Skocz do zawartości
Salvo

Jaki Dysk Wybrać? I Jeszcze Kilka Pytań. :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się składa, że moja stareńka "sześćdziesiątka" Seagate'a zapewne wkrótce wyzionie ducha (po 5 latach znów zaczęły pojawiać się bad sectory; poza tym wydajność dysku pozostawia wiele do życzenia...), więc czas kupić coś nowego.

Przede wszystkim chciałbym wziąć coś na SATA (II). Problem tkwi w tym, że moja płyta główna (Gigabyte 7N400-L) jest trochę ułomna i prymitywna, tj. obsługuje tylko ATA. :-) Ale od czego są te kontrolery. Poza tym z tego co widzę, wydajność dysku wcale nie spadnie, pomimo że to tylko dodatkowy chip, a nie integralna część.

Tak więc pozostaje kwestia wyboru dysku. Trochę na ten temat poczytałem i mam w zasadzie zaledwie dwóch kandydatów.

http://www.allegro.pl/item201096396_250gb_..._gw_36m_cy.html - tani, cichy i w miarę szybki Szajsung

czy

http://www.allegro.pl/item201252017_seagat...t3250620as.html - droższy, ale bardzo szybki Seagate z zapisem prostopadłym

I jeszcze dla pewności. Czy dokupując ten bajer - http://www.allegro.pl/item203062505_konwer...u_ide_w_wa.html - na pewno wszystko będzie OK?

Aha - ten stary dysk mam zamiar naprawić w warunkach domowych i ma mi on służyć jako podstawka pod kawę, od czasu do czasu używana jako nośnik danych. W razie formata czy czegoś tam. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, ale gafa. :-)

To powinno być OK, co? http://www.allegro.pl/item202712807_podlac...a_ide_ata_.html

Samsunga mówisz? Dobra, ale dlaczego? ;-) Prosiłbym o jakieś uzasadnienie.

Jak już Samsung to seria T166:

http://www.samsung.com/pl/products/harddri...ata/hd252kj.asp

Czyli 166GB na talerz zamiast 120GB. Ten parametr bezpośrednio przekłada się na wydajność. 250tka powinna mieć takie same osiągi jak 320tka Samsunga z ostatniego testu dysków na purepc (ta sama gęstość zapisu).

A tak poza tym na dniach wychodzi potwór wydajnościowy, czyli SpinPoint F1 o gęstości zapisu 334GB/talerz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie chyba wezmę Samsunga, choć nie lubię tej firmy...

A ten cały zapis prostopadły w Seagate'a? Technologia warta świeczki czy godna pożałowania?

Czekam na więcej opinii! Z góry dzięki.

Edytowane przez Salvo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak długo pocieszysz się tym Szajsungiem. :wink: JA się zraziłem do marki jakością wykonywanych Cd-eków i DVD. Co miałem to padło.

BTW: Zapis prostopadły stosują już wszyscy producenci, inaczej nie zobaczyłbyś tych talerzy po 166GB jeden.

Dyski 320GB Seagate'a są teraz troszeczkę wolniejsze od Szajsungów, ponieważ Szajsung wydał swoją 2 talerzową 320 kilka miesięcy po Seagacie więc musieli uzyskać większą wydajność inaczej nikt by nie zwrócił na nie uwagi.

BTW2: Seagate rulez anyway. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak długo pocieszysz się tym Szajsungiem. :wink: JA się zraziłem do marki jakością wykonywanych Cd-eków i DVD. Co miałem to padło.

BTW: Zapis prostopadły stosują już wszyscy producenci, inaczej nie zobaczyłbyś tych talerzy po 166GB jeden.

Dyski 320GB Seagate'a są teraz troszeczkę wolniejsze od Szajsungów, ponieważ Szajsung wydał swoją 2 talerzową 320 kilka miesięcy po Seagacie więc musieli uzyskać większą wydajność inaczej nikt by nie zwrócił na nie uwagi.

BTW2: Seagate rulez anyway. :-P

Elektronek bzdury piszesz...

Ludzie skończcie już z tym faworyzowaniem jednych dysków a psioczeniem na drugie tylko z powodów typu:

"3 lata temu znajomej znajomego mojego znajomego padł WD zatem to bardzo zły dysk" albo

"Moja babcia miała głośnego Samsunga i jej kot podrapał przez to tapczan, dlatego uważam że to bardzo złe dyski".

Jak już chcecie wyciągać takie wnioski co sie psuje co nie to pytajcie serwisantów. Dysk każdego producenta potrafi paść, a jednocześnie nie ma już dziś historii że 50% serii danego modelu pada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam, to co wg mnie jest dobre i firmę na której nigdy się nie zawiodłem. Szajsung niestety nie jest na liście "brać i nie patrzeć"

Wcześniejszy post był tylko reakcją na czyjeś zdanie, że niby to samsung jest "the best"

Każdy zawsze będzie polecał swoje, tak było, jest i będzie.

A że nikt wcześniej nie polecił mu innej firmy, to się dopisałem. Dlaczego nabywca ma się sugerować tylko jednym komentarzem w stylu:

- Bierz Samsunga.

- OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dyski nie ma zaleznosci co dobre co nie , co sie psuje bardziej co nie .

To loteria doslownie - jeden pochodzi z 3 lata drugi padnie po 3 miesiacach.

Mialem troche dyskow WD - na 4 jeden padl. Samsungi 3 - narazie rzaden nie padl , Seagate 2- narazie zaden nie padl.

Pierwszy ogolnie byl WD 160GB pracowal ok 3 miesiecy i padl - dostalem nowego i co ? pracuje przeszlo 1,5 roku bez zajakniecia - bardzo cichutko.

NIE MA ZASADY kazdy dysk jest dobry i tyle !! czy kupisz WD Samsung czy seagate taka sama zaleznosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącze sie do topicu, zmierzam kupić dysk też 250gb i zastanawiam sie co wziąc czy seagate czy samsunga... Głównie chodzi mi o to żeby był cichy. Aktualnie mam samsunga 80gb na sata2 i na glosność nie narzekam, problem tylko taki ze troche sie grzeje w obudowie...

Czy seagate jest cichszy od samsunga? Mniej sie grzeje?

Z góry dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung robi niajcichsze dyski na rynku, najwydajniejsze z tych normalnych cenowo ma WD a Seagate ma najdłuższą gwarancję. W codziennym użytkowaniu różnice w wydajności pomiędzy firmami są nie do odczucia, poza benchmarkami, więc wybierałbym pomiędzy ciszą a gwarą. Tzn. ja bym wziął Seagate, ale to tylko moje nastawienie i o niczym nie świadczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd ty wytrzasnąłeś tą opinię, że WD jest najwydajniejszy?

Dopiero niedawno pojawiła się seria AA WD która troszkę podskoczyła z wydajnością. Tak to WD były najsłabsze z całej ekipy.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, no i do tego ostatnio był test i tak w nim wyszło zdecydowanie według benchmarków więc co mam napisać :wink: Chyba piszę o tym, co jest teraz a nie co było wcześniej... Poza tym pisałem wyżej, to tylko w benchmarkach i nic nie wnosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja w takim razie wciągnąłbym 250GB Seagate (ST3250410AS) gdzie jest 1 talerz 250GB. Testów jeszcze nie ma, a szybszy będzie na pewno. Albo poczekaj z miesiąc bądź 2 jak Samsung wypuści dyski z talerzami 334GB. Niezły skok. :rolleyes:

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi