Skocz do zawartości
TommyT

Pci-express X 4 Zamiast X 16 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem wczoraj nowa plyte Gigabyte na i945 a posiadam Galaxy 7600Gt.Wszystko smiga dobrze oprocz tego ze w sterach nvidii w windzie pokazuje mi ze jest PCI-exp. x 4 zamiast x 16. O co chodzi.Patrzylem do biosu ale tam niema zadnych ustawien Pci-exp oprocz zmiany czestotliwosci...Prosze o pomoc.Dzieki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie grafa jest na tyle waskim gardlem, ze nie ogranicza ja zbytnio magistrala pci-x 4x. Pewnie w przypadku gf8800gts roznica miedzy 4x 1 16x byla by znaczaca.

Moze program zle sczytuje wartosc magistrali.

Wg. update biosu, najnowsze stery do chipsetu, grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem wczoraj nowa plyte Gigabyte na i945 a posiadam Galaxy 7600Gt.Wszystko smiga dobrze oprocz tego ze w sterach nvidii w windzie pokazuje mi ze jest PCI-exp. x 4 zamiast x 16. O co chodzi.Patrzylem do biosu ale tam niema zadnych ustawien Pci-exp oprocz zmiany czestotliwosci...Prosze o pomoc.Dzieki

Pozdrawiam

16x mechanicznie, 4x elektrycznie tak wygląda twoje pci-e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chcesz powiedziec , ze kazdy 945 tak ma? U siebie w benkach na Asusie mam x16.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z czego to wywnioskowales <_< ,jak nawet niepodal poprawnie modelu plyty

i945 a gdzie reszta,a tak pozatym jaki sen ograniczania tego Pci-e jak i945 natywnie obsloguje 16X <_<

Raczej zle zainstalowal stery,plyty,albo program zel sczytal pci-e.

Pokaz mi plyte na i945 co ma tak jak napisales,jakos niemozna jej znalesc.

Edytowane przez ChrisG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj cpu-z - tam masz zakladke mainbord - i tam predkosc pci-expres max obslugiwana i ta jaka ty mas zobecnie - mozesz miec przeklamanie w sterownikach.

to po pierwsze a po drugie - sprawdz jak masz ustawiona szyne w pic-expres w biosie jesli masz na auto to daj na manualne wpisywanie i zmien (z tego co pamietam to bezpieczne wartosci 100-104 - u mnie dokladnie 102)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz mi plyte na i945 co ma tak jak napisales,jakos niemozna jej znalesc.

2647362[/snapback]

A z czego to wywnioskowales <_< ,jak nawet niepodal poprawnie modelu plyty

strzelałem :wink:

Ale chcesz powiedziec , ze kazdy 945 tak ma? U siebie w benkach na Asusie mam x16.

Nie wszystkie, tylko 945gz ma pasmo x4

Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wcześniej Płytkę na VIA która miała elektrycznie też obniżone PCIE tylko nie pamiętam czy do 4x czy do 8x i jakoś wolniej nie działało mi na 7600gs. Gdzieś w necie było porównanie prędkości działania karty na PCIE 1x, 2x, 4x, 8x i 16x. Z tego co widziałem to x8 czy x16 różnic nie było, x4 było minimalnie wolniejsze a dopiero x2 spowalniało już widocznie grafikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednym słowem róznicy pomiedzy pci-e x4 vs x16 jesli chodzi o gry niema zbyt duzej, ciekawe jak wyglada sprawa w 3dMarku '06, który jak wiadomo jest dosc wymagajacy i przesła podczas testu ogromne ilosci danych miedzy karta, procesorem a pamieciami, a jesli wynik okazał by sie powiedzmy na karcie 8800 Gt w takim stosunku: pci x16 9600 pkt i pci x4 8200 to ja osobiscie majac plytke Asrock 4Core-Dula Sata 2 która ma X4 PCIE olał bym na razie kupna płyty PCI-E x16, gdyz i tak wynik był by zadowalajacy, dla mnie :D, i poczekal bym do premiery chipsetu P45 lub jakiego kolwiek innego np. X38 byle była obsługa owego PCI-E 2.0 bo teraz kupowac plyte główna z PCI-E x16 uwazam za nieekonomiczne, w perspektywie nadchodzacych miesiecy, oczywiscie to tylko marketing i faktycznie róznicy niema zadnej ale jako ze producenci kart graficznych wykorzystaja mozliwosci "nowego" slotu w postaci zredukowaniu wtyczek zasilania to zmiana chyba jest konieczna, własciwie jak to jest karty PCI-E 2.0 dzialaja na zwykłym porcie X16, a plyty głowne z PCI-E 2.0 nie obsłuza starszych kart??? dobrze mówie poprawcie mnie jesli sie myle i jak to jest z tym PCI-E x16 vs x4 w kontekscie najnowszych ukladów graficznych, gier i benchmarków czy róznica jest np olbrzymia czy rzedu niewielkiego??? własciwie to zamierzam sprzedac mojego Radka X1950 Pro 512 AGP i chciałbym wiedziec czy kupujac np. 8800 GT juz wkrótce stracił bym duzo na wydajnosci korzystajac z PCI-E x4, bo teraz na swoim mam w 3dmarku 05 ponad 11 tysiecy a wiem ze najnowszy układ 8800 gt osiaga ponad 14 tysiecy w benchmarku 05 czy zatem jesli wsadze go do pci-e x4 strace na tym duzo??? bo jak róznica rzedu nawet 1 tysiaca to i tak zdecyduje sie na zakup a potem wymiane płyty ale po kolei :),

prosze kogos o odpowiedz,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednym słowem róznicy pomiedzy pci-e x4 vs x16 jesli chodzi o gry niema zbyt duzej, ciekawe jak wyglada sprawa w 3dMarku '06, który jak wiadomo jest dosc wymagajacy i przesła podczas testu ogromne ilosci danych miedzy karta, procesorem a pamieciami, a jesli wynik okazał by sie powiedzmy na karcie 8800 Gt w takim stosunku: pci x16 9600 pkt i pci x4 8200 to ja osobiscie majac plytke Asrock 4Core-Dula Sata 2 która ma X4 PCIE olał bym na razie kupna płyty PCI-E x16, gdyz i tak wynik był by zadowalajacy, dla mnie :D, i poczekal bym do premiery chipsetu P45 lub jakiego kolwiek innego np. X38 byle była obsługa owego PCI-E 2.0 bo teraz kupowac plyte główna z PCI-E x16 uwazam za nieekonomiczne, w perspektywie nadchodzacych miesiecy, oczywiscie to tylko marketing i faktycznie róznicy niema zadnej ale jako ze producenci kart graficznych wykorzystaja mozliwosci "nowego" slotu w postaci zredukowaniu wtyczek zasilania to zmiana chyba jest konieczna, własciwie jak to jest karty PCI-E 2.0 dzialaja na zwykłym porcie X16, a plyty głowne z PCI-E 2.0 nie obsłuza starszych kart??? dobrze mówie poprawcie mnie jesli sie myle i jak to jest z tym PCI-E x16 vs x4 w kontekscie najnowszych ukladów graficznych, gier i benchmarków czy róznica jest np olbrzymia czy rzedu niewielkiego??? własciwie to zamierzam sprzedac mojego Radka X1950 Pro 512 AGP i chciałbym wiedziec czy kupujac np. 8800 GT juz wkrótce stracił bym duzo na wydajnosci korzystajac z PCI-E x4, bo teraz na swoim mam w 3dmarku 05 ponad 11 tysiecy a wiem ze najnowszy układ 8800 gt osiaga ponad 14 tysiecy w benchmarku 05 czy zatem jesli wsadze go do pci-e x4 strace na tym duzo??? bo jak róznica rzedu nawet 1 tysiaca to i tak zdecyduje sie na zakup a potem wymiane płyty ale po kolei :),

prosze kogos o odpowiedz,

pozdrawiam

Jak karta grafiki ma dużo pamięci to tekstury mieszczą się w całości w niej i transfer tekstur po AGP/PCIex odbywa się tylko w chwilach przechodzenia między lokacjami. Jeśli karta ma mało pamięci, a suwak "Texture Size" przesunąłeś w settingsach na maksa, to wtedy tekstury na bieżąco napływają do karty i szybkość AGP/PCI-Ex może już mieć znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi