seba_999 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 (edytowane) Cześć :) Mam nadzieję, że nie dubluję tematu :rolleyes:.Opiszę po kolei o co mi chodzi: W menu start są skróty (myślę, że tak to można nazwać) np do moich dokumentów, moich obrazów itd. Można ustawić, żeby ich zawartość otwierała się w postaci menu. Moje pytanie brzmi: czy można dodać (i jak to zrobić) do tych "skrótów" swój własny np do folderu playlisty (żeby się znajdował np pod "moje dokumenty") i ustawić tak, żeby zawartość była wyświetlana jako menu? Jak napisałem niezrozumiale to proszę pytać :) Pozdrawiam Edytowane 13 Czerwca 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Tworzysz folder i wrzucasz tam skróty do list albo kopie list? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 (edytowane) To może inaczej ;) : W załączniku obrazek :D. Jak zrobić coś w stylu "Moja muzyka" i umieścić to np pod Moimi obrazami? Tylko żeby była zawartość wyświetlana w postaci menu :?. Wiem, że trzeba utworzyć nowy folder i powrzucać tam np te playlisty, ale jak to dodać do Menu start, żeby to wyglądało tak jak wyżej napisałem?? :D Teraz już chyba wiadomo o co mi chodzi ;) Pozdrawiam :) Edytowane 13 Czerwca 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Nie da się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Ok dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Hmm... Nie używam stylów XP, więc nie wiem jak wygląda ten folderek. Generalnie pamiętam, że miałem taki bajer, że skrót do folderu dorzucało się do Menu Start i zachowywał się on jak folder - po najechaniu wyświetlała się zawartość. Głowy jednak nie dam, w którym z rodziny Windows to było... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 A co mają do tego style? To jest menu start. Funkcja całkowicie niezalezna od styli. Prawa czesc zawiera te same wbudowane opcje co stare menu start. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Style mają to tego nic (*), ale są jakby częścią tego "elo" wyglądu. Np. właśnie taki wygląd menu, jak na obrazku. Ustaw sobie taki bez stylów i zobaczysz, jak paskudnie to wygląda. :P (* - wiem, gramatycznie to to nie jest) A może coś o reszcie posta? Co z tym folderem? Jestem prawie pewien, że coś takiego miałem w jednym z rodziny "Łokienek". :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Jak wrzucałes na stare menu to pojawiał sie on nad pozycją "Programy". W nowym menu start wrzucony w to miejsce pojawi sie na górze w menu, które wyswietla się pod "Wszystkie programy". Ustaw sobie taki bez stylów i zobaczysz, jak paskudnie to wygląda. :PDlatego mam właczone style :) Bo panel jest wiele lepszy od starego menu, tylko normalnie bardzo biednie wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper86 Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 mozna przeciagnac folder do pola "wszystkie programy" i wtedy bedzie sie on wyswietlal jako menu. LPM - lewy przycisk myszki czyli: klikasz na jakis folder LPM (i nie puszczasz przycisku), najezdzasz na "start" (caly czas trzymasz wcisniety LPM i czekasz kilka sekund az sie otworzy), najezdzasz na "wszystkie programy" (ciagle trzymasz LPM i czekasz kilka sekund az sie otworzy), przesuwasz kursor w prawo, wybierasz miejsce dla folderu i puszczasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 (edytowane) mozna przeciagnac folder do pola "wszystkie programy" i wtedy bedzie sie on wyswietlal jako menu. LPM - lewy przycisk myszki czyli: klikasz na jakis folder LPM (i nie puszczasz przycisku), najezdzasz na "start" (caly czas trzymasz wcisniety LPM i czekasz kilka sekund az sie otworzy), najezdzasz na "wszystkie programy" (ciagle trzymasz LPM i czekasz kilka sekund az sie otworzy), przesuwasz kursor w prawo, wybierasz miejsce dla folderu i puszczasz. Dziękuję za dobre chęci, wiem, że tak się da zrobić, ale nie o to mi chodziło ;). Przeczytaj sobie jeszcze raz trzeciego posta ;). Pozdr Edytowane 14 Czerwca 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon$ Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Jeżeli interesuje cię takie menu to daj znać opiszę to jutro muszę rano o piątej wstać dobranoc <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Jeżeli interesuje cię takie menu to daj znać opiszę to jutro O coś takiego mi chodzi :D. Tylko mam nadzieję, że nie robi się tego kosztem np moich obrazów :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon$ Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Tylko mam nadzieję, że nie robi się tego kosztem np moich obrazów :rolleyes: Nie nie jest kosztem moich obrazów chociaż też można Ja zrobiłem kosztem Moja muzyka ponieważ nigdy w zasadzie nie korzystałem z tego folderu Można też zrobić jeden folder nie korzystając z żadnej opcji zarezerwowanych dla systemu ,ale nie da rady ustawić rozwijanego menu Można otrzymać folder ,ale by zajrzeć do niego trzeba w niego kliknąć. Na mojej liście Foobara którą widziałeś po kliknięciu np na Bob Marley włącza się Foobar z otwartą listą Bob Marley i zaczyna sam automatycznie odtwarzać zapisaną listę. Oczywiście po najechaniu na Lista Foobara menu samo się rozwija bez klikania Jak widzisz na moim Start menu są cztery pozycje ,których normalnie w systemie nie ma . <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) To poprosze instrukcje jak to zrobic. B-) edit: literowka Edytowane 15 Czerwca 2007 przez kardas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Nie