Skocz do zawartości
Grimlock

19" Eizo Flexscan S1901shb

Rekomendowane odpowiedzi

No i wreszcie podłączyłem Eizo poprzez DVI z Radkiem X1600XT Pro 256MB DDR3 Dual DVI-Link.

Przyznam, że zaskoczyła mnie poprawa jakości wyświetlania dużych jednoilitych liter, figur, elementów na ekranie. Już podczas uruchomienia tekst w POST jest ostry, wypełnienie liter idealnie jednolite (bez względu na kolor wypełnienia). Prędkość wyświetlania obrazu w 3D także odrobinę ale jednak przyśpieszyła - takie odnoszę subiektywne wrażenie. Może to po prostu z powodu wydajniejszej karty.

I co ciekawe, czy ktoś może potwierdzić czy rodzaj kabla DVI albo D-Sub może mieć wpływ na intensywność podświetlenia matrycy :?: Tak jak przy D-Sub ustawiłem jasność na 41% i muszę stwierdzić, że równomierność podświetlenia matrycy poprawiła się. Np. w dolnej części ekranu intensywność podświetlenia już nie odróżnia się intensywnością od reszty ekranu. W każdym razie trzeba już dokładnie przyjrzeć się całej powierzchni ekranu by wychwycić różnicę. Czyżby elektronika monitora miała zaszyte odrębne profile wpływające także na podświetlenie matrycy w zależności od źródła sygnału :?:

Fajnie byłoby gdyby ktoś z posiadaczy S1901 mógłby to potwierdzić czy u niego widać podobne różnice :)

PS. Catalysty 7.9 + doinstalowane sterowniki, profile ICM ze strony Eizo i wybrane jako domyślne.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi