Skocz do zawartości
willow1000

Wymiana Sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem wymienić dotychczasowy sprzet i prosze o fachowa rade:

z dotychczasowego sprzetu planuje zachować:

dysk: 80GB WD800JB 7200obr 8MB cache

zasilacz: ATX 350W Modecom (nie planuje zamiany ze względu na koszty, ale oceńcie czy uciągnie)

wypatrzylem taki sprzet ale prosze o rady

Płyta - Abit KN9 około 240zl (tu mam dylemat prosze o rade)

PROCESOR - AMD Athlon 64 X2 3600+ 260zl (zastanawiam sie nad mocniejszym ale nie wiem czy jest sens)

pamiec KINGSTON DDR2 2 x 1GB 667MHZ 260zl

grafika GALAXY 7900GS 256MB 475/1400 420zl //PALIT 8600GT 256MB 600/1600 MHz Dx10 480zl

razem okolo 1200zl Z poprawkami chciałbym zmieścić sie w 1300zl

zaznaczam ze sprzet przeznaczony będzie głównie do gry i chcialbym nie inwestować w niego przez dłuższy czas (3lata)

Doradźcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Postanowiłem wymienić dotychczasowy sprzet i prosze o fachowa rade:

z dotychczasowego sprzetu planuje zachować:

dysk: 80GB WD800JB 7200obr 8MB cache

zasilacz: ATX 350W Modecom (nie planuje zamiany ze względu na koszty, ale oceńcie czy uciągnie)

wypatrzylem taki sprzet ale prosze o rady

Płyta - Abit KN9 około 240zl (tu mam dylemat prosze o rade)

PROCESOR - AMD Athlon 64 X2 3600+ 260zl (zastanawiam sie nad mocniejszym ale nie wiem czy jest sens)

pamiec KINGSTON DDR2 2 x 1GB 667MHZ 260zl

grafika GALAXY 7900GS 256MB 475/1400 420zl //PALIT 8600GT 256MB 600/1600 MHz Dx10 480zl

razem okolo 1200zl Z poprawkami chciałbym zmieścić sie w 1300zl

zaznaczam ze sprzet przeznaczony będzie głównie do gry i chcialbym nie inwestować w niego przez dłuższy czas (3lata)

Doradźcie

JA kupiłem Kingston 667 2x1GB za 218 ... - te 260 to coś wysoka cena

Nie kupuj 8600 ( sam byłem na kupnie teraz i ze wzgl. na wydajność omijałem łukiem ... i nie będzie raczej z tym modelem lepiej )

Jeśli zasilacz to MC 2.0 to będzie OK ... jeśli jakiś stary typ z mocnym 5V a słabym 12V to wymiana się szykuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA kupiłem Kingston 667 2x1GB za 218 ... - te 260 to coś wysoka cena

Nie kupuj 8600 ( sam byłem na kupnie teraz i ze wzgl. na wydajność omijałem łukiem ... i nie będzie raczej z tym modelem lepiej )

Jeśli zasilacz to MC 2.0 to będzie OK ... jeśli jakiś stary typ z mocnym 5V a słabym 12V to wymiana się szykuje.

Fakt moj blad ram znajde taniej. rowniez nie bylem przekonany co do kupna 8600 wiec raczej zostane przy GALAXY 7900GS ale to daje juz okolo 200zl które moznaby gdzieś zainwestować Jakies propozycje??

Jesli chodzi o zasilacz to nie mam wiecej informacji o nim. Pozniej rozkręcę sprzet i zobacze co to za cudo i wowczas prosze doradzcie czy da rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup chłodzenie na proca. Polecam Freezera 64 PRO :) a do tych pozostałych pieniążków to warto zainwestować w mocną zasiłke :)

Co do reszty sprzętu to znajdzesz 7900GS Galaxy za mniej niz 400 zł, w apollo.pl procka za 245 zł, płyte za 238 zł a pamięć za 228 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze dobre i chiche chlodzenie? ba, moze WC?

albo sprzedaj dysk i kup wiekszy? ewentualnie dwa mniejsze ale wtedy w raid0?

akcesoria typu dobra mycha

albo dołożyć do wakacji:)

opcji, mimo ze to "tylko" 200zl jest wiele.

bede szczery, na 3 lata to spokojnego grania to nie starczy, obawiam sie ze nawet jakbys kupil sobie 8800 GTS'a to by nie dalo rady za 3 lata(dx10 i ogolnie marketing(optymalizacje itd) )

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bede szczery, na 3 lata to spokojnego grania to nie starczy, obawiam sie ze nawet jakbys kupil sobie 8800 GTS'a to by nie dalo rady za 3 lata(dx10 i ogolnie marketing(optymalizacje itd) )

tez tak mysle ale w sumie nie jestem wymagajacy co potwierdza fakt ze wytrzymalem tak dlugo z 256ramu i grafa Geforce 2 64:/ ale fakt faktem ze przez 1,5 roku nie chcialbym sie martwic o sprzet, a nastepne 1,5 zobaczymy czy dozyjemy.

Proponujecie chlodzenie czy tez nowy dysk czyli mam rozumiec ze inwestowanie w lepszy procek czy tez grafe przy tym ukladzie mija sie z celem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi