac nvidie przed grafa. to samo.

xp nie mam i szczerze mowiac wolalbym sie nie przesiadac.

mam nadzieje ze ktos mi pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw system

potem stery do mobo, potem do grafy  

wiec czeka Cie formacik

postaraj sie o xp --nie wiem jak sie spisuje 98 na nf2 ale z tego co pamietam to nie najlepiej-jakies problemy z divxami itp-ale moze sie myle

za drigim razem tak wlasnie zrobilem. i komunikat pojawil sie taki sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mowiac uwazam ze stery pod Win98 sa ostro nie dopracowane (win98 ver 2.0 - win xp ver 2.3 ) . Przede wszystim sciagnij nowe, bo te z plytki juz moga byc jeszcze bardziej archaiczne. i Zainstaluj te nowsze. Jezeli bedzesz miec jaja przy instalacji zrob tak. Jak sciagniejsz to odkompresuj do jakiegos katalogu np. winrar`em. Przenies w inne miejsce katalog "display" o ile sie nie myle, zainstaluj nornmalnie. A na koncu wejdz do tego katalogu z display i tam jest plik *.inf najedz na niego , prawy guzik myszy i zainsatluj :-). I "nowe" stery pod win98 zainstalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mowiac uwazam ze stery pod Win98 sa ostro nie dopracowane (win98 ver 2.0 - win xp ver 2.3 ) . Przede wszystim sciagnij nowe, bo te z plytki juz moga byc jeszcze bardziej archaiczne. i Zainstaluj te nowsze. Jezeli bedzesz miec jaja przy instalacji zrob tak. Jak sciagniejsz to odkompresuj do jakiegos katalogu np. winrar`em. Przenies w inne miejsce katalog "display" o ile sie nie myle, zainstaluj nornmalnie. A na koncu wejdz do tego katalogu z display i tam jest plik *.inf najedz na niego , prawy guzik myszy i zainsatluj :-). I "nowe" stery pod win98 zainstalowane.

dzieki. mam nadzieje ze sie uda. wolalbym nie zmieniac systemu, choc jesli bede musial to trudno. trzeba sie bedzie rozejrzec za xp.

tylko slyszalem ze pod xp czesc programow nie chce chodzic. prawda li to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha . a wtedy nie pojawi sie komunikat o koniecznosci doinstalowania czegos z windy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko slyszalem ze pod xp czesc programow nie chce chodzic. prawda li to?

ano prawda ale tylko w przypadku starszego softu. jeden dobitny przyklad ktory bardzo mnie zdenerwowal - quake 1 :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiscie sa problemy z instalacja sterownikow pod win98se - poprawnie udalo mi sie zainstalowac te, ktore sa na stronie asusa. Ale niestety to nie rozwiazuje sprawy, plyty z tym chipsetem, niestety, nie dzialaja calkowicie poprawnie pod win98 (chociazby problemy nie do przezwyciezenia z odtwazaniem fillmow). Ja przesiadlem sie na win2k_pro, ale czytalem, ze wszystko jest w porzadku od winMe.

Pozdrawiam, doss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mowiac uwazam ze stery pod Win98 sa ostro nie dopracowane (win98 ver 2.0 - win xp ver 2.3

Stery pod Win98 nadaja sie tak samo do WinMe.

U mnie nie bylo zadnych problemow przy instalacji Win98, ale faktycznie trzeba bylo podac sciezke dostepu do pliku extract.exe (chyba) z plytki Win98 >>> pozniej wszystko spoko, zadnych problemow - DivX tez chodza...

Na stronce Nvidii stery do Win9x/Me sa w wersji 2.00, a do XP maja 2.03, a nie 2.3 8) Wielkich roznic miedzy nimi nie ma - zobacz plik readme...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratuluje dimek, jestes pierwszym (jedynym?!), ktory przy systemie win98se nie ma problemow z divx-ami na tej plycie. Sprawdze to jeszcze raz sam. Jakbys mogl podac, jakie kodeki zainstalowales i jakiego odtwarzacza uzywasz

PS. Moja uwaga odnosnie systemu winME nie odnosila sie nie do latwosci instalacji sterownikow, ale poprawnosci odtwarzania filmow pod tym systemem.

doss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze mowiac uwazam ze stery pod Win98 sa ostro nie dopracowane (win98 ver 2.0 - win xp ver 2.3

U mnie nie bylo zadnych problemow przy instalacji Win98, ale faktycznie trzeba bylo podac sciezke dostepu do pliku extract.exe (chyba) z plytki Win98 >>> pozniej wszystko spoko, zadnych problemow - DivX tez chodza...

