Skocz do zawartości
P3ch

Toshiba Satellite A200-14d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ostatnio okazyjnie zajmuje się notebookiem Toshiba Satellite A200-14D. Od jakiegoś czasu (chyba od instalacji jakiegoś programu, albo od pierwszego uruchomienia) wyskakuję błąd: (w załączniku). Pojawia się przy starcie systemu, i przy uruchamianiu prawie wszystich aplikacji (Skype,IE,Firefox,GG,gry). W menadżerze użądzeń nie ma karty dźwiękowej, są za to głośniki (tego też nigdy nie spotkałem). Dźwięk odtwarzany jest poprawnie, chodzi tylko o wyeliminowanie tego błedu. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo lapek nie jest mój.

post-150455-1186821566_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miewam tak jezeli przełącze w stan hibernacji czy cos takiego i pozniej powracam do normalnosci

ale dzieja sie jeszcze inne rzeczy np

-system wykrywa dwa te same IP w sieci.

-brak karty dzwiekowej (absolutny bak dzwieku)

-komp wogóle wolniej chodzi i niektóre programy wogóle nieodpalaja.

restart kompa - wszystko powraca do normalnosci

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do IP to odpada, bo w sieci jest tylko jeden komp (net->router->toshiba), dźwięk jest, karta w menażerze też. Co do ostatniej opcji to odinstalowałem wszystko, co dodałem. Nie dało by się wpisać jakiegoś klucza w rejestrze, żeby komunikat się nie wyświetlał? Aktualizowałem nawet stery audio, nic to nie dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja widzę, że ten screen zamieszczony przez Ciebie nie jest z XP, lecz z Visty. Nero i WinAMP działają mi bezproblemowo z XP. Na Vista nie próbowałem...

Pozdrawiam.

no niestety nic to nie dało. nawet sie tego odinstalowac nie da.wyskakuje informacja:

Dołączona grafika

aaa dodam jeszcze tylko ze płytka jest ok! instalowałem na innym kompie z systemem winXP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no juz wiem ze klawisz f12 nosnik recovery ale za chiny ludowe nie wiem jak zrobic zeby nie chcial formatowac całego dysku tylko partycje systemowa.

porąbane to jest bo przegrywania wszystkich danych na płytki dvd zeby sprawdzic czy formatuje ALL czy Partycje C chyba mija sie z celem.

f8 odpala opcje naprawiania komputera w którym tez jest cokolwiek ciezko zrobic.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

no to chyba juz wszystko jasne: nie da sie sformatowac jednaj wybranej partycji np "C" sa chyba tylko dwie opcje; formatowanie całego dysku!! albo wybierasz pierwsza partycje która notabene jest własnie partycja recovery-bezsens!! wiec czeka mnie chyba przegrywanie wszystkich danych na płytki DVD! tylko jakies 50GB!

mam nadzieje ze sie myle!

satellite a20014d

Edytowane przez pablo78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt niezaprzeczalny, że to kasowanie całego dysku to rzecz bardzo wkurzająca delikatnie mówiąc.

Ja poradziłem sobie w prosty sposób. Po instalacji visty zrobiłem sobie obraz systemu i teraz w razie czego odtwarzam tylko partycję systemową, bez potrzeby kasowania danych z pozostałych partycji.

A swoja drogą to Toshiba dała straszna plamę tworząc taki sposób instalacji systemu. Z tego co pamiętam w poprzedniej Tośce L20-181 miałem możliwość instalacji XP bez kasowania pozostałych partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale recovery kasuje calusieńki dysk, co w przypadku użytkowników z mniejszym doświadczeniem ma przykre konsekwencje w postaci utraty wszystkich danych. Dlatego radzę sobie zawczasu robić backup ważnych plików, póki nie jest za późno. A najprościej zrobić ghosta i ważne dane trzymać na innej partycji niż systemowa. Ogólnie jestem zadowolony ze swojej Toshiby ale za funkcję recovery 0 punktów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie jest tak całkiem .... ;)

Podczas reinstalacji dajesz tryb zaawansowany i mozesz np sformatowac tylko partycje systemowa ....

Ja i tak "jade" na XP-eku ... - pobawiłem sie Vista, niby OK, ale pewne moje progsy były oprne na vistule i dałem se spokój - zobaczymy jak bedzie działać po SP1 ...

Edytowane przez eMeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam Satellite a200-14d (psaece-00400dpl) i nie wiem gdzie moge znaleźć sterowniki ODPOWIEDNIE do touchpada (Synaptics). Bylem na stronie toshiby, sa starsze jakies, bylem na stronie synaptics, byly nowe, ale po zainstalowaniu ich zninela mi funkcja dodatkowych przyciskow (po nacisnieciu pad swiecil sie na niebiesko i bylo pare dodatkwoych funkcji, na przyklad przyciszyc albo podglosnic...) ;/ Wie ktos gdzie moge znalezc? Mialem wersje wczesniejsza 10.0.9cos tam... No i oczywiscie mam viste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi