Mibars Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Za radą kolegi o to, by nie zaśmiecać cudzego tematu, to zakładam swój (bardzo podobny zresztą) Niestety, obecnie zrobił się ze mnie laik, tak więc musiałbym prosić o całkiem sporą pomoc w wyborze części... Plan jest taki: --3000zł bez monitora i kosztów chłodzenia --zasilacz możliwie cichy - najlepiej całkowicie bez wentyla --komputer będzie wyposażony w wodę, w takim razie procesor mógłby być nawet bez radiatora --możliwość podkręcenia --obudowa zapewne będzie jakaś używana za grosze, bo będzie pocięta celem wstawienia chłodnicy --Mam już napęd (jeszcze z folią na wierzchu :) ) --Mam już kartę sieciową --Karta dźwiękowa nie żadne monstrum, ale i nie zintegrowana - przygody z kilkukrotnym spowalnianiem komputera przez... dźwięk.... w różnych częściach GTA 3D i innych grach Poza tym pragnąłbym zalać układ wodą i wyciszyć wszystko, co furczy, czyli zapewne procesor, grafikę i mostek... Plan jest "jak najtaniej", ale również dość wydajnie: ~100zł na bloczek CPU - zapewne Prison... :) ~30zł blok na płytę główną - najtańszy możliwy Made in Allegro - bo to się przecież aż tak nie grzeje ??? - blok na GPU - myślałem, że może być jak najtańszy, ale podobno dzisiejsze karty nieźle się grzeją - proszę o radę... ~50zł stara nagrzewnica plus tanie wentyle 12cm/10cm (tak, by wlazło w obudowę) ~20zł - rurki, opaski from Obi/Praktiker/Castorama ??? - pompka - sam już nie wiem, czy lecieć znów w 220V, czy zainwestować w pełne zintegrowanie Odnośnie chłodzenia wodnego zalożyłem już parę dni temu TEN TEMAT, ale zbyt wielu odpowiedzi nie uzyskałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 (edytowane) A poszukać to ciężko?? Spójrz do zestawów Sysaka. Ludzie trochę samodzielności!! EDIT Ort ;) Edytowane 12 Czerwca 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 dokładnie, on siedzi i wymyśla te zestawy, a wy to olewacie :| BTW , spójrz pisze się przez RZ :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Nie pasuje xD -oryginalne chłodzenie mi nieporzebne -zasilacz..... -DVD-RW out Ale ogólnie bardzo podobny konfig mi się wyklarował... Taką samą kartę poleca mi kolega, zamiast wymienionych podzespołów 100zl więcej i pasywny zasilacz z ZenFista (nie pamiętam marki, mój bląd :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Nie pasuje xD -oryginalne chłodzenie mi nieporzebne -zasilacz..... -DVD-RW out Ale ogólnie bardzo podobny konfig mi się wyklarował... Taką samą kartę poleca mi kolega, zamiast wymienionych podzespołów 100zl więcej i pasywny zasilacz z ZenFista (nie pamiętam marki, mój bląd :) ) Napisz co wybrałeś. To zawsze możemy pomóc. Pasywnej zasiłki nie bierz. Zawsze ciągnie powietrze z budy, a jeśli nie ma go w zasiłce do bedziesz musiał dołożyć wentyl i tak. To samo a cena duzo wyższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Pasywnej zasiłki nie bierz. Zawsze ciągnie powietrze z budy, a jeśli nie ma go w zasiłce do bedziesz musiał dołożyć wentyl i tak. To samo a cena duzo wyższa. Zainteresował mnie Armax Calmer 400W, jednak, niestety nigdzier ni mogę znaleźć jakiejkolwiek opinii na jego temat, zawsze coś o innych modelach, zazwyczaj chłodzonych wentylem. Co do wentylatorów - wywiew z komputera jak najbardziej będzie - na górze obudowy planuje wyciąć dziurę i tam dać nagrzewicę z wentylatorami w taki sposób, by wyciągały powietrze z obudowy. A może macie do pocecenia jakieś NAPRAWDĘ ciche zasilacze? czyli takie, które pracują ciszej, niż dyski :) Bardzo chciałem mieć komputer, który po odłączeniu od internetu (czyli zatrzymanie dysku po pewnym czasie) byłby niemal niesłyszalny :) Zresztą - dysk też można wyciszyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 W końcu zbiera mi się końcowa konfiguracja: BUDA: Mój aktualny wybór: Płyta- - - - - - - EVGA 122-CK-NF66-T1 /nForce 650i ultra/ Dźwięk - - - - - (na płycie) Sieciówka - - - (na płycie) CPU - - - - - - - Intel Core 2 Duo E6420 RAM - - - - - - - OCZ Special Ops 2X1GB 800MHz CL5 GPU - - - - - - - Radeon HD2900XT / GeForce 8800GTS 320 Dysk- - - - - - - Western Digital WD2500AAJS 250GB Buda- - - - - - - (Będe mieć tanią używkę) Napęd- - - - - - (mam - BENQ) Zasilacz- - - - - BeQuiet 450W MONITOR: -LCD - bo CRT dostać dzisiaj to sztuka... DYLEMAT: Brać trochę lepsze 19'' 1280x1024 układ 3:4 (klasyczny) , czy też dolną półkę 22'' 1680x1050 układ 16:9 (kinowy). (22" ---> biorę Radeona | 19" ---> biorę GeForce'a) CHŁODZENIE WODNE Aktualny wybór: -Blok GPU - 100zł - Pewnie Prison... -Chipset - 0-30zł - Albo pozostanie pasywnie, albo najtańsze możliwe "miedziane pudełko" z Allegro -GPU - "Frost2Gpu Rev2", lub jeśli znajdę coś tańszego... -50zł - Stara nagrzewnica, tanie 4x 10cm (lub inne, dopasowane do nagrzewnicy) wentyle puszczone na 5V... W przyszłości do pary druga -do 100zł - pompka na 12V lub 230V + przekaźnik i trochę dłubania -do 20zł rurki, opaski z Praktikera... Czego nadal nie wiem: -RAM - co jest aż tak szczególnego w tych kościach proponowanych przez Sysaka? Polecacie może jakieś tańsze? -Nadal nie mam wybranej konkretnej pompki... Szukam do 100zł na 12V, bądź do ~75zł na 230V -CPU - czy jest może "tańszy odpowiednik" tego procesora, różniący się tylko taktowaniem? -LCD 19" (zwykłe 3:4), czy 22" (panorama) (do 1000zł)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drizit Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 Ten Be Quiet 450W będzie się grzał niczym piecyk w pokoju :D Co do monitka to oczywiście bierz wypasionego 19" i panoramę - świetna sprawa do moviesów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Up! (edit) 450W nie wyrobi? Czy też Be Quiety tak mają, że się grzeją? No dobra - skalkulowałem sobie wszystko i przy Radeonie przekraczam budżet... Muszę uciąć choć trochę kaski... Jakie polecacie ciut tańsze kości RAMu, które nie będą jakoś specjalnie gorsze? I czy RAM może mi sprawiać problemy przy podkręcaniu FSB? Czy też nie trzeba się o to martwić? Acha - no i jeszcze co do monitora - będe miał ALBO 19" 3:4, ALBO 22" panorama... Co się bardziej opłaci? Czy dużo daje monitor panoramiczny (przy 19" i 22" wysokość ekranu jest niemal identyczna)... Budżet oczywiście 1000zł Czy istnieje tańszy odpowiednik C2D E6420, który różni się tylko taktowaniem i może napięciem zasilającym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość drizit Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Tanie ramy to Dobre Ramy = Good Ramy. :) Z tego co wiem GR dobrze się kręcą. Ew. wybierz Kingostony, A-Daty. Ten BQ 450W jest ok, nie mówię ze nie. Tylko bardzo sie grzeje. Jak jeszcze będziesz się bawił w OC to zawał w pokoju w upalny dzien murowany. Nie wiem czy kupisz sensowną 22" LCD za 1000zl. Pewnie jakieś gów*o z kiczowatym kontrastem, jasnością i długą reakcją matrycy. A czemu 19" tylko 3:4? Jakies uprzedzenia do 16:9? Panorama jest fantastyczna jeśli chodzi o oglądanie filmów. Na 3:4 takiego efektu nie będzie. (na 16:9 nie masz tych pasków na górze i dole). I nawet do samej pracy jest ok - mozesz np. otwierać więcej okien na raz na pulpecie. Radzę rozejrzeć się za jakimś Samsungiem albo LG 19" Panorama. Na pewno coś wybierzesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Co do 22" to myślałem nad tym - ACER AL2216W Zaś co do 19"-21" to konkretnych typów nie mam..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 --zasilacz możliwie cichy - najlepiej całkowicie bez wentyla http://zenfist.pl/pID/1564.htm http://zenfist.pl/pID/1486.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 (edytowane) Te podane wyżej zasilacze wierzę na słowo, że ciche (ten drugi trochę za drogi...) Wrócę do monitorów - czy ktoś może mi coś powiedzieć o "Hyundai N22WA" - wyróżnia się tym, że ma 850:1 kontrast... (wyżej wspomniany Acer - 700:1, co jest chyba standardem w większości tej klasy monitorów).... No i ma jedną wadę - brak złącza DVI. Czy D-SUB jest dużo gorzy od DVI? Edytowane 22 Czerwca 2007 przez Mibars Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Tak więc mam finalną konfigurację: Płyta Główna:EVGA 122-CK-NF66-T1 n650i Procesor:Intel Core 2 Duo E6750, 2.66GHz Karta Graficzna:PALIT GeForce 8800GTS 320MB RAM:OCz Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 Dysk:SAMSUNG 320GB HD321KJ 7200 SATAII Obudowa :) :OBUDOWA I-BOX EXTREME 969TST (najtańsza nowa :) ) Zasilacz:ZASILACZ BeQuiet StraightPower 450W Klawiatura + myszka:KLAWIATURA LOGITECH OEM Internet 1500 Cordless Laser Napęd DVD-RW: (mam, jakiśtam BenQ) Monitor:BENQ LCD FP93GP Wprawdzie zamówienie już złożone, ale i tak proszę o ocenę - jest jeszcze "w realizacji", bo Palit jest tylko na zamówienie, więc cośtam awaryjnie można by jeszcze zmienić :) Mam jeszcze jedno, głupie pytanie - C2d to procesor 64 bitowy... Czy to znaczy, że potrzebuje kupić Windowsa 64-ro bitowego? Edytowane 8 Września 2007 przez Mibars Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Boys Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 niemusisz wymieniac ale jak wymienisz to jak juz na viste 64bit a i wykorzystasz wtedy dx 10 ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Nie, C2D obsługuje systemy 32 i 64 bit :) @up - WTF ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 @up - WTF ? Że temat odnowiłem, czy ze kolega przede mną mówi o DX10? Jeśli to pierwsze, to powiem tylko, że ze względu na wakacyjne wyjazdy, odpływ i przypływ funduszy trochę się to zeszło :) Jeśli to drugie - to nie do mnie :) (i tak nie ma jeszcze żadnych gier na DX10, a gdy będą, to karta będzie już przestarzała :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 (edytowane) nie do Ciebie , kolega jakiś taki bełkot napisał, że nie wiadomo o co chodzi. W każdym razie nie radzę brać a) takiej obudowy do stosunkowo ciepłego sprzętu B ) w tej chwili 8800GTS 320, bo za 2 miechy będzie warta o wiele mniej i tańsza z racji premiery G92 Edytowane 9 Września 2007 przez beka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 a) takiej obudowy do stosunkowo ciepłego sprzętuCo jest z nią nie tak? Obudowa, to obudowa, nie ma sensu płacić kilkuset złotych za obudowę, która będzie tylko ładniej wyglądała, rozmiar to midi-tower, niemal identyczna wielkością z moją aktualną obudową (Miał być big tower, ale stwierdziłem, że uda mi się zmieścić wodę, która właduje tam w przyszłości) B ) w tej chwili 8800GTS 320, bo za 2 miechy będzie warta o wiele mniej i tańsza z racji premiery G92A wtedy nie będzie opłacalo się jej brać, bo będzie za słaba, a nowe części zaraz stanieją, bo zaraz minie premiera, potem nie będzie opłacało się ich brać bo będzie zaraz premiera kolejnej wersji i tak w kółko. Niestety - komputer "składam" już od końcówki czerwca, więc nie ma sensu dalej czekać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 buda zapewne słabo wykonana i mało przewiewna (to 2 akurat traci sens, skoro ma być woda) grafika - nie, bo wtedy cena będzie niższa , ja namawiam do czekania - jak chcesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2007 No... ...W końcu komputer zmontowany, właśnie z niego piszę... Na szczeście płyta główna nie sprawia problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 B ) w tej chwili 8800GTS 320, bo za 2 miechy będzie warta o wiele mniej i tańsza z racji premiery G92 pamiętasz jak była mowa o premierze serii 8500/8600 - wszyscy mówili po nowy roku, po nowym roku, opóźniło się 'trochę' :-P +ciekawa cena na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2007 (edytowane) Ja tez stalem przed wyborem monitora LCD w granicach 1000zl w ostatecznym rozliczeniu zostaly: 19" 4:3 P-MVA: - BenQ FP93GP - najtanszy ok 900zl, ale ok - HP LP1965 - to samo co BenQ + duzo lepsza ergonomia, regulacja we wszystkich plaszczyznach + HUB USB, ale ok 1000zl panoramy: - Samsung SyncMaster 203B - 20" tanio, bo niecale 900zl - dobre kolory w miare jak na taka matryce, niestandardowa rozdzielczosci i slaba interpolacja nizszych rozdzielczosci - iiyama ProLite E2201W-B - bardzo dobra w miare tania panorama, 22" ale to wydatek rzedu 1200zl, aha i ma gwarancje 0 pixeli jako jedyny monitor z ktorych wybieralem.... Wlasciwie to pozniej wybor wachal sie miedzy iiyama a HP i wybralem hpka, bo jednak ma duzo lepsze katy i kolory, matryca P-MVA robi tutaj swoje w stosunku do TN, poza tym iiyama nie miala znow regulacji stopy.... dlatego Hp wydal mi sie najbardziej uniwersalny i kompromisowy, chociaz swieci dokladnie tak samo jak BenQ - to sa te same matryce, nawet funkcje w OSD sa prawie takie same, ale Hp wygral ergonomia za 100zl doplaty, to czy ktos te 100zl daje czy nie to jego wybor juz :) Czyli reasumujac wg mnie bardzo dobry wybor co do monitora, przyzwoita panorame ponad 20" ciezko za ta kase niestety kupic. Moim skromnym zdaniem lepiej zostac w takim wypadku przy P-MVA, a kwestia ergonomi to juz kazdy sam sobie rozwiaze (sprawa jest tez taka, ze HP zajmuje wiecej miejsca na biurku, stopa jest duzo wieksza i wysiegnik trzymajacy matryce tez bardziej wystaje o wiele do tylu.... wiec jak ktos ma na serio malo miejsca na biurku to BenQ duzo mniej tego cennego miejsca zajmnie :) ) Aha ogladalem i nawet testowalem dosc pokazna porcje LCDkow podczas wybierania, czytalem tez duzo i wydaje mi sie ze obecnie to najlepszy wybor w tej cenie BenQ albo HP zaleznie od preferencji i budzetu :) Edytowane 26 Września 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibars Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Czytam swoje słowa: Na szczeście płyta główna nie sprawia problemów.No i niestety, ale to już przeszłość... Padło USB. Wszystkie złącza.... Więcej napisałem już w tym temacie: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2871611 Ech... Spróbuje sflashować BIOS, jeśli to nie pomoże, to gwarancja! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...