Na stronce Nvidii stery do Win9x/Me sa w wersji 2.00, a do XP maja 2.03, a nie 2.3

no i co z ta sciezka? co tam trzeba zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronce Nvidii stery do Win9x/Me sa w wersji 2.00, a do XP maja 2.03, a nie 2.3

no i co z ta sciezka? co tam trzeba zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA pracuje na windowsie ME i jak wsadzilem płytke to stary system troche sie porombał i musiałem zrobić formacik. W czasi instalacji nie było żednego problemu, zainstalowałem stery ver 2.0 i wsio dzila git. Z filmami i nuża nie mam żadnych problemów wszystko gra jak trzeba.

Miałem też zainstalowany na osobnej partycji XP-eka i se myśle że se zaktualizuje stery ale w czsie uruchamiania wyskoczył mi niebieski ekran i jakieś błędy w vxd i kicha chyba musze go zainstalować od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)jakie kodeki zainstalowales i jakiego odtwarzacza uzywasz  (...)

Zainstalowalem DivX 5.0.3 >>> DivX Anti Freeze >>> WMP9 codecs >>> i uzywam Best Playera 1.0

Wszystko tak zainstalowane smiga bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nizej przedstawiam dalszy ciag mioich perypetii z nowym kompem opartym na 8rda+, proszac jednoczesnie bardziej zaawansowanych forumowiczow o wskazanie przyczyny dziwnego (jak dla mnie) zachowania kompa.

nie chcialem sie meczyc z win 98se (miedzy innymi dlatego ze nie udalo mi sie wczoraj sciagnac nowych sterow do plyty) wiec zainstalowalem win xp pro. wszystko zainstalowalo sie elegancko (stery plyta, stery grafa, kilka programikow) po czym ..... wylaczyl sie monitor (tzn przeszedl w stan oczekiwania czy jak to sie tam nazywa). komp sie nie wylaczyl - dzialaly wentylki. po restarcie nic - monitor czarny.

zmienilem grafe na stara vante - poszlo i dzialalo.

znow wlozylem radka 9000. poszlo pokazal sie ekran wina, a po ustawieniu wyrzszej rozdzielczosci monitora znow padl.

sadzilbym ze to cos z grafa, ale tuz po kolejnym wlaczeniu kompa pokazal sie komunikat ze cos sie stalo z prockiem (chyba ze jest niewlasciwie wlozony) lub wystapily jakies pledy przy podkrecaniu go (nie robilem tego - w biosie na razie zmienialem tylko kolejnosc napedow przy bootowaniu).

po wejsciu do biosu i spedzeniu tam kilkunastu sekund monitor znow sie wylaczal.

w koncu udalo mi sie bez czynienia zadnych zmian ustawien wcisnac save i wyjsc z biosu. przy kolejnej probie tylko jesczez zmienilem w biosie "agp 8X support" na disabled". od tej chyba jeszcze raz sie wylaczyl a pozniej dzialal przez caly czas (z 2 h) stabilnie. zmienilem tylko jeszcze kolory w windzie na 16 bit przy rozdzialce chyba 1024 na 768 i 85 hz (mam monit 15')

czy ktos moglby mnie poinformowac co sie dzialo. jesli to wina grafy to do jutra moglbym ja oddac. moze wymaga ona tylko nowych sterow (dzis sobie sciagne) aha grafa to radek 9000 supergrace.

mam nadzieje ze w miare dobrze opisalem problem i ktos mi uprzejmie wyjasci co sie dzialo i czy sie bedzie powtarzalo (monit za tydzien bede mial nowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...