Gość <account_deleted> Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Dzisiejsze popołudnie upływało mi pod wielkim znakiem nudy, aż nagle coś mi strzeliło do łba żeby założyć taki temat ;) 2 wiatraki BLDC: Akasa Amber 120mm (sterowanie tradycyjne) i AC Silencer64 UltraTC (całkiem udane, wbudowane PWM) oraz ich wykresy poboru prądu i przepięć na linii 12V stół "laboratoryjny" :D wykresy: górny - linia 12V, dolny - prąd pobierany przez wiatrak Akasa: 0.5 obrotu śmigła @12V (miała niby pobierać 180mA, a nawet do 100mA nie dochodzi ;) Silencer64: 12V, PWM ok 65% - zasługa czujnika temperatury kolejno: 0.5 obrotu, powiększenie początku, jeszcze większe powiększenie początku? :blink: :D po co to? nudziło mi się... he he. Poza tym widać, że prąd stały nie zawsze jest stały, a już na pewno nie przy pwm. ps. wiem, że fotki słabe, ale musiałem robić je bez lampy (fotki oscyla z czasem 1/15, z ręki bo nie mam statywu... ) ...edit: mniejsza objętość fotek :) Edytowane 12 Czerwca 2007 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Dzisiejsze popołudnie upływało mi pod wielkim znakiem nudy, aż nagle coś mi strzeliło do łba żeby założyć taki temat ;) 2 wiatraki BLDC: Akasa Amber 120mm (sterowanie tradycyjne) i AC Silencer64 UltraTC (całkiem udane, wbudowane PWM) oraz ich wykresy poboru prądu i przepięć na linii 12V ... Temacik całkiem fajny ale mam kilka pytań. 1. Czy pomiary robiłeś w takich samych warunkach ??? (Na jednym zdjęciu wiatrak leży a na drugim stoi). Więc masz różne warunki pomiaru i to znacząco różne. 2. Pomiary robiłeś że tak powiem na sucho (he he he - na biegu jałowym) a nie podczas normalnej pracy gdzie wentyl jest z jednej lub dwóch stron przysłonięty i inne "podciśnienie" się tworzy przed i za wentylem. 3. Tak z czystej ciekawości: skoro U=I*R , R masz stałe oraz U masz stałe , to jam cudem na oscylu masz piki na I :D Na pewno wszystko dobrze podłączyłeś ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 1 & 2. Moim celem nie było wykonanie profesjonalnych testów porównawczych, tylko raczej pokazanie "jak się sprawy mają" - miernik tego nie pokazuje ;) 3. Prawo ohma nie ma tu wiele do rzeczy, za jego pomocą można jedynie oszacować średni pobór prądu przez wiatrak. "U" to mam nawet bardzo stałe - bardziej niż w jakimkolwiek zasilaczu komputerowym ;) jednak nie ma to nic do rzeczy - przepięcia są skutkiem elektronicznej komutacji (czyli przełączania uzwojeń silnika), indukcujności uzwojeń oraz przwodów połączeniowych. Na zdjęciu widać też (może trochę słabo), że w miejscu podłączenia sond na zasilaniu jest też elektrolit (470u jak pamiętam), więc przebieg napięcia jest zmierzony w dległości ok 2-3cm od kondziora. Gdybym zmierzył bliżej wiatraka, "piki" byłyby duużo większe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...