Skocz do zawartości
malinek

8600gt Vs 7900gs?

Rekomendowane odpowiedzi

póki co właściwie nie ma gier po DX10. kiedy będą? za jakieś kilka miechów?

uważam że ma sens brać kartę która lepiej poradzi sobie z już obecnymi tytułami. nie wiem czy ta czy inna. jak wyjdą giery pod DX10, wtedy warto będzie rozejrzeć się po testach porównawczych. lub samemu sprawdzić jak moja grafa sobie radzi. i ewentualnie rozejrzeć się za czymś nowym..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam do Was pytanie, poniewaz nosze sie z zamiarem wymiany kilku rzeczy w kompie z czym wiaze sie dylemat. Chcialbym zakupic 8600GTS (za 600 zl mozna wyhaczyc). Bedzie to pracowac na plycie DFI Infinity SLI (tej pod AM2, NF SLI-M2G dokladnie) z procesorem Athlon 64 X2 4200.

Wyczytalem sporo opinii, ze lepiej jednak zakupic 7900GS bo jest wydajniejszy, ale tak sobie kombinuje, ze jak sprzety potanieja to dobrym pomyslem bedzie dokupienie blizniaka(8600 GTS) i wrzucenie go w tryb SLI. Myslicie, ze to dobre rozwiazanie, czy nawet 2 takie karty dadza ciala w DX10? :unsure:

Przy okazji, jak komus sie chce wyjasniac:

mozna sie ponoc nadziac na jakiegos gorszego athlona x2 (taktowanie to samo, tu chodzi o rodzaj rdzenia bodajrze) - moze mnie ktos oswiecic? :unsure:

Pozdrawiam.

Edytowane przez wojti23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx za odpowiedz.

Znalazlem alternatywe. Galaxy 8600GE po podkreceniu znacznie przebija GTS-A i cena przystepna, tylko ponoc z deka ma glosne chlodzenie i malo wydajne i to jedyny minus tej fenomenalnej w swojej klasie karty. :-P

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy warto zamienić:

Karta graficzna:

GALAXY GeForce 7900GS 256MB DDR3/256bit (Zalman) (1,2ns) (600/1600)

na

PALIT 8600GT 256MB 625/1800MHz 8600 GT SONIC+ 1ns

Jak sprawa wygląda z wydajnością ?

Pozdro :)

Edytowane przez DejaVuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz , ciezko odpowiedziec czy warto byloby kupic 8600. Sam akurat zmienilem bo tak samo taktowany 7900GS ale na CM zweglil mi sie i dostalem 8600GE 512MB DDR3. De facto roznica jest na korzysc 8600 w nowszych grach > MOH:A na 7900 lazil mi slabo przy SD3700 , na 8600GE zauwazalnie lepiej. Jesli uda sie ja sprzedac za 250 zl to do dolozenia zostaje Ci 50-80 zl...zastanow sie sam... Chyba serio jesli mialbym wymieniac to juz na cos pokroju moze HD3850 :|

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO zbyt dużej różnicy nie odczujesz. O DX10 zapomnij na tej karcie ,a zresztą o DX10 nie ma co na razie mówić ,bo jak dotąd gier napisanych od nowa specjalnie pod DX10 nie ma ,więc o czym tu mówimy :) Zobacz sobie jak wygląda Crysis w DX10 i DX9 (z dobrym configiem). Różnice są jakie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm na allegro chodzą 7900gs super Zalmana za około 300 jak sie uda to może i więcej

Czy warto na 8600 zamieniać bo do 350 zł to chyba tylko 8600 sonicka najbardziej jest to trafny wybór ale czy będzie róznica na korzyść 8600 ?

Edytowane przez DejaVuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to się nie opłaca, no chyba że by dopłata do 8600GT była mała coś z 50zł to można wymienić na 8600. Ale jeśli na siłę byś chciał zmienić na 8600GT to tylko od Palita Sonic+, po OC różnica powinna być zauważalna w niektórych grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi