Skocz do zawartości
seba_999

Dodawanie Folderów Do Menu Start

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Mam nadzieję, że nie dubluję tematu :rolleyes:.Opiszę po kolei o co mi chodzi:

W menu start są skróty (myślę, że tak to można nazwać) np do moich dokumentów, moich obrazów itd. Można ustawić, żeby ich zawartość otwierała się w postaci menu. Moje pytanie brzmi: czy można dodać (i jak to zrobić) do tych "skrótów" swój własny np do folderu playlisty (żeby się znajdował np pod "moje dokumenty") i ustawić tak, żeby zawartość była wyświetlana jako menu?

Jak napisałem niezrozumiale to proszę pytać :)

Pozdrawiam

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej ;) :

W załączniku obrazek :D. Jak zrobić coś w stylu "Moja muzyka" i umieścić to np pod Moimi obrazami? Tylko żeby była zawartość wyświetlana w postaci menu :?. Wiem, że trzeba utworzyć nowy folder i powrzucać tam np te playlisty, ale jak to dodać do Menu start, żeby to wyglądało tak jak wyżej napisałem?? :D

Teraz już chyba wiadomo o co mi chodzi ;)

Pozdrawiam :)

post-142621-1181757270_thumb.jpg

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Nie używam stylów XP, więc nie wiem jak wygląda ten folderek.

Generalnie pamiętam, że miałem taki bajer, że skrót do folderu dorzucało się do Menu Start i zachowywał się on jak folder - po najechaniu wyświetlała się zawartość. Głowy jednak nie dam, w którym z rodziny Windows to było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Style mają to tego nic (*), ale są jakby częścią tego "elo" wyglądu. Np. właśnie taki wygląd menu, jak na obrazku. Ustaw sobie taki bez stylów i zobaczysz, jak paskudnie to wygląda. :P

(* - wiem, gramatycznie to to nie jest)

A może coś o reszcie posta? Co z tym folderem?

Jestem prawie pewien, że coś takiego miałem w jednym z rodziny "Łokienek". :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wrzucałes na stare menu to pojawiał sie on nad pozycją "Programy". W nowym menu start wrzucony w to miejsce pojawi sie na górze w menu, które wyswietla się pod "Wszystkie programy".

Ustaw sobie taki bez stylów i zobaczysz, jak paskudnie to wygląda. :P

Dlatego mam właczone style :) Bo panel jest wiele lepszy od starego menu, tylko normalnie bardzo biednie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna przeciagnac folder do pola "wszystkie programy" i wtedy bedzie sie on wyswietlal jako menu.

LPM - lewy przycisk myszki

czyli:

klikasz na jakis folder LPM (i nie puszczasz przycisku),

najezdzasz na "start" (caly czas trzymasz wcisniety LPM i czekasz kilka sekund az sie otworzy),

najezdzasz na "wszystkie programy" (ciagle trzymasz LPM i czekasz kilka sekund az sie otworzy),

przesuwasz kursor w prawo, wybierasz miejsce dla folderu i puszczasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna przeciagnac folder do pola "wszystkie programy" i wtedy bedzie sie on wyswietlal jako menu.

LPM - lewy przycisk myszki

czyli:

klikasz na jakis folder LPM (i nie puszczasz przycisku),

najezdzasz na "start" (caly czas trzymasz wcisniety LPM i czekasz kilka sekund az sie otworzy),

najezdzasz na "wszystkie programy" (ciagle trzymasz LPM i czekasz kilka sekund az sie otworzy),

przesuwasz kursor w prawo, wybierasz miejsce dla folderu i puszczasz.

Dziękuję za dobre chęci, wiem, że tak się da zrobić, ale nie o to mi chodziło ;). Przeczytaj sobie jeszcze raz trzeciego posta ;).

Pozdr

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko mam nadzieję, że nie robi się tego kosztem np moich obrazów :rolleyes:

Nie nie jest kosztem moich obrazów chociaż też można

Ja zrobiłem kosztem Moja muzyka ponieważ nigdy w zasadzie nie korzystałem z tego folderu

Można też zrobić jeden folder nie korzystając z żadnej opcji zarezerwowanych dla systemu ,ale nie da rady ustawić rozwijanego menu

Można otrzymać folder ,ale by zajrzeć do niego trzeba w niego kliknąć.

Na mojej liście Foobara którą widziałeś po kliknięciu np na Bob Marley włącza się Foobar z otwartą listą Bob Marley i zaczyna sam automatycznie odtwarzać zapisaną listę.

Oczywiście po najechaniu na Lista Foobara menu samo się rozwija bez klikania

Jak widzisz na moim Start menu są cztery pozycje ,których normalnie w systemie nie ma .

<_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czepiasz sie. Sam do panelu dodalem kiedys wyszukiwarkę w dolnej czesci. W windows mozna podczepic cos praktycznie pod wszystko do czego da sie złapac uchwyt okna. Mozna tez hackowac pliki....

Ale tak dla zwykłego klikacza sie nie da :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To poprosze instrukcje jak to zrobic. B-)

Chcąc utworzyć rozwijane menu dotyczące muzyki posłużymy się Folderem widocznym w Start Menu - Moja Muzyka.

Oczywiście musimy mieć zrobioną listę z muzyką przygotowaną i zapisaną w odtwarzaczu np.przez Foobara podzieloną na wykonawców ,style muzyczne lub użytkowników kompa ,albo jeszcze inaczej.

Wchodzimy do C:\Documents and Settings\?????\Moje dokumenty\Moja Muzyka >> Narzędzia >> Opcje folderów >> Widok >> Wyczyść kratkę przy Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane) >> zaznacz opcje Pokaż ukryte pliki i foldery >> potwierdź --będzie to potrzebne gdy ktoś chciałby zamienić wygląd folderu zamiast folderu z nutą np/ na motylka

W otwartym folderze Moja muzyka będzie muzyka przykładowa i plik o nazwie Desktop.ini >> usuwamy wszystko oprócz

Desktop.ini >> wklejamy przygotowane listy z muzyką

Wychodzimy z folderu o jeden poziom wyżej >> PPM na Moja Muzyka >> zmień nazwę lub nie.

PPM na Start >> Właściwości >> Menu start >> dostosuj >> zaawansowane >> zaznacz Moja Muzyka Wyświetl jako menu

Chcąc zmienić wygląd wchodzimy C:\Documents and Settings\?????\Moje dokumenty\Moja Muzyka????? >> otwórz Desktop.ini

[DeleteOnCopy]

Owner=?????

Personalized=13

PersonalizedName=Moja muzyka

[.ShellClassInfo]

InfoTip=@Shell32.dll,-12689

IconFile=%SystemRoot%\system32\SHELL32.dll

IconIndex=-237

widzimy że jest to ikona z SHELL32.dll o numerze 237 chcąc ją zmienić np. na motyla wpisujemy 239 ,jeśli komuś to nie pasuje

to może sobie poszukać innej np. wchodząc do SHELL32.dll Resouce Hackerem i wpisując inny numer ikony >> zatwierdzamy zmiany.

W opcjach folderów ukrywamy pliki systemowe i już

Prawda że to proste

:)

W windows mozna podczepic cos praktycznie pod wszystko do czego da sie złapac uchwyt okna. Mozna tez hackowac pliki....

Niestety po prawej stronie Menu nic się nie da podczepić jak sugerujesz było by to za proste.

Pozostałe zmiany w moim menu robiłem posługując się jedynie edytorem rejestru nie hakując żadnych plików.

<_<

Edytowane przez Leon$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sie napracowałes. To juz mozna bez kombinowania wrzucic pliki gdzie trzeba bo praktycznie nic wiecej to co napisałes nie daje.

A co do tego co zacytowałes to niestety nie zrozumiałes co napisałem.

Dobrze zrozumiałem może to ty pomyliłeś tematy bo tu piszemy o Menu Start , a nie o całym Windowsie

<_< :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, skoro się nie da zwykłym Klikaczom tego zrobić to trudno...

__

Taka "mała" prośba do SGJ - może napisałbyś w wolnej chwili jakieś małe "how to" w związku z tym? ;) Tylko domyślam się, że z czasem wolnym u Ciebie jest teraz ciężko...

No chyba, że dla przeciętnych Userów jest to serio za trudne do zrobienia...

Pozdro

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze zrozumiałem może to ty pomyliłeś tematy bo tu piszemy o Menu Start , a nie o całym Windowsie

A ja proponuję najpierw sprawdzić słówko hook w kręgu programistów, a potem odpisywać do SGJ. :P

Do autora tematu:

A co do zrobienia tego, to nie wiem w sumie, czemu uparłeś się na to menu akurat w tym miejscu i na kiego grzyba potrzebne Ci Moje obrazy/Moja muzyka?

Mały programik z kawałkiem kodu i możesz mieć to menu pod prawym przyciskiem myszy. Ja nie napiszę, bo mam sesję. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<_< :blink:

Coś jesczcze powiesz?

A ja proponuję najpierw sprawdzić słówko hook w kręgu programistów, a potem odpisywać do SGJ. :P

Troche inaczej, az 3 funkcje :P

No chyba, że dla przeciętnych Userów jest to serio za trudne do zrobienia...

Pozdro

No wlasnie jest trudne, wiec nie ma sensu zebym pisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi