XviD Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Heloł ewryłan! :) Dzisiaj postanowiłem zrobić małą rozpiskę częsci jakie chce zmienić i spytać się o to co najlepiej by zrobić z moim kompikiem jak najmniejszym kosztem :P Posiadam takiego kompa aktualnie: A64 3000+ @ 2,25 GHz BOX Asrock 939 Dual-VSTA Leadtek Geforce 6600 GT 128MB/128bit 500/900 MHz @ 545/1085 MHz(AGP) 2 x 512 DDR (TwinMos & GoodRam) Seagate 80Gb Barracuda + 20GB NEC DVD+/-RW ND-4571A ModeCom MC-350ATX 2.0 350W I tak rozmyślałem iż przez sezon wakacyjny można co nieco zarobić i spożytkować właśnie na upgrade komputerka, który jest już troszkę leciwy jak na dzisiejsze możliwości gier. Wymyśliłem, żeby podmienić tylko dwie rzeczy tutaj i nadal jako tako będę mógł delektować się grami nadal. A mianowicie procesor wymienić na X2 3800+, którego znalazłem możliwość kupna za 370zł. Do wymiany poszłaby także grafa, mam zamiar kupić albo Galaxy GF 7900GS 1.2ns za 550 zł średnio, bądź czasami mam wrażenie że może lepiej byłoby zainwestować w X1950Pro? Ogólnie nawet koszt modernizacji nie może przekroczyć 1000zł, bez sprzedaży komponentów, czyli w sumie realny kosizt modernizacji wyniesie mnie o wiele mniej niż te 1000zł, bo wiadomo że zamierzam sprzedać niepotrzebne części. Aha, dla waszej wiadomości, nie lubię aby sprzęcik się niepotrzebnie marnował i jego moc nie była wykorzystywana, więc lubię co nieco podkręcić ;) A teraz proszę o Wasze uwagi! :) Małe pytanko, wydaje mi się czy mój zasilacz powinien uciągnąć nowy zestawik? :) Edytowane 12 Czerwca 2007 przez XviD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Do 7900 braknie ramu. Raczej dołożył bym ramu niż zmieniał procka - 2 jajka dadzą Ci niewiele ( a często gołe NIC ) i do tego będą cieplejsze. Z kolei ddr jest drogi "więc sprzedaj wszystko i na am2" tam kupisz 2 jajka za ~ 250 [; Po co 79gs za 500+ kiedy można kupić już za 400 - różnica będzie raczej niewielka w wydajności. Coś słabo ten Venice - tak do 2,4 - 2,5 to każdy powinien latać na tej płycie. Zasilacz jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undertakeer Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Do 7900 braknie ramu. Raczej dołożył bym ramu niż zmieniał procka - 2 jajka dadzą Ci niewiele ( a często gołe NIC ) i do tego będą cieplejsze. Z kolei ddr jest drogi "więc sprzedaj wszystko i na am2" tam kupisz 2 jajka za ~ 250 [; Po co 79gs za 500+ kiedy można kupić już za 400 - różnica będzie raczej niewielka w wydajności. Coś słabo ten Venice - tak do 2,4 - 2,5 to każdy powinien latać na tej płycie. Zasilacz jest OK. opyl calego sprzeta lacznie z ta badziewna zasilka abit kn9 240zl www.agito.pl sempron 3000+ am2 109zl galaxy 7900 gs 400zl 1gb kingston ddr2 667 130zl amacrox warrior ax400 100zl Edytowane 12 Czerwca 2007 przez undertakeer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 opyl calego sprzeta lacznie z ta badziewna zasilka amacrox warrior ax400 100zl Aleś dowalił znawco :lol: Przecież mc 350 = warrior 400 ( różnią się detalami jak wiatrok na przykład xD ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XviD Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Do 7900 braknie ramu. Raczej dołożył bym ramu niż zmieniał procka - 2 jajka dadzą Ci niewiele ( a często gołe NIC ) i do tego będą cieplejsze. Z kolei ddr jest drogi "więc sprzedaj wszystko i na am2" tam kupisz 2 jajka za ~ 250 [; Po co 79gs za 500+ kiedy można kupić już za 400 - różnica będzie raczej niewielka w wydajności. Coś słabo ten Venice - tak do 2,4 - 2,5 to każdy powinien latać na tej płycie. Zasilacz jest OK. Wg. mnie powinno styknąć ramu, zawsze można w przyszłości kupić więcej ramu, to nie problem żaden. A dwa jąderka zawsze się przydadzą ;) Szczególnie, że mój Athlon aktualny wcale demon podkręcania nie jesc ;< Jestem w stanie wycisnąć z niego bez zmiany napięcia 2,25 ghz, całkowicie stabilne, jednak gdy podnoszę napięcie i dalej kręcę to temperatury jakie z niego się wydobywaja mnie dosyć mocno przerażają, więc wole te swoje 2,25ghz :P Jeżeli chodzi o grafikę... hmmm, może jednak tą tańszą wersję bym wziął, jednak nie chodzi o różnicę w samej wydajności a w podkręceniu jej, kości 1.2 wiadomo że lepiej będą się kręcić, chyba nie? Zasilacz wydaje mi się ze powinien spokojnie pociagnąć, ponieważ jest to markowy i pewny produkt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Wg. mnie powinno styknąć ramu, zawsze można w przyszłości kupić więcej ramu, to nie problem żaden. A dwa jąderka zawsze się przydadzą ;) Szczególnie, że mój Athlon aktualny wcale demon podkręcania nie jesc ;< Jestem w stanie wycisnąć z niego bez zmiany napięcia 2,25 ghz, całkowicie stabilne, jednak gdy podnoszę napięcie i dalej kręcę to temperatury jakie z niego się wydobywaja mnie dosyć mocno przerażają, więc wole te swoje 2,25ghz :P Jeżeli chodzi o grafikę... hmmm, może jednak tą tańszą wersję bym wziął, jednak nie chodzi o różnicę w samej wydajności a w podkręceniu jej, kości 1.2 wiadomo że lepiej będą się kręcić, chyba nie? Zasilacz wydaje mi się ze powinien spokojnie pociagnąć, ponieważ jest to markowy i pewny produkt :) Weź najtanszą wersje 7900GS Galaxy za 400 zł. Różnica opiera się do innego chłodzenia GPU i nadruku na pamięciach :) Zasiłke odpuść :) śmiało powinna wytzrymać i X2 po OC i 7900 po OC :) Jesli chcesz później wymieniać procka na X2 to lepiej już nie pakować się w s939. Dla porównania X2 3600+ na AM2 kosztuje ok 240 zł a kręci się tak jak w mojej sygnaturce ;) płyte ABIT KN9 dostaniesz też za ok 240 zł a jest to jedna z lepszych płyt pod AM2 :) a co do ramu to za swoje 2x512 jak sie dobrze postarasz dostaniesz 2x1GB DDR2 :) Więc zastanów się czy warto wkładać kase w s939 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) Na proca potrzebny jest zatem freezer - kosztuje jakieś 55 zł - napiecie do 1,55 i 2,4Ghz + musi zrobić. Jeżeli już napraawdę muszą być dwa jajka to minimum IMO to am2. Inaczej to będzie wywalanie kasy w antyki. Oblukaj sobie ceny pamięci - nie wiem jak jest teraz ale jakieś 2 tygodnie temu to za 1 Gb ddr można było kupić 2 gb ddr2 667. IMO nie warto dokładać do 1,2 ns. Różnica w OC ( o ile bedzie jakaś bo w 73gt i 76gs różnie z tym bywało ) nie wyrówna straty 150 zł z kieszeni [; A tu jeszcze szyna 256 bit - relatywnie mniejszy wpływ szybkości ramek na przepustowość .. Edytowane 12 Czerwca 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XviD Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Na proca potrzebny jest zatem freezer - kosztuje jakieś 55 zł - napiecie do 1,55 i 2,4Ghz + musi zrobić. Jeżeli już napraawdę muszą być dwa jajka to minimum IMO to am2. Inaczej to będzie wywalanie kasy w antyki. Oblukaj sobie ceny pamięci - nie wiem jak jest teraz ale jakieś 2 tygodnie temu to za 1 Gb ddr można było kupić 2 gb ddr2 667. IMO nie warto dokładać do 1,2 ns. Różnica w OC ( o ile bedzie jakaś bo w 73gt i 76gs różnie z tym bywało ) nie wyrówna straty 150 zł z kieszeni [; A tu jeszcze szyna 256 bit - relatywnie mniejszy wpływ szybkości ramek na przepustowość .. Powiem Ci że z miesiąc temu chciałem kupić właśnie Freezera dla mojego athlonka, jednak akurat wtedy nie było ich na stanie i w sumie przez to wydałem kasę na jakiś inny duperel :P Teraz ponownie pomyślę o tym chłodzonku na procesor. Chyba jednak wziąłbym tego 1.4ns gf, jeżeli sądzicie że jednak nie warto dopłacać ;) A sprawę kompletnej przechadzki z s.939 na s.AM2 jeszcze sobie dokładnie przemyslę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Stary nie masz się co zastanawiać tylko przesiadaj się na AM2. Skoro masz teraz trochę więcej kasy to nie warto pchać się w 939. Kup jak wszyscy radzą Abita KN9 do tego procka najlepiej X2 3600 Brisbane i jakieś 1GB lub 2GB ramu. Do tego taki Geforce 7600GS lub 7900GS w zależności jak Ci z kasą wyjdzie i będziesz miał fajną maszynkę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XviD Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Stary nie masz się co zastanawiać tylko przesiadaj się na AM2. Skoro masz teraz trochę więcej kasy to nie warto pchać się w 939. Kup jak wszyscy radzą Abita KN9 do tego procka najlepiej X2 3600 Brisbane i jakieś 1GB lub 2GB ramu. Do tego taki Geforce 7600GS lub 7900GS w zależności jak Ci z kasą wyjdzie i będziesz miał fajną maszynkę. Pozdrawiam Chyba troszkę niedoczytałeś postów w tym temacie... Ja nie mam teraz kasy, tylko tak myślę na co sobie zarobić w wakacje i na co je spożytkować mniej więcej. A jakbym się przesiadł na 7600GS, to bym w sumie zbyt wielkiego skoku wydajnościowego nie poczuł, tak jakbym się przesiadł na 7900GS! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...