da się.a tam..zapomniałeś dopisać.. nie da się... łatwo :). W branży softowej wszystko sie da :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Czepiasz sie. Sam do panelu dodalem kiedys wyszukiwarkę w dolnej czesci. W windows mozna podczepic cos praktycznie pod wszystko do czego da sie złapac uchwyt okna. Mozna tez hackowac pliki.... Ale tak dla zwykłego klikacza sie nie da :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon$ Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) To poprosze instrukcje jak to zrobic. B-) Chcąc utworzyć rozwijane menu dotyczące muzyki posłużymy się Folderem widocznym w Start Menu - Moja Muzyka. Oczywiście musimy mieć zrobioną listę z muzyką przygotowaną i zapisaną w odtwarzaczu np.przez Foobara podzieloną na wykonawców ,style muzyczne lub użytkowników kompa ,albo jeszcze inaczej. Wchodzimy do C:\Documents and Settings\?????\Moje dokumenty\Moja Muzyka >> Narzędzia >> Opcje folderów >> Widok >> Wyczyść kratkę przy Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane) >> zaznacz opcje Pokaż ukryte pliki i foldery >> potwierdź --będzie to potrzebne gdy ktoś chciałby zamienić wygląd folderu zamiast folderu z nutą np/ na motylka W otwartym folderze Moja muzyka będzie muzyka przykładowa i plik o nazwie Desktop.ini >> usuwamy wszystko oprócz Desktop.ini >> wklejamy przygotowane listy z muzyką Wychodzimy z folderu o jeden poziom wyżej >> PPM na Moja Muzyka >> zmień nazwę lub nie. PPM na Start >> Właściwości >> Menu start >> dostosuj >> zaawansowane >> zaznacz Moja Muzyka Wyświetl jako menu Chcąc zmienić wygląd wchodzimy C:\Documents and Settings\?????\Moje dokumenty\Moja Muzyka????? >> otwórz Desktop.ini [DeleteOnCopy] Owner=????? Personalized=13 PersonalizedName=Moja muzyka [.ShellClassInfo] InfoTip=@Shell32.dll,-12689 IconFile=%SystemRoot%\system32\SHELL32.dll IconIndex=-237 widzimy że jest to ikona z SHELL32.dll o numerze 237 chcąc ją zmienić np. na motyla wpisujemy 239 ,jeśli komuś to nie pasuje to może sobie poszukać innej np. wchodząc do SHELL32.dll Resouce Hackerem i wpisując inny numer ikony >> zatwierdzamy zmiany. W opcjach folderów ukrywamy pliki systemowe i już Prawda że to proste :) W windows mozna podczepic cos praktycznie pod wszystko do czego da sie złapac uchwyt okna. Mozna tez hackowac pliki.... Niestety po prawej stronie Menu nic się nie da podczepić jak sugerujesz było by to za proste. Pozostałe zmiany w moim menu robiłem posługując się jedynie edytorem rejestru nie hakując żadnych plików. <_< Edytowane 15 Czerwca 2007 przez Leon$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 No to sie napracowałes. To juz mozna bez kombinowania wrzucic pliki gdzie trzeba bo praktycznie nic wiecej to co napisałes nie daje. A co do tego co zacytowałes to niestety nie zrozumiałes co napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon$ Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 No to sie napracowałes. To juz mozna bez kombinowania wrzucic pliki gdzie trzeba bo praktycznie nic wiecej to co napisałes nie daje. A co do tego co zacytowałes to niestety nie zrozumiałes co napisałem. Dobrze zrozumiałem może to ty pomyliłeś tematy bo tu piszemy o Menu Start , a nie o całym Windowsie <_< :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) @ Leon$ Tylko mam nadzieję, że nie robi się tego kosztem np moich obrazów :rolleyes: ...mojej muzyki itd. Rozumiesz już? <_< Edytowane 15 Czerwca 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon$ Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) Można inaczej ale jak wyżej napisałem nie będzie rozwijanego menu. :-| lista otworzy się po kliknięciu na folder umieszczony po prawej stronie Start Menu Edytowane 15 Czerwca 2007 przez Leon$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) Dobra, skoro się nie da zwykłym Klikaczom tego zrobić to trudno... __ Taka "mała" prośba do SGJ - może napisałbyś w wolnej chwili jakieś małe "how to" w związku z tym? ;) Tylko domyślam się, że z czasem wolnym u Ciebie jest teraz ciężko... No chyba, że dla przeciętnych Userów jest to serio za trudne do zrobienia... Pozdro Edytowane 15 Czerwca 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Dobrze zrozumiałem może to ty pomyliłeś tematy bo tu piszemy o Menu Start , a nie o całym WindowsieA ja proponuję najpierw sprawdzić słówko hook w kręgu programistów, a potem odpisywać do SGJ. :P Do autora tematu: A co do zrobienia tego, to nie wiem w sumie, czemu uparłeś się na to menu akurat w tym miejscu i na kiego grzyba potrzebne Ci Moje obrazy/Moja muzyka? Mały programik z kawałkiem kodu i możesz mieć to menu pod prawym przyciskiem myszy. Ja nie napiszę, bo mam sesję. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Dobrze zrozumiałem może to ty pomyliłeś tematy bo tu piszemy o Menu Start , a nie o całym Windowsie <_< :blink: Coś jesczcze powiesz? A ja proponuję najpierw sprawdzić słówko hook w kręgu programistów, a potem odpisywać do SGJ. :PTroche inaczej, az 3 funkcje :P No chyba, że dla przeciętnych Userów jest to serio za trudne do zrobienia... Pozdro No wlasnie jest trudne, wiec nie ma sensu zebym pisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) No wlasnie jest trudne, wiec nie ma sensu zebym pisał. OK. Sorki za zawracanie głowy :) Dobra Panowie, koniec sporów. Uważam, że temat do zamknięcia. Pozdrawiam Edytowane 15 Czerwca 2007 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...